Barcelona: SE W980 příjemně překvapil (první zkušenosti)

V záplavě novinek vyniká Walkman W980. Nechte se zlákat na 8 GB paměti a integrovaný FM vysílač. Živé foto!

Nejvíce pozornosti si při uvedení užíval samozřejmě chytrý telefon X1 ze zbrusu nové modelové řady Xperia. Při praktickém předvádění nám však bylo ukázáno v podstatě bezvýznamné nic a do popředí mé pozornosti se dostal nejnovější Walkman véčkové konstrukce W980.

Nejvyšší nebude nejchytřejší

Není tomu dávno, kdy jste si na Mobilmanii mohli přečíst podrobnou recenzi nejdražšího aktuálního Walkmanu, modelu W960i. Symbian UIQ se však ukázal býti pro přístroj primárně určený pro přehrávání hudby krapet těžkopádný, návrat ke klasice tedy spíše vítám. Klasikou mám na mysli poměrně novou platformu A200, vyznačující se především přepracovaným ovládáním a inovovanými funkcemi. Přestože se nám do rukou dostal předprodejní vzorek, oceňuji celkovou svižnost telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V pohotovostním stavu se displej i tlačítka na čelní straně schovávají

Novinka zaujme na první pohled véčkovou konstrukcí s vystrčeným kloubem. Po otevření tak displej jakoby spadne pod úroveň části s klávesnicí. Ponechám ale telefon ještě chvíli zavřený, na vnější straně horní části se totiž odehrává to nejzajímavější divadlo. Vnější čtvercový displej s rozlišením 176 x 176 bodů podtrhuje skrumáž  ovládacích dotekových tlačítek. Nehledejte je, rozsvítí se až v případě potřeby. Telefony véčkové konstrukce nabízí na vnější straně pouze trojici tlačítek, pokud vůbec, a zde pozoruji první zlepšení: doteková tlačítka mají dvojí konfiguraci. Při přehrávání se prosvítí oranžově jen funkce posuvu a pozastavení hudby. Pro změnu například ekvalizéru ale nemusíte telefon otvírat, tlačítka prosvítí bílý směrový ovladač s potvrzujícím tlačítkem uprostřed. Jednoduché a maximálně efektivní. Abyste si doteková tlačítka nemačkali v kapse, nechybí po straně typický posuvník Hold.

Ukrytá tlačítka i displej

Všimněte si části horní poloviny telefonu z průhledného plastu. Zde se rozehrává při přehrávání oranžová světelná show. Pro nudící se teenagery skvělá podívaná, avšak ruku na srdce, jen pro ně. Pokračujme zajímavostmi týkajícími se hudby. Ta nejdůležitější informace obsahuje číslovku 8 s jednotkami GB integrované paměti. Telefon již samozřejmě omluvitelně nenabízí slot pro paměťové karty, 8 gb dle mého názoru musí postačovat každému. Nemohli jsme ověřit, ale přál bych si, aby se data přenášela rychlostí blesku jako u W960i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průhledný plast ve spodní části rozehrává světelnou show

Pokračujme dvojicí výtečných inovací. První nese název FM transmitter, který by měl mít dle mého názoru od této chvíle každý walkmann. Není jednodušší a především rychlejší způsob, jak si v autě pustit svou oblíbenou hudbu. Zůstává pravdou, že transmitter nemůže už z omezení technologie FM nabízet špičkovou kvalitu. Také vždy záleží na konkrétním automobilu a autorádiu, jak se s vysílačem s malým výkonem poperou. Uvidíme v praktickém testu.

Jde to i bez sluchátek

Druhá malinká inovace s ohromným významem je integrovaná anténa FM přijímače. Konečně už nemusíme připojovat zamotaná sluchátka, aby nás telefon ráno vzbudil příjemným rádiem. W980 jako první ukázal, že to bez sluchátek jde a o statní by ho mohli následovat. Opět zůstává otevřená otázka do praktického testu, jak se integrovaná anténa podepíše na příjmových schopnostech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kulatá tlačítka klávesnice nabízí optimální zdvih a jistý stisk

Po stranách telefonu se nachází dvojice stereofonních reproduktorů, které „samozřejmě hrají úžasně“. Nehrají. Hrají stejně jako všechny další hudební i některé nehudební telefony a zde se revoluce nekoná. Lepší požitek z kvalitní hudby poskytnou inovovaná sluchátka HPM-77, jde opět o hlubokoušní špunty propouštějící minimum okolních ruchů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Walkmann každým coulem: fotoaparátu chybí autofocus i dioda

Vraťme se ještě k několika postřehům k samotnému telefonu. Kulatá tlačítka jsou zarovnána s povrchem telefonu. Nabízí poměrně slušné rozměry, hmatovou rozlišitelnost i dobrou citlivost na stisk. Veškeré činnosti telefonu zprostředkovává rozměrný aktivní displej s QVGA rozlišením. Vestavěný fotoaparát sice nabízí rozlišení 3,2 Mpix, absence autofocusu i jakékoli přisvěcovací diody vám opět připomene, že držíte v ruce Walkman a nikoli Cybershot.

Spolu se spuštěním služby PlayNow dojde i k softwarové úpravě stávajících funkcí. Například si můžete přes TrackID nechat zjistit autora právě přehrávané neznámé hudby, a po nalezení si jej okamžitě koupit přes PlayNow.

Užitečné novinky pro každý den

W980i mne opravdu zaujala, jednoduchý telefon s maximálním důrazem na hudbu. Praktické inovace v podobě integrovaného FM Transmitteru a FM antény rozhodně chválíme a jsme zvědavi, zda-li se nechá inspirova i konkurence. Takřka jedinou vadou na kráse zůstává datum uvedení na trh. Pokud pokukujete po prasátku, klidně jej zase schovejte a kladívko vytáhněte v nejlepším případě až ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Diskuze (3) Další článek: Barcelona: sedm nových Sony Ericssonů (preview)

Témata článku: , , Příjem, Světelná show, Bar, Malý výkon, První zkušenost, Skvělá podívaná, Zkušenost, Pře, Integrovaná anténa