Barcelona: sedm nových Sony Ericssonů (preview)

První z výrobců odkrývá na Světovém mobilním kongresu v Barceloně své karty. Oživeno: známe ceny!
Kapitoly článku

Sony Ericsson W980i: Walkman véčko s obří pamětí

Jediným nově představeným zástupcem řady Walkman je véčko s označením W980i. Jeho tělo má rozměry 92 × 46 × 17 mm a bude se nabízet jen v černém provedení. Na vnější straně horního křídla kromě displeje o rozlišení 176 × 176 bodů najdete také klávesy pro přímé ovládání hudebního přehrávače a FM rádia. Vnitřní displej pak má QVGA rozlišení, úhlopříčku 2,2 palce a zobrazí 262 tisíc barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zaměření telefonu na hudbu potvrzuje jeho velkorysá vnitřní paměť o velikosti 8 GB, kterou již ale nelze nijak rozšířit. Velkým překvapením je integrovaný FM vysílač. Hudbu přehrávanou v telefonu si tak můžete naladit na jakémkoliv běžném rádiu v okruhu několika metrů. Dále přehrávač Walkman ve verzi 3.0 disponuje funkcí SensMe, která rozliší skladby podle jejich tempa a poté si přesně můžete vybrat takové, na které máte zrovna náladu. Ovládání hudebního přehrávače by mělo být možné i pouhým zatřepáním s telefonem. Pro plnohodnotnou hudební výbavu nesmí chybět ani FM rádio s RDS a funkcí TrackID.

 Klepněte pro větší obrázek

Nové véčko nezklame ani integrovaným fotoaparátem. Ten má rozlišení 3,2 megapixelu, měl by ale být bez autofocusu. Zato nabídne automatické otáčení pořízených snímků, které půjde odesílat přímo do tiskárny. Z datových přenosů je telefon vybaven GPRS, UMTS i HSDPA. EDGE bohužel chybí. Telefon by se měl na českém trhu objevit až ve třetím čtvrtletí tohoto roku za 12 a půl tisíce korun. Za tuto cenu bude v základním balení obsahovat i nová stereofonní sluchátka s označením HPM-77.

Sony Ericsson W980i ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 92 × 46 × 17 mm, 100 g
  • sítě a datové přenosy: GSM/GPRS 850/900/1800/1900 MHz, UMTS/HSPDA 2100 MHz
  • vnější displej: aktivní TFT, 262 tisíc barev, rozlišení 176 × 176 bodů
  • vnitřní displej: aktivní TFT, úhlopříčka 2,2 palce, QVGA rozlišení, 262 tisíc barev
  • paměť: vnitřní 8 GB bez možnosti rozšíření
  • fotoaparát: 3,2Mpx, 3,2× digitální zoom, automatické otáčení snímků
  • další funkce: hudební přehrávač Walkman 3.0, FM rádio s RDS, TrackID, FM vysílač, SensMe, Shake Control, 3D hry, Java, Bluetooth (A2DP), prohlížeč NetFront, čtečka RSS kanálů

Sony Ericsson G700 a G900: dvojice symbianových smartphonů

Sony Ericsson nezapomněl ani na smartphony s operačním systémem Symbian UIQ. Představil hned dva nové kousky. Oba telefony mají stejné rozměry 106 × 49 × 13 mm a hmotnost 99 g. Nižší model se bude nabízet v bronzovém provedení, vyšší v hnědém a červeném. Oby telefony disponují QVGA displejem o úhlopříčce 2,4 palce, který zobrazí 262 tisíc barev a je dotykový. Výrobce slibuje jednoduché ovládání prsty přes dotykový displej. Mnoho funkcí by mělo jít ovládat prakticky na jeden dotek.

Klepněte pro větší obrázek
G700

Smartphony se od sebe rozlišují integrovanými fotoaparáty. Vyšší model má fotoaparát s rozlišením pět megapixelů a autofocusem. Při pořizování snímků zaostří na místo, kam klepnete na displeji prstem. Sony Ericsson G700 se musí spokojit s 3,2megapixelovým fotoaparátem bez autofocusu. Oby telefony by ale měly být vybaveny diodovým bleskem a stabilizátorem obrazu.

Klepněte pro větší obrázek
G900

Rozsáhlá multimediální výbava dnes již nepřekvapí. Hudební přehrávač doplňuje FM rádio s RDS. Data pro prohlížeč Opera zajistí datové technologie GPRS a UMTS. EGDE a HSPDA bohužel chybějí. Vyšší model je navíc vybaven technologií Wi-Fi. Vnitřní paměť obou telefonů činí 160 MB a je dále rozšířitelná paměťovými kartami Memory Stick Micro. Oba smartphony by se na českém trhu měly objevit v druhém čtvrtletí tohoto roku. Předpokládaná cena pro G700 je 8 a půl tisíce, pro G900 10 tisíc korun.

Sony Ericsson G700 a G900 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 106 × 49 × 13 mm, 99 g
  • sítě a datové přenosy: GSM/GPRS 900/1 800/1 900 MHz, UMTS 2 100 MHz
  • displej: aktivní TFT, úhlopříčka 2,4 palce, QVGA rozlišení, 262 tisíc barev, dotykový
  • paměť: vnitřní 160 MB + slot na paměťovou karu Memory Stick Micro
  • fotoaparát: G700 – 3,2Mpx, diodový blesk, stabilizátor, 3× digitální zoom, G900 – 5Mpx, autofocus, diodový blesk, stabilizátor, 3× digitální zoom
  • další funkce: operační systém Symbian UIQ, hudební přehrávač, FM rádio s RDS, TrackID, 3D hry, Java, Bluetooth (A2DP), prohlížeč Opera, čtečka RSS kanálů, Wi-Fi (pouze u G900)

Sony Ericsson XPERIA X1: komunikátor s Windows Mobile

Tak o tomhle se nám ani nesnilo. Sony Ericsson přichází s novou řadou mobilních komunikátorů, nechává stranou Symbian UIQ a představuje dotykový komunikátor XPERIA X1postavený na platformě Windows Mobile. Vybaven je třípalcovým displejem o rozlišení 480 × 800 pixelů a hardwarovou QWERTY klávesnicí s bočním výsuvným mechanismem. Tělo přístroje obohacují kvalitní kovové prvky. 

Klepněte pro větší obrázek 

Uvnitř systému nabídne X1 svoji vlastní nástavbu uspořádání pracovní plochy, nazvanou XPERIA panely. Pomocí nich se dotykem prstu snadno dostanete k aplikacím, multimédiím, na web a přizpůsobíte si nabídku podle svého. Kromě dotykového ovládání se nabízí QWERTY a čtyřsměrné tlačítko s optickým joystickem.

Klepněte pro větší obrázek

Komunikátor je plně připraven na práci i multimédia, vybaven je 3,2Mpx fotoaparátem s automatickým ostřením, k přístupu na internet poslouží Wi-Fi a rychlé datové přenosy HSDPA/HSUPA. Z toho je zřejmá podpora sítí UMTS obohacená modulem GPS. Vnitřní paměť zahrnuje uživatelský přístupných 400 MB, rozšiřitelná je překvapivě kartami microSD, nikoli pro Sony Ericsson typickými Memory Stick. Komunikátor XPERIA X1 by měl být dostupný v druhé polovině roku 2008. Prodávat se bude v černé a stříbrné barvě, cena nebyla prozatím stanovena.

Sony Ericsson XPERIA X1 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 110 × 53 × 16,7 mm, 145 g
  • sítě a datové přenosy: GSM/GPRS/EDGE 850/900/1 800/1 900, UMTS/HSDPA/HSUPA 900/1 700/1 900/2 100 MHz
  • displej: aktivní TFT, úhlopříčka 3 palce, 65 tisíc barev, rozlišení 800 × 480 bodů
  • operační systém: Windows Mobile
  • paměť: vnitřní 400 MB, rozšíření kartami microSD
  • fotoaparát: 3,2 Mpx s autofocusem, natáčení videa
  • konektivita: Wi-Fi, Bluetooth (A2DP), aGPS, USB (miniUSB konektor)
  • telefonní funkce: adresář, SMS, MMS, videohovory, polyfonní melodie
  • další funkce: MS Outlook Mobile (e-mail, kontakty, kalendář, úkoly), MS Office Mobile (Word, Excel, PowerPoint), Windows Live, Windows Media Player Mobile, FM rádio, Internet Explorer Mobile, Java, kalkulačka, budík, poznámky

Témata článku: Sony, , , , Sony Ericsson C702, Sony Ericsson C902, Sony Ericsson G700, Sony Ericsson Xperia X1, Sony Ericsson Z770i, Microsoft Outlook, Nechtěný pád, Bar, Pře, Nov, Sed, Eri, Motorola Egde +, Obyčejný design, Son