Barevný displej konečně do dlaně

Ještě nedávno tato zařízení oslovovala pouze technologické nadšence, nyní už mají i barevná Okna CE a parametry našich PC před lety. Se dvěma téměř současně přišly Compaq a Hewlett-Packard.
Zatímco výrobce Pilotu se v posledních verzích zaměřuje na zkvalitnění displeje směrem k větší kontrastnosti a jasnosti, výrobci podobných zařízení, které jsou charakterizovány větou Powered by Microsoft Windows CE přeskočili fázi optimalizace a vrhli se na produkci zařízení, které mají zákazníka ohromit často poněkud pochybnými hardwarovými možnostmi. Na druhou stranu je třeba si všimnout, že právě přetlak výrobců v tomto segmentu trhu, přestože zatím jde jen o expanzi do prázdného prostoru a nikoliv na úkor konkurence, způsobuje obrovský růst výkonu, kapacity a možností těchto zařízení.

Modrá Jornada
Hitem letošního léta budou počítače do dlaně (Palm-size PC) s barevnými a samozřejmě dotykovými displeji. Dlouho avizovanou novinkou je Jornada 420C od společnosti Hewlett-Packard. Tento kapesní mazlíček má displej CSTN zvládající 256 barev při standardním rozlišení 240x320 bodů. Uvnitř tiká procesor SH7709 na 100 MHz (od Hitachi) a data a aplikace jsou namačkány v 8 MB ROM a stejně velké RAM. Vybaven je standardními možnostmi rozšíření – karty Compact Flash, IrDA port, sériový port kompatibilní s RS232. Kromě toho obsahuje také konektor (klasický Jack) pro připojení sluchátek. Samozřejmostí je zvukový záznam a několik funkčních tlačítek. Novinkou je také clip pro nošení za páskem kalhot. Kromě toho k tomuto počítači dostanete také spoustu software, kromě standardních kapesních Office a Outlooku finanční kalkulačku, zálohovací program, navigační program, sadu utilitek HP a na stolní počítač další užitečné programy jako je např. finanční software Quicken nebo software pro správu informací na SIM kartách GSM telefonů. K zahození není také možnost spojení s pagerem (užitečné zatím je v USA) pro příjem důležitých informací – ty lze také přijímat prostřednictvím kanálů, tedy těch, které se neujaly v Internetu. Pro dlouhou výdrž je k dispozici LiOn baterie. Kromě 519 USD za jeho pořízení zatíží vaši kapsu také 250g čisté váhy.

Aero s TFT
Menším dělem se dá nazvat barevný model Compaqu – Aero 2100. Barevný displej má podobné parametry jako u Jornady 420, jen s tím drobným rozdílem, že jde o kvalitní TFT. Použitý procesor je třídy RISC – podle mých zkušeností jde o docela rychlý typ procesorů. Paměť ROM je velká 8 MB, RAM začíná na 8 a přes 16 jde až k 24, ale to jen na přání zákazníka. Další možnosti jsou také podobné jako u Jornady – sériový port o rychlosti až 115 kb/s, IrDA a slot pro CompactFlash karty. Standardem u nových PPC se stává zvukový výstup – 2,5“ Jack. Aby vám tento stroječek hodně vydržel, obsahuje také LiOn baterii. Připojitelné jsou opět americké pagery. Dodávaného software už sice není tolik jako do HP, ale vědecká a finanční kalkulačka, stejně jako audio nástroje by vám měly vedle standardních aplikací postačit. Dodává se také slovník, ale jeho verze je již závislá na vašem distributorovi (česko-anglický model to asi nebude, protože naše zastoupení Compaqu – s výjimkou Everexů to tak ale dělá většina dodavatelů – u nás počítače této třídy prodává „krabicově“, tj. doveze několik kusů a ty za každou cenu prodá, tudíž je ani nelokalizuje). Cena u nejslabšího modelu začíná na 500 USD.

Na obou modelech je zajímavé, že jak HP, tak Compaq uvádí zařízení této třídy poprvé (mají v nabídce pouze modely HPC, tj. kapesní počítače s klávesnicí) a začínají hned v oblasti High-End. Barevné displeje jsou určitě vhodným odrazovým můstkem pro marketingová oddělení, nicméně mezi uživateli a především výrobci se pořád ještě vede diskuse o tom, jestli nestačí 16 odstínů šedi. Takové displeje jsou totiž levnější a především vyzkoušené a stabilní, nemluvě o menší energetické a výrobní náročnosti. Nehledě na to, že s výjimkou hry Solitaire jsem barvy např. na HPC vůbec nepotřeboval. U PPC mi také stačily šedé odstíny, protože tyto zařízení jsou i přes nadupaný software určené především jako osobní organizéry. Pokrok a velký byznys se však nedá zastavit a proto se budeme setkávat s barevnými displeji stále častěji.

Váš názor Další článek: Piloti už nejsou sami

Témata článku: , , Finanční kalkulačka, Barevný displej, Mazlíček, Nejslabší model, ? Displej, Obrovský růst, Bar, Displej