Benefon Q – finská perla

Je extrémně malý, má nepřehlédnutelný design a přitom možnosti, za které by se nemusel stydět leckterý manažerský telefon. Jmenuje se Benefon Q a nyní si můžete přečíst první recenzi v Česku (a možná i blízkém okolí).
Obrázky nového Benefonu Q jste na MobilManii mohli najít už minulý týden, nyní nabízím zkušenosti, jež jsem za pár dnů jeho používání nabyl. Za tak krátkou dobu však nelze zjistit všechno, zájemce proto odkáži na Mobility 11/00, ve kterých se určitě objeví další informace.

Kam qéčko zařadit?

Mobilní telefony lze rozdělit do tří základních kategorií: nižší, střední (tzv. manažerská) a nejvyšší. Benefon Q patří do poslední třídy a je přímým konkurentem těchto mobilů: Nokia 8850, 8210, Motorola V.3690, Ericsson T28. U takových přístrojů je styl často nadřazen nad funkčnost a mnohé z nich nemá smysl srovnávat například s telefony střední třídy, pro které jsou možnosti a funkce největší modlou.

Přesto Benefon Q není šperk, který není určen pro telefonování. V porovnání s výše vypsanými mobily je snad nejlépe vybaven a směle by se mohl postavit mnohým manažerským telefonům.

Benefon Q ve srovnání s platební kartou

Finská designérská škola

Hodnotit design je vždy subjektivní, takže se o něm nebudu příliš rozepisovat, svůj názor si udělejte podle obrázků. Je ale nesporné, že Benefon Q je velice atraktivní a nepřehlédnutelný. Většinu jeho povrchu tvoří stříbrný kovový materiál, jen baterie a malá část nad ní je z plastu, z postříbřené umělé hmoty jsou také tlačítka. Design je velice spartánský, proto si na něm všimnete detailů: například mřížky reproduktoru, řešení bočních tlačítek pro ovládání hlasitosti, mírně nesouměrného tvaru.

Na to, jak je telefon malinký, jsou tlačítka poměrně rozměrná ... až na křížek a hvězdičku, které abyste brýlemi hledali. Psaní textovek také proto není nejpohodlnější, a to lze v jedné SMS napsat až 640 znaků, které na telefon jiné značky přijdou rozděleny.

Modrozeleně podsvícený displej není příliš rozměrný, písmenka na něm jsou ale v případech, kdy to je nutné (typicky při práci s textovkami), tak drobná, že se jich na displej vejde až pět řádků. Na výběr jsou dva typy baterií: standardní lithium-polymerová (650 mAh), se kterou mi mobil s hodinou volání vydržel asi dva dny (to je celkem slušný výkon) a typ Li-Ion s kapacitou 540 mAh.

Umí všechno?

Až na výjimky lze možnosti Benefonu Q přirovnat k jarnímu modelu Twin. Z funkcí, které hodnotíme, chybí jen drobnosti: nejzávažnější je asi absence skupin volajících a k modemu o rychlosti 14,4 kb/s by se hodně hodil infračervený port. Dá se říct, že všechno ostatní Benefon Q zvládá, podrobnosti najdete v tabulce za článkem.

Jak jsem už psal v diskusi u článku s obrázky, napřed si musíte zvyknout na ovládání, které je trochu netypické. Mířím tím hlavně k trojitému menu. V jednom najdete jen dvě položky pro zamknutí tlačítek a volbu vyzváněcího profilu, v dalším telefonní seznam, budík a kalendář (bohužel jsem do něj dostal pouze deset položek). Až ve třetím menu je zbytek funkcí a nastavení a kdo nemá ovládání pod kůží, musí přemýšlet.

Zvlášť se zmíním se o třech funkcích Benefonu Q. Napřed o psaní textovek stylem T9, protože Q možná bude prvním telefonem, který bude obsahovat český slovník tohoto urychlovače psaní SMS. Uvidíme, jestli to stihne před Nokií 3310. Druhou funkcí je WAP, jenž není WAP. Benefon Q totiž obsahuje prohlížeč Microsoft Mobile Explorer, kterým lze kromě wapových stránek prohlížet i běžný web (pro znalce: HTML) a lze jeho prostřednictvím rovněž přímo číst e-maily. Od tohoto prohlížeče jsem sice čekal více (viz tento článek na MobilManii), nicméně nelze říct, že by mezi současnými prohlížeči WAPu byl outsiderem.

Zajímavá funkce, i když ji v současné době zatím nelze využít, je zjišťování polohy. Když pošlete textovku příkazem "Send with location", příjemci kromě vlastního textu přijde také množství číselných kódů, které vyjadřují vaši polohu. Bez spolupráce operátorů z nich však nic nevyčtete.

Pro koho?

Benefon Q přivítají ti, kdo požadují atraktivní a módní mobil. Na druhou stranu je ale také pro ty, kteří se nespokojí s omezenými funkcemi coby daní za výjimečný vzhled. Zatímco jinými telefony této třídy lze ohromovat jen na začátku, než se ve velkém množství dostanou do prodeje, lze předpokládat, že Benefon nikdy nebude telefon, který má každý.

Ve zkratce

  • Kontakt na distributora: Cellular Star, tel.: (0632) 541 492
  • Předběžná cena: 19 990 Kč (16 385 Kč bez DPH)
  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 100 x 46 x 18 mm
  • Hmotnost: 89 g
  • Udávaná pohotovostní doba: max. 85 h s baterií Li-Pol
  • Udávaná doba hovoru: max. 255 min
  • Test výdrže Mobilit: viz Mobility 11/00
  • Kapacita paměti: 50 míst v paměti telefonu, 255 na kartě SIM
  • Počet míst v seznamu: 9 volaných, 9 přijatých a 9 zmeškaných hovorů
  • Displej: 100 x 48 pixelů, až 5 řádků
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík (a možnost spouštět a vypínat telefon v nastavenou dobu), časové funkce, datové služby (14,4 kb/s), EFR, hardwarový modem, hry, kalkulačka, organizér, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, vyzváněcí profily, WAP
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: hlasové ovládání, IrDA, minutové pípání, skupiny volajících, vnitřní paměť pro SMS
Další parametry telefonu najdete v dokumentu, který si můžete stáhnout ve formátu PDF (54 kB).
Diskuze (7) Další článek: Siemens A35/36 a SL45 – nové mobily z Německa

Témata článku: Nokia 8850, Jarní model, Perla, Benefon, Fin, F +