Benq-Siemens: co za rok dokázal a co pokazil

Dnes je tomu právě rok, co tchajwanský výrobce Benq koupil divizi mobilních telefonů společnosti Siemens. Benq to v Evropě rozjel docela ve velkém. Co za rok dokázal? A bude spojení značek Benq-Siemens stejně přínosné jako v případě Sony a Ericssonu?
Kapitoly článku

Nedá si pokoj

Šest mobilů do začátku, to je slušné, řeklo by se. Jenže ani tady se Benq Mobile nezastavil a tři týdny po druhé trojici představil na veletrhu CeBIT rovnou šest dalších mobilů. CF61 je další slušně vybavený Benq-Siemens, který se ale Siemensům už příliš nepodobá. Značně matoucí je i značení, vzpomeňme na pár let starý Siemens CF62. Dalším představeným mobilem byl E61, který se opět zaměřil na hudbu. Jeho tvar je zvláštně zkosený, horní ploška je trochu větší, aby se na ni vešly ovládací tlačítka přehrávače. Uveden byl také Benq-Siemens P51, což je komunikátor s QWERTY klávesnicí, která neubrala místo QVGA displeji. Přístroj pohání operační systém Windows Mobile 5.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benq-Siemens CF61 • Benq-Siemens E61 • Benq-Siemens P51

Dalším představeným telefonem na CeBITu byl úzký vysouvák CL71 se slušným displejem, megapixelem a kartami microSD. Zbylé dva telefony překvapily hlavně tím, že používají siemensovské prostředí. U dalšího vysouváku EL71 šlo možná o zpoždění, jeho obrázky unikly totiž už několik měsíců před představením a byl na nich veden ještě jako samotný Siemens. A někde se zapomněl zřejmě i Benq-Siemens C81. Možná mělo jít o nástupce Siemensu C75, možná jen o jinak obalený CX75, výbavu má totiž téměř stejnou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benq-Siemens CL71 • Benq-Siemens EL71 • Benq-Siemens C81

Obrázky mobilu EF71 unikly také už dříve, Benq Mobile ho pak nedávno představil samostatně. Jedná se o další luxusní telefon, podobá se EF81. Zatím nejnovějšími Benq-Siemensy jsou pak dva low-endy, které přišly před týdnem – A38 a A58. Benq-Siemens tak doplnil svůj repertoár, nižší třída mezi jeho mobily s kvalitními displeji, paměťovými kartami a MP3 přehrávači dosud chyběla. Již dříve bohužel přišlo prohlášení, že Benq Mobile nevydá žádný model se Symbianem, takže nástupce populární mašinky SX1 nebude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Benq-Siemens EF71 • Benq-Siemens A38 • Benq-Siemens A58

Není to Sony Ericsson

Zdvojení názvů ve značce Benq-Siemens se podobá značce Sony Ericsson a láká to ke srovnávání. Situace mezi Benq a Siemensem je však značně rozdílná od té mezi Sony a Ericssonem v době, kdy vznikalo spojení mezi jejich mobilními divizemi. Zatímco Benq výrobu mobilů Siemens zcela pohltil, Sony i Ericsson v jejich fúzi oba vlastní svůj podíl. Rozdíly byly i v důvodech pro vznik nových značek. Siemens se mobilů potřeboval zbavit, zatímco švédsko-japonské partnerství bylo výhodné v tom, že každý z výrobců do nově vzniklé společnosti přinesl něco, co druhé straně chybělo, a tak vznikla takřka dokonalá dvojka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ericsson T65m • Sony CMD-J7

I tak nám to nedá a alespoň krátce srovnáme počínání Benqu se začátky Sony Ericssonu. Ten u nás začal operovat v roce 2001 a nejprve vydal několik telefonů pod značkami jednoho s obou členů dvojice, patřily mezi ně třeba Ericsson T65m a Sony CMD-J7. Pokud opomeneme několik modelů určených pro rodný kontinent Sony, prvním telefonem prodávaným pod společnou značkou byl začátkem roku 2002 Sony Ericsson T68i, z nějž se stala legenda. Byl ale téměř jediným společným modelem nové společnosti, Sony Ericsson možná trochu usnul na vavřínech a po roce se začal propadat. Z problémů ho pak ale dostaly další proslulé modely Sony Ericsson T610 a P800.

Klepněte pro větší obrázek 
Sony Ericsson T68i

Zdá se, že Benq-Siemens se téhle chyby snaží vyvarovat a tak nás pro jistotu svými telefony hned na úvod přímo zahltil. Zatím se tedy dá těžko odhadovat, jak moc se nové mobily prosadí, zákazníci se v hromadě Benq-Siemensů teprve začínají orientovat. Legenda jako T68i se z mobilů od Benq Mobile asi v dnešním širokém trhu nestane, slušný úspěch ale mohu věštit třeba modelům S88 a EF91.

Co bude dál?

Benq neotálel a většinu svých telefonů dal do prodeje brzy po uvedení. Uvidíme, co si pro nás nachystá příště, ale zatím příliš nepotěšil svými změnami v příkladně přehledném značení mobilů značky Siemens. Svých nových pravidel se naštěstí na rozdíl od ostatních výrobců z Asie aspoň zatím docela přesně drží, to mu upírat nemůžeme. Tak to vypadá, že alespoň v tomto směru se Benq od Siemensu poučil. A věřme, že si z něj vezme příklad i v jiných ohledech a že spolu se značkou Siemens nezavrhne vše, co do mobilního světa německý výrobce přinesl.

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, , Benq-Siemens A38, Benq-Siemens A58, Benq-Siemens C81, Benq-Siemens CF61, Benq-Siemens CL71, Benq-Siemens E61, Benq-Siemens EF51, Benq-Siemens EF81, Benq-Siemens EF91, Benq-Siemens EL71, Benq-Siemens P51, Benq-Siemens S68, Benq-Siemens S81, Benq-Siemens S88, Siemens CC75, Siemens CF62, Siemens SFG75, Sony CMD-J7, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i, Rok