Benq-Siemens EF81: 3G véčko z oceli a hořčíku (velký test)

Pokud máte rádi atraktivní telefony z ušlechtilých materiálů se špičkovými displeji, občas uskutečníte nějaký videohovor a učarovala vám klávesnice, jakou má Motorola Razr, pak je nový Benq-Siemens EF81 určen právě vám.

Zábava: pomalý telefon, pomalá Java

Zábavu zajišťuje Media Player, který pomocí záložek sdružuje veškerý multimediální obsah v telefonu. Přehrává hudební soubory MP3 a AAC, které si můžete roztřídit do playlistů. Jméno hrající skladby se objeví i na vnějším displeji. Díky multitaskingu si hudbu pustíte i na pozadí. Opakované nebo náhodné přehrávání jsem ale nenašel. Distributor dodal telefon bez sluchátek, takže jejich kvalitu nemohu bohužel otestovat. Produkce přes hlasitý reproduktor je ale velmi dobrá. Škoda jen chybějícího FM rádia.

 
Přehrávání skladby • seznam skladeb • nabídka přehrávače • přehrávání videa

Na druhé záložce multimediálního přehrávače se prohlíží obrázky a na třetí se přehrává video. To lze sledovat i přes celý displej nebo přetáčet. Podporované formáty jsou 3GP a MP4.

  
Ukázka předinstalovaných her

Her je v telefonu předinstalováno celkem pět. Díky Javě verze 2.0 není problém přidat další. Bohužel ale jedině přes wap. Bluetooth v této situaci nepomůže. Java je ale stejně jako celý telefon pomalá. Fanoušci her v mobilních telefonech tak radši sáhnou jinam.

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:   2536 bodů
  • jBenchmark 2.0:     150 bodů

Data: kudy domů?

Datové technologie jsou v telefonu zastoupeny v podobě UMTS a pomalého GPRS třídy 10. Mezistupeň představovaný EGDE chybí. Pro spojení s počítačem je připraveno Bluetooth a datový konektor s datovým kabelem. Ten by měl být přímo součástí základního balení. Tam najdete i CD se synchronizačními programy. Kvůli výrobní vadě se mi ho ale nepodařilo spustit.


Nabídka prohlížeče • informace o počtu přenesených dat

Wapový prohlížeč zvládá zobrazit i textové internetové stránky. Občas mu ovšem dělá problémy čeština. Nabízí záložky i přímé zadání adresy. V jeho nabídce ale chybí rychlý přechod na domovskou stránku.

Převažují rozpaky

Z Benq-Siemensu EF81 mám přinejmenším rozpačitý pocit. Očekával jsem od něj trošku více a příjemně mě překvapil pouze širokou nabídkou užitečných Java aplikací. Jen těžko mu totiž můžu odpustit jeho pomalost, nekvalitní slovník T9 a absenci některých základních funkcí. Doufejme, že zrychlit telefon a zkvalitnit slovník T9 pomůže nová verze firmwaru. Díky použití kovových materiálům je tedy nové véčko z německo-tchajwanských dílen hlavně stylovým telefonem pro zvýšení vaší image. Jako pracovní ani zábavní nástroj bych si jej nevybral.

Na trhu to asi nebude mít Benq-Siemens EF81 zrovna lehké. Již se sice začal prodávat za cenu okolo desíti tisíc korun, konkurence na něj ale bude útočit ze všech stran. Jedním ze soupeřů bude i nové véčko Sony Ericsson Z610i se zrcadlovým povrchem nebo také nové tenké Motoroly.

Plusy a mínusy

+ atraktivní design s ušlechtilými materiály
+ podpora UMTS a videohovorů
+ možnost multitaskingu

- pomalé reakce
- nekvalitní slovník T9
- paměťová karta pod baterií


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, , , , Benq-Siemens EF81, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Sony Ericsson Z610i, Motorola Egde +, Telefon zavřený, Ocel, Celé slovo, Velký, Ušlechtilý kov, Test, Definitivní konec, Rychlý přechod, Chybějící FM, Velký test, Velká spousta, Vynikající podání, Plochá klávesnice, Dobré rozlišení,