Benq zajistil servis Siemensů

Benq zajistil servis telefonů z produkce zkrachovalé divize Benq Mobile. Pod svou značkou pak hodlá telefony dále vyrábět.

Snad každému je znám osud mobilních telefonů značky Siemens. V roce 2005 se potápěla mobilní divize Siemensu do ztráty a před krachem ji zachránil až Benq, který ji koupil. Vznikla firma Benq Mobile produkující telefony pod značkou Benq-Siemens. Vše vypadalo nadějně, ale na podzim minulého roku se firma dostala do finančních potíží a byl vyhlášen konkurz. Začátkem letošního roku pak přišel nevyhnutelných krach (podrobnosti o osudu Siemensu najdete zde).

Servis přebírá Benq

Spolu s vyhlášením konkurzu postihla majitele telefonů Siemens a Benq-Siemens nepříjemná skutečnost – výrobce nehradil autorizovaným servisům záruční opravy a autorizované servisy pochopitelně nechtěly pracovat na své náklady (více informací zde). A tak to odnesli prodejci, kteří podle zákona musí přijmout telefony k reklamaci a vyhovět zákazníkům. Pro zákazníky to však často znamenalo nepříjemné dohadování, protože prodejci se samozřejmě reklamacím bránili. Operátoři pak tento problém vyřešili tím, že svým zákazníkům hradili reklamace telefonů Siemens a Benq-Siemens ze svého.

Peníze však nebyly jediným problémem. Do servisů totiž přestaly proudit náhradní díly od výrobce a tak se musely spolehnout pouze na své vlastní zásoby. Kromě náhradních dílů se přestaly samozřejmě dovážet i samotné telefony, které postupně mizí z prodejen.

Přestože Benq mobile zkrachoval, mateřská společnost se o pohledávky svého nevydařeného dítka musí postarat. Také proto, že s výrobou mobilních telefonů nehodlá skončit a silně pošramocenou pověst tedy musí trochu napravit. Servisem telefonů Siemens a Benq-Siemens byla společností Benq pověřena firma B2X Care Solutions, která bude řešit servis telefonů v Evropě, Rusku a Latinské Americe. B2X Care Solutions přebírá technickou podporu, opravy a také dodávku náhradních dílů pro reklamované telefony v záruce výrobce.

Firma B2X Care Solutions se zabývá podporou servisu pro telekomunikační operátory, výrobce elektroniky a informačních technologií. Centrálu má v německém Mnichově.

Ještě to chce čas

Přestože máme zprávy, že došlo k předání servisu třetí straně už dříve, firma B2X Care Solutions vydala tiskovou zprávu o převzetí podpory servisu Benq Mobile až dnes. Jak je to s vyřizováním reklamací telefonů Siemens a Benq-Siemens ve skutečnosti jsme ověřovali u autorizovaného servisu PPI-ETC. Zde nám bylo potvrzeno, že jsou opravy propláceny, ale stále není vyřešeno zásobování náhradními díly a pracují zde proto z vlastních omezených zásob.

Zajímavé jsou ovšem rozporuplné reakce našich operátorů. Zatímco od O2 máme potvrzeno, že jsou záruční opravy již propláceny ze strany Benqu a problémy s reklamacemi tedy již nejsou, tak Jakub Hrabovský za Vodafone říká: „Veškeré náhrady na opravu přístrojů jsme přebrali na sebe, abychom danou situaci ulehčili našim zákazníkům, ale investované prostředky budeme nárokovat od společnosti Benq. Zatím jsme žádnou kompenzaci neobdrželi“. A stejné zprávy přináší i T-Mobile: „My můžeme jen zopakovat, že stále platí to, co jsme uvedli na začátku této kauzy. Zákazníci T-Mobile, kteří si svůj mobilní telefon koupili u nás, mají záruční servis zdarma zajištěn,“ říká Jitka Pacolová.

Benq s výrobou telefonů nekončí

Telefony Siemens už jsou definitivně minulostí. Benq se však výroby mobilů nevzdá. Pod svou značkou vyráběl telefony ještě před kauzou se Siemensem a nyní hodlá zajet do starých kolejí. I když mu právo na používání značky Siemens ještě zřejmě zůstalo, po nelichotivém osudu značky Benq-Siemens už ale nikoho nepřekvapí, když se tohoto práva Benq vzdá. Výroba v Německých továrnách už je samozřejmě nemyslitelná, ale Benq má pro výrobu telefonů ještě tři továrny v Asii a Latinské Americe.

Tip: prohlédněte si telefony, které Benq nabízel před tím, než koupil Siemens

Diskuze (19) Další článek: Nové verze Atlasu ČR10R ke stažení

Témata článku: Benq, , Mateřská společnost, BenQ Mobil