Bitva dvoujader II: srovnání výkonu

Které dvoujádro je nejvýkonnější? Znamená vyšší frekvence a hodnota RAM automaticky lepší výsledky v praxi? Sledujte 2. díl Bitvy dvoujader.

Na Mobilmanii jsme odstartovali seriál, který porovnává tři dvoujádrové smartphony s Androidem, toho času oficiálně dostupné na českém trhu: Samsung Galaxy S II, HTC Sensation a LG Optimus 2X. V minulém díle jsme si vzali na mušku dobu, za kterou naběhne telefon z vypnutého stavu na zamykací pohotovostní obrazovku systému. 

Druhý díl zhodnotí jednu ze základních vlastností těchto androidových supersmartphonů, a tou je výkon. Všechny tři mobily jsou dvoujádra, jejich frekvence, typ jádra a grafické akcelerátory se však liší. Obě korejské značky použily jádro Cortex A9, LG s taktem 1 GHz, Samsung 1,2 GHz. HTC běží na stejné frekvenci jako Samsung, sáhl však po typově starším jádru Scorpion (základ z Cortex A8 s mnoha modifikacemi Qualcommu).

Rozmanité jsou i grafické akcelerátory. Samsung použil řešení Mali 400-MP, pro HTC vykresluje Adreno 220 a LG zvolilo řešení nVidie GeForce ULP. Odstupňovány jsou také hodnoty operační paměti: nejméně RAM dostal Optimus 2X (512 MB), lépe je na tom Sensation (768 MB) a největší porci jednoho gigabajtu operační paměti dostal od svého výrobce Galaxy S II.

Gigahertzy nejsou vše

Tyto hardwarové konfigurace jsme podrobili testu několika volně dostupných benchmarků. Ne všechny mají úplně dobrou vypovídací hodnotu pro dvoujádra (Linpack, Quadrant), v takovém případě ale dokážou vyhodnotit výkon pro jedno jádro procesoru dané konfigurace. Pravou zátěž pro dvoujádra představují hlavně benchmarky NenaMark2 a CF-Bench. První jmenovaný je OpenGL 2.0 ES test, který pomocí náročných geometrických textur hodnotí grafický výkon. Druhý benchmark testuje výpočetní výkon dvoujádra při zpracování nativního kódu a Javy.

Hodnoty u výkonnostních testů jsou uvedeny v běžných jednotkách pro daný benchmark. Vyšší číslo znamená větší výkon. Maximální hodnota pro daný test je vyznačena tučně. Každé měření probíhalo vždy po zapnutí telefonu, aby se eliminovalo zaplnění RAM dříve spuštěnými procesy.

Typ benchmarkuSamsung Galaxy S IILG Optimus 2XHTC Sensation
Quadrant3 1162 3691 850
Linpack47,71436,54545,611
Smartbench 2011 - productivity4 1533 1011 964
Smartbench 2011 - games2 2932 6411 682
NenaMark236,325,926,2
AnTutu4 5003 6913 267
CF-Bench6 4385 4805 251

scr 2011_07_14 14_08_10.png 

S jedinou výjimkou u Smartbench 2011 pro hry platí, že nejvýkonnější ze tří testovaných zařízení je Samsung Galaxy S II. Konkurenty předhání ve většině testů zhruba o čtrvtinu. Na druhé místo nejčastěji sahá LG Optimus 2X. Pouze u benchmarků, které hodnotí čistě počet operací za časovou jednotku (např. Linpack) a jejich výsledky jsou odvislé tedy zejména od frekvence procesoru, byl Optimus předehnán konkurenčním HTC Sensation. Jinak starší typ jádra Sensation mírně zaostává za konkurencí ve většině kategorií produktivního i grafického výkonu. Pro herní účely se ukázala jako nejlépe sladěná sestava procesoru a grafické jednotky v podání nVidie u LG Optimus 2X (Smartbench 2011 games).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadaly naměřené hodnoty jednotlivých benchmarků přímo na displejích závodících telefonů.
Diskuze (202) Další článek: Google zobrazuje stav dopravy v Čechách a na Slovensku

Témata článku: HTC, LG, Samsung, , , , HTC Sensation, HTC Sensation XE, HTC Sensation XL, LG Optimus, LG Optimus 2X, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Jádro Cortex, Bit, Bitva, Druhý díl, Výkon