BlackBerry 8900 a 9000: dva krasavci do kanclu

BlackBerry se mění a přichází do Česka s nadupanými novinkami. Dokáže konečně RIM prorazit i u nás? Nakročeno má dobře.

Bez BlackBerry ani ránu

Velkou předností a zároveň nedostatkem zařízení s logem BlackBerry je nutnost spolupráce se vzdáleným BlackBerry řešením. V praxi to znamená, že pokud handheld nepřipojíte k serverovým službám BlackBerry, jen těžko si budete užívat velkých předností – vzdálené synchronizace kontaktů a kalendáře, práci s mobilním internetem, stahování elektronické pošty nebo dokonce práce s mapami a GPS. Více informací o BlackBerry řešeních a jejich dostupnosti u českých mobilních operátorů najdete zde.

Uživatelské rozhraní doznalo od předchozích modelů výrazných změn. Na pohotovostním displeji najdete šest ikon odkazujících na nejčastěji používané služby a základní informace o sítích, čase či připojení. Pokud budete chtít pohotovostní plochu vylepšit o aktuální přehledy z kalendáře či mailboxů, budete si muset pohrát s přídavnými aplikacemi a nastaveními. V základu totiž operační systém jakékoliv výraznější změny nenabízí.

Hovor můžete vytáčet přímo z pohotovostního displeje buď přímým zadáním čísla, nebo postupným zadáváním znaků hledaného kontaktu. Do paměti adresáře se vejde tolik položek, kolik místa umožní přijmout sdílená paměť telefonu. Bohužel kontakty na SIM kartě jsou od zobrazeného adresáře striktně odděleny, jedinou možností, jak je dostat na oči, je tak vyhledáním v menu nebo zkopírováním, k němuž budete vyzváni po prvním vložení nové SIM karty do zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Práce s kontakty je díky QWERTZ klávesnici velmi rychlá

Kromě telefonních čísel lze k jednotlivým záznamům přiřadit podrobnosti osobní i pracovní povahy, pokud si do telefonu instalujete instant messenger, pak se v seznamu detailů objeví i tato položka a vy můžete přímo v adresáři vidět aktuální status uživatele příp. jej rovnou kontaktovat. Ocenil bych, kdyby ikony statusů byly přímo v seznamu, nyní jsou vidět až v zobrazení detailu vybraného kontaktu.

Adresy zadané v detailech kontaktu můžete zobrazovat v mapové aplikaci a dále s ní pracovat (uložit mezi oblíbené, nechat se na ni nenavigovat apod.). Z menu adresáře je také dostupný velmi podrobný seznam aktivity s vybraným kontaktem. Na jednom místě tak po vyžádání najdete seřazené e-maily, SMS a MMS zprávy, informace o hlasových hovorech a další. Pokud nehledáte informace o hlasové komunikaci s vybraným kontaktem, ale obecně se všemi, hledejte v hlavním menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přímým propojením s instant messengerem se chlubí Android. Nyní má ve svých řešeních konkurenci, BlackBerry totiž umí v adresáři zobrazit nejen GTalk

BlackBerry obecně nabízí v rámci uživatelského rozhraní někdy velmi podrobné možnosti a nastavení. Což je na jednu stranu plus, na druhé straně je tím širší možnost využití handheldu zapovězena méně technicky zdatným uživatelům.

Zprávy kdekoliv a jakkoliv

BlackBerry je pro spoustu uživatelů synonymem mobilního e-mailu. Dnes už to ale není jen o e-mailech. Pokud už spíše, stejně jako většina Severní Ameriky, hovíte instant messagingu, pak stačí zabrousit na internetové stránky BlackBerry, stáhnout si vybraného klienta (k dispozici jsou aplikace pro Yahoo! IM, Google Talk, AOL IM, ICQ a Windows Live) a začít komunikovat online. Ve finále to nakonec může vyjít výhodněji než SMS. Data při instantní komunikaci stojí výrazněji méně (pokud je nemáte dokonce v rámci neomezeného tarifu) než SMS.

Pro instantní komunikaci ani nemusíte instalovat softwarového klienta. Přímo v telefonu je totiž aplikace BlackBerry Messenger, jejímž prostřednictvím se můžete spojit přímo s dalšími zařízeními BlackBerry. Stačí jen znát PIN, který slouží pro unikátní identifikaci jednotlivých zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

E-maily jsou v podání BlackBerry, jak už bylo řečeno, závislé na aktivaci BlackBerry služeb u poskytovatele. Jakmile se připojíte, můžete si na internetu nebo přímo v telefonu nakonfigurovat schránky podporující stahování přes POP3 a IMAP a začít pracovat. E-maily jsou do handheldu doručovány technologií push, tedy okamžitě po přijetí do schránky.

BlackBerry nabízí pro práci s e-maily svého vlastního klienta. Ten umí pracovat nejen s HTML zprávami, ale poradí si také s přílohami ve formátech podporovaných aplikacemi handheldu – ve výchozím nastavení tedy soubory aplikací Word, Excel a PowerPoint kancelářské sady Microsoft Office, dokumenty ve formátu PDF, obrázky a multimédii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Chcete-li, můžete si mezi e-maily nechat zobrazovat i zprávy z instant messengeru. E-mailový klient a aplikace pro správu SMS/MMS jsou prakticky totožné.

Organizér se skládá z kalendáře, úkolovníku a poznámkového bloku. Pro pracovní využití je dále k dispozici Kalkulátor, Správce hesel a Záznamník hlasových zpráv. Právě v kalendáři je naplno využito rozlišení displeje. Především týdenní pohled na události je velmi dobře použitelný.

I na kalendáři je hodně patrné, na co je handheld ve skutečnosti zaměřen. Ke každé události si tak můžete nastavit nejmenší detaily, včetně časového pásma události nebo poznámky, že jde o konferenční hovor. K ukládané události můžete jednoduše přímo z menu pozvat účastníka. Podobně jednoduše lze rozdávat také úkoly. Jednoduše úkol předáte dál jako e-mail, SMS, MMS nebo přes messenger.

Tip: Pokud používáte online kalendář od Googlu, můžete si do BlackBerry stáhnout jednoduchý nástroj pro oboustrannou synchronizaci záznamů. Více informací najdete zde

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Multimédia jim nejsou cizí

Jak už bylo řečeno, ač jsou BlackBerry původně jen pracovními nástroji, modelům 8900 a 9000 se dostalo široké podpory multimédií. Správce multimédií přitom funguje na velmi podobném principu známém mj. i z některých displejových MP3 přehrávačů. Stačí si proklestit cestu rozdělením seznamu podle jednotlivých polí ID3 tagu a spustit přehrávání.

K dispozici jsou přitom kromě základních, jako je nastavení pořadí přehrávání apod. také nástroje pro úpravu zvukových vlastností – ekvalizér a omezení hlasitosti ve sluchátkách. Telefon zvládá bezdrátové stereo přehrávání hudby přes Bluetooth, v menu pak najdete ještě jednu netradiční volbu. Pokud chcete poslouchat hudbu, nemáte sluchátka a nemůžete si dovolit spustit hlasité přehrávání, můžete si hudbu přesměrovat do sluchátka telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kromě běžných playlistů si můžete specifikovat vlastnosti hudby, jakou chcete poslouchat v rámci tzv. Smart seznamů

Co mi na hudebním přehrávači trochu chybí je notifikace na pohotovostním displeji. Pokud tak např. spustíte hudební přehrávač a ztlumíte jej na maximum, nepoznáte ze základního displeje, zda hudba hraje nebo ne. Teprve ve vyvolané lokální nabídce najdete položku Nyní je přehráváno, podle níž vám dojde, že je hudební přehrávač aktivní.

Přehrávač videa je naprosto stejná aplikace, jen poupravená pro práci s videem. Umí tudíž přehrávání přes Bluetooth, umí také přesměrovat zvuk do reproduktoru telefonní části zařízení. Jak už ale bylo řečeno, kvalitou přehrávání videa BlackBerry určitě překvapí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrázkový editor je pohodlný, další práci s obrázky však neumožňuje

Témata článku: Blackberry, , , , , Blackberry Curve 8900, Nokia E71, Základní displej, Automatické zapnutí, Pracovní využití, Stejná aplikace, Hlasité přehrávání, Sdílená paměť, Serverové řešení, Pohodlné řešení, Přibalené CD, Jednoduchý fotoaparát, Kvalitní přehrávání, Black