BlackBerry DTEK60: s vlastním softwarem, v cizím pokoji [recenze]

  • Má jít o nezabezpečenější telefon s Androidem na trhu
  • Oproti modelům od Vodafone či Alcatel nabízí Snapdragon 820
  • S cenovkou atakující 15 tisíc Kč to však nebude mít lehké
Kapitoly článku

1. Design

Jelikož model DTEK60 vychází podobně jako Alcatel Idol 4s či Vodafone Smart Platinum 7 z telefonu TCL 950, nešlo očekávat, že se po designové stránce dočkáme nějaké převratné změny. Naopak lze konstatovat, že jeho čelní strana je téměř k nerozeznání od zmíněného modelu od Alcatelu. Zadní strana se již odlišuje více, u modelu od BlackBerry tam upoutá i čtečka otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prodejní balení obsahuje i sluchátka, USB-C kabel a adaptér do elektrické sítě

Čelní strana je opravdu minimalistická. Kromě výdechů stereo reproduktorů na obou koncích pozornost upoutá už jen čelní kamerka s LED bleskem umístěná nad displejem. Spolu s kamerkou jsou v tom prostoru i senzory okolního světa či přiblížení a notifikační LED dioda. V části pod displejem pak nenalezneme nic. Systémová tlačítka jsou totiž v tomto případě řešena softwarově.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry BlackBerry DTEK60 jsou 153,9 × 75,4 × 7 mm a hmotnost činí 165 gramů

Delší hrany telefonu jsou zaoblené, což se pozitivně projevuje při jeho úchopu, když vás nic neřeže do dlaně. Rámeček telefonu je kovový, přičemž na pravé straně ho narušuje speciální tlačítko BlackBerry Convenience Key (u Alcatelu se jmenoval Boom) a tlačítka pro ovládání hlasitosti. Na opačném boku je v horní části umístěno vypínací/zamykací tlačítko. Pod ním se pak nachází hybridní slot pro primární nanoSIM kartu a druhou nanoSIM/paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Speciálnímu tlačítku lze přiřadit jen jednu funkci (otevření aplikace, přiřazení zkratky). Tím se liší od Boom Key u Alcatelu, kde mělo tlačítko v různých částech systému různé funkce

Na obou kratších koncích je kovový rámeček předělen dvěma plastovými proužky. Kromě nich je na horní hraně ještě 3,5mm jack pro připojení sluchátek a první z dvojice mikrofonů. Ten druhý je na spodní hraně a společnost mu dělá dobíjecí konektor. BlackBerry přitom vsadilo na konektor typu USB-C, přičemž tento podporuje i rychlé nabíjení Quick Charge 3.0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Také BlackBerry DTEK60 má čtyři výdechy reproduktorů. Bohužel ty zadní svoji funkčností a hlasitostí dost zaostávají za stejným řešením u Alcatelu Idol 4s

Zadní strana je obdobně jako ta čelní skleněná. Na rozdíl od čelní strany se však ve specifikacích té zadní neobjevuje, že by byla jakkoli tvrzená či odolná proti poškrábání. V horní části se nachází poměrně výrazně vystouplý 21Mpx fotoaparát, vedle něhož má své místo také blesk se dvěma LED diodami. Pod fotoaparátem je, stejně jako u modelu od Vodafone, čtečka otisků prstů. Bohužel je řešena velmi obdobně, a tedy ji chybí jasné ohraničení, což v praxi ztěžuje její využití. Nejprve ji totiž musíte správně nahmatat, což občas trochu trvá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů je nedostatečným způsobem ohraničena, a proto budete nejednou opakovaně hledat její přesné umístění

2. Displej

BlackBerry DTEK60 nabízí 5,5palcový AMOLED displej (s 2,5D efektem), který se chlubí 2K rozlišením (2 560 × 1 440 pixelů). Jemnost displeje tak dosahuje výtečné hodnoty 534 PPI. Displej je před mechanickým poškozením chráněn sklíčkem odolným proti poškrábání, přičemž se neuvádí, zda se jedná o Gorilla Glass či jiné řešení. Sklo na čelní straně je rovněž ošetřeno oleofóbní vrstvou, která má za cíl eliminovat ulpívání otisků prstů.

Parametry displeje:

  • maximální jas: 378 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Testovaný model má průměrné podsvícení.)
  • minimální jas: 9 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
  • průměrná barevná odchylka: 12,33
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Testovaný model má zkreslené podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 19,95
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U testovaného modelu je to červená.)
  • gamma: 1,76
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Testovaný model má zkreslené podání šedé barvy, kterou podává ve světlejších odstínech.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník přesahuje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). Děje se tak nerovnoměrně zejména na straně odstínů červené a žluté barvy. Celkově tak displej podává teplejší barvy a působí živějším dojmem.

V nastavení lze aktivovat tzv. ambientní displej. Jedná se o obdobu Glance Screen z Lumií či Always-on od Samsungu, která dokáže na vypnuté obrazovce zobrazit právě přijatá oznámení. V nastavení rovněž můžete v případě potřeby upravit nastavení barev a zobrazení bílé (na stupnici studená-teplá). To však v zásadě nebude potřebovat, protože kvalita obrazovky je na vysoké úrovni a je radost s ní pracovat, protože poskytuje dostatečný jas a má široké pozorovací úhly. 

3. Hardware

Jestliže doteď si byly modely od BlackBerry, Alcatel a Vodafone velmi podobné, tak v oblasti hardwaru má ten od BlackBerry oproti zbylé dvojici navíc, a to poměrně výrazně. Pod svým skleněným kabátem totiž ukrývá čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 820 (oproti verzi 652) s první dvojicí Kryo jader taktovaných na 2,15 GHz a druhou úspornější dvojicí Kryo jader s frekvencí 1,6 GHz. Doplňuje ho i výkonnější grafický akcelerátor Adreno 530 a 4GB RAM (oproti 3 GB u Alcatel a Vodafone).

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 139 381
  • 3D: 57 471
  • UX: 43 253
  • CPU: 26 438
  • RAM: 12 219

Zvýšený výkon se projevuje hned v benchmarku AnTuTu, kde DTEK60 dosahuje téměř 140 tisíc bodů, přičemž Idol 4s a Smart Platinum 7 vykazují shodně řadově nižších zhruba 82 tisíc bodů. K ukládání souborů DTEK60 poskytuje 32GB vestavěnou paměť, kterou lze rozšířit o paměťovou microSD kartu až o 2 TB.

Pochválit mohu i zbývající výbavu telefonu. V té nechybí podpora vysokorychlostního přenosu dat LTE (Cat6), dvoupásmový adaptér Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.2 s A2DP, A-GPS čip s podporou GLONASS či NFC. Absentuje však FM tuner (resp. je jeho použití výrobcem zřejmě zakázano), a tak si nepustíte rádio.

AnTuTu Battery Test:

  • 4 343

O výdrž se stará akumulátor s kapacitou 3 000 mAh, přičemž telefonu dokáže dodat energii na celý pracovní den. Jestliže mu dáte během víkendu volno, postačí, když ho do nabíječky vložíte opět až v neděli večer (tj. po dvou dnech). Díky podpoře technologie Quick Charge 3.0 se po připojení k nabíječce dokáže navíc dobít na kapacitu 83% za půl hodiny. Z 0 na 100 to pak trvá zhruba necelé dvě hodiny.

4. Software

Již v recenzi menšího z nejnovější dvojice telefonů BlackBerry, modelu DTEK50, jsme byli s jeho softwarem poměrně spokojeni.  Vzhledem k tomu, že grafická nadstavba se v případě modelu DTEK60 žádným způsobem nezměnila, je zřejmé, že musíme její možnosti a funkce ocenit i nyní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá BlackBerry DTEK60 uvnitř

Grafická nadstavba je postavena na Androidu 6.0 Marshmallow. BlackBerry se rozhodlo, že po designové stránce tolik úprav neprovede, a tak nadstavba nabízí klasický vzhled Androidu, včetně pohotovostních ploch (s mřížkou 4 × 5) a tradiční nabídky aplikací. V této nabídce je na jejím vrcholu seznam 10 nejpoužívanějších aplikací, tak abyste k nim měli rychlý přístup.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Karta produktivity

Téměř na každém rohu vás bude doprovázet malinký štítek ukotvený na pravé či levé straně obrazovky (záleží na vás), který představuje Kartu produktivity. Po jeho vyvolání se zobrazí rychlý náhled událostí v kalendáři, posledních hovorů a zpráv či úkolů, které na vás čekají. Současně můžete jednotlivé události a úkoly i rychle vytvořit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Každá ikona na ploše, která má pod sebou tři bílé tečky podporuje rychlé zobrazení widgetu

Centrem pozornosti bude po většinu času zřejmě aplikace BlackBerry Hub. Tato aplikace totiž sdružuje všechny vaše hovory, zprávy e-mailové účty či účty na sociálních sítích do jednoho přehledu. Správa těchto účtu je pak velice rychlá a pohodlná. V nastavení si můžete navolit rychlá gesta k vyřízení notifikací, či zvolit defaultní aplikace pro komunikaci z telefonu.

Máte-li své velmi oblíbené aplikace, můžete pro jejich rychlé spuštění použít speciální funkci. Stačí přidržet domovské tlačítko a následně vyjet do jedné ze tří různých směrů. Z toho plyne, že tímto způsobem si v nastavení můžete vybrat právě tři aplikace, které tímto způsobem můžete spouštět.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na pohotovostních plochách lze tvořit složky. Speciální hardwarové tlačítko na pravém boku telefonu představuje další z možností, jak rychle spustit předvolenou aplikaci

Za zmínku stojí rovněž aplikace, která dala novým modelům i své jméno. Aplikace DTEK, má z telefonu dle výrobce vytvořit nezabezpečenější smartphone na trhu. Dokáže totiž šifrovat veškerý obsah telefonu a jejím prostřednictvím můžete ovládat i jednotlivá povolení pro ostatní aplikace. Aplikace myslí i na situace, když váš telefon ztratíte. I v případě, že nový „majitel” vymaže veškerá data, zařízení přesto bude při spuštění vyžadovat údaje z vašeho Google účtu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Před první aktualizací aplikace DTEK hlásila, že telefon není zařízením BlackBerry

Netradiční součástí systému je možnost přidávání zkratek na pohotovostní plochy. Jednoduše se tak přidáte nový budík, úkol, či zkontrolujete stav baterie nebo nové aktualizace. Zvuk linoucí se ze čtveřice výdechů stereoreproduktorů můžete vylepšit v aplikaci Waves MaxxAudio. Jde o pokročilý ekvalizér, v němž si nastavíte různé filtry pro poslech hudby či sledování filmů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace Waves MaxxAudio

Oproti menšímu modelu přidala varianta DTEK60 výrazně na výkonu, což je znát i v systému. Odezvy jsou okamžité, animace a přechody plynulé a pocit z toho všeho velmi dobrý.

5. Fotoaparát

Oproti svým konkurentům vycházejících z modelu TCL 950 má dle papírových předpokladů model od BlackBerry navrch i v případě fotoaparátu. Nabízí totiž 21Mpx snímač (oproti 16Mpx), složený ze soustavy 6 čoček, s fázovým ostřením (PDAF), duální LED přisvětlovací diodou a světelností f/2,0. Čelní širokoúhlá (84°) kamerka má 8Mpx rozlišení, vlastní blesk a světelnost f/2,2.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Fotoaparát nabízí jak automatický, tak ruční režim, a přidá i funkci HDR, panorama či přidání barevného filtru

Výkon fotoaparátu je mírným zklamáním. K perfektním snímkům je totiž zapotřebí perfektního počasí. Jakmile nemá fotoaparát dostatek světla, jednotlivé fotografie ztrácí na detailech. Rovněž barvy jsou mimo ideální podmínky příliš studené. Noční snímky se pak dají zařadit do průměru, když prosvětlení scény je sice na dobré úrovni, avšak (zejména u vzdálenějších objektů) chybí ostrost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více fotografií naleznete ve fotogalerii

Při natáčení videa lze volit mezi 4K rozlišením (30 a 24 fps) nebo nižším FullHD (60, 30 a 24 fps). Zajímavostí je, že kamera podporuje vylepšenou stabilizaci videa, tu však lze použít až při konfiguraci videa FullHD/30 fps. Při každé vyšší konfiguraci telefon píše, že u vybraného rozlišení tuto funkci nepodporuje. S BlackBerry DTEK60 můžete pořizovat rovněž Slow-Mo videa.

Videozáznam ve 4K rozlišení (30 fps):

Videozáznam ve FullHD rozlišení (60 fps):

Redakční hodnocení

Pokud bych si měl vybrat, který ze tří modelů Alcatel Idol 4s, Vodafone Smart Platinum 7 či BlackBerry DTEK60 zvolit, zvolil bych zřejmě první jmenovaný. Jako jediný totiž v balení nabízí zdarma i brýle pro virtuální realitu, jeho čtyři reproduktory fungují lépe než u konkurentů, vypadá lépe než zařízení od Vodafone a zejména je o 5 tisíc Kč levnější než model od BlackBerry.

Ve prospěch BlackBerry sice hraje vyšší výkon, avšak běžný uživatel tento rozdíl téměř nepozná. Aplikace jako BlackBerry Hub nebo DTEK se pak dají stáhnout z Google Play, a tudíž je můžete mít i v Alcatelu. Jedinou nevýhodou Alcatelu je absence čtečky otisků prstů. Její špatné řešení u modelů od Vodafone a BlackBerry však tuto nevýhodu snižuje.

Oprava: Aplikaci DTEK není možno stáhnout z obchodu Google Play, je součástí komplexního zabezpečení BlackBerry, které kombinuje software a speciální hardware. Blíže je celá problematika zabezpečení nových BlackBerry rozebrána na BlackBerryCzech.cz.

 

 

Celkové hodnocení BlackBerry DTEK60: 76 %

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Verdikt: BlackBerry DTEK60 boduje zejména svou grafickou nadstavbou a díky svým propracovaným produktivním funkcím jde o zajímavý pracovní nástroj.  

Plusy:

  • 5,5palcový 2K/QHD AMOLED displej
  • kvalitní dílenské zpracování „kov a sklo“
  • natáčení videa ve 4K rozlišení či slow-mo videí
  • Android 6.0 Marshmallow s BlackBerry aplikacemi
  • čtečka otisku prstů
  • rychlé nabíjení Qualcomm Quick Charge 3.0

Mínusy:

  • horší fotoaparát
  • horší funkčnost reproduktorů v porovnání s Alcatel Idol 4s

BlackBerry DTEK60 zapůjčil ShopBlackBerry.cz 

Témata článku: Blackberry, , , , , , , Blackberry DTEK60, Oblast hardwaru, Pracovní nástroj, Klasický vzhled, ShopBlackBerry, Ambient, Hardwarové tlačítko, Vysokorychlostní přenos, Problematika, Běžný uživatel, Technologie quick, Papírový předpoklad, Convenience Key, FM tuner, Speciální tlačítko, Nastavení barev, Dostatek světla, Dílenské zpracování,