BlackBerry Passport: exot a dříč [recenze]

Vezměte výhody klávesnice, vynásobte dvěma. Vezměte výhody systému a aplikujte je na čtvercový displej. Výsledek? Passport. Ultimátní pracovní BlackBerry.

Ultrajemný čtverec

Čtvercovými displeji byly známé především staré, hloupé a tlačítkové telefony. Kdo z nás neměl telefon s rozlišením 128 × 128 obrazových bodů? Jenomže Passport je trochu jiná liga. Dotykový obrazovač technologie IPS LCD s úhlopříčkou 4,5" a rozlišením 1440 × 1440 nabídne jemnost 453 PPI. Čtvercový displej má svoje výhody i nevýhody. BlackBerry sice razí u Passportu heslo „Work wide!“, jenomže co se vám někde bude hodit na zobrazení do šířky, to vám jindy bude chybět na zobrazení do délky. Ale to by zase nebylo místo na skvělou klávesnici, takže …

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtvercový displje Passportu má hybridní nastavení jasu: základ navolíte vy, o jemné korekce se postará šikovná automatika.

Celkově je ale displej Passportu výborný. Krásná černá (i když ne tolik jako u AMOLEDů), věrné zobrazení barev a skvělé pozorovací úhly si zaslouží pochvalu. Zvláštností pro někoho by mohla být poloautomatická regulace jasu. Passport samozřejmě má čidlo okolního osvětlení, ale jas musíte nastavit vždy nejprve sami. Na škále si tedy nastavíte hodnotu vámi požadovanou a automatická regulace se projeví až poté. Od vámi nastavené hodnoty totiž telefon trochu ubere, je-li okolo tma, nebo naopak přidá, pokud by bylo na telefon špatně vidět. Řešení sice netypické, ale zato vzorně pracující.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud by se vám nelíbilo barevné podání displeje, nabízí Passport možnost si jej upravit dle vlastních požadavků.

Klávesnice? Pracuj více!

Rovnice BlackBerry = klávesnice sice neplatí vždy, ale pokud ano, vždy to stojí za to. Ani Passport není výjimkou a klávesnici na něm budete milovat. Ale nejprve zcela nepokrytě nesnášet. Ano, profilace jednotlivých kláves je příkladná, stisk jistý a odezva jen nepatrně tužší, než bychom čekali, potud je vše v pořádku. Jenomže klávesnice není standardní, a už vůbec se standardně neovládá. Prvním rozdílem jsou pouze tři řady – chybí tedy klávesy jako Shift, Alt a mezerník se usídlil mezi písmena V a B. Dalším rozdílem je, že Passport nemá optický trackpad, jako jiná BlackBerry. Zde je totiž dotyková celá klávesnice, což má svoje výhody, ale i nevýhody. A v poslední řadě, Passport má samozřejmě prediktivní slovník, který se ale objevuje na displeji. Jenomže, na vše se dá vyzrát. Tedy, skoro na vše.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní klávesnicí na BlackBerry Passport je samozřejmě ta hardwarová. Pokud už je potřeba vybírat z nabídky na displeji, lze toho dosáhnout také stiském klávesy nebo příslušným gestem.

Nejprve potřebujete znát gesta. Swipnutí po klávesnici dolů zobrazí sekundární nabídku znaků, ze které můžete vybrat na displeji, ale také stiskem příslušné klávesy. Swipe nahorů napravo, uprostřed nebo nalevo doplní do textu slovo, které je nabízené predikcí. Swipe doleva vymaže celé napsané slovo, zatímco dvojtapnutí na klávesnici znamená režim kurzoru, kterým následně pohybujete právě pohyby po klávesnici. Vzhledem k tomu, že je dotyková opravdu celá klávesnice, můžete po ní normálně scrollovat a procházet tak nabídky, posouvat web nebo dokumenty. Stejně tak funguje klávesnice v režimu na šířku, kdy na displeji sice vidíte totéž, ale prostor pro scrollování je mnohem větší. To má dvě výhody: neušpiníte si displej a zrovna zde můžete telefon ovládat jednou rukou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Passport sice umí vydávat zvuky či vibrovat při stisku kláves, ale kdo by to potřeboval? Na skvěle tvarovaných tlačítkách hardwarové klávesnice lze psát i poslepu.

Klávesnice je jako stvořená pro rychlé i dlouhé psaní. Od středové osy jsou klávesy opačně profilovány, tedy je zcela žádoucí psát oběma rukama. Abyste nemuseli do nabídky znaků, nabízí Passport ve správných chvílích správné znaky. Tečku zase napíšete dvojitým stiskem mezerníku, velké písmeno nebo písmeno s diakritikou dlouhým podržením klávesy. Stisk klávesy na správných místech v systému? Nová zpráva, e-mail nebo třeba událost v kalendáři, jak snadné. Pokud si v některé aplikaci vysunete kontextové menu, většina položek u sebe má ještě malé písmeno, kterým tak rovnou můžete iniciovat příslušnou volbu. Tady prostě někdo přemýšlel, za což musíme opravdu od srdce pochválit. Vše ostatní je o zvyku, hlavně ta gesta. Nebude to hned, chce to dva až tři dny, u někoho třeba týden, ale vydržte, stojí to za to!

BlackBerry Hub: tak to má vypadat

Když to vezmu s trochou nadsázky: notifikační centrum je k ničemu, živé dlaždice jsou taky k ničemu. Oboje totiž poskytuje pouze částečné informace, zatímco BlackBerry Hub sdružuje vše na jednom místě. Přístupné odkudkoliv ze systému, jasně tříděné, propracované, propojitelné s naprostou většinou účtů a velkou část věcí také vyřídíte právě přímo z Hubu, do příslušné aplikace vůbec nemusíte vstupovat. Obecně se ale dá říct, že se to týká pouze komunikace, pokročilejší interakce už vás do aplikace samozřejmě zavede. Neberte mě tedy za slovo, ale pointa je jasná. BlackBerry Hub samozřejmě není žádná novinka, jen je to natolik originálně a hlavně funkčně vymyšlená věc, že ji prostě nelze podrobněji nezmínit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gestem nazvaným Peak nahlédnete do BlackBerry Hubu, který združuje veškeré notifikace. Ať už od telefonu, nebo od kohokoliv jiného, vše je přehledně na jednom místě. Samozřejmě lze ale notifikace filtrovat dle zdroje.

Každopádně, BlackBerry Hub sdružuje opravdu vše, co vás napadne. Vaše e-maily, Facebook chat, Gtalk, zprávy, volání, kalendář, BlackBerry Mesenger, WhatsApp, notifikace z Twitteru a Foursquare, ale i informace o updatu nainstalované aplikace, prostě vše. Vše má svoji vlastní kategorii, jejichž pořadí lze samozřejmě měnit, ale také lze zobrazit vše pohromadě v chronologicky řazeném souhrnu. A co vlastní kategorii nemá, plus veškeré notifikace, které k vám od systému směřují, najdete v kategorii Oznámení. Na vrcholu Hubu se také zobrazuje nejbližší událost v kalendáři. Takovýmito maličkostmi, které vám usnadní práci, je BlackBerry vyhlášené a vy si je zamilujete. Stejně jako třeba maličkost, pokud si ji nastavíte, aby se vám při události v kalendáři samo ztlumilo vyzvánění.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nacházíte-li se v BlackBerry Hubu a jste na počátku seznamu, můžete odscrollovat ještě výše a zobrazí se vám tak nejbližší událost z kalendáře. Šikovná maličkost na správném místě.

Témata článku: Blackberry, , , , , , , , Blackberry Passport, Blackberry Z10, Plná konektivita, Věrné zobrazení, Zvídavý pohled, Výkonná led, Ocelový rám, BlackBerry World, Optický trackpad, Plastový pruh, Hardwarová klávesnice, Jediný způsob, Frames, MKA, Malé zařízení, Exot, Dotykový obraz,