BlackBerry Q5: klávesnice a co dál? [recenze]

Na český trh přišlo nejlevnější BlackBerry s operačním systémem BlackBerry OS 10.2. Jak obstál model Q5 v našem redakčním testu?
Kapitoly článku

Dva dny vydrží

Jestliže by BlackBerry Q5 měl něčím vynikat, měla by to být výdrž. Při dlouhých pracovních cestách je totiž tento parametr k nezaplacení. Je však nutno říct, že ani v tomto ohledu „kvépětka“ nevyniká. Při běžném provozu totiž vydrží maximálně 2 dny a to ke konci druhého dne již musíte provoz snížit. Při vyšší zátěži způsobené například surfováním po internetu, sledováním videa nebo hraním her klesá výdrž k jednomu dni. Nabití z 0 na 100 pak zabere zhruba něco přes 3 hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč je jedním se slabších míst systému, když svou rychlostí dost zaostává. Kladným prvkem je podpora Flashe.

K prohlížení webu využívá telefon vysokorychlostní připojení LTE. Kde tato technologie ještě není dostupná, tak využívá HSPA+ (HSDPA až 42 Mbit/s, HSUPA až 5,76 Mbit/s). V závislosti na pokrytí bezdrátovou Wi-Fi lze buď tento signál přijímat nebo prostřednictvím Wi-Fi hotspot ho vysílat. Pro sdílení dokumentů lze použít také Bluetooth 4.0. Pro rychlé párování a odesílání malých souborů poslouží i NFC. BlackBerry také konečně dodalo do svých map pokrytí České republiky, a tak přijde vhod lokační GPS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod ikonou kalkulačky se skrývá také kalkulátor spropitného a převodník jednotek.

Funkce BlackBerry Link vám umožní vzdálený přístup a synchronizaci médií s počítačem a vaším telefonem. Díky podpoře technologie DLNA můžete rovněž vzdáleně přistupovat do vaší domácí multimediální knihovny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Hodiny nabízí krom nastavení času a budíku také stopky a odpočet. Další částí systému je také elektronický kompas.

Video překvapí

Fotoaparát zřejmě nebude hlavní důvod, proč byste si model Q5 kupovali. To však neznamená, že ho nikdy nebudete potřebovat a je dobré vědět, že v případě nouze svou práci zastane. Připraven je k tomu 5Mpix snímač s LED diodou. Nabídne také světelnost f/2,4 nebo automatické ostření. Prostředí fotoaparátu je jednoduché a přehledné. Fotografie lze fotit v normálním režimu či v HDR. Podobně jako ostatní výrobci, tak i BlackBerry nabízí možnost výběru nejlepšího snímku, tato funkce je skryta pod pojmem TimeShift. Přednastaveno je focení v poměru stran 1:1, samozřejmě je ale možné změnit na poměr 4:3 a 16:9.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát nabízí také možnost několik předvolených scén.

Výsledky fotoaparátu jsou však spíše zklamáním. Ačkoliv má velmi dobré a reálné podání barev, vše kazí naprosté minimum detailů a velké množství šumu a to i při dobrých světelných podmínkách. Dlouho také trvá, než telefon vůbec zaostří a ani poté nejsou výsledky zrovna ideální. V horším světle se nedá s fotoaparátem fotit téměř nic. Na výsledné fotografii je totiž více než cokoliv jiného vidět šum.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát nepodává nejlepší výsledky.

Opakem je výkon videokamery, která je schopná natáčet videa ve fullHD rozlišení (1080p) při frekvenci 30 sn./vt. Záznam je velmi plynulý a zachycení barev také téměř odpovídá realitě. Snad pouze ostření je příliš časté a tak často dochází k přeostřování a mírné ztrátě kvality. Pro videohovory a jiné aktivity je připravena také 2Mpix přední kamerka. Ta umožňuje natáčet video v HD rozlišení (720p).

Ukázkové video:

Klávesnice a pak nic

Dá se očekávat, že BlackBerry Q5 bude hrát především na kvalitní klávesnici. To je totiž asi jediná oblast, ve které může konkurovat ostatním, respektive jedinou konkurencí mu je BlackBerry Q10, jenž je však o několik tisíc dražší. Mezi jeho další kladné stránky pak patří rychlý systém, kterém nechybí téměř nic, povedený displej nebo podpora LTE či NFC. Hlavními nevýhodami jsou zřejmě minimum dostupných aplikací (nebereme-li aplikace pro Android), laciný vzhled a vysoká pořizovací cena. BlackBerry Q5 lze totiž aktuálně zakoupit například u operátora O2 za cenu 9 395 Kč.

Témata článku: Blackberry, , , , , Blackberry Q10, Blackberry Q5, Blackberry Z10, BlackBerry World, Reálné podání, Ostatní aplikace, Vzdálený přístup, Rychlý systém, Obdoba, BlackBerry Link, TimeShift, Střední část, Nejnovější systém, Hvězdička, Nejlevnější telefon, Aplikace Hodiny, Hlavní nevýhoda, Velký nedostatek, Malý soubor, Průměrný hardware