BlackBerry Z10: ostružina musí dozrát [recenze]

Z10 je první celodotykový smartphone BlackBerry s novým systémem BlackBerry 10. Možná i to je důvod, proč trpí některými dětskými nemocemi.

Vychytralá klávesnice

Komunikátory BlackBerry vždycky stavěly na dokonale ergonomické klávesnici. Z10 má sice klávesnici pouze softwarovou, zato pekelně chytrou. Ano, i klávesnice v BlackBerry 10 OS umí našeptávat a rychle se učí, našeptávání však probíhá zcela specifickým a vysoce návykovým způsobem. Po kliknutí na písmeno se totiž nad dalšími písmeny zobrazí návrhy nejčastěji používaných slov, která pokračují právě těmito písmeny. Chcete-li zadat právě ono slovo, stačí stisknout písmeno a lehce po něm přejet vzhůru. Psaní to výrazně urychluje a zpříjemňuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výborná klávesnice s chytře provedeným našeptáváním

Samozřejmě nechybí možnost přidat nějakou ze široké škály emotikon, případně připojit přílohu a vytvořit tak dnes sotva využívanou MMS zprávu. Nechybí také možnost hlasového zadávání (čeština nepodporována), vkládání speciálních symbolů či odpočet zbývajících znaků do konce SMS. Zprávy se logicky řadí do konverzací, u každé zprávy je malý obrázek vás a protistrany, takže zprávy lze lehce rozlišit. Nechybí ani další gesta. Tahem doleva smažete celé slovo, tahem dolů vyvoláte nabídku symbolů. Klávesnice navíc rozpozná druh formulářového pole a nabídne tak automaticky například zavináč, nebo číslice. Drobně nedomyšlená je lupa, která se objeví, kliknete-li někam do textu. Abyste přesně umístili kurzor, musíte touto lupou pohybovat. Jenomže kurzor je přesně uprostřed lupy, tedy pod vaším prstem, moc tedy nevidíte, kam ho umisťujete.

Konečně plnohodnotná kancelář

Úsměv na tváři mi BlackBerry 10 OS vykouzlilo s balíkem kancelářských aplikací. Instalované Documents to Go jsou plnohodnotný balík, který dokáže dokumenty prohlížet, v případě .doc a .xls i editovat a nové vytvářet. Drobným plusem je potom podpora i nejnovějších office souborů s příponou .docx atd. K prohlížení PDF dokumentů slouží zvlášť instalovaná aplikace Adobe Reader. Potěší i aplikace Print to Go, která z PC umí převést dokument do PDF, a odesláním do tiskárny Print to Go se dokument k pozdější práci přepošle do aplikace v telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plnohodnotné Documents to Go s možností vytvářet dokumenty Word a Excel

Povedený je i kalendář, který samozřejmě nemá problém se zobrazením více kalendářů z různých účtů. Dovede je barevně odlišit, zobrazí všechny druhy náhledů s další možností jejich nastavení, jak chcete dané události zobrazovat (časový rozvrh nebo třeba lidé, se kterými se máte v daný den sejít). Vytváření nových událostí je velmi bohaté na detaily a také vám nabídne, do kterého kalendáře chcete událost uložit. Zajímavým prvkem v kalendáři je to, že na měsíčním náhledu jsou čísla dnů tím větší, čím víc nabitý daný den máte, a šedá, pokud daný den nemáte nic. Snadno tak získáte přehled o tom, kdy máte a nemáte čas.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čím větší číslo dne, tím méně volného času ten den máte

Z dalších aplikací spadajících pod kancelář nesmíme zapomenout na budík, stopky, odpočítávání, světový čas či kalkulačku, která zvládá na šířku i vědecké rozložení, v další kartě potom převody jednotek a na poslední vypočítá zpropitné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U kalkulačky potěší zvláště možnost spočítat zpropitné

K zahození není ani aplikace Remember, která kloubí úkolovník i poznámky v jednom, navíc ji lze synchronizovat se službou Evernote. Stejně tak správce souborů, správce hesel a klienti pro cloudové služby Box a Dropbox.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Propracovaný správce souborů a klienti pro cloudové úložiště

Mezi ostatní bonusové aplikace zařadíme povedený kompas, vizuálně povedenou předpověď počasí, hlasového asistenta, aplikaci pro správu NFC štítků, aplikaci Story Maker pro vytváření příběhů z hudby, videí a fotek a aplikaci Newsstand, ve které můžete zakupovat magazíny v elektronické podobě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předpověď počasí, graficky pěkný kompas nebo hlasový asistent, magazíny v elektronické podobě či správa NFC štítků

Kam se podělo rádio?

Co se týče podpory multimedií, je BlackBerry Z10 vybaveno poměrně dobře. Podporované formáty obrázků jsou: BMP, WBMP, JPG, GIF, PNG, TIFF, SGI, TGA, podporované formáty hudby a videa potom: 3GP, 3GP2, M4A, M4V, MOV, MP4, MKV, MPEG-4, AVI, ASF, WMV, WMA, MP3, MKA, AAC, AMR, F4V, WAV, MP2PS, MP2TS, AWB, OGG, FLAC. Zcela se vytratilo rádio. To ale není problém jen Z10. Nejnovější Samsung Galaxy S IV ho například také mít nebude, Windows Phone 8 telefony na něho teprve čekají. Jak jsem zmínil už v úvodu, přiložená sluchátka hrají vcelku dobře na to, jak obyčejnými peckami se tváří být. Rozhodně lépe, než přibalované pecky většiny ostatních výrobců. Zvukový výstup z telefonu do sluchátek je hodně povedený a ani hlasitý reproduktor nemá větší problémy s hlasitým přehráváním hudby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a šikovné vyskakující pop-up pkno

Povedeně je zpracován hudební přehrávač, a to i přes to, že postrádá ekvalizér. Někomu se také nemusí líbit rozložení alb do tří čtverců stojích jakoby na patra na policích. Pěkné ale je, že už zde se zobrazují jejich covery. První záložka zobrazuje poslední přidanou hudbu, druhá potom celou hudební knihovnu s obvyklými možnostmi třídění, třetí potom seznamy skladeb, které můžete vytvářet přímo v telefonu. Nechybí náhodné a opakované přehrávání, výše nastíněná možnost ovládat přehrávač bočními tlačítky a všude vyskakující pop-up okno s detailem skladby, ovládacími prvky a hlasitostí. Vestavěný přehrávač videa je potom velmi jednoduchý. Umožňuje nastavit opakování či přehrávání skrze DLNA, nepodporuje však titulky.

Témata článku: Blackberry, , , , Alcatel Pop Up, Blackberry Z10, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Ostružina, MKA, Malý obraz, Velký rámeček, Zavináč, Doplňující informace, Netradiční řešení, Nejnovější samsung, Nový začátek, DOCX, Bluetooth verze, Speciální tarif, Nová filozofie, Bezplatné vyzkoušení, První pozice, EEC, Volný gb