Blíží se velká operátorská loupež. Zastaví ji senát?

Operátoři lobovali za změnu, poslanci ji schválili a záchrannou brzdu má v ruce senát. Ubrání zákazníka před operátorem a ČR před pokutou?

Poslaneckou sněmovnou prošla novela Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK), která zhoršuje postavení zákazníků ve vztahu k mobilním operátorům. Senát má novelu projednávat od středy 22. října (sněmovní tisk 135) a my zde máme pro senátory vzkaz: 

Vy jste nás potřebovali před volbami, my vás potřebujeme teď. Nedopusťte, aby aktuálně projednávaná novela Zákona o elektronických komunikacích vešla v platnost. Jde proti pozitivním krokům, které se za poslední roky na českém telekomunikačním trhu udály, znevýhodňuje postavení spotřebitele.

Evropě navzdory

Je zarážející, že zákon prošel Hospodářským výborem i Poslaneckou sněmovnou, i když ČTÚ vytrvale upozorňuje na rozpor se směrnicí EU (za což státu hrozí pokuty). Evropská směrnice říká, že operátor musí informovat zákazníka o všech změnách a při každé změně má zákazník možnost od smlouvy odstoupit. Tečka.

Jak který poslanec o novele hlasoval? Z přítomných 151 bylo 133 pro, jen dva proti.

U nás dnes platí, že účastník může odstoupit, když operátor změní některou z podstatných náležitostí smlouvy a dojde tak ke zhoršení postavení účastníka. Už to je zbytečná komplikace nad rámec evropské úpravy. Výčet těchto náležitostí je dnes dán zákonem, v novele však chybí. Součástí informační povinnosti je sdělit zákazníkovi, že mu změna podmínek umožňuje odstoupit od smlouvy. To je důležité, protože drtivá většina zákazníků nezná zákon. Tuto povinnost novela zachovává, ale je benevolentní v tom, co je to „podstatná změna“.

Dnes má být zákazník o změně informován tak, aby konkrétně věděl, co je jinak. Nově by operátorům stačilo oznámit, že provedli změnu a nové podmínky visí na webu. 

Klepněte pro větší obrázek 
Část rozpravy ve třetím čtení. Poslanec Leo Luzar (hlasoval proti) upozorňuje na slovíčka účastník a spotřebitel. Ludvík Hovorka (hlasoval pro) zase navrhoval, aby kredit na předplacených kartách nemohl propadnout. Celou rozpravu najdete zde

Ďábel se ukrývá v detailech. Protože účastníci jsou všichni, ale spotřebitel je jen někdo… Živnostníci a firmy do této kategorie z pohledu operátorů nespadají, a tak všechny ty výdobytky tzv. husákovy novely pro ně v budoucnu nebudou platit. Jde o pětinové pokuty při vyvázání se ze smlouvy na dobu určitou, zákaz automatického prodlužování smluv a přísnější pravidla při jejich uzavírání na dálku. Vše dobré, co husákova novela přinesla, by pro tuto kategorii zákazníků přišlo vniveč.

Jen „alternativní názor“ ČTÚ?

Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák vyjádřil podiv nad tím, že novelu nikdo nekonzultoval s jeho úřadem, který bude zákon aplikovat. Radní ČTÚ Ondřej Malý o rozporu s evropskou legislativou referoval zde a těsně před senátním hlasováním pro MobilManii říká: „ČTÚ od začátku upozorňuje na to, že schválený pozměňovací návrh je v rozporu s evropskou legislativou, konkrétně směrnicí o univerzální službě. Stejný názor má zjevně i Evropská komise, která kvůli tomu zahájila vlastní šetření. Senát má nyní šanci zákon opravit. Podle toho, co řekla senátorka Dernerová či senátor Kubera to vypadá, že si to senátoři velmi dobře uvědomují. Pro spotřebitele by to byla příznivá zpráva.“

Ano, Českou republiku už začala vyšetřovat Evropská komise. Může se zdát podivné, že šetří něco, co ještě neplatí, ale přesně to je cílem programu EU pilot – zabránit vzniku konfliktní legislativy.

A ještě jedna pikanterie: předkladatel „přílepku“ Stanislav Pfléger (ANO) se nijak netají tím, že v tomto případě kope za operátory: „Návrh přišel od operátorů a jejich asociace. Dosavadní praxe byla podle jejich analýz špatná, tak jsme ji změnili,“ říká pro týdeník Respekt (vydání ze dne 20. října 2014, strana 47). Že je novela v rozporu s evropským právem? To ve stejném článku označil za „alternativní názor ČTÚ“.

Klepněte pro větší obrázek
Poslanci novelu schválili, nyní ji bude projednávat Senát.
Pak už je zde pouze prezident republiky, který může zákon vetovat. 
Obr. psp.cz 
Diskuze (80) Další článek: Sony Smartwatch 3 od listopadu v prodeji. Cena příliš nepotěší

Témata článku: , , , , Operátor, Sněmovní tisk, Senát, Změna podmínek, Zbytečná komplikace, Automatické prodlužování, Dosavadní praxe, Telekomunikační zákon, Evropská směrnice, Loupež, Podstatná změna, Sen, Informační povinnost, Pozměňovací návrh, Prodlužování smluv