Bluejacking: zvrhlý fenomén vystrkuje růžky

Bluetooth je prospěšnou technologií, která však může být využita i k pobavení na jedné a rozčílení na druhé straně. Můžete například balit holky, nebo jen tak někoho vytočit. Říkáme tomu Bluejacking. Co to vůbec je?

Pojem Bluejakcing se zrodil poměrně nedávno na diskusním fóru serveru Esato věnovaném mobilním telefonům Ericcson a Sony Ericsson. Výraz Bluejacking nemá a vlastně ani nemůže mít ekvivalent v našem jazyce. Jde o sousloví sestávající se ze slova „Blue“ (zkrácenina slova Bluetooth, technologie, na které je Bluejacking postaven) a slova „jacking“, což v překladu znamená „nadzvednutí“, v sousloví Bluejacking však nabývá významu spíše „rozzlobení“ či „rozčílení“. Bluejacking v praxi nejlépe vystihuje přispěvovatel Ajack v diskusním fóru na serveru Esato.

Volný překlad:
Dnes si takhle sedím v bance čekajíc, až na mne přijde řada. Lidí zde bylo požehnaně a tak nezbylo, než si pohrát s mobilem. Provedl jsem průzkum svého modrozubého okolí a na displeji se mi objevil nápis Nokia 7650, což poukazovalo na nějakého chudáčka, který nechal na své Nokii zapnuto Bluetooh.

Rozhlédnu se, ale nevidím nikoho s cihlou...mám na mysli Nokii 7650. Vytvořil jsem tedy kontakt, který měl všechny položky prázdné, jen na místo jména jsem se škodolibým potěšením napsal „Kup si Ericsson!“ a tuto vizitku odeslal přes Bluetooth právě Nokii 7650. O několik kroků vedle začala Nokia řvát přes celou banku, majitel ji vzal a začal hledět na displej se zmateným výrazem. Nemohl jsem se udržet a raději jsem z banky odešel.

Tento příběh vystihuje, o co vlastně při Bluejackingu jde. Rozčílit či vystrašit někoho v blízkém okolí nečekanou anonymní zprávou. Pro příklad: v restauraci pošlete někomu u vedlejšího stolu „nejez mne :-(“, v kině pošlete nic netušícímu divákovi „jak se ti líbí film“ a podobně, podle aktuální situace. Bluejacking využívá nevědomosti uživatelů, kteří netuší, co Bluetooth dokáže. Jakmile se pojem Bluejacking rozšíří a každý bude vědět, o co jde, původní záměr rozzlobit nic netušícího uživatele se zřejmě změní. Zprávy se budou posílat pro pobavení či seznámení.

Technické podmínky

Bluejacking využívá bezdrátového přenosu dat technologií Bluetooth. Možná jste se divili, proč Ajack ve svém příběhu vytvářel kontakt v telefonním seznamu a ten pak odesílal. Důvod je prostý. Standard pro přenos vizitek (Business Card) totiž nevyžaduje (!) při přenosu přes Bluetooth spárování obou zařízení. Vizitku tak lze obdržet i nevyžádaně, a o to při Bluejackingu jde.

Úspěšnému odeslání a přijetí zprávy stojí v cestě několik překážek. Příjemce musí mít aktivováno nejen samotné Bluetooth, ale také režim „zjistitelný“, aby jej mohl mobilní telefon útočníka odhalit. Bluetooth v podání každého výrobce funguje poněkud odlišně. Na útok jsou nejnáchylnější v podstatě jen majitelé Nokií (6310i, 7650 a 3650), jejichž telefony jsou v režimu „zjistitelný“ po celou dobu, kdy je aktivováno Bluetooth. Bluejackingu též nahrává skutečnost, že aktivované Bluetooth se na Nokii 7650 projevuje velmi nevýrazně. Naopak – nejlépe chráněni jsou majitelé Ericssonů a Sony Ericssonů. Ti musí režim „zjistitelný“ spustit ručně a navíc se tento režim automaticky deaktivuje po třech minutách. Podobně se chová i telefon Philips Fisio 820/825. Někde u prostřed je telefon Siemens S55. U něj je třeba režim „zjistitelný“ spustit i ukončit ručně, nevypne se tedy automaticky po určitém čase.

Zbraní útočníka však nemusí být jen mobilní telefon. Vyzkoušeli jsme kapesní počítače iPAQ h5450 a h2210 a oba odvedly svou práci na výbornou, navíc podstatně pohodlněji nežli mobilní telefon (viz obrázky). A když už máme dva kapesní počítače, zkusili jsme, zda-li jde dva iPAQy Bluejacknout mezi sebou. Jde, ale není to tak snadné. Zašlete-li vizitku nespárovanému PDA, iPAQ příjemce se nejprve zeptá, zda-li chcete komunikaci s jiným PDA připustit. Teprve po odsouhlasení dorazí karta – vzkaz. Stejné je to i ve směru mobilní telefon – iPAQ. Jiné kapesní počítače však takové opatření mít nemusí.

   
iPAQ h2210 vyhledává v modrozubém éteru oběti. Našel Ericsson T39m
(náhodou zapnutý na zjistitelný :-), odesílám kontakt "Ahoj"


Zpráva obdržena bez sebemenších komplikací

A jak je to s délkou zpráv? Jak si můžete všimout na fotografii výše, na displeji se po přijetí ukáže jen jméno a příjmení z vizitky. Ostatní položky si příjemce může přečíst až po přijetí, což udělá jen málo kdo. K dispozici máme tedy dvaatřicet znaků. Pro výstižnou aktuální poznámku je to habaděj.

Zvrhlost?

Je zřejmé, že se Bluejacking brzy rozšíří do celého světa, lidská škodolibost nezná hranice, jen překážky. Má Bluejacking šanci i v naší zemi? Vzhledem k penetraci mobilních telefonů a silnému podílu Nokií, ano. Rájem Bluejackingu jsou kina, hospody, restaurace či výstavy a veletrhy. Na otázku, zda-li je Bluejacking zvrhlost, si bude muset každý odpovědět sám. Každý je jiný a každý vtípky tohoto typu přijme jinak.

Diskuse: Vyzkoušíte někdy Bluejacking? Jde podle vás o zvrhlost, nebo naopak o skvělou možnost k pobavení?

Diskuze (101) Další článek: Zažeňte komáry mobilem!

Témata článku: , Ericsson T39m, Nokia 7650, Philips Fisio 820, Siemens S55, BLU, Netušící uživatel, Fenomén, Fén, Bluetooth technologie, Blue, F +