Bluespoon: test luxusního Bluetooth sluchátka

Pro náš test jsme si tentokrát vybrali dlouho očekávané sluchátko Bluespoon. Sluchátko své protivníky předčí nejen vysokou pořizovací cenou, ale také fyzickými parametry, které ho zaslouženě řadí na špici nabídky.

Již rok se internetem prohánějí informace o nejmenším a nejlehčím sluchátku na světě. Konečně se začalo prodávat i u nás a tak je nejvyšší čas, podívat se mu blíže na zoubek.

Tak copak jsme dostali?

Miniaturní sluchátko Bluespoon obdržíte v krabici o velikosti A4.  Součástí balení je stolní nabíječka (vypadá jako hračka z Kinder vajíčka), síťový adaptér, manuál na CD a sada výměnných pružin. Na samotné krabici sice najdete informace o tom, že byste měli nalézt i ochranné pouzdro, ale v případě České Republiky se jedná o chybnou informaci. Oceňujeme prostornost krabice, protože v mnoha předchozích případech jsme všechny věci jen ztěží vraceli na původní místo.   

  
Tři varianty sluchátka Bluespoon

Vypadá jako hračka

Vzhled stolní nabíječky jsme vám už přiblížili. Sluchátko jsme obdrželi v modrém provedení speciální edice. Na pultech je k dostání ještě ve dvou dalších provedeních – a to standardním, které vypadá asi nejlépe a tmavě černém s označením Panther. Vnější část sluchátka je vyrobena z modrého poloprůhledného plastu, který má vrchní část příjemnou na dotyk. Ta část, která patří z větší části přímo do ucha, je vyrobena z tvrdého a černého plastu. Kompaktnost celého sluchátka narušuje pouze jakási „anténa“ vyrobená z kusu drátu, který je opatřen gumovou bužírkou. Zmiňovaná anténa je ovšem velmi důležitá, neboť udržuje sluchátko na svém místě – v uchu. Přestože jsou použité materiály velmi kvalitní, zasloužilo by si sluchátko trochu luxusnější vzhled a to především k pořizovací ceně, která téměř dvakrát převyšuje běžná sluchátka na trhu. Jako nejpřijatelnější vzhled jsme zvolili standardní provedení sluchátka. Pro ty co si nemohou vybavit, které to je – malá nápověda – vybavte si sluchátko, kterým jsme byli téměř rok masírování informacemi na internetu a nebo se podívejte na obrázek v článku.   

   
Ve srovnání s krabičkou zápalek

Budete potřebovat školení jak na to

Před prvním nasazením budete mít problémy, jak sluchátko do ucha umístit. Celý proces je vzhledem ke konstrukci sluchátka celkem náročný. Ovšem to platí pouze pro prvních pár pokusů, neboť časem to budete dělat zcela automaticky. Sluchátko vezměte do ruky tak, aby pomyslný „čumáček“ směřoval dolů a v mírném úhlu je zastrčíte do ucha. Nyní musíte vměstnat vyčnívající pružinku pod druhý záhyb v uchu a celým sluchátkem pootočit směrem dopředu. Výrobce počítal s problémy, které mohou uživatelé s nasazením sluchátka mít a umístil názornou animaci samotného nasazování na přiložené CD. První pocity po nasazení nejsou zrovna příjemné. Srovnal bych je s pocity, které prožívá „walkmanista“ při přechodu od klasických sluchátek ke špuntům. Stejně jako na špunty si časem zvyknete i na sluchátko Bluespoon a jeho přítomnost nebudete ani registrovat. Malé sluchátko má oproti svým konkurentům jednu velkou výhodu. Drží jako přibité. Můžete dělat doslova psí kusy a sluchátko se ani nepohne. A tak to má být.

  
Miniatura vypadá v dívčím uchu poněkud mohutně, ale zdání klame; Černý konec patří do ucha

Strastiplné nabíjení

Před prvním použitím je nutné sluchátko nabít. Výrobce doporučuje formovat baterii po dobu alespoň osmi hodin, poté již doba nabíjení nepřekročí hodinu a půl. K nabíjení sluchátka je určena stolní nabíječka. Sluchátko do ni padne jako ulité a přiklopením modrého „křídla“ začne samotný proces. Průběh nabíjení indikuje červená dioda umístěna v přední části nabíječky. Když zhasne - proces skončil a sluchátko můžeme vyjmout. Tady pozor! Záleží na způsobu vyjmutí sluchátka z nabíječky. Pokud nejdříve odpojíte síťový kabel z nabíječky a poté vyjmete sluchátko – úplně sluchátko vypnete a už nepůjde opět zapnout pomocí tlačítek na něm. To byl náš případ a byli jsme z toho celkem vyplašeni. Pak jsme si ale přečetli (konečně) návod a zjistili, že sluchátko můžeme opět zprovoznit, když jej vyjměme z nabíječky dříve než síťový kabel. A to si člověk myslí, že jej už nemůže nic překvapit. Od té doby si funkce Total power OFF/ON velmi dobře pamatujeme. Naštěstí se do podobné situace dostanete jen zřídka. Sluchátko totiž vykazovalo abnormální výdrž na jedno nabití. Testování výdrže při hovoru jsme zabalili po třech hodinách, protože nebylo v našich silách pokračovat dále. Věříme, že výrobcem udávaných téměř šest hodin hovoru dosáhne. Dobu provozu jsme neměřili (výrobce udává až 200 hodin), avšak vytížené sluchátko jsme opět nabíjeli po třech dnech.   

  
V nabíječce vypadá sluchátko jako buvol

Požehnali jsme svazku

Pro komunikaci s mobilním telefonem je nutné sluchátko s mobilem spárovat. Toho docílíte současným stiskem obou tlačítek po dobu dvou (pokud spárujete poprvé) až sedmi sekund (při každém dalším spárování). Připravenost sluchátka ke spárování indikuje střídavě svítící modrá a červená dioda. My jsme sluchátko spárovali se stařičkým Ericssonem T39 a vše proběhlo bez problémů. Pozor si jen dejte při zadávání spárovacího kódu. Místo běžných „0000“ se musí zadat „3333“.

  
Úspěšné spárování potvrdil i Ericsson T39

Dva na všechno

Na sluchátku naleznete pouze dva tlačítka, ale jak sami zjistíte i s nimi lze zahrát velké divadlo. Sluchátko nabízí širokou škálu funkcí, jako je například přijmutí druhého hovoru nebo opakování hovoru při neúspěšném pokusu. Obě tlačítka jsou stejná, ale překvapivě si jejich funkce nebudete plést. K přijmutí hovoru totiž můžete použít kterékoli tlačítko. Tlačítko pro zvýšení hlasitosti hovoru poznáte podle sluchu a později si zapamatujete, které z nich to bylo. Hovor se ukončuje součastným stiskem obou tlačítek. Během testování vše probíhalo příkladně a bez problému bylo i rozeznávaní hlasových jmenovek při hlasovém vytáčení.

Terminátor v akci

Díky konstrukci sluchátka, které je umístěné uvnitř ucha, máte k dispozici dokonalou reprodukci hovoru. Hovor je dostatečně hlasitý a proto budete ovládání hlasitosti využívat jen ke ztišení hovoru. Tedy přesně naopak než u konkurence. S kvalitou zvuku, kterou uslyší druhá strana hovoru, to je však horší. Hodně záleží na okolním prostředí, ve kterém budete volat. Na vině je mikrofon umístěný ve velké vzdálenosti od úst. Hodnotím proto kvalitu zvuku u druhé strany hovoru jako průměrnou. Celkově však kvalitě hovoru nelze nic vytknout. Zvuk je čistý, srozumitelný a dostatečně hlasitý.   
Spojení s mobilním telefon bylo trvalé i při větších vzdálenostech a ani překážky (v podobě několika zdí) nedělaly sluchátku větší problémy. Při testování vzdálenosti při přímé viditelnosti sluchátka s mobilem jsme hranici deseti metrů překonali asi o dva metry a to je nadprůměrný výkon.

  
Modrá dioda svítí opravdu vydatně

S velmi netradičními problémy jsme se setkali při cestování v autě. Sluchátko totiž výrazně modře bliká a to dělalo problémy při jízdě v noci. Odraz záblesků se totiž odrážel ve zpětném zrcátku a navozoval dojem, že na vás bliká z blízké vzdálenosti auto s modrými výbojkami. Není to nic vážného, ale člověka to zbytečně nervuje. Blikání sluchátka by vůbec mohlo být slabší. Při večerních procházkách městem totiž sluchátko na sebe výrazně upozorňuje a lidé po vás koukají jako na nějakého „terminátora“.

Hodnocení

Při hodnocení sluchátka musíme použít i pár superlativů. Vysoká kvalita hovoru na vaší straně, nadprůměrná vzdálenost spojení s mobilem a neskutečně dlouhá výdrž na jedno nabití – to vše jasně naznačuje, kdo je pánem na dnešním trhu se sluchátky. Jen ta cena (11 565 Kč). I přes zmíněné výkony a miniaturní rozměry je cena sluchátka přiliž vysoká. Nebojte se, nejen u nás, ale i ve zbytku Evropy. A komu sluchátko doporučit? Všem fandům a jedincům, kteří vyžadují poslední výkřik techniky.

Technické parametry

  • Rozměry: 45 x 25 x 25 mm
  • Váha: 9,85 g
  • Baterie: Li-Pol 130 mAh
  • Doba hovoru: až 345 min
  • Pohotovostní doba: 200 hod
  • Doba nabíjení: 90 min
  • Bluetooth: CSR (Bluecore 02 – třídy 2)
  • Software: Headset profile v1.1
  • Cena: 11 565 Kč

Ve zkratce:

Diskuze (8) Další článek: Nabízí New Telekom legální služby?

Témata článku: , , , , , Bluetoot, BLU, Lux, Nadprůměrný výkon, První nasazení, Luxusní, Poslední výkřik, Test, Původní místo, AVN, Sluch, Blue,