Bluetooth USB adaptér i-Tec: zlomen na polovic (test)

Jedním z mnoha Bluetooth USB adaptérů je výrobek firmy i-Tec. Jeho výhodou je nízká cena a zejména možnost jej „zlomit“ vedví. Nezabere tak tolik místa.

Bluetooth adaptér i-Tec má velmi zvláštní provedení. Je modrý, jak se na správné Bluetooth zařízení patří, přičemž na jedné straně je průhledný. Chybí mu různé blikající diody, kterými některé konkurenční adaptéry překypují – to považují za jednoznačné plus. Velkou výhodou tohoto adaptéru je možnost jej hned za konektorem ohnout – netrčí pak z počítače nebo notebooku a nepřekáží. Dosah adaptéru je standardní, tedy běžných deset metrů či méně.

 
Adaptér i-Tec lze bez problému ohnout, takže netrčí z počítače nebo notebooku.

 
Když je iTec narovnán...


Porovnání s adaptérem MSI

Vzhledem k tomu, že o USB adaptérech píšu již delší dobu, zdá se mi celkem zbytečné neustále opakovat fakt, že nejprve je nutné nainstalovat ovladače a ovládací program, a teprve po restartu vložit USB adaptér. Je vhodné jej vždy vkládat do stejného USB portu, do něhož jste jej vložili poprvé – jinak se nainstalují nové virtuální porty a budete muset v programech, které tyto porty využívají, provést změny.


Seznam portů v počítači po instalaci

Na rozdíl od nedávno testovaných adaptérů MSI nebo Billionton nepoužívá i-Tec ovládací software od Widcommu, ale od Windigo Systems. Ten je daleko více podobný programům, které používají např. adaptéry Mitsumi nebo 3Com. Základem pro komunikaci je XTNDConnect Blue Manager, v němž v několika složkách vidíte dostupná USB zařízení. Složka Devices obsahuje zařízení, která kdy s počítačem komunikovala (a už třeba nejsou v dosahu), In Range Devices pak obsahuje zařízení, která jsou viditelná právě teď a konečně Trusted Devices sdružuje zařízení, která jsou s počítačem spárována (a rovněž nemusí být v dosahu).

 


Prostředí ovládacího programu

Nepáruje na úrovni profilu, ale funguje

Pokud vás zajímá, ke kterým profilům jsou přiřazeny které porty, můžete se podívat do vlastností programu – jsou celkem čtyři, DUN, FAX, LAN a SERIAL. Na jednu stranu se mi líbí, že se vytváří jen minimum virtuálních portů, pokud porovnávám s programem Bluetooth Neighbourhood od Widcommu, na stranu druhou není možné párovat na úrovni profilů.

   
Nastavení programu; vpravo vidíte seznam portů a profilů.

Pokud budete chtít využít služeb kteréhokoliv z profilů (např. vytočíte připojení k internetu), program vás vyzve, které ze zařízení má pro tuto akci použít. Tento krok můžete opakovat pokaždé, když chcete profilu využít. Je možné sice nastavit, že pro daný profil (resp. port COM) se má použít vždy dané zařízení. Bohužel pak už není možné použít zařízení jiné; výhoda párování na úrovni profilu je tedy výhodnější.

Bohužel tento ovládací program nespolupracuje s Nokia 7650 na úrovni sériového portu. Běžná modemová komunikace běží samozřejmě bez problému, zde nemůžete narazit na problémy u žádného mobilu či USB adaptéru. Jinak jsem se nesetkal s žádnými potížemi u mobilů Sony Ericsson T68i a Siemens S55.


Ochrana pomocí passkey proti neoprávněnému připojení
k cizímu Bluetooth zařízení. 

Standard, který nezklame, ale nepřekvapí

i-Tec Bluetooth USB Dongle patří mezi standardní zařízení této třídy, které zabírá velmi málo místa, na druhou stranu nekomunikuje přes sériový profil s Nokia 7650. Ovládací program patří uživatelským rozhraním mezi ty méně přátelské, nicméně funguje bez problému ve všech operačních systémech Windows od 98 nahoru.

Ve zkratce:

  • i-Tec Bluetooth USB Dongle
  • Zapůjčil: internetový obchodní dům KASA.cz
  • Cena: 1395 Kč s daní
Diskuze (39) Další článek: Petice proti zpoplatnění SMS bran a zdražení T-Mobilu

Témata článku: , , , , Nokia 7650, Siemens S55, Sony Ericsson T68i, Zlo, BLU, Test, Adaptér, Bluetoot, USB, Obchodní dům, Pol, ADA, Blue