Oživeno: Paegas versus pevný operátor GTS: kdo seje vítr, sklízí bouři

Diskuze čtenářů k článku

Sulky  |  13. 02. 2002 07:27

Z článku jsem nepochopil zda Telecom vubec neco plati RadioMobilu? Prijde mi ze je ve stejne situaci jako GTS, ale kdo by si neco chtel zacit s takovym molochem? Je zrejme, ze dokud si nestanovi cenu za propojeni do mobilnich siti jak s RadioMobilem, tak Eurotelem, tak vsichni dalsi operatori maji smulu a jsou to jen zabomysi valky. Prece se nejaky mobilak nedomluvi s alternativnim operatorem, aby pak Telecom slizl smetanku? Ani nahodou.
Nedavno v nekterem clanku zaznelo, ze Eurotel a Telecom nikdy proti sobe nesli, proc asi? Cili muzeme ocekavat spor RadioMobil - Telecom?! A tam rozhodne nepujde o 5 mil. jak u GTS, tam urcite pujde o stovky milionu. Urcite takovy spor musi probehnout, pokud Telecom svym zakaznikum nabizi tarif pro volani do mobilnich siti za 5,90. Z ceho to asi dotuje kdyz mobilaci nechteji pristoupit na cenu v cenovem rozhodnuti? Situace bude dale evidentne zajimava.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stará blbá ženská  |  14. 02. 2002 20:45

Pokud vím, tak spory se nám již začínají pomalu rozuzlovat,    ale co já o tom vím, já jsem jenom stará blbá ženská.

ČTÚ podle mne zastává názor, že je potřeba podpořit cenu 6,50 Kč pro období leden až listopad a ode dne vydání svého nařízení na úřední desce potom podpoří novou cenu 3,66 Kč.

Hned Vám objasním proč, ale má to hned několik ale ... 

Jeden úředník z ČTÚ se nedávno nechal slyšet u dobře informovaných zdrojů u pípy u nás v hospodě, že u nich na ouřadě již řeší velký spory. A postupně se zde podléhá vlivu a názoru ET a RM, že by Č. Telecom měl za zakončení hovorů v mobilních sítích zaplatit cenu, která v případě, že nebyla řádně sjednaná se řídí podle Obchodního zákoníku poslední cenou sjednanou v naposledy platné smlouvě. V takovém případě by to bylo prý oněch 7,37 až 7,60 Kč.

Mohla by to však být také jiná nižší cena, která by v daném období byla pro tento typ služeb cenou obvyklou. Telecom a další fixní operátoři se na základě argumentů o platné metodice a použití nákladů roku 2000 snaží domoci pravdy, že přiměřenou cenou od ledna 2001 je maximální cena 3,66 Kč.

Tou přiměřenou cenou by ale také mohla být v první polovině roku cena 6,50 Kč, kterou měli sjednánu mobilní operátoři navzájem mezi sebou pro celý rok 2001 .

Problém je ale v tom, že Oskarovi ruply nervy a přestal s RadioMobilem a Eurotelem držet basu. Od července se dohodl s Telecomem na provizorní ceně 3,00 Kč za zakončení ve své síti Oskar, tj. na ceně výrazně nižší s tím, že případný rozdíl do ceny 6,50 Kč mu Telecom zpětně od července doplatí až ČTÚ rozhodne o ceně, nebo se mu podaří s mobilními operátory uzavřít rozumnější dohodu. Telecom na oplátku slíbil, že bude část hovorů do mobilních sítí od Oskara zakončovat u nich také za 3,00 Kč. Cílem této dohody měl být další tlak na ČTÚ rozhodnout o něco rychleji, ale ani to se nepodařilo. Slib ale nedodržel a ČTÚ se svým rozhodováním nijak nespěchal.

A tak, aby se vše urychlilo, u Oskara tvrdí, že Oskar jednostranně odstoupil začátkem září od cen v propojovacích smlouvách s RM a ET. Část hovorů, které Oskar posílal přes Č. Telecom platil dál přímo Telecomu, ale ten peníze neplatil dál, protože zatím neměl s ET a RM novou dohodu.

Eurotel začal proto koncem září tyto tranzitované hovory do své sítě přes Č. Telecom blokovat. Telecom se s Eurotelem nikdy o nic nepře a tak to nechal být a nestěžoval si. Situace mu tak trochu vyhovovala.

RadioMobil blokováním hovorů Oskarovi "pouze" vyhrožoval, ale nakonec si to nedovolil udělat. Místo toho si začal stěžovat u ČTÚ a dožadovat se plateb za propojení od Oskara v původních cenách za 6,50 Kč. Ten od září totiž také odmítl platit nadále vysokou cenu za propojení s kterou nesouhlasil a připojil se k vyčkávání na cenové rozhodnutí ČTÚ.

Stejně čekají tou dobou na vydání cenového rozhodnutí také Č. Telecom (ten čeká a neplatí dokonce již od začátku roku 2001), čeká GTS, čeká Contactel, Aliatel a další fixní operátoři. Někteří si dlouhé čekání zkracují používáním GSM bran. Tudy ale cesta nevede. Jsou postupně vypojováni a tak vyměňují nové a nové SIM karty a dál čekají. Cenu 6,50 Kč neplatí vlastně nikdo.

ČTÚ ovšem také vyčkává a spory se tak začínají hromadit. Problematika je přece složitá. Jde o to rozhodnout.

Contactel dokonce podepisuje v říjnu s RadioMobilem zápis, ve kterém obě strany souhlasí se zpětným vyúčtováním provozu propojení ode dne podpisu zápisu za budoucí maximální cenu, kterou stanoví regulátor. RM by nyní na tento zápis nejraději zapomněl, protože cena, kterou tou dobou očekával od ČTÚ měla být podstatně vyšší, ale bohužel, stalo se.

Aliatel má podobnou dohodu již od jara s Eurotelem a tak si také myslí, že také platí pouze "zálohově".

GTS si ještě v říjnu dokonce myslí, že to, že nemá stanovenou cenu pro rok 2001 a ve smlouvě má napsáno, že nová cena bude použita se zpětnou platností, jej dostatečně kryje. Také se mýlí, ale tou dobou o tom ještě neví. Přece si jej RM nedovolí odpojit?

Těsně před podáním nabídek na UMTS vydává nakonec ČTÚ své cenové rozhodnutí. Doufá, že snížením ceny za propojení možná naláká Oskara, nebo nového mobilního operátora předložit nabídku. Doufá a nabízí i nové frekvence na čtvrtou síť GSM. Doufá marně. O licence UMTS za tuto cenu stojí pouze ET a RM. Za zmínku stojí, že RM dokonce panikaří natolik, že "zbytečně" vyhazuje přes 300 milionů nad minimální vyvolávací cenu. A tak skřípá zuby a platí v prosinci první miliardu. Na oplátku chce nyní RM a ET od ČTÚ kompenzaci. Budou tou finanční kompenzací alespoň uznání co nejvyšší ceny za propojení v roce 2001?

Jen od Č. Telecomu by se podle odhadů mohlo jednat pro RM o částku přes jednu miliardu korun. Přesto odpojit síť Č. Telecomu si RM nedovolí. Dalších pár miliónů hodí nevyvážený provoz od Oskara. Ani toho však jen tak odpojit nejde. Oni by si od něj nespokojení zákazníci RM mohli koupit nové SIM karty, vždyť Oskar je vlastně rozdává zdarma bez aktivačního poplatku a koník Paegas by tak možná přišel o nějaké své straré dobré jezdce.

Jiné je to však v případě GTS. To se dožaduje také ceny 3,66 Kč, ale má smůlu. Takové příklady se RM nyní nehodí, je potřeba GTS co nejrychleji donutit přistoupit na cenu 6,50 Kč. Již z principu. Na zákaznících GTS mu příliš nezáleží, případná pokuta od ČTÚ nehrozí a i kdyby byla nějaká na oko, tak je svou výší směšná již předem a tak RM s klidným svědomím minulý týden přestřihává propojovací šnůry.

V případě blokování Oskařích tranzitních hovorů přes Č. Telecom do Eurotelu trvalo od konce září ČTÚ vydání předběžného opatření více než měsíc. Nyní to ČTÚ již "umí" a tak je předběžné rozhodnutí na světě již do týdne. Jeho respektování RM ještě chvíli trvá, ten papír se nějak zatoulal při doručování, takže sítě jsou rozpojené celkem 9 dní.

Jak dlouho by trvalo rozpojení a opětovné nucené spojení v případě Telecomu a RadioMobilu?

Kolik nakonec GTS a Telecom zaplatí za propojení do mobilních sítí v průběhu roku 2001?

A kolik již byli nuceni zaplatit za propojení do ET, RM a OS v roce 2001 ostatní pevní operátoři?

Proč by měl každý operátor mít možnost z pozice své vyjednávací síly získat jiné podmínky?
Já být akcionářem pevného operátora, který byl donucen platit celý rok 6,50 Kč, tak okamžitě žaluji o náhradu vzniklé škody ČTÚ nebo mobilního operátora, který by aplikoval v rámci propojení různé ceny.

Ale kdo by tady u nás dbal dodržování rovných podmínek, regulátora, zákona, předpisů smluv, daného slova???

A proto si myslím, že by to mělo dopadnout tak, že až do konce listopadu bude platit cena 6,50 Kč a od té doby se dá vymáhat dohoda za cenu 3,66 Kč. Pokud k dohodě nedojde nahradí dohodu o ceně svým rozhodnutím ČTÚ. A kdo s tím nebude souhlasit, tak ať si klidně stěžuje na hlavním nádraží. To také spadá pod Ministerstvo dopravy a spojů.

Co si o tom myslíte vy?

A co na to J. Tleskač?

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RiBiX  |  12. 02. 2002 15:23

Poslední dobou to vypadá, že Šemík nepřichází s ničím novým, kromě akcí, které mu přinášejí penízky z propojovacích poplatků (Hlasová schránka zdarma, ježíškova linka...). A ještě se škube, když mu je chětjí snížit... Nerad volám do Peagasu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepino  |  12. 02. 2002 13:03

Dle meho nazoru plati smlouva uzavrena predem. To co vydal CTU je platne od data vydani a nemuze postihovat predem platne smlouvy. leda by byly na dobu urcitou a pote nebyly prodlouzeny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
El Interconnecto  |  12. 02. 2002 13:21

Kdyby jsi si pořádně vše přečetl, tak si všimneš, že RDM a GTS se dohodli na tom, že cenu určí zpětně od 1. 1. 2001 a pak že si vyrovnají rozdíly. A ČTÚ stanovil, jak nejvíc vysoká ta cena může být. Takže si to radši ještě jednou pořádně přečti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
V. Ch.  |  12. 02. 2002 12:19

Bohužel RadioMobil nejen, že nerespektuje rozhodnutí ČTÚ ve výši maximální ceny 3,66 Kč/min, ale strategicky správně zvolil vyčkávací taktiku. Jeho právníci tvrdí, že ani po zveřejnění v Telekomunikačním věstníku pro ně cena stanovená ČTÚ neplatí. Musí údajně ještě následovat vydání v Cenovém věstníku (došlo k němu 5.1.202) a potom teprve mají další tři měsíce na změnu propojovací smlouvy. Pokud by k ní nedošlo bude mít možnost opět zasáhnout regulátor.

Že se však ke změně propojovacích smluv ze strany RadioMobilu neschyluje je nyní více než jasné. Čím déle bude trvat stávající agónie bez nových platných cen, tím lépe pro RadioMobil. Lze tvrdit, že dokud nejsou sjednány ceny nové, platí ceny staré a je tudíž možné dál neoprávněně rejžovat z cen za propojení do mobilní sítě. A to vše za tiché podpory od ČTÚ.

Jak jinak si vysvětlit, že ke stanovení maximální ceny za propojení do mobilních sítí na základě nákladů roku 2000 došlo až koncem listopadu 2001. Pokud byly pro výpočet skutečně použity náklady za rok 2000 a metodika, kterou se ceny vypočítává je platná, potom logicky by cena 3,66 Kč/min měla platit pro celé období roku 2001.

Místo rozhodnutí sporu však opět žádné rozhodné stanovisko ČTÚ. Právě jeho neschopnost rozhodovat spory z propojení je totiž hlavní příčinou všech dalších množících se sporů.

Proč ČTÚ nevydalo metodiku zároveň s cenovým rozhodnutím pro pevné sítě již v lednu 2001?
Proč se ceny za propojení do pevné sítě v lednovém rozhodnutí nevztahovaly také na zakončení hovorů z mobilních sítí, ale platily pouze pro propojené pevné sítě?
Proč nebyla včas stanovena jasná maximální cena za propojení a to před započetím sporů?

Protože ČTÚ hrálo velkou šarádu o spoustu peněz právě s mobilními operátory!!! Ta šaráda měla jméno UMTS. Cílem bylo zastrašit mobilní operátory možnou novou (ve skutečnosti za daných podmínek "neexistující") konkurencí a získat do státního rozpočtu co nejvíce peněz ve formě nepřímého zdanění. Je to daň z luxusu používat mobilní telefon. A tuto daň neplatí pouze uživatelé mobilních sítí GSM, ale ČTÚ nyní chce tiše podpořit RadioMobil a Eurotel v jejich snažení, aby se na této dani cenou za propojení podíleli také operátoři pevných sítí.

Je to hanba státu a Stádník, který nečinností svojí a jím spravovaného regulačního úřadu této situaci napomáhá by si toho měl být vědom. Jím zaviněný problém dlouhodobě odsouvá a neřeší. Proto by měl všem poškozeným operátorům za vzniklé škody zaplatit. Nejen, že by neměli dál platit přemrštěné požadavky mobilních operátorů, ale dokonce mají právo žalovat Českou republiku za náhradu škody vzniklou nečinností ČTÚ. Nechť si vláda následně vyvodí důsledky a osobní odpovědnost vůči předsedovi ČTÚ i vůči Ministerstvu dopravy a spojů včetně jeho náměstkyně Gurlichové zodpovědné za legislativu v oblasti telekomunikací. Ale ono asi není jasné, kdo bude časem po volbách u vesla a tak se holt vyplatí zůstat za dobře s každým.

 

 

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bodik  |  12. 02. 2002 11:31

Článek jsem jen tak prosvištěl, ale chtěl bych jen napsat, že jsem zákazníkem GTS už nějaké roky a poslední rok jsou jem samá trápení a jesm věčně nas***ý. Mají binec ve fakturách, které mi chodí dvě, když druhou nezaplatím, tak mě hned kontaktuje vymahačská firma a chce ji zaplatit. Pak po půl roce mi samozřejmě přiznají dobropis. Už to trvá více jak rok a oni nejsou schopni si v tom udělat pořádek i přes několik mých dopisů a upozornění. Ani připojení není nejlepší. Jednou se připojí, pak zas ne a pokud se nepřipojím rychlostí 49333 kb/s, tak mi to vůbec nejede. Nebo jede stylem   5 sekund probíhá přenos dat, ale následné 2 až i 5 minut je klid. Někdy mám dojem, že mají smlouvu s Telecomem.
Už půl roku se nemůžu rozhodnout, zda jít jinam. I bych dokonce uvažoval o ISDNku od Telecomu - tam se to aspoň připojí za 2 sekundy a ne jak tady u toho za 30 až více sekund.

Poradíte? Je ISDNko OK?

Dík Bodik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomiko  |  14. 02. 2002 10:08

Nevím sice, odkud jsi, ale začíná opravdový boom mikrovlnných připojení, některé za velice zajímavé ceny - nechceš raději třeba 6 měs. počkat a paj zkusit tohle? ISDN bych nebral, protože to není až taková bomba. Je dobrá pro rychlá data - a tak mne napadá jen hraní her po Netu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kubatech  |  12. 02. 2002 10:36

Kua, to mi připomína CET 21 Vs. CME )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor