Braille phone: v Indii vzniká mobil pro nevidomé

Rolex ocenil projekt mobilního telefonu určeného primárně pro nevidomé. Kombinuje principy smartphonu s dotykovým displejem a Braillovo písmo.

Ind jménem Sumit Dagar (sumitdagar.com) je jedním z pěti laureátů Rolex Awards for Enterprise. Uspěl s projektem Braille phone, který by měl usnadnit život nevidomým, a na další vývoj od Rolexu získal 50 tisíc dolarů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Nevidomý testman zkouší prototyp Braille smartphonu, Dagar si jeho počínání natáčí, zkouší zmapovat návyky a pohyby.

Přístroj je teprve ve fázi úvah a raných prototypů, základem bude „displej“ pokrývající celou čelní plochu. Je založený na drobných výstupcích schopných „zobrazit“ tři stavy: prohlubeň, rovina a výstupek. To stačí na odlišení textových polí, tlačítek a do nich vepsaných textů. Počítá se i s vibrační odezvou takových tlačítek. Přístroj bude mít rozměry běžného mobilu, tedy asi 11 × 6 × 1 cm, což bude stačit asi na 5 řádků po 13 znacích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní princip fungování „Braillova displeje“.
Na jaké technologii pracuje, zatím není jasné (a vlastně se ani neví, jestli o ní má jasno Dagar).
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské prostředí se bude měnit podle potřeby. Takhle vypadají kontakty, vytáčení hovoru a psaní SMS
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V úvaze jsou také pokročilejší aplikace: přehrávač hudby, jednoduché hry, mapy, na fotoaparátu založený překladač tištěného písma do Braillových hrbolků, zjednodušit bude možné také obrázky.

O přístupnost (jak je označováno uzpůsobení pro nevidomé a zrakově postižené) se snaží i moderní mobilní operační systémy Android a Apple iOS. Ostatně živou ukázku, jak nevidomý ovládá iPad, jsme měli v nedávném Týdnu mobilně. Přístup Sumita Dagara je jiný a svůj Braille Phone konstruuje primárně pro nevidomé a zrakově postižené. Říká, že bez podpory vládních i nevládních organizací by vývoj takového zařízení nebyl možný. Že podobné zařízení už dávno neexistuje, je přičítáno komerčnímu rozměru takového projektu, ale ani to už se nejeví jako problém. Dagar připomíná, že jen v jeho domovské Indii je více než 60 miliónů nevidomých a zrakově postižených. Doufejme tedy, že projekt Braille Phone neskončí jen u úvah a 3D modelů…

Sumit Dagar o svém projektu promluvil také na TED:

Diskuze (11) Další článek: Sony HMZ-T2: vaše soukromé 3D kino

Témata článku: , , , Raný prototyp, Rovina, MOBI, Ind, Pro +, Mobil, Phone, Braille, Rolex