Cannes: nové mobily a služby jako na dlani

Letošní kongres GSM operátorů v Cannes byl ve znamení nových služeb, nových telefonů a nových sítí. Celým kongresem se vinula inovace ruku v ruce se strachem z toho, co bude dál. Letošní rok totiž bude v mnoha zemích ve znamení UMTS. Příští rok se na kongresu již možná všichni letošní účastníci nesejdou.

Už nechceme černobílé displeje!

Jak to tak vypadá, tak letošní rok bude ve znamení barevných displejů. Černobílý displej jako by nebyl. Barva je prostě „in.“ V Cannes bylo představeno hned několik nových telefonů s barevným displejem a mnoho dalších se chystá na CeBIT. A proč mají mít mobily barevné displeje? Kromě toho, že jsou takové displeje hezčí na pohled, existuje i mnohem prozaičtější důvod – MMS (Multimedia Messaging System) – nástupce stávajících SMS, a to jak v sítích GSM, které mají GPRS, tak v sítích EDGE a především v sítích nové generace – UMTS.

MMS – spása pro 3G

Multimediální zprávy mají zabezpečit první úspěchy při nástupu sítí třetí generace. Videotelefonování a stahování filmů do telefonů totiž v evropských sítích 3G zezačátku pravděpodobně nebude. Vypadá to tedy, že operátoři, kteří zaplatili miliardy eur za licence na UMTS z této myšlenky pomalu, ale jistě začínají střízlivět a snaží se zaměřit na poněkud použitelnější služby. Zatímco stahování filmů se ukazuje jako uživatelsky méně žádané, tak od MMS si všichni slibují větší úspěch než od momentálně v Evropě nejpopulárnější službě v mobilní sítích – SMS.

UMTS ante portas!

UMTS je již doslova před branami. Rok 2002 by měl být ve znamení nových služeb v nových sítích. Všichni operátoři však mají před očima stále dvě otázky, které je nenechají v klidu spát: „Vrátí se nám naše obrovské investice do UMTS včas? Nedopadne UMTS jako WAP?!“ Právě druhá otázka je pro operátory možná děsivější než otázka číslo jedna. Není tomu tak dávno, kdy měl přijít na trh nový, bombastický telefon, Nokia 7110, který měl nabídnout „hypergeniální“ službu – Internet v mobilu neboli WAP. Opak byl ale pravdou. Nokia 7110 se pro WAP naprosto nehodila a WAP samotný byl spíše hypernedodělanou a drahou službou než čímkoliv jiným. Dodnes platí, že co telefon, to jiná interpretace WAPu a asi to bude platit již napořád. Jediným, co WAP alespoň trochu vyzdvihlo z propadliště dějin se stalo GPRS.

Nyní se operátoři i dodavatelé komponent a služeb pro sítě třetí generace snaží udělat vše pro to, aby UMTS nebylo druhým WAPem. Všichni se přitom s nadějí v očích obrací na japonskou síť FOMA, která slaví jeden úspěch za druhým. Evropa ale není Japonsko a japonští uživatelé mají naprosto odlišnou mentalitu od těch evropských. V Japonsku má velká část lidí mobil místo počítače. U nás v Evropě je však mobil především pouhou náhradou šňůrového telefonu, který navíc umí také posílat textovky a sem tam se u něj najde také nějaká ta užitečná funkce. Nechme se tedy překvapit.

EDGE odtlačeno do rohu

Poněkud v rohu byla na letošním kongresu v Cannes technologie EDGE. Ačkoliv se povedlo již provést první hovory a datové přenosy v této hybridní generaci mobilních sítí GSM, tak o ní ti, kteří investovali stovky miliard do UMTS nechtějí ani slyšet. O EDGE se totiž často hovoří jako o přímém konkurentovi sítí UMTS. EDGE dokáže nabídnout maximální přenosovou rychlost až 384 kbit/s, tedy stejnou jako v současné době nabízí síť FOMA. Dokonce dokáže přenášet i video, obzvláště při použití komprese signálu pomocí MPEG4, který nebyl při vzniku UMTS ještě znám. Tato technologie dokáže ještě mnohé říci, ale na rozdíl od UMTS se pro její implementaci zatím žádný operátor nerozhodl. V ČR by měl ideální podmínky RadioMobil, který vlastní dvě licence na provoz sítí GSM, a tak by si lehce mohl dovolit „věnovat“ pásmo GSM1800, které dostal zdarma k licenci na UMTS, na ryze datovou mobilní síť EDGE. O tom, že by to mohl opravdu udělat také svědčí to, že ho nákup licence na UMTS zavázal pouze k 90% pokrytí Prahy, a to do 1. 1. 2005, což pro něj neznamená zase až tak velkou investici. Místo toho by mohl UMTS Eurotelu konkurovat sítí EDGE, která je mnohem levnější a také může lépe pokrýt území.

Budoucnost je nejistá

Letošní rok bude v oblasti telekomunikací velice zajímavý. Již loni zkrachoval jeden UMTS operátor. Letošní rok by měl být o něco optimističtější. Otázka zní, jak dlouhou operátorům jarní optimismus vydrží. Jejich pozice je totiž poněkud zvláštní. Jakmile se projeví problémy u kteréhokoliv UMTS operátora, tak to vyvolá u uživatelů mobilních telefonů nedůvěru. Pokud by se problémy vyskytly u více operátorů najednou, tak by se také dost dobře mohlo stát, že by lidé přestali důvěřovat UMTS úplně. Kromě toho je tu ještě jeden fakt – když přišly sítě GSM, tak lidé byly s NMT nespokojeni. A co teď, jste spokojeni se službami sítí GSM nebo ne?

Diskuze (2) Další článek: Český Telecom: jak ušetřit při volání

Témata článku: , MOBI, Propadliště dějin, Mobil, Jak, Can, Cannes, Nov