CAT S60: duální armádní obrněnec s termovizí [recenze]

CAT S60 je první smartphone, který nabídne svému uživateli termokameru. Navíc přináší zvýšenou odolnost s armádní certifikací, podporu dualSIM a slušnou výdrž.
Kapitoly článku

1. Design

Hned úvodem nutno předeslat, že CAT S60 není žádný krasavec. Nechce být a vlastně ani nemůže. Smartphone, kde je cíleno především na odolnost, a také zřejmě nutné ústupky v konstrukci kvůli termokameře vyústily ve skutečnost, že je telefon velký, těžký, nevzhledný, plný k sobě neladících prvků, s velkými okraji okolo displeje a hlavně má hrb. Kvůli vzhledu si ale CAT S60 kupovat nebudete. Čelní stranu orámovanou plastovým vyvýšeným okrajem zabírá displej, který je v ní ale tak trochu utopený. Se svojí úhlopříčkou 4,7" rozhodně nezabírá ani 80 % plochy. Kryt je odolným sklem Gorilla Glass 4, které však nepokrývá celou čelní stranu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry smartphonu CAT S60 jsou 148 × 73 × 12,66 mm a váha činí 223 gramů.

Nad displejem najdeme velkou notifikační diodu, čelní kamerku a potřebné senzory spolu s logem CAT. Dále se zde nachází plastový ostrůvek, ve kterém je umístěn hovorový reproduktor a první ze zlatých posuvníků. Druhý takový je pod displejem v perforovaném proužku, kde se nachází hlasitý reproduktor, ještě níže potom najdeme trojici hardwarových systémových tlačítek a pod tím středovým štěrbinu hovorového mikrofonu. Zpět ale ke zlatým posuvníkům. Ty už podle přidružených popisků zvyšují odolnost smartphonu, který splňuje certifikaci odolnosti IP 68 (kompletní prachuvzdornost a trvalá voděodolnost za podmínek daných výrobcem – zde 2 metry) a armádní certifikaci odolnosti 810G (pád z výšky 1,8 metru, teplotní rozmezí -25°C – 55°C, odolnost proti vibracím 4. kategorie), ale při ochraně reproduktorových membrán dokáže až po dobu jedné hodiny přežít v hloubce do 5 metrů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Boky přístroje jsou kovové, plastové jsou pouze krytky nabíjecího a sluchátkového konektoru, krytka SOS tlačítka a černé plastové předěly v rámu.

Po obvodu přístroje se táhne stříbrný pruh, který je přerušen pěticí černých, plastových předělů. Tento pruh je kovový s jedinou výjimkou, kterou jsou krytky pro sluchátkový a nabíjecí konektor a dále SOS tlačítko. Všechny tyto krytky najdeme na levém boku, společně s programovatelným multifunkčním tlačítkem (zlatá barva) a tlačítkem zámku displeje. Spodní hrana je zcela holá, levý bok obsahuje dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti, horní hrana je co se týče prvků také holá, ale obsahuje již zmíněný hrb, ve kterém je zřejmě skryt hardware k termokameře.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail na manuální zlatý posuvník, kterým je možné zvýšit voděodolnost smartphonu až do hloubky pěti metrů po dobu 60 minut.

Zbývá se tak pozastavit už pouze u zadní strany, i ta se vymyká běžným zvyklostem. Je celoplastová a na většině povrchu imituje karbon. Uprostřed najdeme stříbrnou barvou vyvedeno logo CAT, pod nímž se ukrývá cívka NFC antény. Nad logem potom najdeme dvoutónový LED blesk, čočku fotoaparátu ve stříbrném okruží, čočku termokamery ve zlatém okruží a dvířka, pod která se vkládá microSD karta a dvojice nanoSIM karet. Dvířka se otevírají pouhým posunutím západky o cca jeden mm doprava a osobně zde vidím nejslabší místo celé konstrukce smartphonu. Věřím výrobci, že dvířka s drobnou těsnící gumou ustojí tlak vody v 5 metrech hloubky, ale odpor západky mi nepřijde dostatečný k tomu, aby nemohlo omylem dojít k otevření dvířek třeba právě pod vodou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail na fotoaparát (stříbrné okruží), termokameru (zlaté okruží) a umístění slotů na microSD a dvojici nanoSIM karet.

2. Displej

CAT S60 nabízí na úhlopříčce 4,7" rozlišení HD, tedy 720 × 1280 obrazových bodů (312 PPI). Jedná se o a-Si AHVA panel (LCD technologie) krytý odolným sklem Gorilla Glass 4, který má zajistit jasnější podání barev, minimální zkreslení při pozorování z téměř nulových úhlů ze všech stran a menší energetickou náročnost. Tak zní papírová propozice. Subjektivní dojem z chování displeje je takový, že barvy jsou opravdu jasné a ke zkreslení v podstatě nedochází, regulace jasu funguje bezchybně a maximální hodnoty jsou dostatečné i pro čitelnost na přímém slunci, naopak minimální jas je na můj vkus stále moc jasný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení displeje je poměrně strohé, žádná možnost pro úpravu teploty barev nebo vyvážení bílé. Na druhou stranu, CAT S60 nic takového nepotřebuje, jeho displej je jeden z nejlepších mezi smartphony (co do kvality, nikoliv rozlišení).

Displej u smartphonu CAT S60 nenabízí žádné speciální funkce či uživatelskou možnost měnit teplotu podání barev nebo vyvážení bílé. Najdeme zde pouze možnost dvojitým stiskem tlačítka Domů rozsvítit displej, dvojitým stiskem tlačítka zámku spustit fotoaparát a možnost nastavení automatického odemčení displeje při zvednutí smartphonu z podložky při příchozí notifikaci, což ale nefunguje zcela spolehlivě. CAT S60 dále nabízí možnost speciálního podvodního režimu, kdy dojde k nevyhodnocování falešných dotyků na displeji, ale také možnost ovládat displej v rukavicích nebo mokrými prsty.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 5,48
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. CAT S60 má velmi věrné podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 10,74
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U CAT S60 je to červená.)
  • gamma: 2,83
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. CAT S60 má i vzhledem k vyššímu průměrnému jasu tendenci šedou zesvětlovat.)
  • maximální jas: 721 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. CAT S60 patří k mobilům s nejvyšší hodnotou jasu, které jsme kdy testovali.)
  • minimální jas: 30 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník jen lehce přesahuje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že CAT S60 vykresluje věrné barvy bez přehánění a výraznějšího zkreslení.

3. Hardware

Po hardwarové stránce na tom CAT S60 není vůbec špatně. Hnacím ústrojím je kombinace procesoru Qualcomm Snapdragon 617 s jádry 4 × 1,5GHz + 4 × 1,2GHz, grafického akcelerátoru Adreno 405 a 3 GB operační paměti. Převedeno z řeči čísel se jedná o dostatek výkonu pro chod přístroje, hromadu spuštěných aplikací i náročnější grafické 3D hry. Herní monstrum to ale na druhou stranu také není, i když rozlišení displeje je pouze HD, oblíbený Real Racing 3 rozhodně nenabídne uspokojivý zážitek. Co ale telefonu dělá trochu problémy, to je samotný chod prostředí. Tu a tam je na něco potřeba čekat, typicky prostředí fotoaparátu je velmi pomalé a ukládání fotografií trvá i více než pět vteřin. Není to ale výkonem, v tom jsou dostatečné rezervy, spíše optimalizace je problém.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.0:

  • celkové skóre: 45 917
  • 3D: 7 459
  • UX: 17 801
  • CPU: 15 272
  • RAM: 5 385

Hodnota operační paměti 3 GB je dostatečná a přehnaně z ní neukrajuje ani spuštěna termokamera. Na strop tak nenarazíte, pokud to není přímo vaším cílem. Příjemné překvapení se koná v oblasti vnitřní paměti. Ta už od základu činí 32 GB (volných po spuštění a aktualizacích cca 22,5 GB) a podporovány jsou navíc paměťové karty do velikosti 128 GB. O nic menší překvapení na uživatele čeká také v oblasti výdrže baterie na jedno nabití. Použitý nevyměnitelný Li-Ion akumulátor má kapacitu 3800 mAh a výrobce uvádí až 43 dní výdrže v pohotovostním režimu. Reálná výdrž v zátěži se zcela objektivně pohybuje okolo dvou celých pracovních dní, což dnes lze říct opravdu jen výjimečně. Ani použití termokamery smartphone nijak extra nevybíjí. U procesu nabíjení je potřeba připomenout podporu technologie QuickCharge 2.0.

AnTuTu battery test:

  • celkové skóre: 7 061 bodů

A jak si stojí obrněný CAT S60 z hlediska konektivity? Wi-Fi podporuje standardy b/g/n, Bluetooth je dostupný ve verzi 4.1, nechybí NFC anténa, podpora pro LTE Cat. 4, podpora dualSIM, USB-OTG, GPS, A-GPS, GLONASS i čínské Beidou. Senzorová výbava zahrnuje senzor přiblížení, akcelerometr, senzor intenzity okolního osvětlení, elektronický kompas a barometr.

4. Software

CAT S60 běží na operačním systému Android 6.0.1. Výrobce nepřidal žádnou grafickou nadstavbu, pouze doplnil několik svých aplikací, z nichž některé lze považovat za více a některé za méně užitečné. Jedinými aplikacemi navíc je předinstalovaný antivirus AVG a komunikační aplikace Zello, které však lze bez problémů odstranit. Mimo možnosti programovat doplňkové tlačítko a zapnout akce po dvojkliku na tlačítko Domů nebo tlačítko zámku nenabízí CAT S60 žádné změny v prostředí operačního systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka uživatelského prostředí Androidu 6.0.1.

Doplněná vylepšení tak jsou převážně hardwarového charakteru. Rozhodně ale stojí zato představit si speciální aplikace dodané výrobcem. App Toolbox je speciální obchod s aplikacemi pod hlavičkou CATu, Catphones je pouze zkratka na stránky webové podpory, MaxxAudio je pevně přednastavený ekvalizér pro zlepšení zvuku ve čtyřech režimech, Mobile Assistant je hlasový asistent pro pomoc s ovládáním telefonu a Upozornění na polohu je aplikace, která dokáže hlásit lokální nebezpečí, avšak ne v ČR. Nejzajímavější je ale následující dvojice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvě z nejzajímavějších aplikací přímo od výrobce. Jedna pro urychlení vysychání reproduktorů, druhá jako ultimátní pomocník při turistice.

Aplikace Hike má jen jednu obrazovku, kde na základě údajů ze senzorů (GPS, kompas a barometr) uvidíte aktuální nadmořskou výšku, tlak, zeměpisné souřadnice, předpověď pro aktuální lokalitu a také "buzolu" pro případ, že hodláte jít azimutem. Druhou zajímavou a hlavně funkční aplikací je Vysušení reproduktoru. Po vodní lázni je zvuk z reproduktorů velmi zkreslený a utlumený, a tak tato aplikace nabízí 2/6/10 minutový cyklus zvuků o různých frekvencích, které mají vibrací membrán pomoct k vysušení.

5. Fotoaparát

Papírové parametry CATu S60 hlásají čelní kamerka s rozlišením 5 Mpx, hlavní fotoaparát s rozlišením 13 MPx, dvoutónový LED blesk, podpora HDR režimu, Full HD video při 30 fps, několik dostupných režimů (auto, HDR, sport, květiny, protisvětlo, západ slunce atd.) a ve výchozím stavu podpora pro pořizování panoramat. Pokud chcete uživatelsky nastavovat parametry, musíte se spokojit s nastavením expozice a ISO. A jaké podává CAT S60 výsledky? Nejprve mě zklamal režim panorama, kdy se mi ani na několikátý pokus (a ani po resetu) nepodařilo vyfotit použitelné panorama. V tomto režimu fotoaparát prostě odmítá ostřit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace fotoaparátu.

Co se týče fotografií, zde musím velmi pozitivně hodnotit HDR režim, který dle mého podává velmi slušné výsledky. Co je naopak potřeba kritizovat, to je ostření, ať už na automatiku, nebo pomocí dotyku. Minimálně 50 % fotografií bylo zaostřeno špatně nebo vůbec, nehledě na to, že ostření trvá opravdu dlouho. Noční fotografie jsou potom rovněž velmi špatné, fotoaparát nezachytí dostatek světla. Snímky v noci s bleskem jsou výborné, dvoutónový blesk odvádí dobrou práci. Pořízené Full HD video potom vykazuje podobné problémy s ostřením, jako při pořizování fotografií. Natočit alespoň trochu povedené video se povedlo až na třetí pokus.

Ukázkové fotografie v rozlišení 13 Mpx (více v Galerii):

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ukázkové video (Full HD, 30 fps):

Specifickou funkcí CATu S60 je potom termokamera. Výrobce nikde neuvádí, jaké je její rozlišení, každopádně výsledné snímky mají 640 × 480 pixelů, video potom stejné, tedy VGA rozlišení při 8 fps. V aplikaci MyFlir lze přes termokameru i natáčet a ukládat snímky s referenčními body (jen je třeba je do obrazu vložit pomocí ikony v horní oblasti). Pak se snímek ukládá s informací o teplotě těchto bodů a umožňuje si vybrat kterýkoliv objekt, nebo více objektů v obraze.

Zajímavým detailem je také funkce MSX, která oproti běžným termokamerám (kromě termokamer Flir pohybujících cenově se v řádu 50 000 kč a výše), nabízí překryv termálního obrazu konturami reality získanými z běžného fotoaparátu. Uživatel tak získá proti čistě termálnímu obrazu více informací o kontextu a v případě, že by ani to nestačilo, umožňuje stáhnout prstem ze snímku termální stopu a podívat se na barevný obraz snímané situace. Zajímavostí je i režim panorama pro obsáhnutí větší oblasti ve velkém detailu, díky čemuž může uživatel získat obraz s výrazně vyšším rozlišením, než při užití běžné termokamery.

Zároveň umožňují tlačítka v horní části aplikace také změnu barevného spektra tak, aby co nejlépe vyhovovalo analýze různých měřených situací.

 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace MyFLIR pro využívání termokamery.

Kromě toho je pro pokročilé zpracování a vyhodnocování snímků k dispozici aplikace Flirtools, kterou je možno stáhnout přímo v Google Play

Stručně k funkčnosti. Aplikace startuje cca pět vteřin, při každé výrazné změně teploty snímaného objektu aplikace provádí rekalibraci (zabere cca dvě vteřiny) pro správné zobrazení teplotního rozsahu. Snímání přes displej je trhané, kontury objektů nevýrazné, ale informaci o teplotě/teplotním rozdílu samozřejmě získáte. Reálná teplota vs. teplota ukazovaná aplikací činí rozdíl cca 6°C, kdy smartphone ukazuje méně. Například v ledničce, kde je trvalá teplota šest stupňů, ukazuje aplikace okolo nuly.

Ukázkové snímky z termokamery (640 × 480 pixelů, více v Galerii):

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ukázkové video z termokamery (VGA, 8 fps):

Celkové hodnocení

Hodnotit CAT S60 je těžký oříšek. Tento smartphone totiž nemá konkurenci, a pokud už ano, jsou to předchozí modely řady „S“, které ten aktuální ve všem poráží. Také ho nelze jednoduše hodnotit podle ceny. Ta atakuje částku 18 000 korun, ale jednak je CAT S60 s termokamerou světový primát, druhak potom nejsme schopni vyčíslit, kolik může miniaturizace a integrace termokamery do těla smartphonu vůbec stát financí. CAT S60 je potřeba brát jako speciální mobilní telefon, který je cílen na velmi úzkou skupinu lidí, kteří dokáží ocenit fakt, že mohou termokameru schovat do kapsy. Pro kohokoliv jiného je investice 18 000 korun do přístroje, který má velkou baterii a odolnost certifikovanou normou IP 68 a armádní normou 810G, naprosto zbytečná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V prodejním balení CATu S60 najdeme adaptér do zásuvky, datový kabel, špuntová sluchátka s plochým kabelem a ovládacím panelem, jako bonus potom folii na displej. Trochu paradoxní u „nerozbitného“ smartphonu, ale určitě to potěší.

Pokud se na CAT S60 podíváme normálním pohledem a budeme chtít objektivně hodnotit, potom lze pochválit zvýšenou odolnost, výdrž na baterii, velké vnitřní úložiště, vícebarevnou notifikační diodu, bonus v podobě termokamery a nejnovější verzi operačního systému Android. Naopak kárat bychom mohli za optimalizaci prostředí a fotoaparát, který při fotografování, natáčení videa, ale hlavně při pořizování panoramat odmítá ostřit.

Celková známka CAT S60: 70 %

Verdikt: CAT S60 je specifický smartphone, jehož cenovku atakující 18 000 korun si dokáže ospravedlnit pouze ten, kdo najde využití pro zabudovanou termokameru. Tomu dále bude po chuti zvýšená odolnost (normy IP 68 a 810G), možnost vložit dvě SIM karty a skvělá výdrž na jedno nabití, naopak nad výdělkem spláčou ti, kdo budou chtít fotografovat, jelikož CAT S60 má výrazné problémy s ostřením.

Plusy:

  • vícebarevná notifikační dioda
  • odolnost (normy IP 68 a 810G)
  • termokamera
  • výdrž na jedno nabití
  • funkce dualSIM
  • čistý Android 6.0.1

Minusy:

  • optimalizace prostředí
  • pomalý fotoaparát
  • výrazné problémy s ostřením
Kapitoly článku

Témata článku: CAT, , , , , , , , , , , CAT S60, Li-ion akumulátor, Minimální zkreslení, Skvělá výdrž, Velké vnitřní úložiště, Běžný zvyk, Mokrý prst, Cívka, Nfc anténa, Následující dvojice, Ovládací panel, Toolbox, Příjemné překvapení, Full HD video,