Caterpillar CAT B15: úspěšný reparát [recenze]

CAT přichází s opravou ne zcela zdařeného vstupu na trh chytrých telefonů v podobě modelu B10. Podaří se novince B15 zaujmout více?
Kapitoly článku

Aplikace

V oblasti aplikací se CAT příliš nevytáhl, ve výsledku je to však spíše důvod k pochvale. Kromě standardní aplikační výbavy najdete v hlavní nabídce několik vznosně pojmenovaných ikonek (je jich celkem pět), které souvisí s produkcí těžké stavební techniky stejného jména – CAT. Ve všech pěti případech se jedná o zkratky na weby s díly, použitými stroji, pronájmem strojů, domovskou stránku společnosti nebo webovou prezentaci telefonů CAT.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zkratky na různé weby CATu v podobě „aplikací“

Z aplikací stojí za zmínku snad jen jednoduchý úkolovník, správce souborů a jednoduchá video střižna Movie Studio. V telefonu nenajdete žádný prohlížeč dokumentů, dokonce i prohlížeč PDF musíte doinstalovat. Napoprvé to nezní nejlépe, tento stav, kdy si vyladíte aplikační nabídku podle sebe, je ale mnohem lepší, než kdyby bylo úložiště telefonu přecpané nepoužitelnými aplikacemi, které nikdy nepoužijete a které nejdou odinstalovat. CAT ukazuje, že méně je někdy více.

V nastavení potěší vyzváněcí profily – čtyři přednastavené můžete spouštět přímo z notifikační lišty, další si můžete vytvořit. Jejich nastavení není sice tak detailní jako u nových modelů Huawei, základní funkčnost ale zastanou. Další šikovnou drobnost v nastavení představuje zaškrtávací políčko u Baterie, kterým zobrazíte procentuální hodnotu zbývající energie a nemusíte tuto praktickou pomůcku řešit instalací speciální aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úkolovník • správce souborů • Movie Studio • zvukové profily

Fotoaparát

Do prostředí fotoaparátu se dostanete přímo ze zamykací obrazovky, spuštěním aplikace Fotoaparát, nebo podržením prostředního tlačítka na pravém boku telefonu. To funguje i jako spoušť, vzhledem k jeho ne zrovna šikovnému umístění a hodně tuhému odporu je snadnější fotit softwarovou spouští přímo na displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • nastavení fotoaparátu

Rozhraní fotoaparátu mohlo být navrženo o něco lépe – nabídka s nastavením nepatří mezi nejpřehlednější, a když se zanoříte hlouběji do menu, budete možná u některých položek přemýšlet, co přesně chtěl jejich překladem básník říci. Na práci s fotoaparátem je potřeba si zvyknout, mnozí konkurenti mají tuto oblast zpracovanou mnohem intuitivněji.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pořízené snímky jsou za dobrých světelných podmínek použitelné, mají věrné barvy, netrpí přepaly, postrádají však prokreslené detaily a téměř na všech najdete v menší či větší míře šum. S ubývajícím světlem pak na fotkách šumu jenom přibývá. Telefon sice zvládne video ve fullHD, to má však zcela nepoužitelné snímkování. Pokud nechcete mít na videu veškerý pohyb rozfázován, budete muset zvolit nižší rozlišení.

Ukázkové video:

Závěr

CAT B15 pořídíte za necelých osm tisíc korun. Srovnatelnou výbavu nabídne leckterý chytrý telefon střední třídy s nižší cenovkou, případná odolnost však bude pokulhávat. Nabídka běžných Androidů, které lze bez problému omýt vodou a zvládnou i kratší návštěvu pod hladinou postupně roste, CAT má ale díky své konstrukci větší šance u pádů na zem.

Klepněte pro větší obrázek

Ve srovnání s předchozím odolným modelem B10 představuje aktuální novinka mílový pokrok. V krabičce sice nenajdete kompas a poutko s karabinou, B15 též postrádá notifikační i přisvětlovací diodu, jinak se ale ve všech parametrech rapidně zlepšil a hlavně startuje s nižší cenovkou.

Model B15 nabídne vyváženou konfiguraci, přiměřenou porci výkonu, snad jen na displeji mohl výrobce ještě trochu zapracovat. Slabší pozorovací úhly a špatná automatická regulace jasu jsou snad jedinou závažnější vadou. Telefon je (v kontextu konfigurace) dražší, vydrží ale víc a to nejen v oblasti odolnosti, ale i délce běhu na baterii. Pokud potřebujete chytrý telefon, který snese nějaký ten šrám, nákupem B15 chybu neuděláte.

Témata článku: CAT, , , , CAT B10, CAT B15, Sonim XP3 Enduro, Sonim XP3 Land Rover S1, Sonim XP3 Quest, Sonim XP3 Quest Pro, Sonim XP3 Sentinel, Sony Xperia Z, Koupel, Zaběhlý zvyk, Zbývající energie, Dostupná aktualizace, Reparát, Nejvhodnější čas, Outsider, Caterpillar, Jednoduchý úkol, Testovaný kus, Zamknutá obrazovka, Šikovné umístění, Degradace,