CDMA Eurotelu má první narozeniny: je co oslavovat?

Zítra tomu bude právě rok, co Eurotel spustil první datovou síť 3G u nás. Ale před rokem není dnes. Zajímá vás, jaký byl první rok provozu, co se změnilo a jak se vyvíjel názor uživatelů na službu?

Ano, uteklo to jako voda. Zítra je tomu právě rok, co Eurotel oficiálně uvedl do reálného provozu datovou síť 3G typu CDMA EV-DO. Služba byla mezi našimi sítěmi třetí generace s přehledem první a je i po roce stále jediná, a tak vzbudila při spuštění zaslouženě velký rozruch v řadách uživatelů i odborníků. Do té doby nevídané rychlosti přenosu dat při plné mobilitě byly pro uživatele velice atraktivní variantou připojení k Internetu. Při reálném provozu ale nebylo vždy vše tak růžové, jak si mnozí představovali na začátku. Podívejte se na následující souhrn důležitých události během roku.

První týdny s rychlými daty

Situace v první den spuštění služby byla velmi neklidná. Eurotel totiž nabízel oproti vratné záloze zdarma zapůjčení modemu k otestování služby na vlastní kůži. Modemy byly k dispozici ve značkových prodejnách Eurotelu. Ale jak se postupně ukázalo, ani operátor nečekal tak velký zájem o službu a tak se modemů k zapůjčení nedostávalo. Vyskytovaly se také četné problémy s funkčností modemů a ne vždy jednoduchá byla také jejich instalace. Jak vypadala situace viděno očima uživatelů po prvním týdnu ostrého provozu CDMA si můžete přečíst v tomto článku.    

Na novém datovém připojení se pochopitelně usídlili kromě běžných uživatelů i příznivci stahování a P2P sítí. Došlo k velkému zatížení sítě, proto v polovině září udělal operátor vcelku pochopitelný krok, a sice zavedl datový limit provozu ve výměnných sítích ve špičce. Na problém jsme upozornili v této bleskovce. Oficiální vyjádření operátora ze dne 16. září si pak můžete přečíst zde. Jak vyplývá z diskusí pod články, tak uživatelé, kteří používají CDMA k běžné práci toto opatření spíše uvítali. U stahovačů se ale naopak celkem logicky zvedla vlna nevole.

Na konci září se fakticky potvrdil nečekaně velký zájem o novou službu Data Expres. Ke dni 29. září přesáhla totiž síť CDMA hranici deseti tisíc zákazníků, což je jistě úctyhodné. Uznal to i tehdejší ministr informatiky Vladimír Mlynář, který v říjnu 2004 udělil právě za spuštění CDMA Terrenci Valeskimu, tehdejšímu řediteli Eurotelu, Cenu ministra informatiky. 

Budování sítě a vánoční akce

Během října a listopadu Eurotel neusnul na vavřínech a snažil se o posílení pokrytí CDMA výstavbou mnoha nových základnových stanic. Rozsáhlé budování sítě, které mělo za cíl dosáhnout do konce roku až 100 spuštěných základnových stanic pro CDMA, si ale vyžádalo občasné noční odstávky služby. Je třeba uznat, že je vesměs Eurotel svědomitě hlásil předem. Zhruba v polovině listopadu přichází do prodeje modemy se zbrusu novým softwarem, který pomohl zvýšit stabilitu modemu, s níž se dříve uživatelé tolik natrápili. Ve stejné době už měla služba Data Expres šestnáct tisíc uživatelů.

V prosinci operátor využil přicházejících Vánoc a zvýhodnil poplatky za službu a za modem při uzavření smlouvy na dva roky. Navíc při uzavření smlouvy na dobu určitou bylo možné vzít si modem na čtrnáctidenní zkušební dobu a při nespokojenosti jej bez okolků vrátit a odstoupit od smlouvy. Akci se zkušební dobou pak Eurotel protáhl až do února, ale navíc tu ještě přibyl měsíc používání zdarma, samozřejmě při vytrvání.

Na počátku ledna vydal Český Telecom tiskovou zprávu, v níž zmiňoval i počet uživatelů CDMA. Službu počátkem ledna využívalo přes 30 000 lidí, v provozu bylo už 224 základnových stanic a pokrytí obsáhlo 80% populace. Ale i přes počet uživatelů se začaly objevovat nespokojené hlasy, které vyvrcholily akcí „Stahuj co můžeš“. Měla za úkol na protest zahltit a zablokovat síť CDMA. Podrobnosti si můžete přečíst v této bleskovce. Z dnešního pohledu neměla podle očekávání celá akce prakticky žádný význam. Podařilo se nám ale získat vyjádření operátora k rychlosti CDMA, které v plném znění najdete tady.  

Omezení dat – to bolelo

Zhruba ke konci března začala prosakovat na povrch velmi choulostivá záležitost. Eurotel totiž začal testovat FUP, což se projevovalo tak, že po stažení určitého objemu dat se rychlost downloadu zpomalila na zbytek hodiny třeba až na 10 kB/s. Oficiální vyjádření operátora testy potvrdilo. Že výstavba sítě CDMA stále pokračuje potvrzovaly během dubna pravidelně ohlašované noční výpadky služby. Počátkem května začal Eurotel různými výhodnými nabídkami lákat zákazníky služby Tip, která pracuje ve stejném pásmu s CDMA, aby přešli z této sítě na GSM. Důvod je zřejmý: CDMA potřebuje místo a je nesrovnatelně ekonomicky výhodnější.

Osmého června také došlo na zavedení další verze FUP. Detaily si můžete přečíst zde. Navíc celá akce proběhla bohužel naprosto v tichosti. Zděšení uživatelé, kterým se CDMA nenadále zpomalilo, brali tiché zavedení limitů pochopitelně jako ránu pod pás. Po tomto zavedení FUP bylo možné také odstoupit od smlouvy, což také řada účastníků udělala.

Konkurence ukáže

I přes všechny počáteční nesnáze s modemy a výpadky sítě počet uživatelů CDMA nad očekávání rychle rostl. Nyní už počet uživatelů Data Expres přesáhl úctyhodných 50 tisíc, stávající pokrytí a fungování služby je více než uspokojivé a síť se navíc stále rozšiřuje. Notoričtí stahovači zavedením FUP už zjistili, že plně mobilní CDMA pro ně není to pravé. K tomu se lépe hodí kabel nebo třeba WiFi, zatímco CDMA je spíše určeno pro běžnou práci a zejména také pro kvalitní datové připojení i mimo kancelář. Zákazníci, kteří to pochopili, si CDMA vesměs pochvalují.

Jak jste jistě zaznamenali, T-Mobile ohlásil do konce roku spuštění rychlé datové 3G sítě, která by mohla být pro CDMA vážnou konkurencí. Jak souboj technologií dopadne záleží na mnoha okolnostech a nemá příliš smysl o tom nyní spekulovat. zajímavé bude ale pozorovat, jaké problémy zavádění další 3G technologie provázejí, sledovat vývoj v porovnání s CDMA. Nu, těšme se.  

Diskuze (19) Další článek: Sharp 902SH a 702SH: japonské perly dráždí Evropu

Témata článku: , , , , Vladimír Mlynář, Velké zatížení, Nový základ, #cd, Euro, Tehdejší ministr, První narozeniny, Narozeniny, Euro &