CeBIT 2007: komunikátory Giga-byte s televizí

O rozruch se na CeBITu postaral Giga-byte. Představil první mobil s plnohodnotnou digitální televizí a všestranný komunikátor s QWERTY klávesnicí.
Kapitoly článku

GSmart q60: S klávesnicí z lega

Giga-byte se mobily skutečně zabývá jen okrajově, což dokazuje fakt, že až nyní představil svůj první 3G telefon. Zpoždění oproti konkurenci mu ale odpustíme, první želízko v ohni tchajwanského výrobce elektroniky totiž stojí za to. Pokud se vám zalíbil koncept telefonů s klávesnicí QWERTY, které se dají ovládat jednou rukou, tedy např. Nokie E61 nebo HTC Excalibur, ale zase vám u nich chyběl dotykový displej, GSmart q60 vám padne jako ulitý. Těžko soudit z fotek, ale na pohled klávesnice vypadá pohodlně a díky výstupkům na jednotlivých klávesách by ani orientace poslepu po troše tréninku nemusela být problém. Snadné ovládání jednou rukou zajistí mimo jiné i kolečko pro pohyb v nabídkách umístěné na levém boku. Stylus se vytahuje ze spodní strany.

07.jpg 08.jpg 
GSmart q60

Vzhledem k tomu, že jde o kapesní počítač, docela překvapí nízké rozměry 64 x 111 x 14 mm a hmotnost 130 gramů. Podivujeme se o to více, že výbava přístroje postrádá opravdu máloco. Je to s ní ale trochu složitější. Na každém trhu, kde Giga-byte působí, se totiž může objevit trochu odlišná verze komunikátoru podle místních požadavků. Výrobce může výbavu upravit na žádost distributora, tedy většinou operátora, netřeba se ovšem bát, že by se někde prodávala vyloženě osekaná verze. Možné úpravy ve výbavě se týkají především modulu GPS a přijímače televize DVB-H (klasická terestriální televize ovšem nebude u žádné verze q60). Základ výbavy potom bude pevně daný.

Standardní výbava bude zahrnovat podporu sítí druhé i třetí generace a kompletní škálu datových přenosů - GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA. Poslední jmenovaný standard bude omezen rychlostí 1,8 Mbit/s. Ve specifikaci se počítá i s Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth a miniUSB konektorem. Procesor bude stejný jako v případě t600 a to samé můžeme říct i o kombinaci pamětí 256 MB ROM a 64 MB RAM. Stejný bude i fotoaparát, dvoumegapixelové rozlišení se stává standardem a výrobci i u těch nejvybavenějších komunikátorů sahají k vyššímu jen velmi zřídka. Modely se ale od sebe budou lišit displejem, ten u q60 se krčí jen s rozlišením QVGA a zároveň s nižší úhlopříčkou, která ovšem při dané konstrukci nebude na škodu.

GSmart q60 by se na trh měl dostat v červnu 2007 za cenu podobnou kolegovi. Novinka spolu s několika i-Maty, které jsme viděli na 3GSM, zaplňuje díru na trhu - komunikátor s naležato orientovaným dotykovým displejem a QWERTY klávesnicí, který se dá kompletně ovládat jednou rukou (klávesnice není vysouvací), tu totiž ještě není. Jsme zvědaví, kdy se tímto konceptem inspiruje i král v oblasti komunikátorů s Windows Mobile, HTC, který podobný přístroj zatím nechystá.

GSmart q60 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 111 × 64 × 14 mm, 130 g
  • podpora sítí: GSM (900/1800/1900 MHz), WCDMA (2100 MHz), GPS (volitelné distributorem)
  • podpora digitálních standardů (volitelné distributorem): DVB-H, DMB-IP, DAB-IP
  • datové přenosy: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (1,8 mbit/s)
  • konektivita: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth, miniUSB
  • operační systém: Windows Mobile 6 Professional 
  • procesor: Intel PXA270, 520 MHz
  • paměť: 256 MB ROM, 64 MB RAM, slot pro paměťové karty microSD 
  • displej: 2,4'', dotykový TFT, rozlišení 320 × 240 bodů, 262 tisíc barev 
  • fotoaparát: rozlišení 2 Mpx, autofocus, video, přední VGA pro videohovory
  • hudba a video: přehrávač hudby (MP3, AAC, AAC+) a videa (MP4)

Giga-byte zabodoval

Přestože Giga-byte nemá v oblasti mobilních telefonů žádné výrazné jméno, jeho novinky jsou velmi povedené a konkurenceschopné. Ačkoli je jeho nabídka zatím úzká, kousky, které v ní najdeme, jsou velmi atraktivní. Zanedlouho tu tak můžeme mít dalšího velkého hráče, který se navíc nebrání smlouvám s operátory, a jeho telefony se tak mohou začít šířit po vzoru HTC.

Nás může mrzet, že v Česku tchajwanský výrobce zatím nepůsobí. Pokud se to má změnit, naděje musíme vkládat do rozvoje DVB-H, a tedy především do T-Mobilu, který by k nám nějaké mobily od Giga-bytu mohl se spuštěním mobilní televize dostat. Jenže to bude nejpíše až v příštím roce a pokud jste nedočkaví, musíte se poohlédnout v zahraničí, novinky by měly být dostupné nejbliže v Německu, Itálii nebo Velké Británii. Jistou naději představují ještě čeští tradiční distributoři přístrojů s Windows Mobile.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , CeBIT, Giga, Bluetooth mini, Komunikátor, Siréna, Digitální standard, Osekaná verze, Byte, Byt, BenQ Mobil