CEBITmánia 2002: reportáž naživo, den druhý

Stejně jako loni i letos jsme pro vás připravili opravdu online zpravodajství z CeBITu, který se koná v německém Hannoveru. Jde o největší evropský veletrh zaměření na počítače, mobily, sítě a další. Aktualizováno v 16:41.

Na této stránce najdete aktuální čtvrteční zprávy z výstaviště. Nové zprávy přidáváme nahoru, každou s datem a hodinou. Červeně jsou odlišeny „vážné“ zprávy, modře naše bulvární komentáře, zelenou pak zprávy, které nelze po dlouhém váhání zařadit ani do jedné z předchozích skupin. Večer zpravodajství doplníme o další informace. Do článku večer přidáme aktuální fotky produktů přímo z výstaviště.

Tip: Přečtěte si události ze včerejšího dne.

Letošní zpravodajství vám můžeme přinést díky spolupráci se společnostmi Agora Plus a Olympus C&S, které nám zapůjčily potřebné vybavení.


Zde nase reportaz konci. Videli jsme spoustu novinek, o nekterych jsme jiz stacili napsat, o ostatnich budeme psat v prubehu pristiho tydne. Doufame, ze vam nase online zpravodajstvi libilo.

16:42 Marek prave lovi obrazky a fotografie hezkych kapesnich pocitacu Palm a Sony Clie. Bohuzel, vsude je tak narvano, ze udelat hezke fotky je nadlidsky vykon.

16:00 Navstivili jsme znovu nektere mobilni firmy, od nichz nemame vsechny potrebne informace, a udelali jsme dalsi obrazky. Budete si na ne ale muset pockat na zitra. 

13:28 Vyrobci prislusenstvi na CeBITu predstavuji svoje Bluetooth sluchatka. Se svymi drobecky prichazi napr. Hama nebo luxusnejsi a pohodlnejsi Plantronics. Bohuzel, foto souprav Plantronics se nam nepodarilo poridit, protoze personal byl neochotny a nepujcil nam sluchatko z vitrinky.

11:55 E-plus predvadi na mnoha mobilech i-mode v praxi. Nechapeme, proc se i-modu venuje takova pozornost, kdyz vypada jako WAP, je i stejne rychly a ma pro uzivatele podobne moznosti. Navic jediny i-mode terminal, ktery mohou Nemci pouzivat, je velke a tezke vecko od NECu, zatimco WAP uz ma kazdy mobil.

11:35 NEC, ktery sousedi s DoCoMo, ma  na svem stanku mnoho zajimavych konceptu, ale i funkcnich mobilu. Prikladem budiz model DB 7000 s barevnym displejem, o kterem jsme psali podrobne nedavno. Dalsi novinkou je N21i, ktery podporuje i-mode; tento mobil dozajista upotrebi v nemecke siti E-plus.

11:23 NTT DoCoMo ma opet stanek plnych barevnych mobilu. Je tu vystaven i evropsky NEC s i-modem, nicmene na prezentaci musime do haly 12, takze i-mode jsme si zatim nevyzkouseli. Mame kompletni katalog mobilu v anglictine, takze nekdy v budoucnu urcite o japonskych mobilech zase napiseme.

10:54 Prave jsme opustili hlavni halu s mobilnimi telefony a pokracujeme hledat zajimave novinky. Marek samozrejme vsechno foti. Po Cebitu pripravime clanek.

10:47 Tel.Me ma na svem stanku novinky, o kterych psal Marek Turon na MobilManii uz celkem davno: T909c a T910 s barevnym displejem. Oba mobily podporuji GPRS.

10:39 Zajimave mobily vcetne malych vecek ma na stanku Audivox. Bohuzel vsechny mobilky jsou uzavreny z sklem, takze jsme je nemohli vyfotit. Clanek napiseme zahy.

10:22 Sendo Z100 je opravdu zajimavy mobil. Ma velky barevny displej, ovlada se joystickem, ktery je docela tuhy. I kdyz ma pristroj beznou klavesnici, jde spise nez o mobil o komunikator. Ma operacni system od Microsoftu, Pocket PC Phone edition. Krome nej ma Sendo vystaveny dalsi modely, o nichz jsme psali kuprilezitosti jejich uvedeni na 3GSM konferenci. Vsechny se vyznacuji velmi kratkou antenkou a jsou velmi sympaticke. Jen jakoby si z oka vypadly.

10:11 Sewon Telecom ma na svem stanku opravdu velmi hezka vecka. Model SG-2200E je tak maly, ze mi skoro propadl mezi prsty. Jeho rozmery jsou 68x39x22 mm. Ma dva displeje, ten druhy na krytu zobrazuje datum a cas. Tento mobilek je vrcholem miniaturizace. Je urcen pro site GSM a ma polyfonni melodie. Menu je graficke a animovane, displej zobrazi nekolik odstinu sedi. Klavesnice je i pri takove velikosti pohodlna a dobre se na ni pise. Sewon ma i dalsi novinky, kterym se budeme venovat pozdeji. Na stanku jsou i mobily Maxon, o nichz jsme na MobilManii psali drive. Marek foti jako sileny :)))

10:04 Toshiba uvedla svuj prvni mobilni GSM telefon TS21i, ktery ma barevny displej s 256 barvami, podporuje GPRS, ma i-mode, ktery nyni spustila nemecka sit E-plus, a polyfonni melodie. Samozrejmosti je animovane menu, stahovatelne obrazky, hudba aj. Nema antenu a jeho vzhled je trosku zvlastni - ostatne pisi o nem dnes na Zive.sk. Kousek vedle bezi na 3G konceptu ukazka na mobilu podobnem Nokii 7650 s antenou. Toshiba evidentne vidi v mobilech prilezitost.

09:59 Trium rovnez uvedl 3G koncept ve tvaru tenkeho vecka, ktery ma v sobe graficky 3D akcelerator. Bezi nanem demo, kde je videt, co vsechno zvlada: vyhlazovani, odrazy svetel, textury apod. Lze tedy predpokladat, ze mobil bude mit 3D menu a budete na nem moci hrat treba Dooma.

09:54 Trium na svem stanku predstavuje novinku, model 110. Nema antenu, ma barevny displej a psali jsme o nem uz minuly mesic. Podstatne hezci je novy 3G koncept, ktery ma dva displeje, oba zhruba stejne velke. Ten druhy se vysunuje podobne jako klavesnice u Nokie 7650, jen ne dolu, ale nahoru. Displeje jsou barevne a kvalita zobrazeni zda se byt velmi vysoka. Na jednom displeji je videt menu mobilu, na druhem pak nejake video, asi z kamerky. Mobil se ovlada joystickem. Tlacitka jsou velmi mala, spise jde o kulicky o prumeru dva milimetry. Mobil je velmi hezky, o tom neni sporu. Jeho velikost je zhruba stejna jako jiz zminene Nokie 7650. Na druhem kousku bezi hezke demo - na jednom displeji je videt volajici, na druhem volany. Opravdu zvuk budoucnosti.

09:35 Na stanku Sagemu jsou vsichni uneseni novym modelem MY-X5, o kterem piseme v dnesnim vydani. Bohuzel, barevny displej nedosahuje takove kvality, jako se zdalo na prvni pohled. Fotografie asi dopadnou bidne. Ostatni novinky z rady MY jsou napevno uzavreny ve skle a tudiz je nema smysl fotit. Na fotografiich by nebylo vubec nic videt.  Panove ze Sagemu se nabidli, ze nam poslou na CD hezke obrazky, takze doufejme, ze slib splni.

09:00 Prave sedime v Press centru a kontrolujeme MobilManii. Jsme prekvapeni velkym ohlasem a poctem ctenaru, ktery jiz hlasoval. Za chvili se vypravime opet na stanky a budem pripravovat dalsi zive zpravodajstvi a fotit nove obrazky zajimavych mobilu.


Pokud vás zajímá, co jsme na CeBITu dělali loni, podívejte se na naše zpravodajství, které se neslo ve stejném živém duchu.

Diskuze (6) Další článek: Stáhněte si firmware pro Siemense

Témata článku: , , Den, Druh, Hama, Den D, Report, CeBIT