CeBITmánia 2002: reportáž z CeBITu naživo, den první

Stejně jako loni i letos jsme pro vás připravili opravdu online zpravodajství z CeBITu, který se koná v německém Hannoveru. Jde o největší evropský veletrh zaměření na počítače, mobily, sítě a další. V článku najdete jedinečné informace o nových Nokiích, mobilech Sony Ericsson, Panasonic, Samsung a dalších. Naposledy aktualizováno v 17:45.

Tip: Velké množství jedinečných obrázků přímo z veletrhu najdete v našich dvou článcích v dněšním vydání - část první, část druhá. Obrázky v tomto článku jsou jen ilustrační, aby text nebyl tak suchý.

Ve středu, 13. března 2002 začal na výstavišti v německém Hannoveru největší evropský veletrh o počítačích, mobilech a všech věcech okolo. Na ploše přesahující 400 000 metrů čtverečních přivítá návštěvníky necelých 8 tisíc vystavovatelů z 60 zemí celého světa; domácích vystavovatelů bude pět tisíc, zbytek jsou firmy ze zahraničí. CeBIT je letos velikostí zhruba stejný jako loni, posuďte sami: v roce 2001 zde své produkty prezentovalo o několik desítek firem více než letos.

Celé CeBITové šílenství můžete i letos sledovat na internetové adrese www.cebit.de, kde po celou dobu trvání výstavy budou zveřejňovány nejnovější informace – bohužel však nebudou v naší mateřštině. Pokud chcete být informování v češtině, není problém – zůstaňte věrní MobilMánii; na CeBITu nechybíme ani letos a u nás najdete vždy čerstvé zprávy.

Na této stránce najdete aktuální zprávy z výstavištì. Aktuální zprávy přidáváme nahoru, každou s datem a hodinou. Červeně jsou odlišeny „vážné“ zprávy, modře naše bulvární komentáře, zelenou pak zprávy, které nelze po dlouhém váhání zařadit ani do jedné z předchozích skupin. Do dalších článků pak přidáme fotografie pořízené přímo na výstavišti.

Letošní zpravodajství vám můžeme přinést díky spolupráci se společnostmi Agora Plus a Olympus C&S, které nám zapůjčily potřebné vybavení.

Poznámka: Protože aktuální zprávy posiláme přimo z mobilu z jednotlivých stánků, jsou bez diakritiky.


Dobrý tip: Podívejte se na první a na druhou část exkluzivních fotografií přímo z výstaviště.


20:07 Za chvíli opustíme areál výstaviště, protože tiskové centrum zde na CeBITu se zavírá. Půjdeme se najíst do některé z německých hospůdek a věříme, že nás spánek trochu zregeneruje. Zítra budeme v živém zpravodajství pokračovat.

17:45 Sedime opet v Press centru a pripravujeme pro vas dalsi obrazky, ktere jsme poridili na stancich Sagemu, Samsungu, Alcatelu, Siemensu a Panasonic. Na stanek Sagemu se jeste vratime a par dalsich fotecek udelame - pro dnesek nam totiz dosly baterky.

17:25 Sagem ma na svem stanku novinku s barevnym displejem MY-X5. Ma osm radku a zobrazi az 256 barev. Samozrejmosti je podpora EMS v plnem rozsahu, polyfonicke vyzvaneci melodie, ktere se blizi realnym zvukum apod. Podrobnejsi clanek prineseme po vikendu, fotografie jiz zitra.

17:05 Pro jistotu, abych nezapomnel, o jakych vsech mobilech Samsungu budeme na MobilManii v budoucnu psat, udelam vycet vsech GSM novinek. Asi nejzajimavejsi je T100, ktery ma spickovy barevny displej s 4096 tisici barvami. Hezky displej ma rovnez S100, o kterem jsme na MobilManii jiz psali, ktery ma dokonce 65 tisic barev. Oba mobily, stejne jako vetsina ostatnich, jsou vecka - mobily z Asie maji jasny smer. Hezke vecko je rovnez A500, maly cerveny mobilek urceny spise pro divci cast populace. Je opravdu malinky vazi jen 65 gramu! Co jsem se tak koukal, je to jeden z nejlehcich GSM mobilu na svete, hned pro Ericssonu T66. Zajimavy mobil, zejmena tvarem a ovladanim, je Q300, ktery ma ovladaci prvky dokolecka stejne jako Q200. A konecne nastupcem modelu R210s, ktery se nyni prodava u Paegasu, muze byt N500, ktery nema antenu, ma rovnez modre podsviceni displeje a podobne ovladani. Je jeste o neco mensi a lehci. Dalsi mobily s kamerkami a vypadajici jako pudrenky uz nebyly urcene pro site GSM, jejich fotografie na MobilManii presto najdete. Vsechny mobily maji pred oznacenim SGH, coz znaci funkcnost v sitich GSM.

16:45 Prekrasne mobily ma na svem stanku Samsung. O mnoha z nich jsme jiz psali, napr. SGH-Q200, SGH-T100 s barevnym displejem apod. O dalsich jako SGH-500 (maly, cerveny a hezounky) nebo SGH-Q300, ktery vychazi z dvoustovky, napiseme hned po CeBITu. Mimochodem, jsou zde velmi hezke hostesky.

16:30 Alcatel na stanku ukazuje v plne krase model One Touch 715, o kterem jsme dnes jiz psali. Mame pro vas par hezkych fotecek, tak se muzete tesit. Krome nej je tu i OT 512, jehoz popis na MobilManii najdete rovnez. Na stanku jsme se setkali s Petrem Vaverkou z ceskeho zastoupeni, podle ktereho bude mit Alcatel Bluetooth a MMS az pristi rok - trh pry neni dostatecne zraly. Uvidime tedy, co budoucnost prinese.

16:06 Panasonic GD 87 je prvni vecko tohoto vyrobce pro evropsky trh. Ma velky barevny displej, ktery zobrazi az 65 tisic barev. Na zadni casti je kamera, ktera je velmi kvalitni - nahledy i fotografie jsou dle meho nazoru hezci nez z Nokie 7650 nebo Communicam Ericssonu. Muzete snimat barevne obrazky, sedoskalove i inverzni. Obrazky si  muzete poslat pres MMS. Mobil, ktery je zde vystaven, nema zatim bezne mobilni funkce, jen kameru. Na trhu bude koncem roku.

 

15:57 Panasonic GD 67 v mnohem pripomina model GD 75 nebo 76. Nema antenu, je hezky maly a tlustoucky. Jeho velkou vyhodou je pruhledny zadni kryt, pod ktery si date jakykoliv obrazek. Na stanku maji dokonce rezacku, ktera udela patricny tvar z jakohokoliv obrazku. Displej mobilu zobrazi 256 barev, muzete si stahovar novou grafiku, hrat barevne hry nebo hrat s EMS. Mobil ma 16hlase polyfonni melodie, nastroje jsou blizke tem skutecnym. Hezounek.

15:47 Jeden chlapik ze Siemensu ma na ruce mobil v hodinkach WristPhone, o kterych jsme jiz na MobilManii psali. Dokonce se zda, ze funguji! Hezka predstava budoucnosti.  U jineho stojanku maji zase devcata v ruckach zlaty Siemens S45, a i kdyz je to jen barva, vypada moc hezky. Pamatujete na lonsky rok, kdy se objevil na CeBITu stribrny model S35i? Zda se, ze Siemens na luxusni vzhled mobilu hodne da.

15:39 Siemens M50 je na prvni pohled docela hezky. Ma modre nebo oranzove podsviceni displeje, podle toho, kterou barevnou kombinaci zvolite. Jedna je prevaznetmave stribrna, druha svetle stribrnobila. Kryty ale muzete kompletne vymenit. Mobil je zhruba stejne velky jako C45, klavesnice je z profilu trosku prohnuta dovnitr. Klavesy jsou tuhe, ale na gumovem podkladu; i presto je klavesnice o hodne lepsi nez na C45. Ovlada se stejne jako C45, i menu je totozne. Uvnitr se skryva Java a zajimave hry jako hon na slepice. Na kazdy pad mobil neni outdoorovy a patri spise do stejne kategorie jako C45. Opravdu zvlastni pojmenovani.

15:31 Siemens na svem stanku predstavuje velmi zajimave spojeni displeje a reproduktoru mobilu. Klasicky reprak chybi, beze zbytku ho nahradi displej. Cely kryt displeje funguje jako reproduktor - kdyz na nej polozite ruku, chveje se. Displej byl predstaven na konceptu podobnem modelu S45.

 

11:29 Sedime v Press centru a pripravujeme pro vas obrazky. Rychlost pripojeni se bohuzel oproti ranu, kdy zde nebylo moc lidi, hodne snizila. Snad to projde ...

11:29 Marek se prave snazi ulovit nejake zajimave obrazky novych Motorol, bohuzel nektere vecicky jsou za sklem, takze nelze udelat obrazky. Mame ale fotky Accompli A388, Vecka T720 a A820. Bohuzel, tristovky jsou schovane a obsluha je pry nemuze vytahnout. Prohledli jsme si take rucni nabijecku, do ruky nam ji ale nepujcili. Expozice Motoroly nas trosku zklamala - mnoho zajimaveho prislusenstvi i mobilu je schovano pred nasimi zvedavymi rucickami.

11:13 Na stanku Nokie se nam nakonec podarilo vyfotit koncept 7210, original bohuzel nemame. Na Nokii 9210i jsme nenasli nic zvlastniho, co by stalo za zpravu, model 3410 zde bohuzel chybi. Prechazime proto na stanek Motoroly, kde jsou zase skoro vsechny produkty za sklenenym pultem. Nachazi se tu i ceske zastoupeni, ktere se chysta na tiskovou konferenci; zacina po obede v pul druhe. Marek prave blysknul castecne funckni novinku A820.

10:54 Prave nas ochotna slecna nechala vyfotit dalsi barevne kombinace Nokie 3510. Jsou o poznani hezci nez ty, co jsme videli na prezentaci. Obavam se vsak, ze standarni budou prave mene hezke varianty.

10:50 Nokia 3510 je zhruba stejne velka jako 3210. Vzhled neni dle naseho nazoru prilis atraktivni. Menu je ala Nokia, tlacitka bohuzel castecne gumova. Rozliseni displeje je stejne jako u rady 3xxx, melodie jsou polyfonni a docela hezke. Kryty jsou z obou stran vymenne. Opet nam nepovolili fotky. Achich ouvej.

10:45 Na stanku Nokie nam bohuzel nedovolili udelat fotografii noveho mobilu 7210, i kdyz jsme byli hodne asertivni. Pry kvuli tomu, aby nikdo nemohl pripravovat neoficialni vyrobu vymennych krytu. Hm... Aspon jsme ji ale meli v ruce: Barevny displej ma velke rozliseni, menu sice vychazi z Nokie, ale je trosku upravene - ikony jsou velmi hezke a barevne, i dalsi vetve jsou . Klavesy jsou rozmistene docela neergonomicky, zejmena spodni tlacitka s hvezdickou a krizkem. Mobil ma jiny konektor, ktery zacne Nokia do novinek postupne integrovat. Protoze jde o betu, nema smysl hodnotit rychlost. Na boku je drobny pulmesicek pro ovladani hlasitosti.

 

10:36 Nokia 7650 ma kvalitnejsi displej nez drivejsi beta, kterou jsme zkouseli pred Vanoci; kvalita displeje je plne srovnatelna s P800, ktery ma ovsem o hodne vetsi rozliseni. Rovnez konstrukce komunikatoru je robustnejsi. Zaujalo nas automaticke vypnuti hlasiteho handsfree kdyz mobil priblizite k uchu, podobne jako u Ericssonu R520m. Psani SMS je pohodlne: klavesnice je sice trosku zapustena, ale nevadi to. Operacni system je velmi rychly, urcite rychlejsi nez na 9210. Na trhu bude 7650 v kvetnu nebo cervnu s cenou po prepoctu hodne pod dvaceti tisici!

10:15 Na stanku Sony Ericsson nam ochotny chlapik predvedl Chatpen - pero, ktere pres Bluetooth umi odesilat zpravy napsane rukou. Proste zpravu napisete na specialni papirek Post-it, muzete samozrejme kreslit i obrazky, do kolonky napisete e-mail a v mobilu, ktery mate celou tu dobu v kapse, jen potvrdite odeslani pres GPRS nebo bezna data. Cely napsany papirek se odesle e-mailem jako graficky soubor. Na obrazku, ktery pridame pozdeji, uvidite i zpravu, ktera dosla do e-mailu.

9:51 Sony Ericsson ma zajimavou expozici kompletne v bile barve, vsechna svetla jsou zelena. I hostesky a hostesaci jsou obleceni ve firemnich barvach, stanek na nas pusobi velmi prijemne. Ochotni jsou i samotni lide - prekotne nam ukazuji vsechny soucasne budouci modely nabidky spolecnosti.

9:44 Prave jsme si vyfotili a vyzkouseli funkcni novinku komunikator P800. Ma velmi dobre citelny displej, na kterem jsme shledli kousek filmu Pan prstenu i se zvukem. Zkusili jsme i aplikaci pro foceni, partnerky nam delaly slecny s logem Sony Ericsson na prsou. Zda se, ze P800 bude velmi dobry pristroj.

 

9:30  Sony Ericsson na svem stanku predstavuje koncepty prislusenstvi pro nejblizsi budoucnost. Jde napr. o bondovku s integrovanym FM radiem nebo MP3 prehravac.

8:47 Jsme na vystavisti. V Hannoveru poprchava, neni zadne teplo. Poprve za roky, co na Cebit jezdime, se nam podarilo sehnat skrinku v Press centru, do ktere muzeme odkladat veci. Sok: internetove spojeni z Press centra je uzasne rychle. Je to velice prijemna zmena oproti predchozim rocnikum, kdy se na zdejsich noteboocich nedalo vubec pracovat. Dalsi prijemne zjisteni je, ze ve vzduchu je bezdratova sit Wireless LAN, takze pravdepodobne se budeme moci pripojit primo ze sveho notebooku. V clancich a poznamkach se tedy setkate i s hacky a carkami, ktere na zdejsich nemeckych pocitacich nelze psat.

8:47 Podarilo se nam rozjet bezdratovou sit! Jsme tedy nezavisli na zdejsich pocitacich (at zije moderni technologie). Vzhledem k rychlosti zdejsiho Internetu se vecer, nebo snad i v prubehu dne, muzete tesit na nase vlastni obrazky primo z vystaviste.


Pokud vás zájíma, co jsme na CeBITu dělali loni, podívejte se na naše zpravodajství, které se neslo ve stejném živém duchu.

Diskuze (24) Další článek: Hry pro komunikátor Nokii 9210, část. II.

Témata článku: , , Alcatel One Touch 715, Nokia 3510, Nokia 7650, Siemens S45, Den první, Zajímavé spojení, Příjemné zjištění, Hezký displej, Reálný zvuk, Evropský veletrh, Report, CeBIT, Den, Ručka