CeBITmánia: reportáž naživo, den první

Od 22. do 28. března se koná CeBIT, jedna z největších světových výstav věnováná mobilům a počítačům. Byla na ní i naše redakce a hodně kmitala, aby vám připravila aktuální zpravodajství.
Na této stránce najdete aktuální zprávy z výstaviště. Aktuální zprávy přidáváme nahoru, každou s datem a hodinou. Červeně jsou odlišeny „vážné“ zprávy, modře naše bulvární komentáře, zelenou pak zprávy, které nelze po dlouhém váhání zařadit ani do jedné z předchozích skupin. Večer zpravodajství doplníme o další informace.

Čtvrtek, 20:10, Marek Lutonský: Pro dnešek zavíráme naše živé zpravodajství. Vydáme se za svými kolegy, kteří už asi obsadili některou z německých hospůdek - máme totiž zase obrovský hlad. (Zatim si moc nedokážu představit zítřejší cestu domů: po celém dnu na Cebitu nás totiž čeká 750 kilometrů v autě.)

Čtvrtek, 20:00, Petr Broža: Končně se nám podařilo pořídit fotky. Jsme sice hodně unaveni, což je z fotografií koneckonců poznat, ale snad ty, co baží po našich milých obličejích, uspokojíme.

Petr po celodenní únavě. Tak se nedivte, že vypadá, jak vypadá :-)      Marek se snaží zápolit německými Windows.

Čtvrtek, 19:05, Marek Lutonský: Sedíme v tiskovém středisku a navzájem se s Petrem fotíme, abychom uspokojili požadavky z diskuse pod tímto člankem. Doufejme, že se to povede - podmínky jsou zde opravdu spartánské.

Čtvrtek, 18:20, Marek Lutonský: Petr s přibývajícími kilometry začíná filozofovat nad smyslem obrovských veletrhů. Jeho názory sem ale nebudu psát :-)

Čtvrtek, 17:11, Marek Lutonský: Keep talking. Pokud neustále voláte a máte problémy s vybitou baterií, pořiďte si Instant Power. Tento primární článek vám kdykoliv na cestě dobije vaši baterii - základní balík se prodává za 19 dolarů, každá další baterie za 11 dolarů. Jedna baterie udrží mobil naživu okolo osmi hodin hovoru - údaj pro Nokii 6210, na které jsme tuto šikovnou věcičku otestovali.

Čtvrtek, 17:05, Petr Broža: Dokážete si představit celou halu, která je věnována jen příslušenství? Najdete zde bondovky ve tvaru tygříka, myšáka Mickeyho nebo různé varianty dobíječek. A nejen to: jsou zde ruzné datové kabely, kryty pro mobily, přehrávače hudby a cokoliv jiného, na co si vzpomenete.

Čtvrtek, 16:44, Petr Broža: Na stánku Panasonicu jsme viděli funkční a v Japonsku běžně dostupné mobily s velkými barevnými displeji. Všechna menu jsou plně animovaná, nikde žádné zbytečné texty. To, co se u nás vydává za koncepty pro UMTS, už Japonci dávno používají. Neuvěřitelné. Na mobilu jsme si zahráli i Arkanoid v Javě.

Čtvrtek, 16:40, Petr Broža: To, co na CeBITu předvádějí japonští výrobci mobilů, se opravdu jen tak nevidí. Mobily, které se v Japonsku již běžně používají, u nás uvidíme až za několik let.

Čtvrtek, 16:37, Marek Lutonský: V Německu již Ericsson prodává své bezdrátové - Bluetooth sluchátko. Stojí kolem ctyř set marek.

Čtvrtek, 16:32, Petr Broža: Očekávaný Ericsson R520 je na stánku vystaven ve velmi elegantní stříbrné barvě. Menu je velmi podobné modelu R320, je však o dost rychlejší. V závěru psaní textovky se bohužel rychlost zpomaluje, stejně jako u starších modelů. Ericsson podporuje delší textové zprávy, které přijdou rozdělené do více textovek, pokud příjemcem není Ericsson (poznamka ML: ja jsem pochopil, ze do jinych telefonu, nez je Ericsson, dlouha textovka vubec neprijde - jeste pripadne zkusime zjistit, kdo ma pravdu). Do paměti telefonu uložíte 500 jmen a každé může mít více položek. Melodie jsou klasicky ericssoňácké. R520 má kalendář s několika pohledy a možnost synchronizace přímo z menu mobilu. Samozřejmostí je Bluetooth, GPRS, HSCSD a hlasité handsfree. Na trhu bude již v průběhu dubna.

Čtvrtek, 16:10, Marek Lutonský: Nokia 3330 má novou hru - Pinball!

Čtvrtek, 16:10, Petr Broža: Asi nejhezčím mobilem na stánku Nokie je 8310. Podporuje jak datové přenosy HSCSD, tak GPRS, stejně jako nová Nokia 6310. Tlačítka jsou stříbrná, kryty samozřejmě výměnné, avšak nejsou kompatibilní s Nokií 8210. Nokia má hlasové ovládání funkcí i hlasové vytáčení jmen ze seznamu, nabízí vestavěné rádio. Seznam jmen je podobný jako u Nokie 6210 a Nokie 7110, kdy lze k pěti stům kontaktů přiřadit více položek. Mobil bude dostupný ve třetím kvartálu tohoto roku.

Čtvrtek, 16:01, Marek Lutonský: Naživo vidíme připojení k Internetu prostřednictvím mobilu Nokia 6210 a bezdratoveho Bluetooth. Mobil může být klidně v kapse. V notebooku je sice komunikační karta Compact Flash, kterou by šlo použít i ve Psionech nebo počítačích s Windows CE, ovladače jsou zatím k dispozici jen pro Windows.

Čtvrtek, 15:53, Marek Lutonský: Jednoúčelových hraček, které se dají připojit k mobilům je tady spousta, jenže často budou dražší než samotné telefony - kdo si je potom koupí?

Čtvrtek, 15:53, Petr Broža: Všichni výrobci mobilů zde představují své mobilní koncepty pro sítě UMTS. Nikdo však zatím neví, kdy se UMTS spustí a zda uvedené koncepty vůbec někdy spatří světlo světa. Místo aby se výrobci zaměřili na vylepšování současných mobilů, hrají si s nefunkčními blbinkami.

Čtvrtek, 15:46, Marek Lutonský: Alcatel má na CeBITu sice jen jeden telefon, ale proslýchá se, že není všemu konec a ješte letos by se měla objevit novinka třístovkové řady. Bude to 311?

Čtvrtek, 15:45, Marek Lutonský: Jsme po obědě a jdeme znovu do toho.

Čtvrtek, 15:30, Petr Broža: Právě jsme na obědě, Marek má řízek s opékanými brambory a houbovou omáčkou, já mám to samé, jen místo omáčky mám zeleninu. Je to docela dobré.

Čtvrtek, 14:55, Petr Broža: Počasí v Hannoveru nám na rozdíl od situace v ČR, kterou známe z doslechu, přeje. Není příliš velká zima, nesněží, neprší a ni nefouká vítr.

Čtvrtek, 14:10, Petr Broža: Jsme opravdu hodně unaveni. Ono psat na stánku za chůze s Psionem v ruce není příliš pohodlné. Právě se chystáme na opožděný oběd. Nohy bolí, ale to nejdůležitější jsme už viděli. Mimochodem, v pavilonech je horko a venku skoro nula. Naštěstí jsou všichni výrobci mobilů schováni v jednom pavilonu.

Čtvrtek, 14:05, Marek Lutonský: Benefon má na svém stánku černou verzi svého qéčka, které se u nás prodává jen ve stříbrné barvě.

Čtvrtek, 14:05, Petr Broža: O nových mobilech Samsungu jsme na MobilManii už také psali. Konrétně jsou zde vidět modely SGH-Q100 s velkým displejem; dva z nich ale Markovi zatuhly v ruce. Samsung také evidentně sází na Anyweb, malé set-up boxy s vlastním barevným displejem. Je jich plný stánek.

Čtvrtek, 14:00, Petr Broža: Sagem na výstavě neohromil žádnou novinkou. Vystavuje modelovou řadu 3000, o které jsme vás již informovali. Patřičně hrdý je také na GPRS mobily MW959 a MW979. Ani značka Trium nepřekvapila - jedinou novinkou je Trium Eclipse, který má velký barevný displej s 256 barvami. Na stánku však byla jen maketa, takže jsme si mobil nemohli vyzkoušet. Naživo je zde pouze PDA s Pocket PC kombinované s mobilem.

Čtvrtek, 13:50, Marek Lutonský: Snad každý výrobce mobilů nabízí přehrávač MP3. Rovněž Siemens na svém stánku představil modul pro přehrávání hudby, který se připojí k telefonu. Data se nahrávají na paměťovou kartu, stejnou, jako má Siemens SL45. Přehrávač by měl být v prodeji asi za dva měsíce, cena ale pravděpodobně jako u konkurence přesáhne cenu levných mobilů.

Čtvrtek, 13:45, Petr Broža: Sony se na CeBITu chlubí zejména mobilem CMD-MZ5, který umí přehrávat hudbu podobně jako Siemens SL45. Je velmi podobný staršímu modelu Z5, ze kterého vychází, je však poněkud tlustší. Tlačítka jsou bílá a z podobného materiálu jako má Nokia 5110. Baterie by měla vydržet hrát až šest hodin. Mobil má dokonce optický výstup, takže můžete připojit cokoli se stejnym vybavenim a mobil v reálném čase hudbu sune do paměti (64 MB). Rychlejsí přenos bude přes čtečku karet.

Čtvrtek, 13:25, Petr Broža: Panasonic GD35 je typický lowendový mobil, který je zde vystaven v desítkách různých barev; barva antény je stejná jako barva povrchu. Mobil bohužel nemá výměnné kryty, což jej staví trochu do nevýhodné pozice. Váží 109 gramů, má matný povrch a WAP. Menu je textové, mobil je příjemný do ruky a má docela pohodlné ovládání pomocí kurzorové klávesy.

Čtvrtek, 13:20, Petr Broža: Docela nás překvapil Panasonic GD95, který má opravdu velký displej s obrázkovým menu. Je zeleně podsvícen a v pohotovostním stavu na nem jsou velké analogové hodiny. Telefon je podivně hranatý, nicméně od pohledu docela hezký. Jako všechny japonské mobily má poutko na pověšení na ruku. Ovládá se joystickem, který nemá předem určené polohy, takže je ovládání trochu nezvyklé. Mobil podporuje GPRS 4+1 timeslot.

Čtvrtek, 13:15, Petr Broža: Vidíme nový mobil Siemens SX45, který je kombinován s kapesním počítačem se systémem Pocket PC. Je stříbrný a má barevný displej. V zařízení můžete používat jak paměťové karty Compact Flash, tak Multimedia Card. Standardně má přístroj 32 MB paměti. Umí prohlížet web a přehrávat MP3.

Čtvrtek, 13:10, Petr Broža: Siemens S45 je zde vystaven ve dvou barevných provedeních: metalická modrá a stříbrná. Vzhled kulatého reproduktoru je asi inspirován mobily Bosch (dnes take Siemens). Ovládání a klávesnice je velice podobná modelu SL45, funkční tlačítka jsou ale menší. S45 nemá paměťovou kartu a MP3 můžete přehrávat jen s doplňkem. Samozřejmostí je GPRS a s ním související funkce, napr. posílání e-mailu.

Čtvrtek, 12:40, Petr Broža: Motorola na svém stánku má všechny mobily, o kterých jsme již psali dříve (Timeport 280, Talkabout 191 a 192). Hraje tu hlasitá hudba, jsem rád, že neohluchnu!.

Čtvrtek, 12:15, Petr Broža: Na stánku Ericssonu chodí všichni s Bluetooth bondovkami. Navíc je tu modrá postel, na kterou právě Marek ulehnul.

Čtvrtek, 12:10, Petr Broža: Ericsson na svém stánku vystavuje zajímavé příslušenství. Miniaturní cestovní dobíječku bez kabelu, do které se mobil přímo postaví. Malou kameru, díky které budete moci svoje fotky posílat svým kamarádům v e-mailu. Je tu také ChatPen, o kterém jsem již psali.

Čtvrtek, 12:00, Marek Lutonský: Alcatel kromě studií telefonů budoucnosti představil pouze jeden mobil: One Touch 511. I když pochází z pětistovkové řady, je určen spíše pro mladou generaci. Joystick je podobně jako u modelu OT30x jen dvousměrový, stisknutím se potvrdí volba. Zadní kryt je plastový, přední z hliníku: důsledkem je nižší záření do hlavy. K mobilu lze připojit modul s rádiem. Zajímavostí je vícehlasé zvonění, které lze poslat přes SMS.

Čtvrtek, 11:40, Petr Broža: Motorola Timeport 280 se ovládá joystickem, který bohužel neumí potvrzovat volbu stiskem. Menu je velice podobné jako u T250, jen má ikonky. Displej je poměrně velký a docela detailní, do seznamu můžete k jednomu jménu uložit více údajů. Barva je stejná jako u T250. Tlacitka ujdou, ale klávesa pět je menší a zapuštěná, což může působit problémy při psaní. Na trhu bude telefon během druhého čtvrtletí. (Na stanku demonstrují take komunikaci pomocí BlueTooth s notebookem.)

Čtvrtek, 11:10, Petr Broža: Nokia 6310 bude mít úplně stejně velký displej jako 7110. Vzhledem a barvami připomíná trošku Ericsson R520. Datové přenosy GPRS budou mít jen 3+1 timeslot. Na stánku je bohužel pouze jeden telefon, tak je hodně těžké dostat jej do ruky.

Čtvrtek, 11:00, Marek Lutonský: Přehrávač hudby Nokia Music Player bude na trhu asi za půl roku, cena bude kolem 600 marek, tj. více než třeba Nokia 3310. Na baterii (malá tužková) vydrží zhruba sedm hodin. Můžete jej používat i bez mobilu jako přehrávač a rádio, s mobilem i jako handsfree. Používá paměťové karty typu Multimedia Card, které jsou například také v Siemensu SL45.

Čtvrtek, 10:45, Petr Broža: Při wapování s Nokií 3330 musíte pro odeslání odkazu zmáčknout NaviKey dvakrát. První stisk vstoupí do menu. Nokia 3330 má stejné příslušenství jako 3310, takže můžete vesele měnit kryty. Můžete si také stáhnout nové levely do vestavěných her. Nokia 3310 bude nahrazena modelem 3330.

Čtvrtek, 10:40, Marek Lutonský: Nový Nokia Communicator lze kompletně nastavit z počítače, datový kabel bude standardně dodáván. Právě jsme se chtěli podívat na video, ale Nokia protestuje: má málo paměti. Německé prostředí je hrozné - doufejme, že komunikátor bude lokalizován.

Čtvrtek, 10:20, Petr Broža: Nokia 9210 má větší a pohodlnější klávesy než starší 9110, jsou však docela měkké. Nokia má také velké kurzorové tlačítko pro snadný pohyb v menu. Zprávy SMS lze psát přímo z malého displeje, což u staršího modelu nešlo. Při otevření se však komunikátor snadno převrátí. Displej má pět stupňů podsvícení.

Marek hleda satelity pro GPS, Petr posila zpravy a Tereza se protahuje.

Čtvrtek, 9:20, Petr Broža: Právě jsme se úspěšně akreditovali, proběhlo to úplně bez problémů. Je tady více lidí než na letišti v Ruzyni.

Čtvrtek, 9:10, Petr Broža: D1 Telecom nás neustále bombarduje zprávami, ktere nás vítají v jeho síti. Chodí to skoro každou hodinu. Uf.

Čtvrtek, 8:45, Marek Lutonský: Jedeme na výstaviště německým vlakem a vůbec si nejsme jisti, jestli zde platí lístky na městskou hromadnou dopravu. Ještě nám zbývá jedna zastávka...

Čtvrtek, 8:30, Petr Broža: Nad Hannoverem neustále létají vrtulníky. Proč? Protože dopravují lidi na výstaviště :-)

Zajímají vás informace z předchozího dne?


Ve čtvrtek, 22. března 2001 začíná na výstavišti v německém Hannoveru největší evropský veletrh o počítačích, mobilech a všech věcech okolo. Na ploše přesahující 400 000 metrů čtverečních přivítá návštěvníky více než 8 tisíc vystavovatelů z 60 zemí celého světa.

CeBIT je letos i větší než ten loňský – posuďte sami: v roce 2000 zde své produkty prezentovalo o pět set vystavovatelů méně než letos, spousta nových vystavovatelů přibyla také ze vzdálených asijských zemí. Celkem 3000 firem bude prezentovat své softwarové produkty, 1400 společností má něco společného s mobilními telefony a 1200 firem se zabývá počítačovým hardwarem.

Celé CeBITové šílenství můžete i letos sledovat na internetové adrese www.cebit.de, kde po celou dobu trvání výstavy budou zveřejňovány nejnovější informace – bohužel však nebudou v naší mateřštině. Pokud chcete být informování v češtině, není problém – zůstaňte věrni MobilMánii; na CeBITu nebudeme chybět a u nás najdete vždy čerstvé zprávy.

Tip: Přehled mobilů, které na CeBITu představili jednotliví výrobci.

Diskuze (29) Další článek: Co mi vadí na mobilu Siemens S35i

Témata článku: , , Alcatel One Touch 511, Motorola Timeport 280, Nokia 3310, Nokia 3330, Nokia 6210 Navigator, Nokia 6310, Panasonic GD35, Panasonic GD95, Siemens S45, Siemens SL45, Blbinka, Brambory, Den první, Evropský veletrh, CeBIT, Základní balík, Den, Související funkce, Myšák, Report