CECT S6500: Asiat pro dvě SIM karty (test)

Podpora současného provozu dvou SIM karet je vzácností. A právě to je hlavní předností mobilu CECT. Video!
Kapitoly článku

PIM - kontakty ze dvou SIM

Druhé seskupení s názvem PIM sdružuje telefonní seznam, nabídku práce se zprávami, registr hovorů a organizér. Telefonní seznam zobrazuje kontakty jak na obou SIM kartách (záznamy z druhé karty mají v ikonce navíc S), tak i z telefonu. Do paměti přístroje můžete uložit až 300 vícepoložkových záznamů. Vyhledávání probíhá buď podle prvního písmenka, pokud se do seznamu dostanete z hlavní obrazovky, nebo postupným psaním. Tuto možnost lze použít jen z nabídky v hlavním menu. Registr hovorů zaznamenává kromě běžných položek i délku hovorů (volaných i přijímaných hovorů), ale i počítadlo odeslaných, přijatých SMS a paketových dat GPRS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka telefonního adresáře

Třetí oblast Entertainment schovává ikonky Fun&Games, Services, Multimedia a Extra. Ve Fun & Games naleznete stopky a pouze jednu hru Puzzle. Nabídka Services ukrýva SIM Toolkit hlavní (Master) SIM karty, WAPový prohlížeč a nastavení datových účtů. V Multimedia si můžete jednotlivé fotky prohlédnout, a to buď jednotlivě, nebo ve slideshow, případně na nich provést jednoduchou úpravu – změnit velikost, přidat efekt, rámeček, atd.

V tomto menu také naleznete diktafon. Nabídka Extra v sobě skrývá jednoduchou kalkulačku, převodník hmotnosti, délky a měny, překvapivě nastavení bluetooth (pro nastavení musí být bluetooth aktivní; podporované profily jsou: headset, handsfree, SPP, DUN, OPP, FTP, A2DP, AVRCP) a položku Health. V ní si můžete spočítat index BMI, dámy pak využijí menstruační kalendář s vyobrazením dnů největší pravděpodobnosti otěhotnění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mezi kalendáři nechybí ani ten menstruační

A nakonec poslední sekce – System. Zde můžete nastavit telefon (Settings), vyzváněcí profily, zkratky a také se tu nachází položka File Manager. U všech koncových položek se jejich aktuální nastavení zobrazuje v podobě bublinkové nápovědy. Klávesové zkratky fungují až od třetí úrovně (nejdříve je nutné ručně si vybrat oblast a položku v ní). I při nastavené angličtině tu a tam narazíte na čínský název nabídky. Telefon reaguje poměrně rychle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč obrázků • správce souborů - zde zjistíte aktuální volnou paměť

Mám volat z první nebo z druhé simky?

O možnostech telefonování jsem se již zmínil v předchozí kapitole. Doplním, že telefon může vyzvánět buď jednou z přednastavených MIDI, a nebo si můžete zvolit vlastní MP3. Nejzajímavější funkcí telefonu je ovšem provoz dvou SIM karet současně. Jedna je označená jako hlavní – Master a druhá je sekundární – Slave. Mobil bez sekundární může bez problému pracovat. Při výběru z telefonního seznamu stlačením I nebo II vyberete telefonní číslo, které chcete pro hovor využít. Kuriózní situace může nastat v případě, kdy vám na obě čísla někdo volá najednou. Na displeji se objeví oba příchozí hovory, pak opět pomocí tlačítek I nebo II vyberete, kterého volajícího upřednostníte. Při hovoru je zvuk čistý, ovšem i na nejvyšší hlasitosti poměrně tichý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při volání vybíráte, ze které SIM karty bude hovor uskutečněn • z polo-čínského výpisu hovorů se potom dozvíme, jak se v čínštině graficky znázorní slovo "Slave"

Psaní zpráv nabídne nebývalé množství způsobů zadávaní znaků. Můžete psát klasicky pomocí klávesnice, ale i pomocí stylusu – buď využijete softwarovou klávesnici QWERTY, a nebo píšete klasicky po displeji a telefon písmenka rozeznává. Navíc se nemusíte učit speciální tahy, napíšete-li A pomocí tří tahů, přístroj správně písmenko vybere. Případně vám v dolní liště dá na výběr mezi dalšími možnostmi. Tato možnost ovšem není nejrychlejší a SMS zprávy byste takto psali příliš dlouho. Dotykový displej a rozeznávání znaků je spíše užitečné pro čínské uživatele a pro jejich písmo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní SMS • editor MMS

Při psaní vidíte na displeji až 8 řádků. Lze psát i dlouhé zprávy při maximální délce 612 znaků. To odpovídá čtyřem zprávám. O tom, na kolik zpráv bude text rozložen ovšem informováni nejste. Při odesílání nejdříve vyberete SIM kartu, přes kterou se zpráva odešle, pak jestli chcete zprávu uložit, uložit a poslat, jen poslat, poslat více příjemcům, a nakonec zadáte telefonní číslo. Doručenky jsou podporovány. Kromě esemesek lze přijímat a odesílat zprávy MMS. Zde naopak nejdříve vyberete příjemce a až pak píšete text a přes nabídku vkládáte multimediální data. Emailový klient chybí.

Zbylé drobky z Číny

Kalendář (včetně toho menstruačního) má za sebou poměrně rušivou tapetu, kterou nelze vypnout, natož pak změnit. Nejdříve zobrazí měsíční náhled, po zvolení dne se zobrazí denní přehled. Jako událost si můžete vybrat z upomínky, schůzky, rande, hovor a výročí. Jejich nastavení je více méně stejné. Zadáváte datum, trvání, poznámku, upozornění, opakování, místo konání a prioritu. Překvapivě stejnou strukturu má To Do list, tedy seznam úkolů. Události z kalendáře se totiž promítnou do něj. Z dalších funkcí Organizéru můžete použít až pět budíků a Světový čas, který je graficky vydařený, ovšem nepoužitelný. San Francisco mi ukazuje v Thajsku, Chicago v Tichém oceánu. Prahu najdeme na Bahamách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Budík, kalkulačka a světový čas: Viktor Kožený už poučil čínské výrobce, kde hledat na mapě Prahu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jediná vestavěná hra v telefonu je puzzle s Mona Lisou

Pokud jste milovníci JAVA her a aplikací, pak CECT S6500 Nokla pro vás není. Nepodporuje ji. Telefon je quadband, nedokáže (zřejmě) ale pracovat se všemi frekvencemi zároveň. V nabídce máte následující volby: 850, 900, 1800, 1900 a 900/1800 (MHz). Z možností připojení je tu GPRS. Pro bezdrátovou komunikaci je k dispozici bluetooh ve verzi 2.0. Dobíjení a drátovou komunikaci s počítačem obstará USB kabel. Tento způsob nabídne tři možnosti – Mass Storage, WebCam a COM port.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pro přenos dat máte k dispozici i spoustu přednastavených čínských profilů

Místo dvou jen jeden

CECT S6500 Nokla není příliš funkčně vybavená, ale základní funkce zastane dostatečně. Její hlavní předností je provoz dvou SIM karet současně, což umí výborně. Čínské telefony se často zaměřují na multimédia. I když CECT nepatří mezi multimediální špičku, většině uživatelům by nabízené možnosti měly postačit. Pokud vás už nebaví vláčet se dvěma přístroji, S6500 může být pro vás tou spávnou volbou.

Telefon k recenzi zapůjčil e-shop PDA-prislusenstvi.cz, přístroj CECT S6500 DualSim prodává za pět a půl tisíce korun.

Plusy a mínusy

+ současný provoz dvou SIM karet
+ dvě velkokapacitní baterie v balení
+ Bluetooth s podporou stereo profilu

- nepraktická klávesnice
- pouze GPRS, jen WAP
- chybí JAVA

Témata článku: , , Mivvy Dual, Nokia 6500 classic, Nokia 6500 slide, Asia, SIM kart, Karta, Bluetooh, Přijatá zpráva, Audio přehrávač, Game Service, Výsledná fotografie, Denní přehled, Barevný přechod, Kazeta, Srování, Test, Pro +, Velkokapacitní baterie, První způsob, Kuriózní situace, Mona Lis, Horní pruh