Na světě je první fotka pořízená 200Mpx foťákem. Na nějaký fotozázrak to ale zatím nevypadá

  • Samsung už má za sebou dvě generace 200Mpx fotočipu
  • Ta první se však teprve dostává do mobilů
  • Podívejte se na první fotku pořízenou fotočipem ISOCELL HM1

Oživeno 14. července | Na internetu se objevuje vůbec první fotografie pořízená 200Mpx snímačem, a to konkrétně od chystaného topmodelu od Motoroly, který se bude v Číně nabízet pod označením Moto Edge 30 Ultra. Fotku na sociální síti Weibo nasdílel čínský šéf Motoroly Chen Jin.

Klepněte pro větší obrázek
Toto je první fotografie z fotočipu ISOCELL HM1 od Samsungu, škoda že nemá plné rozlišení, ale „jen“ 50 megapixelů

Ne, nedočkali jsme se fotografie v plném rozlišení, protože byla pořízena v automatickém režimu. Díky spojení čtyř pixelů do jednoho má výsledná fotografie rozlišení 50 megapixelů, a je na ní vidět květinou výzdoby. I přes kompresi, kterou má sociální síť Weibo má výsledná fotografie velikost 13 MB a slušnou úroveň detailů, ovšem na hranách listů a květů je vidět určité rozmazání. Podle šéfa Motoroly je kvalita 50Mpx fotek vyšší (pixel binning 4:1) než při slučování devíti pixelů u aktuálních 108Mpx snímačů.

Na druhou stranu, tato fotografie není žádný „zázrak“. Možná bychom se divili, kdyby Motorola poskytla fotografii v plném rozlišení 200 megapixeů, za současného stavu to však na nějakou fotorevoluci nevypadá. Vše se ale může do uvedení komerčně dostupného produktu změnit, software a umělá inteligence ještě mohou udělat zázraky...

Zdroj: Weibo


Samsung se netají ambicí dostat do mobilu až 600Mpx fotoparáty, jenže vývoj musí jít postupným tempem. A prvním významným krokem na této cestě je nový fotosnímač ISOCELL HP1 s rozlišením 200 Mpx, který je prvním fotočipem svého druhu na světě! Fotosnímač využívá 0.64μm pixely a 4 × 4 hybridní pixel binning technologii, která slučuje až šestnáct pixelů pomocí algoritmů strojového učení vzhledem k prostředí, ve kterém se aktuálně fotografuje.

V základu tak u fotoaparátu na výstupu čekejte 12,5Mpx fotografie s 2,56μm pixely, které se mohou opřít o technologie Smart-ISO (automatická volba nízkého a vysokého ISO), vrstveného HDR (široký dynamický rozsah až 100dB) a Smart-ISO Pro. Ve výsledku tak máme čekat vylepšenou podporu HDR při natáčení videí, ostřejší fotografie a menší počet pohybových artefaktů při focení.

Představení 200Mpx fotoaparátu ISOCELL HP1 od Samsungu:

O ostření se stará technologie Double Super PD (Phase Detection), maximální rozlišení videí je 8K s 30 fps (s 1.28μm pixely a minimálním ořezem), resp. 4K se 120 fps. Rozlišení 16K jsme se nakonec nedočkali, i proto, že by se zpracováním obrazového signálu měly i současné top mobilní procesory velké problémy.

Samsung neuvedl, kdy 200Mpx foťák nasadí do prvních smartphonů, podle informací z dubna by však mělo být prvním odběratelem čínské Xiaomi. Dá se však očekávat, že se tento fotočip příští rok dostane do modelu Galaxy S22 Ultra, protože 108Mpx snímače by měly nabídnout vybraná „áčka“ střední třídy.

Zdroj Samsung News

Diskuze (11) Další článek: Instagram přemýšlí, jak ještě víc využít předplatné. Otevírá možnosti pro exkluzivní Reels a příspěvky

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Fotka, ISO, Blízký detail, Rozlišení, Detail, Foťák, Revoluce, Mobil, Samsun, F +, Samsung News, Weibo