Ceny navigací padají a padají, aspoň v Americe

Web PriceGrabber.com nedávno zveřejnil zprávu (PDF) s analýzou cen uživatelských navigačních přístrojů. Jde sice o ceny získané z průzkumů v USA, ale v Evropě nevím o žádné instituci nebo firmě, která by veřejně taková data publikovala. Jsou to ale velice zajímavé informace, které si zaslouží bleskovku.

Ceny uživatelských navigací v USA klesly od února 2006 do února 2007 o 15 % a průměrná cena přístroje se v únoru ustálila na 433 dolarech (8 920 Kč). Pokles cen navíc bude pokračovat. Trh se dle ceny dá rozdělit na tři segmenty, které si drží jednotlivé značky. Nejdražší je v Americe Garmin s cenami na hladině pěti set dolarů. Ve střední třídě kolem čtyř set dolarů se pohybuje TomTom, Magellan a Lowrance, nejnižší třídu kolem dvou set dolarů reprezentují Mio a ViaMichelin.

I přes nejvyšší ceny si ale Garmin v Americe drží první příčky v zájmu a prodejích. V žebříčku navigačních přístrojů, o které je největší zájem, si Garmin drží sedm řádku z deseti.

Na následujícím grafu si můžete prohlédnout průměrnou americkou cenu navigací v jednotlivých měsících za uplynulé dva roky. Přímá čára vyznačuje trend. Nepřehlédněte ale, že osa ypsilon nezačíná na nule, takže skutečné pohyby cen jsou menší než se z grafu může zdát.

Další graf je podobný, sleduje ale jednotlivé výrobce. Všimněte si hlavně zeleného Garminu. Zatímco ostatní výrobci se s cenami ženou dolů, Garmin se drží svých pěti set dolarů, ba cena jeho přístrojů okonce mírně roste. Podobnou strategii lze pozorovat i u nás, Garmin není značka, která by se hrnula do cenových válek.

Jaké navigační přístroje patřily v USA letos mezi únorem a březnem k nejoblíbenějším? Zde je žebříček deseti nejlepších podle průzkumu PriceGrabber.com:

1. Garmin Nuvi 350
2. Garmin Nuvi 660
3. Garmin Nuvi 360
4. Mio C310X
5. Garmin StreetPilot c330
6. TomTom One
7. TomTom Go 910
8. Garmin StreetPilot c340
9. Garmin GPSmap 60CSx
10. Garmin StreetPilot c550

Škoda, že podobné statistiky nejsou k dispozici i pro Evropu nebo dokonce pro samotnou Českou republiku.

Diskuze (3) Další článek: Nokia N95: problém s konstrukcí není ojedinělý

Témata článku: Garmin StreetPilot, Pad, ASP