Ceny smartphonů klesají, rekordmanem je E65

S časem ztrácejí exkluzivitu, ale s ní i cenu a jsou stále přístupnější. S60, UIQ a Windows Mobile - u kterých je výhodné počkat?

Především tři výrobci u nás prodávají telefony s jedním ze tří populárních operačních systémů. Dvanáct takových jsme vybrali do dnešního srovnání. Některé z nich zlevnily za posledních šest měsíců až o šest tisíc, nekteré se za tu dobu stihly posunout z vyšších tříd do středních. V grafech najdete vývoj jejich cen, pod nimi přehled charakterizující sklon vývojových křivek.

Údaje o cenách za posledních 6 měsíců dodala Heureka.cz. Uváděné ceny představují průměr cen ve všech českých internetových obchodech, kde se daný telefon prodává. Nejde tedy o ceny nejnižší a telefony jste v daném období mohli koupit i levněji, než naznačují grafy.

Střední třída (6 - 8 tisíc korun)

Nokia N70 Sony Ericsson M600i HTC MTeoR (Breeze)

Mimořádně vyrovnaný souboj spolu na dálku sehrály dva modely hned v té nejnižší kategorii. Cena Nokie N70 jako zástupce systému Symbian S60 a Sony Ericssonu M600i za Symbian UIQ až do začátku letošního ledna cena obou byla prakticky stejná, pak ale Nokia zlevnila, zatímco M600i zůstal na místě. Uznání ale patří Nokii nejen kvůli tomu - její N70 se totiž drží na trhu mimořádně dlouho, což stále trvá, naopak M600i z nabídky většiny obchodů již vypadl. Souboj veteránů mezi smartphony ale vyhrál někdo jiný - HTC Mteor s Windows Mobile každý měsíc zlevnil průměrně o 2,4%.

Průměrné snížení ceny za měsíc:

  • HTC Mteor: 2,4%
  • Nokia N70: 2,3%
  • Sony Ericsson M600i: 1,3%

Vyšší střední třída (8 - 10 tisíc korun)

Nokia E65 Sony Ericsson W950i HTC Touch (Elf)

Absolutním vítězem ze všech 12 chytrých mobilů, co se týče tempa zlevňování, je stylový pracant od Nokie - E65. Ten se přitom podle slov výrobce stále prodává velmi dobře a za slevami v posledních měsících není neúspěch modelu na trhu. Pravděpodobně je potřeba uvolnit místo pro nástupce, o kterém se proslýchá. Nováček HTC Touch sice nedávno začínal ve vyšší třídě, ale jen pár týdnů mu stačilo na to, aby se zařadil tam, kam skutečně patří. Tedy do stejné třídy, kde svou pouť mobilním trhem zřejmě zakončí první chytrý Walkman od Sony Ericssonu - W950i, aby uvolnil prostor svému nástupci, o kterém píšeme níže.

Průměrné snížení ceny za měsíc:

  • Nokia E65: 5,4%
  • HTC Touch: 3,6%
  • Sony Ericsson W950i: 2,4%

Vyšší třída (10 - 13 tisíc korun)

Nokia E61i Sony Ericsson P1i HTC P4350 (Herald)

Chytrý mobil z kvalitních materiálů s QWERTY klávesnicí si své zákazníky najde, ať už jeho cena bude jakákoli. Vědoma si toho je i Nokia, a proto cenu své E61i snižuje jen velmi zvolna a chystá její "kapesnější" verzi, kterou bez obav může prodávat zároveň s tou původní. Hodně strmou tratí s kopce se vydal Sony Ericsson P1i a v této kategorii vyhrál. Důvodem mohl být fakt, že Sony Ericsson nasadil u P1i cenu jako za topmodel, ale zároveň uvedl hned několik podobných alternativ, které si po celou dobu držely znatelně nižší cenu. To HTC P4350 neboli Herald svou cenu přizpůsobil cenu na stejnou hladinu již dříve a v posledních měsících stojí stále stejně.

Průměrné snížení ceny za měsíc:

  • Sony Ericsson P1i: 5,3%
  • HTC P4350: 2,4%
  • Nokia E61i: 2,3%

Nejvyšší třída (více než 13 tisíc korun)

Nokia N95 Sony Ericsson W960i HTC TyTN II (Kaiser)

V nejvyšší třídě se nám sešly dva best-sellery a jeden nováček. O úspěších Nokie N95 není sporu a její výrazné zlevnění je způsobeno nástupem její vylepšené verze 8GB. U Tytnu II jsou poměrně výrazné slevy v poslední době možná překvapením. I zde jde nejspíše o reakci na konkurenci z vlastních řad v podobě modelů Touch Dual a Touch Cruise, ale i o odpověď pro E-Ten a jeho novinky. Počkat si budeme muset na výsledky modelu W960i od Sony Ericssonu, jehož cena stojí, protože se ještě ani pořádně nezačal prodávat. Jeho cenu mohou přímo ovlivnit dvě nové řady s UIQ přímo od Sony Ericssonu nebo Motoroly s UIQ uzpůsobeným pro nedotykový displej.

Průměrné snížení ceny za měsíc:

  • Nokia N95: 4,8%
  • HTC Tytn II: 4,1%
  • Sony Ericsson W960i: -0,8%

Tip: Přečtěte si podobné srovnání vývoje cen všech běžných telefonů.

Stejně jako ve srovnání vývoje cen všech telefonů, i tentokrát jako výrobce s celkově nejvyšším tempem zlevňování můžeme vyhlásit Nokii a Symbian S60, což je vzhledem k počtu modelů, které prodává, pochopitelné. HTC s Windows Mobile končí druhé a nejstabilnější je Sony Ericsson a jeho modely se Symbianem UIQ, které si drží úzkou, ale věrnou skupinu zákazníků, které absence větších slev neodradí. Každý z výrobců měl alespoň jeden model, jehož cena klesla v průběhu posledního půl roku o více než tři tisíce, ale i model, jehož cena se téměř nezměnila. Obecnou radu, u koho je lepší počkat, tedy nečekejte, záleží spíše na okolnostech a typu přístroje, který vás zajímá.

Průměrné snížení ceny všech chytrých telefonů za měsíc:

  • Nokia (Symbian S60): 3,7%
  • HTC (Windows Mobile): 3,1%
  • Sony Ericsson (Symbian UIQ): 2,1%
Diskuze (13) Další článek: Kdo je Kvído z O2? Dá nám volání a SMS zdarma?

Témata článku: , HTC Mteor, HTC P4350, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Cruise, HTC Touch Dual, HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia E61i, Nokia E65, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson M600i, Sony Ericsson P1i, Sony Ericsson W950i, Sony Ericsson W960i, Rekordman, SMA, Rekord, Výrazné zlevnění, Nejvyšší třída, Kapesné