Český Telecom: kritika nebo realita?

Diskuze čtenářů k článku

J.Dobias  |  17. 07. 2001 19:02

Tento clanek je vic nez pravdivy.Je opravdu na case aby tomuto vytecnikovi opravdu uz konecne nekdo
zatnul tipec.Je smutne,ze "strana a vlada" ohlupuje narod recmi,ze monopol neni mozne ukoncit,ale naopak prodlouzit,jelikoz pozadavky
EU jsou dosti vysoke Telekom nemuze
v tak kratke dobe tato splnit.
Prada je takova,ze EU naopak zadal
aby monopol skoncil co nejdrive.
Takze se potvrzuje stara pravda,ze
nase "strana a vláda" si dela z ná-
roda blázny a nebo nas maji za stado
tupcu,kteri jim ty jejich"duchaplne"
kecy sezerou i s navijakem.
Slysel jsem,ze hodne lidi odhlasuje
pevne linky a prechazi na mobilni telefony,kde zaplati je co provolaji
a nemusi platit 175 Kc aniz by zvedl
sluchatko a penize za udrzbu,kterou
by mel Telekom delat,ale nedela,
protoze je dosti laxni i pri opravach

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jaroslav zapletal  |  17. 07. 2001 19:02

Moje story o ISDN:

Technické šetření o realizovatelnosti 5 měsíců. Během této doby jsem se připomínal 3x, celkem 3x jsem se jim ztratil z počítače jako žádající...

Instalace od podepsání smlouvy 3 měsíce, přestože to mělo být do 2 měsíců,2 osobní návštěvy. Průběžné urgování cca 10 hovorů. Za první měsíc žádán Telecomem celý poplatek, přestože to fungovalo jen cca 7 dní.

Zavedení do telefonního seznamu (ne toho papírového)- po 3 měsících po dvojitém urgování, přestože to striktně stanoví smlouva a chcou za to poplatek(chcou od slova chčít na práva lidská).Během toto času jednou překoply (s ypsilon, protože to nejsou lidi) kabel, zaparkovaný hovory my vypadávají (dnes už nevím, protože jsem je musel přestat používat).Při volání na některá analogová čísla se dovolám jinam, některá příchozí digitální čísla se hlásí jako jiné číslo.ISDN připojení do Internetu se občas samovolně rozpadne.

Ještě nyní po cca 13 měsících mi chodí faktury bez DIČa, špatně vyplněné, nepoužitelné jako daňoví doklad. To 3x faxech, 5x telefonu, 2x osobní návštěvě v Telecomu.Moje ztráty na čase, nezastižitelnosti a telefonováním mobilem hrozné, přesto po mě chtějí 42,- za práci na jedné pitomé upomínce...
Zjistil jsem, že jednotlivé útvary/pobočky Telecom komunikují papírovými dokumenty, které si musí dovést autem...
Přivolaní technici nebyly schopni obsluhovat Telecomem prodávaný přístroj.

Prodáváné ISDN modemy (Telecom nakoupil mnoho tisíc špatných=levných ISA modemů) jsou prakticky nepoužitelné, nainstalovat je dokáže jen expert díky driverům odjinud a po zoufalém boji s IRQ.Technik z Telecomu říká ISA kartě "ta dlouhá karta".
BRPozastavil jsem psaní recenze pro časopiy, protože jakýkoli článek (bez nabídnutí alternativy) by byla reklama - navíc kvůli prostoru(možná inzerci) by redakce jako první vyškrkala právě netechnickou - ale v ČR hlavní - stránku věci.
Už jsem toho jako novinář a konzultant hodně viděl, ale Telecom vede tak bezkonkurenčně na žebříčku arogance, neschopnosti a zneužívání monopolního postavení, že to má obdoby zase jenom v komunismu.Jakékoli snahy části vlády o protahování monopolu mohou být zdůvodněny pouze osobním (finačním či politickým) prospěchem několika jednotlivců.



Musím na závěr prohlásit, že kdykoli mi s ISDN pomáhaly nezávislé firmy (tímto také děkuji zejména Telecomspolu a Telenoru Internet)prodávající ISDN hardware, Internet připojení a další služby, jejich pracovníci byli ochotní, věci znalí, jimi zapůjčovaný/prodávaný hardware fungoval - vše v naprostém kontrastu k Telecomu.Samozřejmě platí,že po technické stránce nerozchodil, neimplementoval Telecom řadu funkcí (konference, využití D-kanálu a pod.) a žádný hardware vám tu nepomůže...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jan  |  17. 07. 2001 19:02

Telefon mám téměř 12 let. Stále platím poplatek 170 Kč za to, že ten telefon musím utírat.

Když nás připijili na digitální ústřednu (konečně šneci) rozhodl jsem se pro internet.Nic neobvyklého, koupil jsem si modem, s prodejcem se dohodl o připojením a šel si koupit kabely které máme tak dloho, že by se slušelo od Čt dát těch 10m dvoulinky.Bohužel do zákaznického centra. "Co chcete?" odpověd prodavačky. To mi stačilo a zmizel jsem. S tím souvisí i výměna telefonu. S ciferníkem se na digitální ústředně nikam nedovoláte, takže jsem telefon a odnesl na zákaznické centrum, spolkl oblíbené "Co chcete" abych se dozvěděl, že napřed musím poslat žádost (samozřejmě na své náklady)někam bůhví kam, aby mi laskavě dovolili získat nový telefon po 12 letech.

A nedávno jsem zařizoval telefon prarodičům. Dostal jsem pětistránkový elaborát, kde jsem pomalu musel vyplnit proč chci pevnou linku a vyběhat si povolení majitele, jesti Telecom může udělat díru do zdi (divim se že jsem nemusel schánět stavební povolení).
Hrůza.

Proto když slyším Český telecom (Žlutý penězožrout) vidím rudě.


P.S. Výžený příznivče ČT je pravdou že kdysi dávno bych na pevnou linku musel čekat i několik let, ale žijeme trošku v jiné době.


jan

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman  |  17. 07. 2001 19:02

K firmě ČT pouze tolik, že jsem si raději koupil mobil s dohodou s Oskarem kde mám minutu za 1,85Kč kdykoliv a kamkoliv. U ČT mám 175Kč paušál měsíčně a to ať volám nebo ne, o meziměstě ve špičce nemluvě.

VYHLAŠUJI KONEC VYUŽÍVÁNÍ SLUŽEB ČESKÉHO TELEKOMU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zdenny  |  17. 07. 2001 19:02

Ja muzu rict naprosto presne, jak dlouho trva telekomunistum vyrizeni reklamace. Teda vlastne nemuzu - protoze reklamaci jsem podaval 3.11.1999 a vyrizena neni dodnes. Jedinym vysledkem jsou pribyvajici fajly v adresari telezlodeji a hromada faktur za ODPOJENOU linku. Kdyby to aspon posilali na lepsim papire, protoze s timhle se neda ani vytrit pr***.
Chtel bych poprosit autora dopisu, jestli by se mi nemohl ozvat na mail, jestli by nemel zajem uverejnit svuj dopis na mych strankach. Pokud by mel zajem nekdo dalsi, samozrejme se muze ozvat taky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivo Válek  |  17. 07. 2001 19:02

Taky přidám něco k lepšímu: Pevnou linku jsem v létě zrušil,protože máme s manželkou a s příbuznými mobily a tak se konečně téměř kdykoliv domluvíme a máme okamžitý přehled o vyúčtování, což mi u Telecomu odjakživa chybělo. Mému známému přišel jednou účet na několik tisíc a až po dlohých tahanicích se potvrdilo,že se mu někdo napíchl...
Na podzim se ale Telecom ozval a musím uznat, že po marketingové stránce skvěle- do konce roku mi
zdarma zapojí pevnou linku zpět-samozřejmě budu-li chtít.Já už sice
nechci, ale gesto oceňuji!
Jinak ale- je to pořád skutečně moloch monopolní-opět zdražil!
Ahoj všem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Chauncey Leopardi  |  17. 07. 2001 19:02

Článek je natolik výstižný sám o sobě, že nepotřebuje dalšího komentáře...

Chauncey Leopardi



Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tom  |  17. 07. 2001 19:02

Souhlasim se vsemi kritickymi prispevky. JE TO NEHORAZNA SPROSTARNA. Taky mam pevnou linku a uz jsem se ROZHODL. Zene koupim mobil (pripojeni na Internet doma nepotrebuji, staci mi v praci) a tak v nejblizsi dobe PEVNOU LINKU ZRUSIM. Jenom mne tak napada. Zruseni linky u Telecomu = 0,- Kc. Prelozeni linky = 1.750,- Kc. Porizeni linky 3.500,- Kc. Pokud jeste existuji lide, kteri touzi po nove lince u Ceskeho Telecomu, at uz z jakehokoliv duvodu, nebylo by spatne vytvorit "bazar telefonich cisel u Telecomu". Pokud by mel nekdo zajem a nic by tomu nebranilo (stejna predvolba, stejna ustredna, atd.) mohl by telefon poridit mnohem lacineji, pouhym prevodem ucastnicke stanice. Jaky je Vas nazor? S pozdravem Tom

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrascheckque  |  17. 07. 2001 19:02

Ja bych se choval stejne jako reditel telecomu, kdyz mam monopol tak ho vyuzivam, byl bych blbej kdyby ne. Ale nechapu vladu nebo telek. urad, kterej nedal telecomu pokutu za to, ze nestihl liberalizaci v danem case. Vedeli to nekolik let dopredu, tak o co de? Ja bych jim dal ohledne na jejich zisy tak miliardovou pokutu, a ne jeste prodlouzit monopol. Na druhe strane chapu, kdyby za mnou prisel nekdo s nekolika miliony a dozivotnim uctem za tel zdarma, ze bych asi rozhodoval jinak.
Kdyz pan Cupa nabidl panu Tumovi nezavisle zhodoceni pripravenosti, tak Tuma odmitl. Za to bych jim dals asi dalsi 1 miliardu pokuty, protoze to nasvedcuje tomu, ze pripraveni byli. A naridil bych udelat audit a jestli by se zjistilo, ze je pripraven, tak dalsi miliardu pokuty... Ne jim umoznit jeste vydelavat silene prachy na nas vsech...
Ale jak jsem rikal, ZA TOHLE MUZE VLADA A TELEK. URAD, NE TELECOM, TEN JEN VYUZIVA CO MU BYLO DANO! Ale nadavat budu na telecom ne na vladni uredniky, kteri si telefony vyridi z prace a tak dale viz vyse.
nechci aby vyznelo, ze se zastavam Telecomu, jen rikam, ze byt reditelem delam to stejny. ja sam mam ted Oskara a na telecom kaslu. Jen na internet ho potrebuju, kdybych mel moznost internetu pres kabelovou televizi, tak telecom o me uz neuslysi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  17. 07. 2001 19:02

Nechápu nad čím se autor přízpěvku tak rozlítil! Že mu došel za 2 měsíce nevyplněný formulář? No a co? Před pár lety by musel čekat na tel. linku třeba 5 let a žádnej formulář od Telecomu by mu ani nedošel.
Chce to věci posuzovat střízlivě!
Ten článek je víc než zaujatý.
Je to jako když by mu v sámošce prodali zkaženej jogurt a on chtěl kvůli tomu vystřílet celou sámošku.
Jsou mnohem horší věci, který by člověka mohly naštvat v souvislosti s monopolem Telecomu, než je pitomej formulář.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lukym  |  17. 07. 2001 19:02

Hm, zajimava logika. Proc se rovnou nevratit o 20 let zpet? I kdyz feudalismus taky nebyl uplne spatnej, ze?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peťos  |  17. 07. 2001 19:02

A mame tady zaryteho zamestnance telekomunikacniho molocha jmenem Cesky Tele$om. Ja jsem zrusil se na zdruseni pevne linky chystal od zacatku minuleho roku, kdy zvedli sazby za nic. Bohuzel pro pracovni vytizenost me k tomu prinutilo az dalsi zdrazeni. Dnes u z jsem bez pevne linky a jak mi je. Ty dve stovky dam radsi mobilnimu operatorovi, ktery mi navim, neprovolane minuty bude prevadet:) Ano od Eurotelu prechazim k Ceskemu Mobilu. Cesky Tele$om je ta nejhorsi firma kterou znam a jakmile o ni slysim, tak se mi otvira nuz v kapse. Kdyz jsem sel totiz odhlasit telefon, tak na me ta pani nebyla zrovna moc slusna a porad mi rikala ze ale dalsi mesic jeste zaplatim, protoze je mesicni vypovedni lhuta a pak mi prijde konecne vyuctovani. Neco jsem slysel, ze snad chtej i penize za zruseni linky. ANI OMYLEM !!!!! Uz se mi zase sveda adrenalin proto budu koncit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Broža  |  17. 07. 2001 19:02

Já osobně nevím, co je skvělého na to, když dostanu nevyplněný formulář s žádostí o telefon po dvou měsících poté, co jsem ho vyplnil s telefonistkou na infolince? Se sámoškou to nemá vůbec nic společného.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zoro  |  17. 07. 2001 19:02

Asi hloupý vtip Pane.Nebo to snad myslíte vážně?!!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Raver  |  17. 07. 2001 19:02

S radosti neskryvanou mohu Ceskemu Telecomu sdelit,ze v souvislosti s jeho hnusnym chovanim a jeste hnusnejsimi cenami jsem se znamymi a pribuznymi zrusili ctyri pevne linky.Pomoci mobilu( samozrejme ne od Eurotelu) mame telefonovani vyrazne levnejsi a pohodlnejsi.A navic platime jen za to,co provolame.
On si Cesky Telecom nabije hubu sam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Homer  |  17. 07. 2001 19:02

Pokud moc nevoláte, kupte si mobil s předplacenou kartou - stačí jen vybrat síť, která má u vás doma signál. Platit dvě stovky jen za to, že mám na stole telefon, je blbost. Navíc aktivace pevné linky (3500) je dražší než koupě té nejlevnější předplacené sady. Ideální je v tomto případě Oskarta, ta má levné volání na pevnou linku i přes den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tessi  |  17. 07. 2001 19:02

Je to fakt, prostě se člověk nerozčiluje, a kdo umí počítat, koupí si mobilní telefon. Ale co starouškové, kteří nejsou schopni naučit se ovládat mobil, provolají měsíčně dvacku, a jenom proto, že mají doma telefon (který opravdu potřebují, především ze zdravotních důvodů), jsou nuceni zaplatit dvě stovky měsíčně! Já tomu pořád nerozumím - ZA CO, PROBOHA???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Kundera  |  17. 07. 2001 19:02

Tak se s Vami podelim taky o svoji zkusenost s Telecomem. Moje prvni zkusenost byla vice nez dobra, kdyz jsem svym rodicum zarizoval telefonni linku, tak jsme po zadani zadosti necekali ani 2 mesice a telefon doma meli. Mohlo se to zdat jako zazrak, protoze v tom meste se na telefon cekalo roky, ale bylo to asi tim, ze se myslim tehdy dodelala nova ustredna a natahovali se nove kabely. Tim taky moje pripojeni na internet bylo dostatecne rychle(modemy se spojovaly na 56kbps a stahovani chodilo kolem 5kB/s-napr. 13MB instalaci Netscapu jsem stahl za hodinku).
Trapeni vsak zacalo, jakmile jsem se prestehoval. Bylo to na vesnici, ale rikal jsem, ze pokud budu mit telefon, zadny problem. Opet jsem si podal zadost a upozornoval, ze se chci s novou linkou pripojovat na internet. Pani se podivovala, jaky je mezi tim rozdil pouzivat telefon na telefonovani nebo brouzdani po internetu, ale nechal jsem ji pritom. A tom jsem nemel! Kdyz mi ve velmi kratke dobe(myslim dokonce ze do mesice) zavedli telefon, tak jsem se radoval, ale ouha modemy se spojovali na 14400kbps a stahoval jsem sotva 1kB/s. Obvolaval jsem(technik Telecomu, vyrobce modemu) ale nakonec se smiril s tim, ze to bude tou kabelazi, ktera byla ve vesnici jeste zastarala (Upozornuji, ze hned od zacatku jsme byli pripojeni na digitalni ustrednu).
Po nejake dobe zacal Telecom predelavat kabelaz i v nasi vesnici. Tahlo se to vsak velmi dlouho(pripojeni se stale nemenilo) a tak jsem to nevydrzel a vydal se znovu na Telecom, kdy ze to bude hotove. Jake bylo me prekvapeni, kdyz mi rekli, ze uz je vse hotovo. A pak to najednou prislo: "Nejste pripojeny pres PCM?"(PCM jak jsem pochopil je sdruzovaci modulovaci zarizeni, ktere umoznuje pripojit az 8 telefonnich stanic na jednu linku, coz pochopitelne vyrazne zpomaluje pripojeni na internet) Podivali se do databaze a taky ze jo! Podal jsem si zadost na prevedeni na zvlast linku a do tydne jsem si mohl opet uzit rychlejsiho brouzdani na internetu.
Tak jsem si rikal, nemohlo to tak byt uz hned od zacatku, misto toho abych se cely rok trapil s pomalym pripojenim na internet?!

Petr

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sansom  |  17. 07. 2001 19:02

Ona neni daleko doba, kdy se mit pevnou linku ani nevyplati - mobilni telefonovani bude levnejsi a internet pojede po kabelovce (hned jak zametou s UPC a jeho praktikama), nebo si cely dum poridi mikrovlnu podobne jako ted spolecnou antenu...uz se tesim.
Na mobilnih telefonech a prenosech dat vzduchem uz ten monopol pujde vybudovat spatne - kdyby Telecom nemel monopol (fakticky), tak se bude imho chovat uplne normalne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luda K.  |  17. 07. 2001 19:02

Vždycky mě může "dojmout", jak Telecom plače, že prodělává na místních hovorech. Zlevňování zahraničních hovorů je mi naprosto ukradený, ....jak často voláte do zahraničí?
Jediný důvod, proč mám ještě pevnou linku je připojení k internetu. Ach jo.... Už se taky těším na konec monopolu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaroslav Vaškeba  |  17. 07. 2001 19:02

Mam s Telecomem dvoji zkusenost.
Dobrou a spatnou. Jednou jsem potreboval proverit kvalitu linky. Operatorka slibila, ze se technik do 20 minut ozve s vysledkem. Skutecne se do 20 minut ozval. Potrebovali jsme doma vymenit stary telefon. Skutecne jej v prislibenem terminu vymenili. Dobry. Ted to spatny. Bez ptani jestli takovou linku chceme nas z podvojne prepojili na samostatnou. Nekdy kolem 27 dne mesice. Ale samozrejme si samostatnou linku vyuctovali jako bychom ji pouzivali celej mesic. To pak jdou vsechna pozitiva do haje zelenyho. Telecom potrebuje opravdu tvrdou konkureni!
J.V.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alchymistax  |  17. 07. 2001 19:02

Telecom mi udělal neco podobnýho. Měl jsem podvojnou pripojku na analog. ústředně. Protože mi pořád padal modem, tak jsem Telecom požádal o urušení podvojky a přepojení na digitál. Odpověděli mi ale, že na samostatnou linku mě propojit nelze z technických důvodů. Digitál jsem taky nedostal. No a za měsíc jsem si jednou takhle přivalil z práce domu a matka mi řekla že tam byli z telekomu a zrušili mi podvojku. Za další měsíc mi bylo jasno. Telecom ohlásil zdražení samostatné linky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hanka  |  17. 07. 2001 19:02

Telecom taha penize z kapes zcela bezostysne. My jsme si doma vsichni poridili mobil, Telecom zrusili a stoji to min.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Čermák  |  17. 07. 2001 19:02

Budu taky velice rád když monopol Telecomu skončí ale stejně bude muset nový operátor pravděpodobně využívat dosavadní již natažené kabely od Telecomu, čímž bude na něm závislý ... tedy i cenami ... MC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Mannheim  |  17. 07. 2001 19:02

S manželkou jsme si oba pořídili mobily a účty Telecomu šly dolů o 70%. Zatím si pevnou linku nechávám, ale čekám na konec monopolu jako na smilování. Takže, pryč od Telecomu!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jackovic  |  17. 07. 2001 19:02

Telekom je smejd...fuj!! uz aby tady fungoval dalsi operator...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor