Český Telecom: proč je dobré se zbavit chudobných zákazníků

Diskuze čtenářů k článku

joejog  |  24. 01. 2002 09:29

v Praze 2 to s tim zbavováním zákazníků malinko přehnali , ale když se kácí les,tak lítaj třísky ,někdy i ústředny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
joejog  |  24. 01. 2002 09:27

v Praze 2 to s tim zbavováním zákazníků malinko přehnali , ale když se kácí les,tak lítaj třísky ,někdy i ústředny .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
joejog  |  24. 01. 2002 09:27

v Praze 2 to s tim zbavováním zákazníků malinko přehnali , ale když se kácí les,tak lítaj třísky ,někdy i ústředny .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zic  |  22. 01. 2002 20:16

Chcel by som len podotknut, ze Slovensko ma podobny (ak nie horsi) problem (ani troch mobilnych operatorov nemame). Raz som sa o probleme s dalsimi, alternativnymi operatormi bavil s jednym chlapkom a vravel, ze teoreticky by mohli (a vraj o tom aj uvazuju) Slovenske elektrarne byt takymto operatorom. Kable maju skoro v kazdej domacnosti+maju nejaku vlastnu siet. Vyjadrite sa ak ma k tomu niekto znalosti a tak.

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  24. 01. 2002 12:10

Technicky je mozne modulovat i silove napeti, v praxi jde o vybaveni potrebnym HW a predchozi "odruseni" site.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Legutko  |  20. 01. 2002 20:44

Telecom si neváží ani zákazníků, kteří platí nemalé částky. Používám telefon v 99% k připojení k internetu a platím přes 1000,- Kč měsíčně. Ze začátku jsem si liboval při stahování tak kolem 7 kBps ovšem během roku začalo připojení "zamrzat" a po 3/4 roce používání jsem rád, že ke mě nějaká data dorazí. Na dotaz co s tím je Vám doporučena ISDN linka, kterou však máme ve firmě a stojí za stejný trus (taky zamrzá). Jestli je přes 1000,- Kč od mě málo, tak kolik by ještě chtěli. Podepsal jsem smlouvu na 18 měsíců a už teď vím co sní po této době udělám. Ano, dnes by měl mít telefon doma opravdu každý a místní hovory by měli být za měsíční paušál. Taky tato situace jednou nastane a telecom se bude o zákazníky prát. Záleží na lidech jakou mají paměť.  Používám služeb Eurotelu a od té doby co vidím samolepky této firmy na autech telecomu uvažuji též o přeběhnutí, protože nevím proč bych měl dávat svoje těžce vydělané peníze někomu komu nechci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Legutko  |  20. 01. 2002 21:24




9.6 mobil
9.6 kbps





IOL Mobile Internet



14.4 modem
14.4 kbps





IOL Dial-Up



Vy
14.7 kbps





 



28.8 modem
28.8 kbps





IOL Dial-Up



33.6 modem
33.6 kbps





IOL Dial-Up



43.2 mobil
43.2 kbps





IOL Mobile Internet



56k modem
53.3 kbps





IOL Dial-Up



64k ISDN
64 kbps





IOL Dial-Up



128k ISDN
128 kbps





IOL Dial-Up



256k ADSL
256 kbps





IOL ADSL



512k ADSL
512 kbps





IOL ADSL



1mbit Frame Relay
1 mbps





IOL Fixed

 

při 56k modemu je to hnus

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  18. 01. 2002 22:22

Pro všechny "příznivce" CTc doporučuji shlédnout dnešní on-line rozhovoru na i-dnes :
Ptejte se marketingového šéfa Českého Telecomu Václava Kouckého

http://ekonomika.idnes.cz/odpovedi.asp?t=KOUCK

Mne tedy jeho odpovědi naprosto a jednoznačně "uspokojily" !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr K.  |  19. 01. 2002 19:57

Dík za odkaz, docela jsem se pobavil. Některé odpovědi pana Kouckého opravdu nepotřebují komentář.

V jedné z odpovědí také píše že "..pokud jste si zvolili odpovídající cenový program, je velmi pravděpodobné, že budete příjemně překvapeni..." No nevím, já doma pevnou linku nemám, používám ji ale v mé provozovně k podnikání s tarifním programem BUSINESS STANDART a to převážně pro internet ve špičce i mimo špičku, k telefonování pouze minimálně. Mé účty se pohybují tak mezi 1000 až 2500,-měsíčně (z toho 95% tvoří paušál + internet, hovory jsou minimální) a tak jsem studoval ty jejich absolutně nepřehledné tarify že bych si třeba připlatil a vybral nějaký výhodnější. Bohužel ale nic, například při přechodu na tarif BUSINESS STANDART PLUS jsem nenašel kromě vyššího paušálu žádnou výraznou změnu (i při využití toho kreditu který se zde vztahuje též na internet), ceny za účty by byly prakticky stejné. Rozdíly v cenách za telefonování se počítají na haléře, při pořízení nějakého programu pro internet (i-nonstop, i-night atd...) je to to samé, rozdíl například dvou haléřů za minutu je opravdu o ničem.Navíc prvních 10 minut je vždy téměř stejně drahých (moc dobře vědí proč). 

Pokud bych si tedy pořídil vyšší tarif, tak výhoda by tam byla akorát pro Telecom že bych si vlastně předem předplatil větší objem volání a surfování v podobě vyššího paušálu ( a tedy vyššího kreditu), kdybych ten měsíc zrovna netelefonoval a nesurfoval (nemoc, dovolená atd.) tak bych ty prachy dal Telecomu zadarmo protože do příštího měsíce se žádný neprovolaný kredit nepřevádí. Jinak moje účty by byly prakticky stejné jako když si nechám ten můj nejnižší tarif, takže opravdu není z čeho vybírat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dan.fryda  |  19. 01. 2002 22:23

Marná sláva, kdo má doma kalkulačku (nebo umí základní aritmetické úkony i bez ní  ), dojde vždy k obdobnému výsledku. Nové tarify vycházejí vždy v i tom nejideálnějším případě na nemlich totéž co rok minulý. O nějaké úspoře ("v určitých případech" - jak tvrdí CTc) nemůže být ani řeč. Telekom a jeho jistě početný tým matematiků a analitiků odvedl "bezchybnou práci".  Strategii založil dle mého názoru na hlavních dvou bodech :

1.  Slevit na místě, které je zákazníky nejméně využíváno a úměrně tomu zdražit pásma využívaná maximálně. V průměru vyjde numero odpovídající onomu cca 4% zdražení, ale ve skutečnosti je to samozřejmě jinak. Příklad : Co je platné pro většinu uživatelů zlevnění internetu v silném pásmu, když se jich drtivá většina připojuje zásadně v pásmu slabém, které je samozřejmě naopak zdraženo ???   V jejich případě se pak jedná o více než 10% zdražení a ani doplňkové tarify tomu moc nepomohou.

2. Maximálně znepřehlednit  tarify. Důvod je zřejmý : Existuje početná skupina zákazníků, jež není schopna se k svému "ideálnímu" tarifu dopočítat, protože to je prostě nad  jejich schopnosti. Tudíž budou dále používat tarif méně "výhodný" a dostanou se tak opět ke zdražení služeb  CTc  daleko nad hranici oněch 4% .

Smutné je již jen konstatování, že zatímco v  bodu 1 se jedná o běžně používaný "trik", bod 2 už má blíže spíš ke skutečnému hyenismu. Dotkne se totiž především sociálně slabších vrstev, jmenovitě třeba starých lidí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Veselý  |  18. 01. 2002 22:18

Chtěl bych všechny varovat před aktivací služby PříTel! Nikde na stránkách Telecomu (aspoň ne na viditelném místě - vůbec jsem to tam nenašel) se nepíše o tom, že tato služba je pro tarify HOME MINI a HOME STANDART zpoplatněna měsíčním paušálem 29 Kč (navíc k Vašemu paušálu). Na tuto skutečnost mě ani neupozornila operátorka při aktivaci! Zjistil jsem to až z dnešního časopisu Mobility. Služba se Vám vyplatí až pokud POUZE na čísla stanovená jako PříTel voláte měsíčně za 300 Kč a více ve slabém provozu. Jinak to není sleva, ale poplatek navíc!!!! dejte si na to pozor !!!! navíc sleva ve slabém pásmu je pouze 10 procent a ne 15! To se taky nikde nedočtete! Takže bacha ať náhodou nezaplatíte Telecomu za "slevu" více peněz než normálně. To je nehoráznost taková neinformovanost, protože 29 Kč čert je vem, ale co kdyby si vymysleli třeba stovku a nikdo mě na to neupozornil!! To už bych je asi poslal do pr*ele. tak bacha!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  19. 01. 2002 20:43

V Mobilitách jsme psali o návrhu cen, které ještě nebyly schváleny ČTÚ. V těchto cenách byl PříTel u tarifů Home Mini a Home Standard zpoplatněn 29 korunami na měsíc s tím, že u Home Standard lze Přítele v rámci mimořádné nabídky získat zdarma. (Viz tento dokument)

Ve finálních cenách na webu Telecomu jsem však o poplatku za PříTele nenašel ani slovo, tak nevím, jak to je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dancer  |  17. 01. 2002 03:33

Dobrý den!

Podělím se s vámi o čerstvou zkušenost s fungováním státního molochu, zvaného Český Telecom:

Včera kolem 11:00 mi volá Máti, že prý mám změněné číslo pevné linky. "Nesmysl" řikám. "Žádné oznámění o přečíslování mi nepřišlo." Beru do ruky mobil, a volám si na pevnou linku - "Stanice, kterou voláte, má změněné číslo!" oznamuje mi nahraný hlas. Volám tedy Operátora ČT. Dovolal jsem se na 7. pokus. Ptám se: "Proč mi byl přečíslován telefon, když na měsíčních výpisech píšete, že nové číslo bude platné od 22. září 2002"? Slečna na druhém konci mě odpálkovala slovy: "To je nesmysl!" - jak milé. "Jaké máte číslo?" - diktuji staré telefenní číslo. Odpovědí je mi spontánní prohlášení oné příjemné operátorky "Co je to za blbost?!" a "Zajděte si na osobně na centrum." A konec...  A sakra! Teď se mi nikdo nedovolá, protože nové číslo nikdo nezná, navštívenky nanic, ... atd. No, samá pozitiva . Zhruba ve tři odpoledne telefonát: "Tak máte přečíslovanou linku." hlásí mi dle intonace a dikce zřejmě spojovatelka, kterou si ČT půjčil z armádní ustředny let sedmdesátých. No muj dotaz, proč mi nikdo nic neoznámil, bylo odpovědí chvíli mlčení a por rozhodné prohlášení, že mi přišel dopis. Prásk. Konec rozhovoru.

Jsme ještě v Evropě...???

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  18. 01. 2002 22:00

Jo jo....mé zkušenosti jsou bohužel obdobné. Doplním jen, že před ještě cca 2 roky a dýl v případě přečíslování stanice se zoufalcům, kteří se vám pak snažili neúspěšně dovolat na staré číslo,  ozýval ze sluchátka pouze obsazovací tón !!! Tudíž to pak zkoušeli jak blbci dalších pár týdnů a teprve pak volali na informace.

Ale chci všechny upozornit nyní na jednu důležitou věc. Pokud chcete u CTc stihnout odhlásit stanici, či změnit tarif do začátku platnosti nových cenových sazeb, máte na to čas ještě do konce týdne !!!  A POZOR, vy kteří chcete změnit tarif po internetu, se na to moc nespoléhejte. Tato "nová služba" CTc funguje tak, jak jsme už zvyklí u ostatních služeb, a tedy buď vůbec, nebo prachbídně : Server je často přetížen a pokud se tam přece jen uvolní, čekají vás další "milá"  překvapení. Např. ti kteří chtějí změnit svůj ISDN tarif na lacinější "ISDN BASIC" zjistí, že tam úplně chybí (to je náhodička co ??  ). Marně budete hledat i další internetové výhodnější "doplňkové tarify" jako jsou i-nonstop, i-night apod. 

Takže - NENECHÁVAT NA POSLEDNÍ CHVÍLI !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Freakox  |  15. 01. 2002 17:07

Fishie se o "par" clanku zminoval o Memoboxu. Ja jsem ten jeho kamarad a od zacatku zari, kdy jsem se dovedel od operatora, ze je to zdarma, to plne vyuzivame. Je to velice dobry zpusob, jak se naucit mluvit do zaznamniku. Clovek po case zjistuje, ze trpi Memoboxovym komplexem, tj. zjistuje, ze vede monology.

Ten, kdo se vymlouva, ze ma analogovou ustrednu, tak tomu tak dlouho nebude, protoze CTc do zari vsechny prepoji...

Asi tomu verit nebudete, ale ja mam v okoli uz nekolik lidi, kteri tomu neveri, ze je neco zdarma a tvrdi, ze v dnesni kapitalisticky spolecnosti nikomu nikdo nic zdarma neda. ALE CTc to ma dobre spocitany, PROTOZE jakym jinym zpusobem muze docilit toho, aby se navazal hovor, kdyz nikdo neni doma nebo kdyz je obsazeno (pokud je aktivovana sluzba Call Waiting nebo Memobox Komfort). Sluzba presmerovani hovoru nebo mala konference je pro ne taky vesmes vyhodna.

Aktivace Memoboxu je mozna pres linku 0800123456 pres operatora. Souhlas musi dat majitel stanice, ktery rekne rodny cislo nebo variabilni symbol atd. Existuji Memoboxy Komfort a Basic (ty Basic letaky moc neuvadi, co vim).

Memobox Komfort - bere i kdyz je obsazeno, Memobox Komfort Plus - bere i kdyz je obsazeno a navic umoznuje posilat "VMS" (muj vymysl Voice Message Service). Memoboxy rady Plus jsou taky zdarma, ale umoznuji vytvareni vlastnich pobocek, tzn. napr. milenka muze zenatemu muzi zanechavat vzkazy aniz by se o tom dovedela (natoz je poslouchala) manzelka. Ja doporucuju Memobox Basic Plus - nikdy nemate obsazeno, pokud si jeste zridite cekajici hovor. Zatimco budete sve milence nahravat vzkazy, muzete byt bez obav, ze blokujete linku prave Vam volajici tchyni. Pokud vsak nikoho prijmat nechcete, muzete hovor odmitnout (no proste jako u mobilu ) nebo vypnout cekajici hovor #43# (taky jako u mobilu).

Abych to zrekapituloval: pokud chcete posilat VMSky, musi byt v nazvu Memobox Komfort/Basic Plus. Basic a Komfort - jsou to stejny schranky, ale Komfort bere a Basic nebere, kdyz je obsazeno...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stanislav Vyvrátil  |  14. 01. 2002 14:50

Po zdražení jsem přestoupil na Home Mini. U mé podvoujky je to 110Kč měsíčně za nic. Na každého člena rodiny jsme pořídili Slyším Vás od Oskara a volat se bude z mobilu. Až zruší telefon i naše babička, nebudeme pevnou v podstatě potřebovat ani my. (Příchozí hovory od babičky.)

Je výhodné 90 Kč při minutě ve špičce za 7Kč, Nebo Slyším Vás, se 40 volnými minutami za paušál 10Kč?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fanoš  |  12. 01. 2002 19:27

Rozčíleně jsem utíkal po zjištění, že telecom zdražuje, ke svému otci - podnikateli a svěřil se mu. Klidně tuto informaci vyslechl a bez pohnutí brvou řekl, že s tím stejně nic nenadělá a hotovo. Má pravdu. Nemá cenu tady lamentovat a nadávat. Drobní podnikatelé i cela řada domácností si nemůže dovolit zrušit své telefonní číslo. Problém neřeší odhlášení linky. Telecom ví, co dělá. 99% z nás bude i nadále platit. Možná i nadávat, ale to nikoho nezajímá. 

Ano naše rodina, která má 2 telefony (jeden doma a jeden ve firmě, kterou tvoří 2 členové naší rodiny) bude platit Telecomu asi 800 korun měsíčně za to, že má výsadu mít 2 telefony. Nic s tím nenaděláme. A nevěřím tomu, že po liberalizaci trhu se to radikálně změní. Telecom má obrovský předstih a své konkurety jistě maximálně znevýhodní. Proč se zdražuje? Proč to povolil ČTU? Aby zvýšil cenu Telecomu před privatizací! Smiřte se s tím, že s náma Zeman manipuluje jak může a nám nezbývá než rezignovat.

Dobře to bylo napsáno v posledním Týdnu. Proč má Eurotel více jak polovinu trhu? Protože měl na začátku své činnosti monopol (ano, je také zcela jistě nejlepší, ale probůh, vždyť on zcela přirozeně musí být nejlepší). Telecom bude navždy dominantní. Nemůže to být jinak. A pokud přejdete z pevné linky na mobily, více jak 50% z vás přejde logicky k Eurotelu, a na tom zcela jistě Telecom také neprodělá. :)))

Takže pěkně odhlašujte své linky, platťe mobilním operátorům a všichni budou spokojení.  A nebo se všichni odstěhujme na Antarktidu a bude rázem po problémech.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bruce Willis  |  11. 01. 2002 12:08

http://www.lupa.cz/clanek.phtml?show=2006

Docela zajímavej článeček o tom, že telecum odhlašováním linek až tak moc neprodělá...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Albertus  |  10. 01. 2002 21:50

 

Zpráva: Vladan Crha dne 10.1. 2002: Zdražování paušálů bude pokračovat stejným tempem nejméně následující dva až tři roky. Po uplynutí této doby bude nejnižší paušál činit 300 - 400Kč /měs. Uživatelé musí zaplati náklady, které jsme měli s vybudováním pevných linek až k nim domů.

Myslím, že není co dodat.

Okradli stařenku.

Pomóóóóc !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pol  |  11. 01. 2002 08:09

...a taky můj plat a platy mých šéfů, a auta a další, abysme se měli dobře...
window.open=PrxRealOpen;

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marcel@prat  |  10. 01. 2002 14:31

Příklady, jak používat službu


  1. Alena má jet zítra za babičkou na vesnici, ale neví, kdy jí jede autobus. Její přítel Roman jí slíbil, že doma zjistí odjezdy na internetu a kolem deváté večer jí zavolá. V tu dobu však Aleně volá kamarádka Eva - nemluvily spolu již čtrnáct dnů a mají tolik nových zážitků! Naštěstí si před nedávnem Alena nechala zapojit službu Čekající hovor. Bezstarostně si povídá s Evou, a když ji speciální tón upozorní na nové volání, požádá ji, aby chvilku počkala. Přijme hovor od Romana, poznamená si čas odjezdu autobusu a během několika vteřin se zase vrací k rozhovoru s Evou.
     
  2. Pět dospělých, tři generace, jeden byt - to není jednoduchá situace, ale Horákovi ji zvládají. Novomanželé Václav a Petra si alespoň nemusí platit vlastní podnájem a více si ukládají na stavební spoření... Jedním z problémů, který Horákovi museli vyřešit, bylo telefonování, vždyť každý včetně babičky má spoustu známých, se kterými si rád popovídá! Tím spíše si však přátelé stěžovali, že mají pořád obsazeno. Otec s matkou se rozhodli vyzkoušet službu Čekající hovor a nyní jsou všichni spokojeni. Obsazeno již u Horáků není nikdy. Když někomu během probíhajícího rozhovoru zazní tón oznamující nové volání, prostě zjistí, o koho jde a jak je záležitost naléhavá. Jinému členu rodiny pak vyřídí vzkaz nebo jej k telefonu přivolá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  10. 01. 2002 15:25


To je vazne priklad z nejakeho manualu????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  10. 01. 2002 17:52

Jezis - fakt - ted jsem se dival na web telecomu (nedalo mi to) a fakt to tam je................

No toho marketingoveho odbornika, ktery takove priklady vymysli bych zabil, pripada mi to asi stejne ynteligentni, jako reklamy na praci prasky nebo saponaty.......

Jedine snad realne je peticlenna trigeneracni rodina v jednom byte - nejlepe jednopokojovem se "socialkou" na pavlaci.
Kdyz totiz takova rodina casto a dlouho telefonuje s CTc, na lepsi bydleni ji nezbyva.  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jarda kubinek  |  14. 01. 2002 13:44

ano, jmenuje se Strážná věž a je to z kapitoly PROBUĎTE SE!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dan.fryda  |  10. 01. 2002 01:46

Myslím, že tu nezazněla jedna docela podstatná věc. Z jakého důvodu jste všichni usoudili, nebo jste s tím alespoň smířeni, že ona "poslední míle" - tedy "dráty" ke konečnému zákazníkovi, jsou majetkem Telekomu ????? Vezmu-li např. v potaz náklady na rozvedení kabelů pro třeba středně velké sídliště, myslím, že oněch 3500,- Kč za  připojení, které zaplatil každý z nás (já tedy 5000,- : souromou linku mi CTc sliboval 2 roky a nakonec jsem byl defacto donucen, nahlásit si podnikatelskou stanici - ta byla, světe div se za 3 neděle  ) muselo náklady královsky pokrýt a jistě zbylo něco i na " Horní-Dolní Maršov".   T.j. - já mám na ten svůj kousek drátu stejný nárok, jako kdokoliv ze všech ostatních lidí, kteří si 3.5 či 5 tis. zaplatili !!!!  Z jakého titulu, si Ctc celou síť přivlastnil a bude ji, po ztrátě monopolu pronajímat za určitě "lidovou" cenu alternativním operátorům ??????!!!!!!!!!! Pak vznikne platební řetězec tohoto typu : Já si objednám služby alter. operátora on mi do tarifu zaúčtuje svoje náklady a zisk, ale přičte mi k tomu navíc propojovací poplatek (nebo nájemní) Českému Telekomu za "kus drátu", který jsem si již jednou zaplatil a to vše na věčné časy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  10. 01. 2002 02:46

Na to se musíte zeptat pana Dyby, ten to tak pěkně zařídil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 01. 2002 08:18

Obávám se, že o tom bohužel nemůže být nejmenšího sporu - patří Českému Telecomu. Takto je totiž stanovena smlouva; vy od firmy kupujete službu, oni ji zrealizují, zařízení (s výjimkou handsetu) patří jim.

Takhle uvažovat nejde - to už byste rovnou mohl říct, že vám částečně patří i ta centrální ústředna nebo kus Telecomu samotného. Nebo že byste měl mít podíl v TV Nova, když usilovně čučíte na reklamy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Brutus  |  10. 01. 2002 09:45

Teď sem se znovunasral. Já už úplně zapoměl na těch 5000,- co jsem v roce 92 nacpal Telecomu za zřízení přípojky. Ale nejen to. Tady jde i o princip. Proto jdu hledat alternativní připojení na Internet stůj co stůj. Beru cokoliv, co nebude dražší než Telecom. V mém případě přijde Telecom na tržbách cca o 500 Kč měsíčně. Zachová-li se stejně 1000 lidiček jako já, tak to máme půl milionu. Hm. Za rok to máme 6 milionů. A jelikož i bez mého surfování Telecomu náklady neklesnou .... Čím víc nasraných lidiček .... A dráty ať si nabouchaj do kecek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dan.fryda  |  11. 01. 2002 23:06

EEEEEEneeee...... pane Hlavenka, nemohu sloužit, ale musím hrubě nesouhlasit !!!!! Faktem je, že ve smlouvě to skutečně je. Ale nevím jestli jste si toho již všiml, ale píše se rok 2002, není zde socialismus a premiérem není s. Štrougal.  Tím mám na mysli asi toto : Vy jste v době podepisování smlouvy na zřízení bytové stanice měl nějakou možnost smlouvu ovlivnit ? Nebo jste snad měl další alternativy na pořízení telefonu ?  Já tu píšu o voze a Vy o koze !  Když Vás stát, nebo státní monpol dotlačí k sepsání nesmyslné, špatné, nevýhodné, účelové, ...no prostě jakékoliv debilní slouvy  tím, že Vám nedá možnost výběru, přece snad neznamená, že platí navěky věků (amen), navzdory změny poměrů, státního či politického zřízení apod. ???!!!  To je totéž, jako kdyby jsme se ještě dnes museli povinně učit rusky a slavit Putinovy narozeniny, protože byla kdysi podepsána smlouva o Československo-sovětském přátelství. Nenosíte náhodou při státních svátcích rudý šátek na krku ?.....nebo Vy jste neskládal kdysi pionýrskou přísahu ???  Takto nějak by jste si představoval platnost smluv ?

Prostě budu-li, vycházet z logiky věci, já si  ten kus káblu zaplatil, nebo si naň alespoň připlatil a tudíž mi z něj kousek náleží  ááááááá ....... basta (amen)  -  a odmítám ho platit ještě jednou  !!!

A s tím spoluvlastnictvím centrální ústředny máte asi opravdu pravdu. Český Telekomonopol  jěště není zprivatizovaný a je ovládán a vlastněn státem, stejně tak jako v době svého vzniku, tedy době, kdy  "všechno patřilo lidu - t.j. všem",  a proto já, stejně jako Vy máme nárok alespoň každý na jedno relé z ní.

A i s tou NOVOU jste "uhodil hřebíček na hlavičku" : Zatím co já léta ze svých daní platil (no spíše moji rodiče no...) rozvoj i vývoj televize, nedostal jsem po změně poměrů - kromě "Dallasu" a "Bohatých a neklidných" nic, zatímco pan generální Železný dostal licenci celou a to rovnou zadarmo ! Nestěžoval bych si, kdyby mi ale alespoň poslal plyšovýho psa Nováka !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  12. 01. 2002 15:12

Tak s tím nesouhlasením jsme dva. Abych předeslal: nechci nijak chránit bývalý režim a soudruha Štrougala sebeméně. Můžeme také dlouze diskutovat, jestli byl minulý ležim legální nebo nelegální nebo zločinný či co, ale jsou to marné diskuse, neboť o tom už rozhodli jiní, a to současní zákonodárci, kteří určili, které z právních rozhodnutí minulého režimu jsou platné a které ne (např. vyvlastňování atd.). A nemohu si pomoci, nevím o tom, že by někde stanovil, že veškeré smlouvy SPT uzavřené za komunismu jsou neplatné...

Takže je mě líto - tyto smlouvy stále platí. Pokud máte pocit, že jste byl k jejich uzavření nějak "dotlačen", tak je neuznejte, roztrhejte, podejte žalobu, použijte Ústavní soud, pokud se domníváte, že chování je neústavní, odvolejte se k Haagu, pokud se domníváte, že jde o porušení základních lidských práv a svobod. (Nicméně nemám pocit, že by v této listině bylo "právo na telefon za co nejpříjemnějších podmínek, nejlépe skoro zadarmo).

Je mně líto - jestli vám přesto připadá tento režim a i mezinárodní soudy jako špatné, tak asi nezbývá než se odstěhovat. Na této planetě ale žádný lepší režim nenajdete, slyšel jsem ale, že v Souhvězdí Býka se nalézá jedna planeta, kde by vám to mohlo vyhovovat :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  12. 01. 2002 22:31

Aááááách jo .......musím se Vás zeptat, stejně jako Martina Strimfla z dolejšího příspěvku : cožpak Jiří nedisponujete alespoň špetkou nadhledu a humoru ???   Jelikož byl Vaše odpověď na můj příspěvek  teměř shodná s jeho , přečtěte si prosím mou reakci o pár příspěvků níže (předem děkuji  ), nechci svou odpověď duplikovat a zbytečně zabírat místo.

Ale alespoň k těm smlouvám : Vy přece víte stejně dobře jako já, že privatizace CTc není pouze o ekonomice, ale především o politice. Rozpočtová ďoura nutně potřebuje záplaty a privatizace monopolů jako CTc, ČEZ, Transgas atd. je poslední vynikající příležitostí. Tím se dostáváme ke "špecifiku" naší země, že příliš často  neplatí  - co je dobré pro vládu, je dobré i pro sprostý lid a privatizace CTc je toho typickým příkladem. Uspořadání vlastnických, majetkových a právních vztahů ve státním podniku (což CTc de jure není, ale de facto samozřejmě je) bylo a je vždy v kompetenci vlády státu. A to do toho úmyslně nechci míchat právní přechod firmy ze socialistického do "demokratického" režimu, kdy možnost vlády ovlivnit uspořádání těchto vztahů byla absolutní. Záleží tedy nyní především na vůli Zemáka a spol., čí užitek mu je přednější . A  na paragrafy Jirko moc nehleďte, jsou ohebné přesně tak, jak je právě potřeba  .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  13. 01. 2002 08:22

S nadsázkou a humorem se můžeme bavit na jiných fórech - tady se, pokud se nepletu, diskutuje celkem vážně o docela vážných tématech. Nadsázku a humor mám rád, ale když něco chcete mínit jen z legrace, tak byste to měl dopředu avizovat a oddělit od věcí, které míníte seriózně, třeba tagem nebo tak něco :).

Otázka privatizace, proč a jak se dělá, je mírně off topic tohoto tématu, ale i tady bychom se mohli dlouze bavit proč, jak atd. Připomínám ale, že před patnácti lety byla marka za osmnáct a teď je za šestnáct, a průměrný plat byl tehdy 1500 a teď je 15 000 Kč...tohle něco investic stojí.

Rád uznám, že právní systém u nás není dokonalý ani dokonale spravedlivý, ale právní stát zde přece jenom je - a to, že paragrafy jsou ohebné, jak je potřeba, je kec. To je pouze v těch nejtotalitnějších systémech, jakých na tomto světě moc k vidění není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  13. 01. 2002 23:17

No jo ... každýmu hold nebylo dáno do vínku ždibec smyslu pro humor a zřejmě jste tím nepostiženým pane Hlavenko.  A  s Vámi musím opět hrubě nesouhlasit - já si totiž naopak myslím, že humoru, nadsázky a sebereflexe by se mělo používat v bohaté míře kdekoliv a kdykoliv.  A tedy i v diskuzích (ať jsou o čemkoliv), kterým to nejen nemůže jenom prospět, ale rozhodně ne ublížit !!!!!!!

Ale k věci : pokud tvrdíte "otázka privatizace je mírně off topic tématu", tak jste zřejmě bohužel "mimo mísu " Vy. Privatizace CTc  SETSAKRA  souvisí s nynějším stavem telekomunikací u nás !!!! Celý Váš původní kritický článek, od nějž se odvýjí tato diskuze má prapůvod právě v privatizaci, která se časově téměř shoduje s liberalizací. Politické tlaky zařídily Telekomu ziskovost i do dalších let právě z důvodu maximálního zisku z jeho prodeje (privatizace) !!!!!!!!!!!!( viz. opět má reakce o několik řádků níže této diskuze ***)

Váš příspěvek "že před patnácti lety byla marka za osmnáct a teď je za šestnáct, a průměrný plat byl tehdy 1500 a teď je 15 000 Kč" popravdě řečeno nechápu a nevím jak souvisí s tématem ( Dem v té době = 8,- Kč  ).

A nakonec, to co bylo v mém původním příspěvku míněno s nadsázkou bylo označeno "smajlíky" a měl by to pochopit každý. Ale za svým názorem, že si CTc přivlastňuje "poslední míli" neprávem trvám (viz. ***)  ! Je to bohužel jeho trumf do budoucnosti, který mu byl pod stolem podstrčen a zajišťuje jeho bezpracnou  rentabilitu -  za naše peníze.

P.S.  Mohu Vám uvést nepočet příkladů, kdy se paragrafy ohýbaly přesně tak, jak bylo "správné".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.Šera  |  17. 01. 2002 16:17

Vážený pane Hlavenka,

když už je Vám proti srsti humor a nadsázka a mermomocí chcete poučovat jak je všechno správně z hlediska zákonů a práva vůbec, tak se toho v první řadě držte sám. Když už píšete, kolik před patnácti lety stála marka, pak laskavě upřesněte která. Východoněmecká (DDR) stála 3 Kčs a oficiální kurs západoněmecké (NSR) byl 9,60 Kčs (doufám, že si to pamatuji správně, pokud ne, tak mě laskavě opravte, nejsem novinář a tak se o nějaký haléř mohu mýlit). Nebo jste snad měl na mysli, za kolik západoněmeckou marku prodávali veksláci? To bych při vašem důrazu na právní stránku věci a dodržování zákonů rozhodně nepředpokládal. Nebo se snad mýlím. A pokud jste to snad nezaregistroval, tak dnes už neexistuje ani východoněmecká ani západoněmecká (BRD) marka (jiné než německé marky jste patrně neměl na mysli), u našich západních sousedů už platí euro. A průměrný plat před patnácti lety také nebyl 1 500 Kčs, byl vyšší, a současný také není přesně 15 000 Kč. Takže až budete proklamovat, jak mluvíte vážně a seriozně, neargumentujte stylem přiměřeným hospodským tlachům po deseti pivech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  17. 01. 2002 17:38

Především není dobré, když se lidé snaží navzájem dělat z druhých blbce místo rozumné diskuse. Vy velmi dobře víte, co jsem se snažil předchozím příspěvkem říci: že se kupní síla občanů ČR za posledních dvanáct let mnohonásobně zvýšila, vzhledem k standardu západního světa - jestli to bylo osmkrát, osmapůlkrát nebo desetkrát, už přece není podstatné, a není to ani přesně určitelné, museli bychom se shodnout např. na nákupním koši a řadě dalších věcí. Dělat ze mě hlupáka a ptát se, jakou marku jsem měl na mysli, zda východoněmeckou (!), a zda jsem měl na mysli kurs tržní nebo autoritativně vyhlášený, avšak nesmyslný - na této úrovni diskutovat opravdu nehodlám. Když se v 1989 uvolnily hráze a vznikl kurs, který byl oficiální a současně tržní: kterému předchozímu kursu se rovnal, veksláckému nebo "vládnímu"? A máte hned odpověď.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.Šera  |  18. 01. 2002 19:12

 
Pane Hlavenka,
já samozřejmě velmi dobře vím, co jste se snažil tím příspěvkem říci: že se kupní síla občanů ČR za posledních PATNÁCT (!) let mnohonásobně zvýšila a jestli to bylo osmkrát, osmapůlkrát nebo desetkrát, už není zas až tak podstatné. Ostatně, přesně určit to není ani možné, i kdybychom se shodli např. na nákupním koši a řadě dalších věcí, protože situace dnes a před patnácti lety je v řadě věcí prostě nesouměřitelná.

Vy jste ale bohužel vůbec nepochopil, na co jsem Vás chtěl svým příspěvkem upozornit - samozřejmě vůbec nešlo o to, jakou marku jste měl na mysli  a zda jste mínil kurs tržní nebo vyhlášený ať už >bez< či >s< „turistickou“ přirážkou - na této úrovni jsem diskutovat opravdu nehodlal. Šlo mi především o to, že není dobré, když se lidé snaží navzájem dělat z druhých blbce místo rozumné diskuse a POUČOVAT, že s nadsázkou a humorem se můžeme bavit na jiných fórech - tady že se diskutuje celkem vážně o docela vážných tématech. A přitom VY SÁM jste v této vážné diskusi o vážném tématu namísto seriozního argumentu použil řeči v takovém stylu, jakým se baví strejci u piva, kde jim jde především o to si pokecat a na nějaké věcné správnosti jim pramálo záleží.

Nikdo Vás do nadsázky a humoru nutit nechce, jde jen o to, abyste zcela v duchu svého vyjádření, když něco chcete uvést jen tak na okraj, jako ilustraci, která si neklade nároky na exaktní přesnost, tak byste to měl dopředu avizovat a oddělit od věcí, které míníte seriózně, třeba i jen smajlíkem (možná by se docela hodil např. tenhle  nebo i tenhle ).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Viktor  |  18. 01. 2002 16:10

Jen na okraj: kurs západooněmecké marky byl oficiálně cca 3 až 4 Kčs. Na cenu kolem 10 Kčs ji vyhnaly přirážky (jedna 75%, druhá 125% na podporu cestovního ruchu). Zahraniční návštěvníci si měnili peníze (povinná směna deviz na koruny při vstupu do republiky) právě za ty 3 až 4 Kčs.

V NDR to bylo ještě jednodušší - tam oficiálně platilo, že 1 DDM = 1 DEM.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  18. 01. 2002 16:32

Doufám, že ten příspěvek nebyl míněn na podporu stanoviska "jak málo jsme se od té doby zlepšili". Ano, oficiálně, vyhlášením ÚV KSČ byl skutečně takovýto kurs DM. Oficiálně také byla KSČ předvojem socialismu a míru ve světě, ve skutečnosti to ale byla strana Moskvou řízených loutek s neklamnými rysy fašismu a neskrývanou podporou mezinárodního terorismu. TRŽNÍ kurs DM byl někde mezi 15 a 20 Kč(s), jak to ostatně snadno prokázaly roky 1989-90, kdy přestal být regulován a ponechán, aby si tržně sklouzl do své rovnovážné polohy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Viktor  |  18. 01. 2002 17:12

Ne. Spíš je o tom, že považuju za zhola zbytečné jakákoliv cenová srovnání mezi dneškem a rokem (dejme tomu) 1988. Tehdy byly ceny naprosto vycucávány z prstu na Cenovém úřadě a jakákoliv studie prostě pokulhává.

Důležité je, co si mohl člověk za svůj plat koupit (a proporce mezi platy byly taky kapitolou samy pro sebe), kolik tomu musel věnovat času a úsilí, jak kvalitní zboží dostal (kdo si dnes uvědomí, že jediná šance, jak koupit počítač za koruny bylo vlastně pouze JZD Slušovice, kterému bylo zcela jedno, že stavební podnik opravdu nepotřebuje program na vyhodnocování dojivosti krav, bez něj počítač neprodali) atd.

Takže: srovnávám svoji životní situaci a situaci rodičů, kteří měli vlastně stejné vzdělání jako já. A jen tiše žasnu, jak naši dokázali přežít, vozit nás celé zimy na hory atd.

Takže díky za to, že máme šanci žít v poměrně normálních poměrech. Ono nikde v Evropě pečení holubi do pusy nelétají a kdo nic nedělá, má .....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.Šera  |  18. 01. 2002 21:38

Pane Viktor,
naprosto s Vámi souhlasím, jen podotýkám, že ceny na Cenovém úřadě nebyly z prstu vycucávány doslova ale praně a složitě kalkulovány z nákladových položek bycházejících z údajů výrobních podniků (které ale byly na všech úrovních záměrně upravovány) a ve výsledné ceně byla rovněž zohledňována "potřebnost" či "luxusnost" zboží. Vzhledem k tomu, že ceny netvořil trh ani konkurence (i když určité nepřímé zohlednění samozřejmě existovalo, zejména ve vazbě na dovážené zboží) výsledená cena skutečně působila dojmem "vycucání z prstu" a s dnešní strukturou cen je těžko srovnatelná.
Ale abychom si nepletli pojmy s dojmy, zohledňování kalkulací vycházejících z nákladových položek a "potřebnosti" či "luxusnosti" zboží existuje dodnes a kupodivu nejenom u nás ale i v jiných zemích a to i tzv. "vyspělých" (byť v míře poněkud odlišné) . Kdo si prostudoval materiály týkající se Evropské unie, našel tam jistě spoustu příkladů. Čili nic nového pod sluncem, jen cenové nástroje jsou v některých případech modernější: spotřební daň, výše DPH, regionální výjimky, omezování či naopak podpora dovozu a vývozu, cla a věřte nevěřte i stará dobrá cenová regulace.
Abych mluvil konkrétně - výše DPH u potravin a služeb oproti DPH u průmyslového zboží a samozřejmě spotřební daň u benzínu, alkoholu apod. - je to skutečně něco tak diametrálně odlišného od dotování základních potravin a naopak přemrštěných cen "luxusního" průmyslového zboží před rokem 1989? Účel je stejný, získat co nejvíce daní do státní pokladny a přitom zamezit, aby ti s nejnižšími příjmy (cynicky řečeno) nepochcípali hlady.

To vysvětluje i to, že (k Vašemu úžasu) vaši dokázali nějak přežít. A navíc - v těch dobách platilo: šetřit, šetřit a zase šetřit, nekupovat nic zbytečného. A když k tomu připočtu podporu rodin s dětmi (dotace na dětské oblečení, školky .....) tak to prostě nějak šlo. Samozřejmě za cenu, že spoustu věcí se zajišťovalo svépomocí - šití oblečení, domácí kutilství jsou toho příkladem, to, co se dnes běžně vyhazuje se dříve schovávalo k dalšímu využití, to co dnes považujeme za běžné či spíše nezbytné vybavené domácnosti, byl tehdy pro většinu národa luxus atd. atd........

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Viktor  |  19. 01. 2002 23:56

Naprostý souhlas. Ony ty nákladové položky byly také často cucány z prstu.

Dotace dětského oblečení byla perfektní - nejoblíbenější hadr na podlahu u školních uklízeček byly dětské pleny, které jsme pro děti sestřenice vozili díky přeshraniční spolupráci se známými z Drážďan. Jakožto i další dětské oblečení a boty... takže již od dětských let "miluju" dotace všeho druhu - v lepším případě skončí jako hadr na podlahu)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  24. 01. 2002 11:47

Nejak jsem tuto diskusi na par dnu vypustil a ted se nemohu prestat divit:

Co chcete vyjadrit porovnanim dvou kursu marky a dvou prumernych platu ve vztahu k nejakemu obdobi???
Rozvoj hospodarstvi, situaci na mezinarodnim menovem trhu, inflaci???? Vzdyt tyto udaje takto podane nejsou ukazatelem niceho.....

Chcete-li prokazat, jak stoupla zivotni uroven, tak porovnejte vydelky a naklady prumerne rodiny napr v ´89 a ´00, ale rict, ze tehdy byl prum. plat 1500 a ted je 15000 je stejne zavadejici jako rict, ze tehdy stal rohlik 0,20 a ted 1,10.

Nechci si stezovat, mam se v teto politicke situaci lepe, nez bych se mel v tehdejsi - i kdyz mne, stejne jako tenkrat, lecos se*e (nejde totiz porovnavat jen situaci financni, ale i spolecenskou), ale vase argumenty jsou opravdu scestne!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  12. 01. 2002 18:46

Smlouva obvykle plati, dokud jsou ji ochotny obe strany dodrzovat. Jakmile to neplati, tak se bud strany rozejdou v klidu a nebo se pracne soudi (v normalnim state). Pripad klidneho rozchodu je asi ta vase smlouva o CSSR-CCCP pratelstvi - proste obe dve strany (nase vlada a jejich vlada) smlouvu jiz neuznavaly, ostane CCCP v roce 1992 zanikl.

Pokud se vam slmlovu a s Ceskym Telecom nelibi, skocte si na jejich obchodni misto a smlovu ukoncete. Pokud vam to nekdo zakazuje ci znemoznuje ukoncit, zalujte ho, nahlaste policii a nebo jdete do Haagu.

Vase priplaceni na kusy kablu - to si jiste z restauraci odnasite vidlicky ci z prostredku MHD odmontovate kola ci si berete troleje*? Pokud ne, proc?

*uz chapu nektere nase spoluobcany, proc kradou na zeleznici - oni si vlastne dle vasi logiky odnasi to, co zaplatili v jizdnem.

Vase placeni rozvoje a vyvoje TV - nevim, ze by CR ci CSSR prispela nejak vyrazne ke vzniku nektere zasadni televizni normy (krome nasi specialni zvukove). Co se tyce site vysilacu apod. neni to majetek televizi, ale Ceskych radiokomunikaci, od kterych si je TV spolecnosti pronajimaji a prislusne plati. O pridelovani licenci pro TV (mimo Novu mame TV3, Primu...) rozhodl nas  parlament a v podminkach nebylo zasilani plysovych psu.

Dovolim si malou otazku - za mych studii se vyucovala obcanska vychova, po roce 89 dost obohacena o vyuku zakladnich pravnich norem - to uz dneska neni? soude dle vaseho prispevku uz ne, coz je skoda.

Vlastne by mne jeste zajimalo, co by jste jako mel dostat - od Ceskeho Telecomu a od Novy.  Akcie CTc jste mohl (ci vasi rodice) ziskat v kuponovce a docela slusne vydelat.

"Vase" rele jsou z prevazne casti jiz na smetistich ci ve vyprodejich pouzite kancelarske techniky - prodava se to asi na kila.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  12. 01. 2002 21:40

Aáách jo .........Martine, cožpak nedisponujete alespoň špetkou nadhledu a humoru ???

Já myslel, že "trocha" nadsázky nemůže uškodit .......no hold nepadne vždy vše na úrodnou půdu .

Opomenu-li smlouvu CCCP-ČSSR a spoluvlastnictví ústředen a Nóóóvy - prozradím Vám, že se jednalo o legraci , na neopodstatněném přivlastnění si "poslední  míle" Telekomem trvám. Budu tedy pro změnu psát úplně vážně (toho psa Nováka by mi opravdu mohli poslat ...ne ??!!  ) : Já samozřejmě vím, že nekonečný monopol CTc je především politický guláš, který musí obsahovat tyto ingredience :

1) CTc je nutné udržovat vysoce ziskový - následný zisk z privatizace je tomu úměrný a tedy pokud možno co nejvyšší, nejlépe astronomický (to s ohledem na rozpočtovou díru, kterou to stejně nezalepí, ale zas bude co nesmyslně utrácet  )

2)  Ziskovost CTc úměrně ovlivňuje platy managmentu a především tantiémy dozorčí rady atd., kde jsou zastoupeny (majorita státu) vládnoucí politické strany a jejichž výše by měla býti též pokud možno astronomická - jak jistě víte, v tomto státě zůstávají v kapsách dotyčných zástupců státu, ač zastupují stát a nikoliv sebe, nebo svou politickou stranu. Pokud vím, pohybuje se jejich výše poslední léta mezi 500 000,- až 1 mil. na hlavu.

3) Zajistit budoucí ziskovost konečnému strategickému kupci CTc. (opět to souvisí s výší prodejní ceny) T.zn. Vláda umožnila Telekomu rychle dokončit výstavbu sítě a to především oněch "posledních mílí" za naše peníze, aniž musel spěchat na dostavbu digit. ústředen. Fungovalo to systémem, že Telekom zaváděl (nebo dokonce byl dle smlouvy nucen) kabely i do naprosto nesmyslných míst v republice (např. rekreační střediska) a zvýšené náklady mohl vykazovat v téměř neomezené výši Telekomunikačnímu úřadu a ten mu následně povolil zvýšit tarify tak, aby se ziskovost Telekomu udržela poslední roky vždy okolo 6 miliard. Z toho vyplývá, že tyto "poslední míle" jsme si zčásti zaplatili v připojovacím poplatku a zčástí ve zvýšených výdajích na  CTc.  A dnes už víme, jak neocenitelné tyto "kabely" pro Telekom jsou. V příštích letech nebude v podstatě muset hnout prstem a přesto mu pokyne nádherný zisk z pronájmu těchto "kabelů" alternativním operátorům a tedy je jeho ziskovost zajištěna na x dalších let !!! S ústřednama už tolik nespěchal, aby oddálil skutečnou liberalizaci telekomunikací (a to  s ohledem na mé předcházející body 1-2.)

Co se týče Vašeho srovnání využívání služeb železnice (záclonky jsem ukradl pouze jednou a plastové příbory mne nerajcujou  ), MHD a CTc bohužel neobstojí. Zatím co  v případě dopravy  oplývám širokou paletou možností a moho si tedy vybrat dle své gusta, Telekom (potažmo má "poslední míle" je v mém případě naprosto jedinou monopolní alternativou. Přestěhoval jsem se na vesnici a chci používat internet. Cabel TV, pevné či bezdrátové připojení nepřipadá v ´úvahu a jediná "rozumná" alternativa je pro mě ISDN čehož právě využívám a jsem tímto v naprosté závislosti na CTc - to je odpověď i na Vaši otázku, proč stanici neodhlásím, když se mi to nelíbí. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  14. 01. 2002 09:49


Ale disponuji humorem, jenze z vaseho prispevku nejak plynulo, ze to myslite vazne.

1/asi mate pravdu

2/je mi to jedno, nejsem v zadne z uvedenych pozic (v tom pripade bych chtel mit samozrejme prijem co nejvyssi)

3/a proc by to jako nekdo kupoval, kdyz ne kvuli ziskum? Budme radi, ze pri tom vsem marastu nebyly ty penize az tak nesmyslne inestovany - a mimochodem, vy snad vite, kolik se provola z reakreacnich stredisek?

Vy v pripade dopravy oplývate siroku nabidkou sluzeb? A v pripade telefonovani ne? Mate CTc, Eurotel, Paegas, Oskar atd. Kdyz se prestehujete d Horni Dolni, tak musite pocitat s horsi nabidkou - vymenou za nizsi najem, lepsi zivotni prostredi atd - a i kdyby nic z toho neplatilo, tak proste pri prestehovani musite pocitat s realitou vaseho noveho bydliste - to by jste se pak prestehoval na svou chatu a rozciloval se, ze tam CTc nema drat, kdyz musi pokryvat cele uzemi . Pripojeni k Interenetu je datove spojeni a na to tady jiz monopol (tusim od roku 99 ci 98!!!) neni - takze si na CTc v tomto smeru nezstezujte. Datove prenosy nabizi i mobilni operatori, jsou mozne pevne linky, bezdrat.

ISDN je pro vas rozumna alternativa proc? Asi kvuli cene - takze je pro vas celkem prijatelna v porovnani s ostatnimi nabidkami a nema cenu se nad tim rozcilovat ci si privlastnovat nejaky drat.

Zkuste ten drat ziskat, treba se to podari.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  14. 01. 2002 19:14

No Pánbůh zaplať Martine, že se alespoň v bodech 1-2 shodneme. A souhlasím S Vámi, že sedět teď u kafe v dozorčí radě CTc, budeme mít otevřené Notebooky, sledovat tuto diskuzi a budem se chechtat až nám tantiémy budou z kapes lítat .

K bodu 3 : Je podstatný rozdíl, kdo a jakým způsobem zisku dosáhne. Zde to je tak, vláda u "svého" státního podniku dosahuje zisku na úkor občanů, kteří si ji svými daněmi platí a jejichž zájmy by měla sledovat především. Nyní zajišťuje jeho ziskovost i do budoucnosti a to s výhledem na tučnou sumičku z privatizace,  kterou v konečném zůčtování zaplatíme zase my všichni ! Vzpomenu-li na politické proklamace typu :"internet do každé rodiny !" apod., není mi to už snad ani k smíchu .  Uvědomujete si, že vlastnictví "poslední míle" Telekomem v podstatě brání účinné a plnohodnotné liberalizaci ??? Na regulátota rozhodně nespoléhejte, CTc jistě vykáže neskutečné náklady spojené s údržbou a poplatky za pronájem alternativním operátorům  znemožní  rentabilně konkurovat.

Sledujete-li diskuze i jinde, měl by jste vědět, že lokalit -rekreačních středisek, ve kterých Telekom urychleně (věděl už o budoucí liberalizaci) rozváděl síť bylo nespočet. Z vlastní zkušenosti mohu uvést rekreační obec Dolní Hoješín (údolní přehrada Seč na Chrudimsku). Z cca 200 chat je obydleno celoročně asi 3. Perličkou už jenom je, že přitom odmítnul postavit veřejnou telefoní budku (neoficiální důvod: "stejně by byla pořád rozbitá"  ). Vím to, protože jsem tam najímal penzion a v případě nutnosti (utonutí, úraz,) volali  bezradní rekreanti ode mne (z mobilu a bohužel mnohdy na můj účet).

Co se týká možnosti volby připojení se divím, proč  nechápete z mých předchozích reakcí, že jedinou alternativou je pro mne opravdu pouze CTc a ISDN ??? Za internet platím Telekomu cca 1500 - 2500,- Kč : Bezdrát či satelit pro jednu rodinu je cenový nesmysl, cabel TV není, a jiné "dráty", než které tu má CTc mi nikdo nepřivede. Tzn. monopol na datová spojení CTc opravdu již formálně nemá, ale v mém případě (a i dalších "vesničanů") fakticky ano.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  14. 01. 2002 20:13

Jak by jste to udelal? Ze by kazdy ucastnik byl majitelem dratu od nej az - kam vlastne? Do ustredny CTc? A co pak? A nebo ze by vznikla dalsi spolecnost (statni)? Treba by to slo, nevim. Ale soucasny stav je takovy, ze vedeni patri CTc.  Menit tohle usporadani asi tak snadno nepujde. A neni jasne, komu by meli patrit (pokud nam-uzivatelum, tak po 10 letech vidim (sta)tisice zoufalych majitelu telefonnich dratu, ze se jim to jaksi rozsypalo a at da stat penize na opravu)

Ja vim, ze pro vas je jedinou alternativou CTc (ne ISDN) - protoze je levny. Ostatni alternativy jsou drahe (Mate pokryti GSM signalem? Pokud ano, mate moznost datovych prenosu po siti GSM. ). Nedelejte si iluze, ze konkurence to nejak rychle zmeni - pokud malo volate, tak o vas nikdo nebude mit zajem. Napred bohate firmy, pak ty ostatni - pak bohate domacnosti (co hodne volaji) a nekdy za hodne dlouho i vy. Pak prestane existovat i monopol pro vas....... (ty datove prenosy jsou lukrativni zatim jen u tech velkych, takze k vam do vesnice se nikdo pochopitelne nehrne). CTc za to nemuze, za ma do vasi vesnice natazeny kabel - pro datovou komunikaci si ho ostatne muze natahnout i kdokoliv jiny. Problem je v cene - kvuli max. 20 lidem v male vesnici nikdo v soucasnosti datovy kabel tahat nebude (takze tech 300Kc pausalu za standardni program neni zase tak mnoho - pokud je vesnice chudobna, muze mit jeden telefon (a/nebo si zridit "telefonni" druzstvo) - naklady poklesnou snad na prijatelnou mez), ale nekde lze pouzit GSM.

Nejsem cynik, ale nevim, co si predstavujete za reseni. Rozdil mezi venkovem byl vzdy a mnohem vetsi (a ani ve meste se nezije snadno). Pokud se vam to nelibi a chcete levne pripojeni k Internetu, prestehujte se do panelaku na sidlisti. Jinak nezbyva nez cekat na nove technologie, ktere umozni cenove prijatelne spojeni - a pro vas klid muze slouzit to, ze na zavadeni novych technologii v datove komunikace nema  CTc monopol.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  15. 01. 2002 22:46

Řešení je prosté (to nynější je pouze sprosté  ) a sám jste ho vlastně naznačil : Vyjmutí "posledních mílí" z majetku CTc a spravovat je nově zřízenou státní servisní organizací. Náklady spojené se správou a  údržbou by se poměrně rozpočítavaly mezi všechny operátory využívající tyto "dráty" v té které oblasti. Tedy vlastně nájem za rovných podmínek pro všechny operátory. Není to sice dokonalé, ale rozhodně férovější - jak pro alternativní operátory, tak pro lidi a v konečném součtu, díky fungujícímu konkurenčnímu prostředí jistě lacinější. Jsem si vědom toho, že na to je již trochu pozdě (někdo by to určitě nazval znárodňování  ).

GSM pro mne není ekonomická alternativa  (možná v budoucnosti ?). A máte pravdu, konkurenční operátoři mi opravdu hned tak nenabídnou ekonomické řešení - protože nemají rovné podmínky. A pokud tvrdíte : "CTc za to nemuze, za ma do vasi vesnice natažen kabel" - to sice opravdu ne, ale pokud by ho tlačilo konkurenční prostředí, mohl by např. nabídnout (tak jak je to běžné i jinde v Evropě, třeba Británie) za přiměřený měsíční paušál  připojení k internetu omezené pouze množstvím přenesených dat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  16. 01. 2002 09:29

Já se obávám, že to, co naznačujete, není prosté řešení, ale zbožné přání. Není možné u žádné firmy jenom tak něco "vyjímat" a někam dávat - to je asi největší překážka. Byl tento postup aplikován někde na světě, aspoň v jedné, jedinké zemi? Nevím o tom. Proč tedy by zrovna u nás měl být tím skvělým řešením?

Proč by měla státní servisní organizace (brrrr) být efektivním správcem tohoto majetku? Neotevře se prostor byrokracii, možné korupci, neefektivitě fungování a tudíž ztrátám (podívejte se, jak dopadl anglický stát se správou železničních kolejí - tragická ztráta).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  16. 01. 2002 20:30

Hmmmmm....a já se obávám, že máte bohužel pravdu - v současné době a při současné politické "vůli", to je asi opravdu jen zbožné přání .   A opravdu nevím o žádné zemi, kde by toto řešení aplikovali ( i když např. o Čině nepochybuji  ).  Ale můžeme se my tady spolehnout na současné řešení zajištění konkurenčního prostředí ?  Jako se dá ve většině demokratických zemí spolehnout na právní a správní systém, tak se dá spolehnout i na např. tamní regulátory. Myslím, že totéž o naší zemi říct nelze a o budoucím férovém a účinném fungování našeho regulátora lze už teď s úspěchem pochybovat. Soudím tak např. ze současného jednání ČTÚ při schvalování nových tarifů. Téměř všeobecně očekávaný tarif "paušálních dat" se neobjevil ani v návrhu a já věřím, že bylo v moci ČTÚ tento tarif na CTc prosadit. Pokud se o to nyní ani nepokusil, jak mu můžem věřit do budoucna ????

Co Vám vadí na správcovství "brrr" státní servisní organizace ?  Správcovství soukromého monopolního subjektu Vám nevadí ? Co lze snadněji kontrolovat a komu lze snáze určovat mantinely ve prospěch všech ? Vám nevadí nerovné postavení ostatních alt. operátorů, kteří vstupují vůči  CTc do soutěže s obrovským handicapem ? Vyloženě se nabízí sportovní přirovnání : zatímco ostatní operátoři jsou jsou v "soutěži"  soupeři, je CTc navíc i rozhodčí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  24. 01. 2002 22:38

Tak pouze doplňuji o nové skutečnosti. Dle (neověřených) informací funguje podobný model v USA : vedení ke koncovým stanicím spravuje polostátní servisní organizace Ameritech a přístup k nim je rovnocenný pro všechny.

Jinak lze obdobný model nalézt v mnoha dalších zemích při privatizaci energetiky. Oddělí se výrobce od správy a údržby el. sítí.

A to mluvím o zemích, kde demokracie a kapitalistický režim funguje desítky let a takové změny jsou společensky daleko méně únosné, jak u nás. Záleželo a záleží čistě na našich vládách, jakým způsobem ztransformují státní podniky (jímž CTc je dodnes) na soukromé subjekty a jaká s tím budou spojena "pravidla hry". 

Pokud, ale bude vláda ze svých sobeckých zájmů hledat důvody, proč to nejde, jistě nebude problém je nalézt a překvapuje mě, že tomu zrovna vy přikyvujete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  24. 01. 2002 22:57

Díky za informaci - je-li to jak uvádíte, tak to samozřejmě ovlivňuje i můj názor na věc, pokud to v USA funguje, mohlo by i u nás.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  25. 01. 2002 10:03

Dival jsem se na informace o Amertech - pristup musi zajistit za rovnych pominek pro vsechny long-distance call poskytujici firmy - v pripade CR by tedy slo bud o mezimestske hovory a nebo o mezinarodni. Ameritech je organizace podobna CTc, jen mnohem pritulnejsi k uzivateli (ucty na Internetu, report o postupu odstraneni zavad pristupny on-line atd). Nejsme si zcela jist, v Americe sli cestou rozbiti monopolu tak, ze mistni operatori nemohou poskytovat long-distance call sluzbu - ale vedeni patri vestinou firme poskytujici mistni hovory a majici na danem teritoriu jakysi druh monopolu - jedna se o uzemi zhruba o velikosti minimalne Cech. Ale takovy znalec nejsem, to je jen tak co jsem zachytil. Cela kalkulace je ale zalozena take na tom, ze lide v USA provolaji radove vice penez nez u nas a tak se vyplati pausal a pred zakaznikem skryte poplatky prave od tech long-distance call spolecnosti. V Evrope se masivni volani do zahranici neda ocekavat, ale svetlym vzorem je snad BT, majici velmi prijatelne cenove plany.

Rozdeleni energeticek site je i u nas, mame lokalni distribucni spolecnosti nakupujici elektrinu od CEZ a prodavajici ji zakaznikum. Koncovemu zakaznikovi je to temer fuk, protoze monopol (distubucni spolecnosti) je dan charakterem sluzby - nebezpecne jsou ovsem v tomto smeru snahy prodat celou ceskou energetiku jako celek!!

Nesnazim se necemu prikyvovat, jenze v oblasti datovych komunikaci monopol uz nejakou dobu neni a pro bezneho zakaznika se toho az tak moc nezmenilo - takze aby jste nemel plane nadeje, ze konec monopolu bude znamenat konec zdrazovani. Nejlepsi by asi bylo CTc neprodavat, provest reorganizaci a zmenu charakteru spolecnsoti (rozdeleni na cast starajici se o sit a ustredny, kterou by vlastnil stat a v necem jako dozorci rada zasedaly ostatni na trhu pusobici spolecnosi) a cast poskytujici telefonni sluzby, ktera by se mohla prodat. Vase argumenty maji logiku - podobne je to v televizi - Ceske Radiokomunikace maji prenosovou sit, program dodavaji jednotlive spolecnosti. 

Napada mne jen jedna nevyhoda - diky Radiokomunikacim nemam doma prenos ve stereu (coz je neodstatkem site) a neexistuje asi tlak, ktery by provozovatele site dotlacil k teto sluzbe (proto bych zavedl ten dohled spolecnosti s nejakymi exekutivnim pravy).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  26. 01. 2002 00:23

Dík Martine,

máte zřejmě přístup k podrobnějším informacím (sám to chytám, kde se dá  ), proto raději ty své uvádím slůvkem "neověřené" a já s Vámi pouze 100% - ně souhlasím. Předpokládám, že nyní se ani Vám nezdá moje "poněkud radikální" řešení úplně neakceptovatelné a neproveditelné, jelikož Vámi navrhované "Nejlepsi by asi bylo CTc neprodavat, provest reorganizaci a zmenu charakteru spolecnosti (rozdeleni na cast starajici se o sit a ustredny, kterou by vlastnil stat a v necem jako dozorci rada zasedaly ostatni na trhu pusobici spolecnosi) a cast poskytujici telefonni sluzby, ktera by se mohla prodat." se téměř shoduje s tím mým.

Jádro pudla je však opravdu v prosazení  zájmů různých nátlakových (lobistických) skupin. Čí zájmy to nakonec vyhrajou je již bohužel dnes téměř jasné a běžný koncový zákazník na tom zcela jistě jenom spláče   . 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sneer  |  01. 02. 2002 09:13

...v oblasti datovych komunikaci monopol uz nejakou dobu neni a pro bezneho zakaznika se toho az tak moc nezmenilo...

prominte, ja jsem takovej pomalejsi - ze ona tohle je prave ta humorna nadsazka, o ktere jste mluvili?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  01. 02. 2002 11:13

omlouvam se, v tehle vete jsem asi skutecne trochu prestrelil a nevysvetlil ji asi dostatecne. Myslel jsem to tak, ze ackoliv monopol na datove komunikace neni, stale jeste nedoslo k nejake lakave nabidce (oproti vytacene lince od CTc) v oblasti datoveho spojeni. Pomerne hodne se zmenilo pro firmy, ale bezny zakaznik zatim zmeny nepocitil.

Je to pro vas uspokojujici a nebo jste otazku myslel jinak?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sneer  |  04. 02. 2002 17:41

ne - ja naopak tvrdim, ze treba mistni dvoumegabit za 23k nebo pripojka IP VPN 512 pod 7k - kdekoli, behem par tydnu a bez kecu - je pro bezneho zakaznika datovych sluzeb (a to nejsou domacnosti) podstatna zmena proti stavu, kdy mel eurotel jeste dybopol nejen na nmt, ale i na datove sluzby (o cemz se malo vi)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Š.  |  05. 02. 2002 08:51

sle my si asi rozumíme . Chtěl jsem jen naznacit, ze  bezna domacnost jeste vyhody nepocitila - je pro ni v celku jedno, jestli pripojka stoji 50k, 23k ci 7k  - kdyz je pro ni zajimava cena mezi 0.5 - 1k (vim, ze takove pripojky dne s jsou, jenze limit 200MB je trocu smesny). Ale samozrejme, bez konkurence v tehle oblasti by nemale zadnou sanci podobnou cenu ocekavat - takhle se ji muze dockat (a IMHO docka). Ańi liberalizace hlasovych sluzeb zpocatku neprinese tolik ocekavane snizeni cen hovorneho (podivjete se do Nemecka, tam se vyrojila spousta mensich spolecnosti, snazicich se konkurovat cenou DT a vetsina zakazniku, co k nim presla, je dnes zase zpatky - proste proces "normalizace" bude trvat dele), vse pujde pomalu - takze v datove oblasti to trvalo cca 5 let a jeste to neni optimalni, tak v hlasove neni duvod neocekavat podobny vyvoj - aby lide nebyli zklamani, ze zmeny nejsou hned.

Duopol mozna existoval, ale i v dobe tuheho datoveho monopolu bylo na nasem trhu nekolik spolecnosti, nabizejich datove prenosy satelitne - takze pro top zakazniky jakasi mizerna konkurence byla. Jinak je pravda, ze to bylo mizerne, nic neslo, vse trvalo....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dan.fryda  |  01. 02. 2002 22:00

Já osobně myslím, že mistrem "humoru a nadsázky" je Český Telekom !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  16. 01. 2002 13:29

Rovné podmínky  - ony někdy někde existovaly?  Sotva - vždy má někdo výhodu a někdo nevýhodu. Vy máte nevýhodu, že jste ekonomicky nezajimavý a na ekonomicky nezajimavém místě - svůj problém s levným připojením k Internetu můžete vyřešit přestěhováním. Výhodu máte ve větším klidu, levnějším nájmu, čistčím prostředí (možná). Nemůžete chtít vše - a mimochodem sám přiznávate, že CTc je pro vás stále jediná ekonomická varianta. Na výběr totiž máte minimálně i to GSM (za drahotu nemůže CTc, ceny si stanovuji operátoři a pokud vím, v jednom programu máte dokonce 40 minut za 10 Kč měsíční poplatek).

S příklade BT máte pravdu, mne by se také libilo mít neomezené hovory a surfovaní za nějakých 26-28 liber měsíčně ci pevnou linku za 40 liber a divím se "nestatečnosti" představitelů CTc, ze podobný tarif (treba neomezene surfovani off-peak) ci neemezene mistni hovory (treba taky off-peak) nezavedly. Ale nejak jsem do tohoto stadia zatim asi nedospeli - jednou uvidime.

Ten nápad s vedením ve vlastnictví státní společnosti byl z mé strany jen předpoklad vašeho uvažování. Za třeba 5 let bychom tady pak zasa nadavali pro změnu Statnimu dratnimu systemu, a.s. za velke naklady, špatné služby (operatoři by se vymlouvali na stav vedení) a zdražování..... Technicky je to jen obtížně proveditelné - ty dráty vedou do objektů CTc, zakončene jsou na rozhrani ustředen a nevím, jak by jste tyto skutečnosti ošetřil - kde a kam by se operatoři připojovali se svými ústřednami, kde by končil majetek jednoho a začínal majetek druhého - a hlavně by bylo zajímavé právní ošetření zabavování části majetku polostátní, tedy polosoukromé,  společnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan Frýda  |  16. 01. 2002 21:10

Bohužel s Vámi musím souhlasit - a sám jsem již upozornil, že  na toto řešení je poněkud pozdě, a že by  silně zavánělo "znárodňováním".  Ostatně skutečná liberalizace není a nikdy nebyla v zájmu ani CTc, ani vlády, ať  byla jakákoliv.

Ale Telekom nenabízí přijatelný "paušální datový tarif" z důvodu vlastní "nestatečnosti", ale proto, že zde není vůle a vlastně ani páky, které by ho k tomu přinutily. ČTÚ úkázal, že nemá buď dost pravomocí, nebo samostatnosti a snahy to změnit. CTc nás má tak v hrsti prostě proto, že mu to bylo úmyslně umožněno a v tom případě by toto moje řekněme příliš radikální řešení bylo lepší, než žádné. Věřím, že v případě vůle jsou řešitelné i právní a technické těžkosti. Stát je nyní pokud vím jasně majoritním vlastníkem CTc  a po odkupu zbývajících 27 % od Telsource a drobných akcionářů by nebyl problém "dráty" legálně a technicky od CTc oddělit (vyvlastňoval by je a přiděloval fakticky sám sobě) a  teprv pak ho prodávat. Samozřejmě že s výrazně nižším ziskem pro státní pokladnu a v tom je právě "zakopanej pes".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jarda kubinek  |  14. 01. 2002 13:06

abych Dana podporil , posilam jeste jeden podnet k zamysleni:

- zde je link na vysledky hlasovani parlamentu o novem telekomunikacnim zakone ->

http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=18468

jelikoz je to uz rok a 3/4, mate moznost si dat do souvislosti jeste lecktere kroky a nazory jednotlivych poslancu od te doby a podle to usoudit, jak to asi mysli jednotlive strany s rozvojem telekomunikaci. A podle toho volit.

p.s. Jinak tato diskuse obsahuje skrytý ideový stret mezi obyvateli vetsich mest, ve kterych existuji alternativy k monopolu telecomu a mezi obyvateli dedin, kteri si na CTc vyvzdorovali pevnou linku, aby mohli byt on-line a ted se citi pravem jako hnupi.  Ve meste neni problem koupit si prijimac na mikrovlnu, najit v baraku par chtivcu internetu a mam pripojeni nonstop za primerenou cenu. V chaloupkach pod lesem toto udelat nejde a proto se zde bere tolik bezmocneho vzteku.

Pouhym (ale nesmyslne slozitym) propoctem se da najit uchazejici tarif, ale zaroven z nej zjistite, ze nejvice biti jsou ti, kteri maji telefon pouze na obcasne hovory a pouzivani internetu k e-mailovani. (Nesmejte se, existuji i taci.) Zanikem tarifu Internet 2001 si musi kazdy za pouzivani internetu priplatit a tady plynou CTc do kapsy dost velke penize.

j.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  14. 01. 2002 14:28

Ja jsem obyvatel velkekho mesta, ale vami uvadene vyhody nemam - prijimac na mikrovlnu je mi nanic, protoze jsem v zakrytu a kvulu jednomu zakaznikovi nidky neudela prestupny bod. V baraku bydli jen ma rodina a tedy ani tudy cesta nevede. Jenze se mi nechce kvuli interentu stehovat na sidliste do panelaku.... A tak radeji platim. (i v tom panelaku se musi udelat rozvody, koupit minimalne hub atd. - to vse neco stoji)

Ani mne se zdrazovani nelibi - ostatne kteremu zakaznikovi se libi zdrazeni sluzby? Pokud neco vyuzivam malo, je logicke, ze to malo stoji pomerne hodne - a neplati to jen u telefonu. A abych se opakoval, NA DATOVE KOMUNIKACE U NAS MONOPOL JIZ NEKOLIK LET NENI.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Josef  |  10. 01. 2002 09:28

To je hezký názor . Pravda ale je, že jsme všichni majitelem pouze toho výkopu, drát do ceny připojení prý není započítán.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m  |  10. 01. 2002 12:29

super, takze jestli jsem majitelem vykopu, hned zitra ho odhrabu, zaleju betonem drat bude v bezpeci, takze me nenapadnou ze jim ho nicim (jestli ovsem na tom pozemku bude vecne bremeno

a az se jim za 5 let drat poskodi(budou chtit rozsirit) tak si kousnou

sice je to krasne, bohuzel to nakonec zaplatime my (viz akce mobily, zavadeni stanic na osamela mista apod..)

ne treba ted, ale za 2 roky az to telekom bude pronajimat.. oni nejsou blbi, oni si to zapoctou a operatori jim  to radi proplati, protoze kdyz bude cena pro vsechny, tak clovek bude mit smulu..

Kill them all, lets the God sort them out (heslo jednoho profesniho oboru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas  |  10. 01. 2002 16:09

Pokud se nemylim Telecom ziskal tyto "draty" od statu a to ve smlouve ve ktere se pise ze musi zavadet dalsi do zapadlich vesnicek a za predem stanovnou castku pronajimat tyto draty jinym. Smlovu pak jini zajimavy lide upravovali. Takze jestli Zeman podepise CT ze nemusi nic tak nebudte nastavny, ja ho nevolil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 01. 2002 16:45

Tomu nerozumím. Státu patřily dráty? (Možná tak ty ostnaté na hranicích :)). Infrastruktura zcela jistě patřila firmě, byť státní (protože za komunismu bylo všechno státní) - tj. firmě Správa Pošt a Telekomunikací, s.p.

To je rozdíl v tom, zda to patřilo státu (přímo) - nepatřilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vriter  |  09. 01. 2002 20:43

Není nad mobil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Josef  |  09. 01. 2002 18:29

Vážený pane Hlavenka,

Tak mám pocit, že jste se dal místo psaní o mobilních novinkách na "novinařinu" v duchu deníků Super a Blesk. Rozhodně se nechci zastávat Telecomu (ten má taky máslo na hlavě), ale myslím, že Váš server nemá zapotřebí získávat čtenáře tímto způsobem. Celá záležitost se zdražením je nafouklá bublina, která nemá reálný základ. 4% zdražení telefonních služeb, je opravdu "smrtící". Teď být Vámi se pustím do plynáren tam je 10% a vyúčtování nekontrolovatelné - to je opravdová "pecka".

Josef Ladra

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pluton  |  09. 01. 2002 18:48

Je hele ! A ja uz mel pocit ze na tu povidacku o 4% Telekomu nikdo neskocil. A ono jo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr K.  |  09. 01. 2002 19:59

To jsem blázen, nyní platím 236Kč a po zdražení budu platit paušál 419Kč měsíčně, tak to mě vychází na 77% (jedná se o telef.linku k podnikání). Pokud by se jednalo o nějakých 4 až 10%, tak by mě to nechalo naprosto chladným (když vezmu elektřinu, plyn atd. atd..., tak jsem si už zvykl).

 Je pravda, že nyní v tom paušálu budu mít kredit 100Kč které mohu protelefonovat, ovšem vztahuje se to pouze na hlasové služby a nikoliv na internet , takže opět k ničemu protože tu pevnou k telefonování téměř vůbec nepoužívám, největší část faktury od CTc je za připojení k internetu. Raději bych platil paušál o ten jejich kredit 100Kč menší a zaplatil bych si pak to, co skutečně protelefonuji.

I když ale odečtu těch 100Kč které mohu protelefonovat, tak mě to zdražení vychází na 35%.

Takové ty jejich reklamní slogany kolik až minut mohu nyní protelefonovat neberu vážně, protože někdy v noci nikam nevolám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Broža  |  09. 01. 2002 20:59

Pokud jste dobře četl, víte, že se nejedná o 4% zdražení, to tvrdí Telecom, aby chlácholil lidi.

A mimochodem, jste na MobilManii... ani na Mobilserveru, ani na Telefonserveru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 21:26

Všimněte si, že se vás nijak nesnažím urážet (a budu rád, když i vy budete pokračovat v diskusi korektním způsobem a ne někoho osočovat z bulvárnosti).

Vaše zdražení 4% je přesně v duchu komunistických úprav cen, kdy, jak praví lidový vtip, zdražili rohlíky o 100% a pak lokomotivy zlevnili o 100% a tím pádem zůstala cenová úroveň zachována.

Já se nebavím o nějakém celkovém nebo průměrném zdražování. V článku diskutuju pouze jednu jedinou věc, a tou je velmi podstatné zdražení paušálu, které se dotkne, podle mého názoru (potvrzeném navíc poměrně masivním odhlašováním pevných linek) části českého obyvatelstva, která na tom tak jako tak není příliš dobře a navíc nemá jinou volbu. To je vše, co jsem v článku chtěl říci a je to tam myslím dost jasně. Přejete-li si, polemizujte s tímto, ne s "čtyřmi procenty".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Josef  |  10. 01. 2002 00:00

Pokusím se odpovědět všem a tak po pořadě :

1. Nikdo Vás neosočuje s bulvárnosti, ale z článků stylu jmenovaných deníků. Na ostatních serverech s mobilními telefony jsem zaznamenal články o zdražení s následným vysvětlením a odbornou analýzou proč to tak je. Článek "Návod jak odhlásit pevnou linku...." je o ničem, stačí vytočit 0800 123456 a za pár minut je vše hotovo a zadarmo. Ostatní dva články s takovým názvem bych skutečně hledal jinde ne na mobilmanii.

Poslední článek se chvíli tváří jako solidní analýza trhu. Pak se ale dozvíme o sněhové kalamitě, Usámovi, zkrachovalých bankách, čokoládovnách a jejich bratrském spojení,  Škodě VW, že 8% z minimální mzdy je 190,- Kč  a nakonec o naší energetice.

2. Nechci polemizovat o procentech. Např. já budu platit zhruba o 100 Kč méně (na 1100,- Kč). Někdo o 200,- Kč více.  Jeden z pisatelů píše že platí paušál 236,- a bude platit 415,- , no dobře jsou to asi speciální paušály, ale budiž. Jako podnikatel jistě počítáte každou korunu a tak si lehce spočítáte, že na telefonu vyděláte mnohem víc než protelefonujete, neboť bez něho nejsou zákazníci. Když si stáhnete program pro výpočet a dáte tam data z posledního výpisu, dostanete se k reálné částce.

3. Telecom se chová tak, jak mu dovolila vláda. Každý podnikatel s monopolem by nejednal jinak. Stejně jako kdysi Eurotel prodával mobilní telefony za 60.000,- .Odhaduje se, že bude povoleno 55 firmám provozování telefonních služeb. Vše pak bude rychlejší a určitě levnější. Vše má svůj čas a je zbytečné to dramatizovat. Na to abyste ušetřili je jeden učinný lék. Zastavte se na Telecomu a linku zrušte. Po cestě si kupte v bazaru mobil za 1000,- Kč a kartu za 400,- na půl roku a máte po problémech. A na slova "nedokážu bez telefonu žít" je jedna odpověď - "každá sranda něco stojí".

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Albertus  |  10. 01. 2002 18:25

Milý Josephe,

pevnou linku používám pouze na příchozí faxy. Dosud činil paušál 225Kč (podnikatel), nyní bude 399Kč. Jestli jsou to 4%, tak se vrať do školy. Hovoříš-li o průměru 4% jako výsledku teoretického matematického výpočtu postkomunistické firmy Telekom, pak jsem v obraze, jako ty rohlíky a lokomotivy.

Přeji hezké dny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  11. 01. 2002 20:19

Nejlepší by bylo, kdyby jste si vzal vypis za sluzby za minuly mesic ci mesice  a kalkulacku a pocital. Pokud telefonni linku pouzivate proto, aby jste telefonoval, tak zjistite, ze to mozna neni zdrazeni o 4%, ale ve vasem konkretnim pripade treba o 8% - a ze koneckoncu se nic tak strasneho nestalo (jaksi neni komunismus, aby bylo neco zadarmo  ). Ja si to spocital a vyslo mi, ze +/- budu platit asi stejne, jen pokud bych chtel naklady stahnout na minimum (nevolat) , tak je to podstatne drazsi.

K zvednuti pausalu a zavedeni kreditu - pokud mate auto s zivotnosti 10 let a rocne ujedete 10 km, nedivte se, ze vas jeden km prijde na 2.000 Kc, kdezto normalniho cloveka, ktery si auto poridil pro jezdeni treba jen na 3,- Kc.

Teoreticky vypocet postkomunisticke firmy Telecom byl schvalen statnim uradem a opiral se asi o fakta a metodiku, ktery tento statni urad schvalil - takze spise nadavejte jemu ze vysly 4%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  09. 01. 2002 16:57

Někdo by to měl do téhle diskuze konečně napsat: K zádnému zdražení ve skutečností nedošlo. Paušál sice zdražíl o 34 Kč (299-175-90) jenže na každém místním hovoru se ted šetří jeden desetník, takže to nakonec vyjde nastejno. Pokud vezmeme do úvahy roli jakou Telekom v posledním období sehrál při snížení poplatků volání z pevné na mobily, pak nezbývá než konstatovat, že to zas až takové Bratrstvo kočicí pracky neni. (Pravda k Rychlým šípum mají taky ještě daleko)

Rozum ovšem zůstáva stát nad tim, co dělá marketingové oddělení Telekomu. Trestuhodně dopustilo rozpoutání nenávistné kampaně v mediích. Moc dobře si mohli predem spočítat, že drzost ala "málo platící zákazníci nás nezajímají" si v současné situaci nemohou dovolit (zejména finančně). Přinejmenším bude potřeba investovat nehorázné částky do reklamy aby se to trošku vyžehlilo. Firmu to pochopitelně poškodi, výnosy klesnou, už tak oslabená tržní hodnota jakbysmet.

Myslím, že to svědčí o parádní dezorganizaci v předprivatizační agonii. Každý dělá co umi s ohledem na sebe a zájem celku je mu ukradený. Někdo dostal za úkol zvětšit výnosy na jednoho zákazníka - tak jednoduše odradí ty, co volají málo (splněno). Další zodpovídá za objem investic - natáhnou se dráty do míst, kde je nikdo nechce (taky splněno). Tým, který měl za úkol každý rok prosadit zvýšení cenu u ČTú se čini, za ta léta to docela ovládá,. Bohužel není nikdo, kdo by přehodil výhybku.

Už aby ten krám někdo koupil. Horší to rozhodně nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lowend  |  09. 01. 2002 13:38

Jasný článek, ale jen by mne zajímalo, zda autor skutečně zná Maršov? Asi ano, protože to celkem odpovídá. Je to malá vesnička asi 10 km od Uherského Brodu, je zde asi 30 domů více či méně rozpadlých a žije zde méně lidí, než je zde domů. Skoro kraj světa.... A sem se ČTc skutečně asi nechce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 14:24

Já znám jiný Maršov - ono je jich víc. Ten zase tak malý ani opuštěný není (je kousek od Brna)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 15:17

Jeste porad tam maji na znacce oznacujici zacatek obce dopsano Chrousty nezerem...  ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zogoth  |  10. 01. 2002 14:13



Marsov nemarsov kazdopadne CT v minulych letech polozil kilometry kabelaze mnohdy i do nejzapadlejsich der nasi uchvatne republiky. Pokud bude trend odhlasovani jak predpokladate predevsim u nemajetnych az chudych v zapadlych oblastech tak co ct udela s jiz natazenou kabelazi. Necha ji shnit v zemi nebo ji bude za drahe penize zbytecne udrzovat. A take pamatujte na jednu dulezitou vec v zapadlych mistech kde neni signal mobilnich operatoru je CT jedinou moznosti komunikace se svetem. A reci ze obyvatele venkova si spokojene ziji i bez technologii nebudu ani komentovat protoze bych musel byt sprosty.

s uctou

Zogoth

Josef Pokorny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jíra z Maršova  |  09. 01. 2002 14:38

Maršov je taky u Tábora a stejně velkej. Asi je jich víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vašek  |  09. 01. 2002 19:44

Maršov. Pche. 30 lidí. Pche.

Pejdlova Rosička ! okr. JH, u Včelnice. - 4 stálí obyvatelé. - 1 rodina (kdo asi? ), dva baráky !

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pluton  |  09. 01. 2002 11:55

He, ja mam takovy cukani... Mam chut nechat si na chalupu natahnout telefon. Telekomove ho predpokladam casem natahnout budou muset, kdyz uz tu povinnost maj. A az ho tam budou mit natazenej, tak jim reknu - jooo hosi, kdyz jsem si ho objednaval, tak to bylo za 175. Ted chcete 300. Za tyhle prachy ho uz asi nechci, smotejte si zase tech 8 kilometru dratu...
Nic nezakonnyho bych myslim neudelal.. A mel bych takovej nakej malej ceskej dobrej pocit, ze jsem je holomky vytrestal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Šmejkal  |  09. 01. 2002 14:04

To mne napadlo taky, když jezdím kolem takové opravdu osamělé samoty.  Docela bych jim přál, ať to udělá víc lidí. Ale ne za to zdražení-nezdražení, ale za to, jak jsou pomalí, nepružní a neochotní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fishie  |  09. 01. 2002 11:31

Vážení přátelé(i nepřátelé),

s většinou z vás souhlasím(90 procent) a přidávám se k házení bláta na vládu a následně na management Českého telecomu. Ale s mým kamarádem jsme přišli na to jak protelefonovat(nebo spíš prozáznamníkovat) jak dlouho vydržíte zdarma a to přes Český telecom.

Zařidte si Memobox Basic plus jehož zřízení je zdarma.Přesvěčte lidi kteří s vámi často telefonují aby si tento typ Memoboxu taky pořídili.No a teď to příjde.Mezi Memoboxy Basic Plus lze posílat hlasové zprávy na jakékoliv číslo v České republice zdarma.Přístup na službu je také zdarma, ale pouze z vaší telefonní stanice.Oznamování zpráv je taky zdarma a je prováděno tak, že vám normálně zazvoní fén a ozve se vám Memobox(Volá se na číslo 0800121314)Takže si mezi sebou můžete VMSkovat.Jedinou nevýhodou je že protějšku nemůžete skočit do řeči.Je to prostě posílání hlasových zpráv.Ušetří to mraky peněz, a máte za již tak značně vysoký měsíční paušál službu navíc.Lidi se takhle alespoň naučí kecat do záznamníků.

Škoda že fůra lidí je líná zavolat na zákaznické centrum a tam si to zařídit.Vždyť stačí jenom jeden telefonní hovor, který musí vyřídit majitel telefonní stanice.

Já takhle na memoboxu vysim třeba tři hodiny.

V poslední době funguje služba Memobox Email, pomocí níchž dostáváte zprávy na e-mail(ve formátu real-audio) a upozornění na mobil(logicky).Funguje to ale jen do 15.ledna

Holt tady se pozná chytrý český človíček

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Broža  |  09. 01. 2002 11:39

Bohužel, tento hovor ale není online, tj. musíte vždy počkat, až druhá strana "vyřídí" odpověď. Navíc paušál Telecomu za tarif musíte platit vždy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
UderNik  |  09. 01. 2002 12:30

Pane Brozo, skvela reakce, v prispevku Fishie je to ale take zmineno!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Broža  |  09. 01. 2002 13:14

Jsem to nedočetl do konce, což jsem asi měl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
UderNik  |  09. 01. 2002 12:34

viz:

Jedinou nevýhodou je že protějšku nemůžete skočit do řeči.Je to prostě posílání hlasových zpráv.Ušetří to mraky peněz, a máte za již tak značně vysoký měsíční paušál službu navíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FOK  |  10. 01. 2002 10:27

Tak to mi urcite poradita, jak si zridit Memobox na nasi uzasne analogove ustredne. Neporadite, protoze to nejde. A podobnych sluzeb, ktere lze aktivovat pouze na digitalnich ustrednach je mnohem vice. Zajimalo by me, jak telekom na te analogove ustredne bude resit problem prenositelnosti cisla. Asi dost tezko. Hlavne ze investoval do rozsireni, aby bylo mozne tarifikovat i mistni hovory.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Filip Soukup  |  09. 01. 2002 11:28

Myslím si, že je zde v zásadě několik věcí špatně:

1. monopol - je obecně známé, že monopol nabízí méně služeb za vyšší ceny - ale všechen zisk nejde do kapsy jen jemu - neefektivnost monopolu lze dokázat i na tzv. ztrátě mrtvé váhy - při působení ceny a množství totiž vzniká nejen tzv. přebytek výrobce a přebytek spotřebitele, ale i něco, co nepřipadá nikomu, a o tom hovoříme jako o ztrátě mrtvé váhy - nemá z toho užitek ani výrobce, ani spotřebitel.

2. I proto je monopol špatná varianta.

3. Dále se monopol vyznačuje nepružností - můžu uvést na příkladu - někteří zákazníci čekají na zavedení EuroISDN linek už půl roku!

4. Jako obrovské selhání ze strany státu považuji to, že ačkoliv stát je většinovým vlastníkem, top manageri Telecomu jsou ze zahraničí! To mě připadá zvláštní - až takové prokorupční.

5. Je vidět, že management Telecomu má díky své nepružnosti a pasivní podajnosti (to vyplývá ale již z definice Telecomu) velice zvláštní - asi zastává koncepci, že za kvalitu jsou si ochotni zákazníci připlatit - ale nějak mu uniklo, že kvalita chybí...chce být moderní evropská společnost - ale zatraceně mu to nejde!

6. Já osobně bych se přikláněl pro liberální přístup tvorby cen pomocí několika paušálních programů, přičemž bych minimalizoval zásadní problém nynějších tarifů, neboť je jasné, že Telecom chce vydělávat, ale každý tarif by měl mít nějakou výhodu, a ne jako ted, kdy tam žádné výhody nejsou vidět. Názorný příklad:

a) tarif HOME MINI: měsíční poplatek 0, žádné volné minuty, ceny vyšší - koef. 2x standard

b) tarif HOME STANDARD: měsíční poplatek 199, 90 Kč volných minut kamkoliv, kdykoliv, nacokoliv, ceny zachovat v soucasné úrovni, zlevnit volání na mobily

c) tarif HOME MAXI: měsíční poplatek 499, kredit 300 Kč volných minut kamkoliv, kdykoliv, nacokoliv, volání o 30 % levnější než tarif standard.

d) tarif HOME ISDN NETMINI: měsíční poplatek 399, ceny volání stejné jako home standard, 90 volných min pro volání, internet připojení přes den 50 hal/min, od 18:00 15 Kč/hod.

e) tarif HOME ISDN NET: měsíční poplatek 999, ceny volání jako home standard, 90 min zdarma, internet přes den 20 hal/min, od 18:00 do 6:00 v ceně.

Tarifama Business se zaobírat nebudu. Myslím, že jsem během 5ti minut vymyslet tarify, které by byly výhodnější jak pro zákazníka, tak i pro telecom.

Filip Soukup - mobilhouse

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:51

ad 4) Naprosto nesouhlasím! Zahraniční manažer je nesrovnatelně hůře zkorupmovatelný než ten domácí. Jednak se venku korupce nepěstuje jako u nás (pokud ovšem manažer není z Ukrajiny, a to není), jednak je to pro něj pouze další štace v mnoha - odkroutí si a jde dál, do jiné země, nebo domů. Náš manažer má Česko obvykle "na doživotí" a proto jde cestou vztahů, kontaktů, známostí - i korupce.

ad 5) Sice mě asi budete kamenovat, ale nepovažuju management Telecomu za špatný. Mějte na paměti, že se jedná o velmi zvláštní firmu, ve které tahají za drátky různí vlastníci, pseudovlastníci, regulátor a různé další vlivové organizace (např. politické strany), a drátek každé vede docela jiným směrem. Jako hodně ustrnulý a do minulosti zahleděný mě připadal management Sv. Nováka před pár lety, který například zcela zanedbal budování image ČT a "schopnosti dobře sloužit", a to se i dnes mnohem lepším šéfům těžko dohání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Filip Soukup  |  09. 01. 2002 12:49

ohledně bodu 4) nemyslel jsem, že zahraniční management je zkorumpovatelný, poukázal jsem na to, že zahraniční partner, ač má menší podíl, má své managery na nejvyšších funkcích, v každé divizy atd pracuje několik českých managerů a nad nima - dosazenej holandan popr anglican - vypadá to, jako kdyby stát - vetšinový akcionář - neměl v Telecomu většinové rozhodování.

ohledně bodu 5) nemyslím si, že všichni manageri jsou v Telecomu špatní - ale nekomunikací mezi státním a zahraničním podílem, mamutím pojetím, samotným monopolem atd. vzniká prostor pro neefektivnost a špatné koncepce - za tím si stojím.

Filip Soukup - mobilhouse

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 13:16

Jo, jasně, v tom si rozumíme. CHápu, že je "divné", že ve spoustě firem, i českých, je na vedoucích místech člověk ze západní země, ale upřímně řečeno - oni skutečně před námi mají velký náskok. Tady se nikdo neučil manažovat padesát let, oni se tvrdě školí a ti nejlepší jdou nahoru. Obrovská propast je v oblasti financí - něco jako "český finanční ředitel" velké korporace snad ani neexistuje :)

V tom dalším bodu jsem chtěl říct, že mnozí dobří manažeři v ČT bojují marně proti větrným mlýnům (taky odcházejí...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Filip Soukup  |  09. 01. 2002 13:29

Mně by bylo jedno jestli ty manageri jsou cesky ci zahranicni, ja jsem se jenom pozastavil nad tím, kdo je dosadil - že menšinový zahraniční vlastník.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 14:21

Jasný, ale to je právě záměrné a logické! Zahraniční firma nebyla ani tak "vlastník" jako "investor". Přišla, nalila desítky miliard Kč za minoritu v české firmě - ve státě, kde se pořád ještě podniká dost neprůhledně a občas dost špinavě.

Za to si ZCELA LOGICKY vymohla kontrolní posty v této firmě - aby nebyla okradena. Vy byste investoval 20 mld do společnosti v Turkmenistánu za minoritu a ještě tam nechal místní manažery?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Filip Soukup  |  09. 01. 2002 14:24

majoritním vlastníkem je snad stále ještě Česká Republika.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  09. 01. 2002 21:43

TelSource měl v Telecomu 27% a po té tuším 33% podíl. Ve světě je běžné, že ten kdo vlastní nadpoloviční většinu rozhoduje o všem. U nás byla postava gen.ředitele pouze nastrčenou loutkou aby byla iluze dokonalá, ovšem jeho praktický vliv nas běh věcí byl pramalý a o všem rozhodoval TelSource, což bylo několikrát naznačeno v různých článcích v posledních letech.

Zajímalo by mne odkud berete jistotu, že peníze byly opravdu investovány a neležely jen někde v bance na účtě, zatímco většina věcí byla pořízena na dluh. Představte si: partner vyžaduje návratnost investic (které nikdy neinvestoval) a nakonec když už to tolik nenese se snaží z celé věci vytratit. Veškeré informace jsou tajné (včetně těch, že jsou tajné ) Není to geniální obchod ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 22:40

Nechci vás urazit, ale domnívám se, že o tomti víte naprosto kulový stejně jako já - že kdo na toto téma (pravomocí) spekuluje, se vystavuje leda ztrapnění.

Způsob rozhodování ve firmě určuje a) zákon (který nelze přerazit žádnými smlouvami, a tam je celkem jasné, co si může dělat supermajoritní vlastník, vlastnící nad dvě třetiny firmy), b) akcionářská smlouva, c) stanovy. Ani akcionářskou smlouvu ani stanovy nikdo z nás neviděl, tedy hovořit o tom, co kdo měl či neměl právo v Telecomu přikázat či schválit, se dá stejně kvalifikovaně jako se bavit o tom kde přesně se skrývá bin Ládin.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  09. 01. 2002 23:01

Máte pravdu že o tom vím kulové. Ovšem pak nechápu kde jste vzal tu jistotu, že došlo ke skutečnému investování těch peněz. Tahle pochybnost se už v minulosti objevila vícekrát a dodnes ji nikdo nevyvrátil. Přihlédneme-li ještě k problematické pověsti KPN v zahraničí, pak nelze tuto variantu úplně odsoudit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 01. 2002 00:09

Jistotu nemám ani v tom, jestli zítra vyjde slunce - pokud to budeme takhle stavět, asi moc debaty nebude :). Píši zde své názory, domnívám se, že pro ně mám argumenty, které také uvádím - nic víc. Nechtějte po mně, abych vám ukazoval výpisy z účtu ČT a místopřísežná prohlášení jeho představitelů, co firma obdržela, coby důkazy; to neumím. Když se mě zeptáte, zda si jsem stoprocentně jistý, zda Vladan Crha není mimozemšťan, tak vám odpovím, že důkazy pro to nemám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  10. 01. 2002 02:41

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 15:39

Tak ted uz je drobnost - aby Telecom tve navrhy akceptoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Filip Soukup  |  09. 01. 2002 19:51

JSEM OCHOTEN za 580 tis měs,  AUDINKU S8 s ochrankou (nechci ale tu vojetou s kterou jezdi soucasnej sef - chci bud novou, nebo novyho dvanactivalcovyho sedmickovyho bavora), dále služební byt (snad se brzo vystěhuje  ) + další komfort /hrazené cesty do zahraničí atd., nějaký super pěkný sekretářky.../ TEN JOB VEZMOUT.

Kdyžtak se mně ozvěte na mail nebo na mobil.

Děkuji.

Filip Soukup - mobilhouse

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Křičenský  |  09. 01. 2002 10:18

Vážení

1) Blíží se volby a tak až nám dámi i páni kandidáti budou mazat med kolem huby připravne si pár otázek a nenechme se opít rohlíkem.

2) Pokud by se našla sosobnost chtělo by to vyhlásit BOJKOT II.

PS. ČT, ČD, a Česká Pošta jsou asi nezničitelní pozůstatky bolševizmu.

Petr

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:21

Krásná ukázka češtství... vás bude jednou někdo citovat:

1) "Jsou to hajzlové!"

2) Vyhlašme bojkot!

3)... sorry, já ten bojkot vyhlásit nemůžu, znáte to, nezlobte se... ale takhle někdo jinej, kdo by to vyhlásil, dal si s tím práci, nesl kůži na trh, to by se nenašlo?

Kdyby byli všichni takoví, tak sedí na Hradě ještě pořád Husák.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  09. 01. 2002 14:38

pokud by se našla  osobnost - vy vazne umite pobavit. A těch dam a panu se jako zeptate na co? Jestli jsou CTc, CD a CP pozustatky bolsevizmu? Inu jsou - asi jako vy  a ja -kdo v teto zemi neni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J  |  09. 01. 2002 21:07

Bohužel...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Souček  |  09. 01. 2002 10:13

Dva aspekty už tu byly zmíněny.
1. ČTc už má vechny dráty nataženy, na mnoha místech úplně nové, a v nejbližší době budou všechny linky digitální. Tím, že mu ubude zákazníků, se mu prakticky nesníží náklady, protože uvolněnou kapacitu ústředen nijak nevyužije a dráty ze země taky nevykope. Jediné skutečné náklady na takovou linku jsou nějakých 5,- Kč měsíčně za odeslání vyúčtování. Sice tady byla zmínka o hnití a výměně vedení, nemyslím si, že by to byl nějaký častý případ, alespoň pokud znám ze svého okolí.

2. Tím, že se zákazník odpojí, ztráci ČTc i příjmy z příchozích volání na tuto linku a případné další zisky z dalších (budoucích) služeb.

Bráno čistě z hledisky největší efektivity, stačilo by ČTc mít několik tisíc největších zákazníků, a 99% jich zrušit. Jenomže ono jde i o to, že nějaké investice už byly učiněny, a každá koruna, které se z nich navrátí navíc se počítá.

Proto si myslím, že byla rozhodnutí motivována i nějak jinak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:24

Nevím, zda údržba fixních linek skutečně stojí tak málo, nic, nebo hodně... to jsou asi informace, o kterých můžeme jenom spekulovat. Každopádně ale Telecom musí udržovat početné štáby svých lidí po celé republice, i v "nevýnosných" oblastech, udržovat tam pohotovost "co kdyby něco". I tohle něco stojí, nejenom když zrovna uhnije drát.

Jinak si nemyslím, že firmy uvažují stylem "nainvestovali jsme, tak z toho přece MUSˇIME něco mít". To není pragmatické - většina firem se soustředí na core businesses a pokud něco nevynáší či nevynáší dostatečně, tak to pošle k čertu bez ohledu na to, kolik se do toho nainvestovalo. Nainvestované peníze jsou utopené, pohřbené, pryč - důležité jsou jenom stávající a budoucí příjmy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  09. 01. 2002 20:51

Nemusí udržovat početné štáby lidí, protože na většinu věcí si stejně najímá externí firmy. Pokud uhnije drát, tak to stejně bude trvat několik dnů než se začne vůbec něco dít, takže o nějakých extrémních nákladech na údržbu nemůže být řeč. Odhaduji že celé náklady na údržbu za posledních 10 let byly stále menší, než to co stála ona "nezbytná" změna názvu a loga. Ale to už jsme zase na začátku, tedy u panu Dyby a supertajných smluv

Mimochodem, nejmenovaná tuzemská společnost vyvíjela několik let pro Telecom (dle jeho zadání a včetně mnoha šílených požadavků na spolupráci s existujícími zařízeními) digitální ústředny světových parametrů a těsně před dokončením pan Dyba přišel se svými známými z TelSource, celou zakázku zrušil a nakoupily se zahraniční zařízení za světové ceny. Na kolik tohle asi všechno přišlo ....

Pokud plesnivé dráty v Horní Dolní Telecomu nevydělávají tak ať je uvolní pro potřeby jiných, kteří to možná budou vidět jinak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 22:32

To máte úplně jedno, jestli je to externí firma nebo interní firma. Ti lidé musí být k dispozici tak jako tak, a musí se tak jako tak platit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  09. 01. 2002 22:56

Ano, ale i tak nelze předpokládat že náklady budou vysoké (pokud to nebylo předem tak domluveno). Jinak stále je tu možnost, kterou jsem naznačil v poslední větě předchozího příspěvku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Brutus  |  09. 01. 2002 10:00

Všechny nás to štve, ale opravdu výhodné řešení v nedohlednu. Konkurence se i po zrušení monopolu bude soustředit na podnikovou klientelu, možná bude mít snahu získat zákazníky ve větších městech. Tahat nové "dráty" stojí peníze a ty současné patří vesměs Telecomu. Chyba je, že monopol Telecomu přežil tak dlouho, tj. že dnes doplácíme na chybné rozhodnutí vládních ekonomů z počátku 90. let. Navíc je pravděpodobné, že mobilní komunikace bude v oblasti hlasového spojení do budoucna vytlačovat používání pevných linek, ale ještě dlouho je nebude schopna nahradit zcela. To logicky povede ke snižování výtěžnosti z pevných linek a snaze zdražovat paušály. Neboť provoz sítě stojí v podstatě stejně, ať se volá či nevolá. Tlačit Telecom k zefektivnění služeb (a tím zamezit růstu cen) může jedině reálná konkurence a ta tu v oblasti "domácích" přípojek nejspíš jen tak (pokud vůbec někdy) nebude. Nevím, jak je na tom síť Telecomu kapacitně. Ale docela bych si rád nechal vysvětlit, proč za cenu "vyššího" paušálu nenabízí Telecom mimo špičku neomezené připojení k Internetu a velké množství volných minut kamkoliv v rámci ČR ve své síti. Pokud by kapacita sítě stačila, určitě by se našlo hodně lidí, kteří by "nechtěli slevu zadarmo" a rádi by si za takovou službu připlatili. Co takhle Internet od 20.00 do 06.00 a o víkendech za 1000,- Kč paušálu měsíčně. Zatím ani tolik za připojení doma neutratím protože "šetřím". Ale když by to bylo tak výhodné. No nekupte to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mejlka  |  09. 01. 2002 10:24

Konkurence Telecomu nebude muset tahat nové dráty, protože Telecom bude mít povinost je  těmto firmám  poskytnout, a to buť zdarma nebo za poplatek , který stanoví ČTU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Brutus  |  09. 01. 2002 10:54

Zdarma??? Blbost!!! Za poplatek!!! Do toho se ale zřejmně započítají poměrné náklady a stejně to bude drahé. Telecom bude i nadále kontrolovat připojení domácností a to nezlevnění. To by musely dráty patřit někomu třetímu, kdo by je pronajímal všem operátorům pevných linek za stejných podmínek. To by pak vedlo ke konkurenci v nabízených službách a cenách za ně.

P.S. Kdybychom se uměli lépe zorganizovat, dali tomu trochu té publicity a masově bychom bojkotovali v určité dny např. připojení na Internet, myslím, že nějaký ten výsledeček by se dostavil. Halóóó. Kdo se do toho pustí. Kdyby třeba redakce MM + redakce Mobilu + redakce Živě + další provozovatelé internetovských servrů ... Já nemám potřebné kontakty, ale rád pomohu na místní úrovni (Hradec Králové).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:40

no, nechci vypadat jako zpátečník, ale myslím, že bojkot je hloupost a zbytečnost. Koho chcete potrestat? Myslím,ž e jsou drahé i rohlíky. Budu vyvolávat bojkot "za rohlíky levnější"?

Ti, kteří "za to mohou", sedí ve Strakově Akademii, a za půl roku budete mít možnost k tomu, projevit váš názor vhozením lístku do volební urny.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Brutus  |  09. 01. 2002 13:10

Nesouhlasím. Ani s rohlíky ani se Strakovkou. Nobo snad myslíš, že jiná vláda bude vládnout líp? Blbost. A rozhodně si nemyslím, že jsou vrcholní politici (obecně) ňácí blbci. Ale bojkotovat připojení přes pevnou linku na Internet svůj smysl má. Pokud se najde dostatečná skupina lidí, která každý např. čtvrtek se nepřipojí (když se jindy připojuje), a dá se tomu publicita, tak se - zvláště před volbami - dá i něčeho dosáhnout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 14:19

Četl jsi někdy volební programy stran před volbami, pečlivě a pořádně? (Neptám se, jestli je strany dodržují nebo ne - ptám se, jestli jsi je četl).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Brutus  |  09. 01. 2002 14:53

Sice nevím kam tím míříš, ale četl. Ne všech, ale ODS, ČSSD, KDU-ČSL a US ano. Stačí ? nebo si mám přečíst i program Erotické iniciativy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 15:15

Tak to smekám :), čte málokdo. Potom ale není tak těžké se rozhodovat, koho zvolit - přístupy jednotlivých stran k těmto věcem tam jsou. Pokud se stejně zachová zbytek národa, je po starostech. Pokud ne - no tak holt máš jiný názor než většina národa a musíš se s tím smířit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pol  |  10. 01. 2002 20:14

A všechny strany po volbách své programy (pokud tedy vyhrají) do písmene dodržují...   (akce čisté ruce - teď je možná mají ušpiněné, doleva nebo s Klausem - nebo to bylo doleva s Klausem?)

To jenom tak, aby řeč nestála a aby se nekecalo, jak volby vše napraví, pokud to zase nepokazí "blbci", kteří si myslí, že zase bude nějaká "opoziční smlouva",  a nebo se ti nahoře domluví nějak jinak a třeba tajně, a volit nepůjdou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 01. 2002 20:43

Víte, já si nedělám nějaké velké iluze, že politici do písmenka splní to, co před volbami slibovali a napsali do svých programů. Ale na druhé straně to nemohou totálně popřít. Jejich volební programy jsou "věčné" a kdykoli jim bude možné předhodit, že je brutálně porušují či že naopak dělají pravý opak toho, co slibovali. Tohle už není totalita - a lidé jsou u nás stále poučenější. Už nevěří tomu, že k úspěchu stačí, když se před národ postaví někdo, kdo vypadá jako Velký Vůdce, ale víc prověřují.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 14:30

Tak s timto zase nesouhlasim ja - ceho myslis, ze dosahnes? Ze Telecom zlevni??? K tomu jej donuti jenom odliv zakazniku a z toho vyplyvajici pokles trzeb, nic jineho, toto zdrazeni neni tak razantni, aby vyvolalo masovy odpor, zejmena ne lidi jako Ondrej Neff, ktery byl hlavnim protagonistou predchoziho bojkotu Inetu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:26

I po naprostém ukončení monopolu a univerzální povinnosti? Silně pochybuju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sšwac  |  09. 01. 2002 19:28

Že bude mít Telecom ňákou povinost? Že mu někdo něco nařídí? Že budou mít alternativní operátoři hotové linky? Že by se pak mělo slevovat? Ještě tu o Karkulce mi vyprávějte!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
charizard  |  09. 01. 2002 10:38

Řešení se jmenuje ADSL a po nástupu konkurence se nechme překvapit:

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:17

Obávám se, že není v nedohlednu... že neexistuje. Pokud je něco nákladově drahé (dotažení a udržování linky do odlehlých oblastí), tak to bude vždy drahé i pro zákazníka.  Může se nám to dokonce i nelíbit, stejně jako se nám třeba nelíbí, že musíme chodit do práce, abychom si vydělali na chleba...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 14:35

A co takhle bezdrat?????

Pokud pobezi v hornim CB pasmu (cca 2GHz), jde o prenos pohodovy a hlavni investice je do prenosoveho zarizeni - duplexove vysilacky. Uz dneska existuji provideri poskytujici pripojeni cenove na - nebo dokonce pod, urovni Telecomu a zhruba se stejnymi garancemi na prenosovou rychlost. A to nevite??? A nevite, ze pro bezdrat neni dratu potreba???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Juura  |  10. 01. 2002 01:28

Muzes napsat nejake blizsi info? Zbezne jsem se dival na CTU, a nikde jsem nevidel GL na CB kolem 2GHz.....Dik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  10. 01. 2002 14:19

Existuje GL na datove prenosy v pasmu 2,4 GHz - potvrzeno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Juura  |  10. 01. 2002 14:37

To jo. To je ISM. Mne tam zmatlo to CB coz je pasmo kolem 27MHz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 11:34

Nemohu souhlasit...

Snizovani vyteznosti logicky povede ke snizovani nakladu - jinak by podnik neprezil (bavime se o situaci za nekolik let, kdy uz nebude statni).
Realna konkurence pro hlasova spojeni existuje a je naprosto bezne dostupna - mobil nektereho z nasich operatoru.
Realna konkurence v oblasti datovych prenosu existuje a je bezne dostupna v husteji osidlenych mistech - bezdrat, o kabelu v Praze rovnez netreba hovorit, prestoze totiz pokryva relativne male uzemi, je schopen obslouzit vysoke procento populace (je to jednak hustotou osidleni a jednak tim, ze starsi lide zijici na venkove nebudou mit pravdepodobne o pripojeni na Inet takovy zajem, takze mnozstvi lidi mimo Prahu je relativne mensi - podotykam, ze nejsem "prazak", toto je proste fakt).

A kolik (vyjadreno v procentech) znate vy osobne lidi (firem), kteri u Telecomu zustanou (ac s nadavkami) a kolik podnikne nejakou zmenu v pripojeni??? - vychazim z nazoru, ze jste z HK, coz je dost velka aglomerace a alternativni pripojeni v ni urcite existuji (sam jsem z Moravy a tak vam nejsem schopen poradit, kam se obratit, ale tyto moznosti jsou i u nas - mesto cca 40.000 obyv.).

Duvod, proc Telecom muze prosadit takove zdrazeni spociva v tom, ze mnoho lidi, pouzivajicich jeho sluzby, je pohodlnych a pokud "na to maji" (tzn. vyse poplatku je neohrozuje existencne), nemaji zajem se nejak angazovat ("nemaji na to cas"...) - opet vim, o cem pisu, znam takovych dost (nebudeme si licit, ze prumerny clovek nema na zaplaceni cca 100 Kc/mes navic - ma, a tato stovka mu obvykle nestoji za to, aby se ucastnil nejake natlakove akce - nedej boze, kdyby ji mel snad dokonce spoluorganizovat).
Takze suma-sumarum, par set (mozna dokonce tisic) ucastniku ztrati - ale o ty postupne prichazi stejne, protoze jde o lidi (firmy), ktere si umi spocitat naklady a maji snahu je snizovat, ale jejich ztrata neni trvala - nabidne-li priste lepsi podminky, zase se mu vrati - tim spise, ze od pristiho roku bude prenositelnost cisla mezi operatory a pro firmy i jednotlivce uz nebude zmena operatora predstavovat spoustu nakladnych cinnosti (ohlaseni zmeny cisla partnerum, zmena kontaktu, vizitek...)
Ale obrat, ktery je schopen timto zdrazenim rapidne zvysit, mu za to stoji - jinak by to nedelal, nepredstavujme si, ze v cele Telecomu stoji banda debilu - i kdyz to tak mozna zvenci nekomu pripada.

Duvodu, proc Telecom takove zdrazeni prosazuje, muze byt vic - a pravdepodobne pujde o jejich kombinaci (nemam dost informaci, abych to mohl posoudit, ci dokonce vedel, jde o me dohady):
1. snaha "vytriskat" za letosek co to da - k pokryti co nejvetsi casti minulych investic, a to pred liberalizaci trhu (zaver 2002 - snad)
2. pokud ted vyrazne zdrazi, bude mit za rok z ceho zlevnovat - pri moznosti vyberu alternativnich operatoru se mu to bude hodit
3. politicky tlak (napr. vlady) ke zvyseni ucetni hodnoty a tedy prodejni ceny pri naslednem prodeji

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Brutus  |  09. 01. 2002 13:00

Mně samozřejmě jde především o datové připojení z domova na Internet, což je záležitost, která mi nepřináší žádný přímý ekonomický zisk. Toto připojení mi prostřednictvím Telecomu přišlo drahé doposud a bude stát ještě víc. Nehledě na dvojnásobnou cenu prvních deseti minut připojení. Kdo mi zaručí, že mi po deseti minutách linka "nespadne". A opravdu se to stává. Kdo mi zaručí rychlost toku dat. A je spíš zázrak, když to běží někdy trochu rychleji. Takže platím minuty ať data tečou i netečou. Já znám velmi dobře alternativní možnosti připojení k Internetu v lokalitě kde bydlím. Nebydlím však na sídlišti. V lokalitě mého bydliště (v centru města) je koncentrace potenciálních zájemců poměrně malá a tak se nikomu nevyplatí v tomto směru něco podnikat. Jiná situace je na sídlištích, kde se dá připjení pořídit (jen někde) za cca 400 Kč měsíčně. Co se cen Telecomu týče, je to hodně peněz za málo muziky. A zneužívají lidí, kteří nemají alternativní volbu. Navíc tuto firmu doposud vlastní majoritně stát, který zároveň znemožňoval konkurenci v oboru. Potom mi poněkud falešně vyzní snaha pánů Langra, Grose, Mlynáře, ktří objíždějí republiku a propagují Internet. Ve skutečnosti si pouze honí vlastní politické body. Domnívám se, že datové připojení v době mimo špičku zdaleka nestojí (náklady + přiměřený zisk) tolik, kolik si Telecom účtuje. Tak proč s tím "stát", majoritní vlastník Telecomu, něco neudělá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 14:45

Nerikej mi, ze v bezprostrednim okoli sveho bydliste bys nenasel nikoho s touhou zmenit pripojeni k Inetu?? A pokud ano, pak ti staci vysilacka, hubik a par metru beldenu (nebo jeste levneji - bez hubu, par metru koaxu) a "bezdratovy provider" - a jedete vsichni i bez Telecomu.....

A pokud jde o politiky - uz jsi posledni dobou zaznamenal nejaky pocin politika, ktery by byl ku prospechu nikoli jim ci nejake natlakove skupine obcanu, ale velke vetsine??? - pokud mas takovy dojem, mrkni semo-tamo na prenosy z Parlamentu CR, co tak resi za *ovadiny a jak, nebudes se stacit divit. A to nechci nadavat - debata o politice by byla na tomto foru nejak nemistna....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vašek  |  09. 01. 2002 19:35

Re:

Potom mi poněkud falešně vyzní snaha pánů Langra, Grose, Mlynáře, ktří objíždějí republiku a propagují Internet. Ve skutečnosti si pouze honí vlastní politické body.

A nejen body, oni si i honí !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  10. 01. 2002 09:34

Mozna i vzajemne......................

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlada Horak  |  09. 01. 2002 09:35

Chybi mne tu jeden argument (nebo jsem jej prehledl ?). Prece kdyz zrusi socialne slaby jedinec telefonni linku, tak uz mu zadny jiny majitel telefonni linky nezavola. Mam starsi rodice, kteri si jiz drahe pripojeni nemohou dovolit a tak odhlasili telefon. Tim prisel CTc nejenom o prijem z telefonni linky mych rodicu, ale i o nezadbatelny prijem z me telefonni linky, nebot jim jiz nemam kam kazdy vecer zavolat (jednalo se o minimalne 1000,- Kc mesicne). Cozpak si to CTc neumi spocitat ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pat  |  09. 01. 2002 10:07

Velmi dobrý postřeh, v diskusích se (téměř) nikdy nikdo nezmiňuje o příchozích minutách, které představují obrovské příjmy. Nedávno teď sice klesly asi o polovinu, ale pořád to jsou velké peníze. A v tomto konkrétním případě nejde jen o volání pevná-pevná, ale i z mobilů na pevnou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Brutus  |  09. 01. 2002 10:28

Nechci se Vás dotknout pane Horak, ale to jste nemohl chudobným rodičům těch 190 Kč měsíčně za Home mini dát, když si to nemůžou dovolit. Mohl jste jim volat každý druhý večer a ještě by Vám z Vašich protelefonovanych 1000,- Kč měsíčně něco zbylo. Ale možná jste jim koupil mobil a teď napumpujete za každodení volání rodičům o pár kaček více do některého z našich milých mobilních operátorů. Co vy na to???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlada Horak  |  09. 01. 2002 10:47

Nemejte obavy, svym rodicum jsem dal svuj starsi mobil s oskartou a sobe poridil vyhodny oskarovy tarif za 1000,- Kc, kde mam spoustu volnych minut a tak jsem s nimi ve spojeni i nadale ).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 10:52

I ty Brute?  

Ale vazne - o par prispevku vyse jsem popsal sve reseni tohoto stavu ja - a ne tim, ze bych rodicum platil ucty za telefon (alespon ne primo). Oba moji rodice dostali svuj mobil - na ten jim zavolam kdykoli chci (tedy, pokud jej zrovna nemaji vypnuty s tim, ze nikam zrovna volat nepotrebuji - ale tyto mouchy se postupne vychytaji), kdyz volaji oni me, tak hovor nezvednu a volam zpet - neplati. podobne to mam vyreseno se svymi detmi, muzou mne prozvonit kdykoli potrebuji neco duleziteho, pokud jde o ptakovinu plati si hovor sami z kapesneho (musky se opet doladi pri provozu) a mam klid a pokoj od CTc. Jedine, proc si zatim ponechavam linku Telecomu je Inet (pravdepodobne koncem tohoto roku prejdu k alternativnimu operatorovi a nebo se konecne "rozhoupu" a poridim bezdrat - za 1000,- neopmezeny pristup).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:00

Z nekvalitního data miningu bych Telecom rozhodně nepodezříval. Jinými slovy: obávám se, že jste v tomto druhu komunikace výjimka, že takových lidí je malá menšina. Kdo málo volá, tomu je málo voláno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  09. 01. 2002 09:10

   Také bydlím v malém městečku, kde získat telefon bylo kdysi něco prakticky nemožného. Od jisté doby, kdy se zčásti privatizovaný Telecom zavázal k zajištění x - nových linek, (což tuším stejně úplně nesplnil), se situace, nutno říci, výrazně zlepšila a prokticky všechny požadavky uspokojil.  Ale, co mě nejvíc udivuje, a proč vlastně píšu tento příspěvek, zmíněný Telecom pokračuje v zavádění linek na místa, kde vůbec žádné požadavky nejsou a nebyly, na místa, kde jsou často pouze odlehlé rekreační chalupy. Jejich majitele by ani ve snu nenapadlo, že na tyto kotáry někdo potáhne kabel a  dokonce někteří nechtějí kabeláře ani pustit na pozemek.
Shrnu-li to,  - nedivím se, že i díky takovýmto "Investicím" Telecom neustále zvyšuje a zvyšuje své ceny.                 JK

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivo  |  09. 01. 2002 09:00

Pene Hlavenko, k článku (obsahu) nemám připomínek, ale prosím Vás, pište česky. "Chudobní" je slovakismus, my máme slovo stejného významu - chudí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 09:57

Tož to víte, já su z pomezí...

Ale čeština zná slovo "chudoba", což je slovo zcela spisovné, jestli se nepletu, a přídavné jméno od něj odvozené přece může být "chudobný", ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  09. 01. 2002 13:38

Joj ty cesky nacionalista. Len sa nepoondej z jedneho slovakizmu. U nas sa pouziva plno cechizmov a ludia sa s tym zmierili.   Napriklad posielaju dopisy a mali by posielat listy.

Okrem toho sem tam okorenenie reci slovakizmom (alebo u nas cechizmom) je celkom vitane spestrenie.

A teraz uplne pomimo - predstav si ako sa citim ked na ceskych kanaloch pozeram slovensky film s ceskym dabingom - ved to je uplne zhovadenie celeho filmu ( asi akoby sme prekladali Pekarovho cisara, Cisarovho pekara do slovenciny) - trha mi to usi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 14:28

Ja taky "mimo misu" - v Cesku se vysila nejaky slovensky film dabovany do cestiny???? Ma otazka neni zlomyslny, ja se na TV moc nedivam..., ale slysel jsem (opet nemam vlastni zkusenost), ze na Slovensku se dabuji filmy ceske - je to pravda?
Jinak - nic proti slovencine, mam na vychod od Beskyd vela kamaratov a slovencina sa mi svojou zvukomalebnostou paci

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ales Michalek  |  09. 01. 2002 08:01

Take si myslim, ze ruseni pevnych linek u Telecomu neni pouze zalezitost (jak autor napsal) socialne slabych. Je to ostatne videt z nekterych prispevku. Vypada to, ze vetsina lidi bude nucena si najit alternativu pro svou komunikaci a v dobe, kdy Telecom prijde o monopol a ostatni poskytovatele pevneho pripojeni dostanou prilezitost uz nebude nikdo, kdo by o pevnou linku stal! Neznamena to treba konec tohoto druhu pevnych linek? Kabelova TV se mimo mista s uz existujicim kabelem siri vzduchem (satelity), hlasova komunikace pres mobilni site, internet take vzduchem (popr. casem i pres mobilni operatory)... Nac mit doma "drat"? Vznika otazka, jestli to neni zamer Telecomu - po nas potopa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Albertus  |  09. 01. 2002 07:55

Vážený pane Hlavenka, váš článek je mírně tendenční (rozumějte pomlouvající Telecom), ale proč ne, je to tak. V jednom jste však opravdu trefil hřebíček na hlavičku. Ve výžěžosti na jednoho zákazníka. Kdybychom seděli jeko ekonomové v této fimě a měli tuto  výtěžost zvýšit a on nám milion ze čtyř vůbec, nebo téměř vůbec nevolá, pak jediná možnost je zvýšit paušál i kdybychom měli Nobelovu cenu z matiky. Logika: Ti co poměrně volaj, tak si stovku provolaj zpět a ti "hajzlové" co nevolaj a kazí nám průměr (a my jsme pak neprodatelní) dobře jim tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zone  |  09. 01. 2002 10:46

OT: Nobelova cena z matiky se neudeluje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 10:55


Z aplikovane "matiky" ano - napriklad z ekonomie, teoreticke fyziky....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pluton  |  09. 01. 2002 11:38

Teda na nobelovku z aplikovane matematiky neaspiruji, ale neco jako selska logika mi napovida, ze kdyz uz mam vybudovanou sit, tak se budu snazit mit na ni co nejvetsi provoz a zakazniky budu naopak lakat maximalnim moznym zpusobem, a nebudu je prudit a nahanet do rukou konkurence. Dost pochybuju ze by na tom byla firma nejlip tehdy, kdyz by se ji povedlo odpudit vsechny zakazniky a nechat si jednoho vyteznyho, kterej by platil treba 100.000 mesicne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 14:23

Samozrejme, ze i v pripade zakazniku Telecomu plati, ze v mnozstvi je sila - ale o tom muj prispevek nebyl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
I. M. Bur  |  09. 01. 2002 16:21

[...] selska logika mi napovida, ze kdyz uz mam vybudovanou sit, tak se budu snazit mit na ni co nejvetsi provoz [...]

 

A tohle jako proc? Kdyz uz je sit vybudovana tak je jedno jestli je vyuzivana nebo ne. Tohle nejsou koleje (ktere zreznou kdyz po nich nebude vlak jezdit)... :)

Navic kapacita site neni nekonecna (prestoze ted byla dost slusne posilena), takze vic provozu == vetsi sance zahlceni ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 16:55

Je fakt ze telekomunikacni sit "rezne" stejne za provozu i bez nej, ale kdyz tam ten provoz neni, tak na stejne opotrebeni pripada mensi zisk (nebo je nutno zase zdrazit, takze hrozi dalsi odliv klientu) - a tudiz vydelava mene, nez by mohla - zahlceni bych se v soucane dobe moc nebal, precejen uz spousta zakazniku vola na jinych sitich nez je Telecomacka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomas  |  09. 01. 2002 14:23

Nobelova cena za ekonomii je pěkný podfuk, starý Nobel se v hrobě obrací. Nazývat jeho jménem cenu, kterou uděluje švédská centrální banka je nesprávné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  09. 01. 2002 12:36

tvrdi se, ze Nobelovi s nejakym matematikem utekla zena, tak proto si vyminil, ze Nobelovku nedostane zadnej matematik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 14:23

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn  |  09. 01. 2002 06:58

Nesouhlasim s autorem clanku. Cela rodina ma mobil (ja uz ziju mimo). Neoznacil bych nase za socialne slabsi. Ale nechce se jim cpat ZBYTECNE penize takove obskurni firme jako je telekom. A ja je plne chapu. Nejaky cas sem premyslel o zrizeni pevne ke me domu na internet. Nakonec sem se na to vykaslal. A dobre sem udelal. platit instalaci a ted odinstalaci.... :)  Myslim ze od Telekomu neodchazeji jen zakaznici, kteri utraceji mesicne za telefon do tisicovky. Lide i kteri utraci vic si proste jen UVEDOMILI, ze platit pevnou je dnes uz ZBYTECNE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 09:36

Jenom pár poznámek:
a) pokrytí signálem stále není stoprocentní a asi nikdy nebude - už se dnes moc nezlepšuje. Například na Vysočině, kde to dobře znám a která je zrovna příkladem oné chudé krajiny, jsou desítky, možná i stovky dědin, v jejichž domech signál nechytnete. Co nyní?

b) mobil je, ať počítám jak počítám, pořád podstatně dražší než pevná linka. Pokud ovšem telefonujete a nenosíte jej jenom za opaskem jako novodobý kovboj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 10:26

Dovoluji si s vami nesouhlasit:
linka Telecomu stoji cca 300,-/mes (Standard), z toho mohu 90 Kc provolat - cca 90 minut hovoru (jen mistni, pul spicka, pul mimo)
Oskarta - pri volani pouze do site Oskara priblizne totez (vychazi asi o 10 Kc pri 90-ti munitach volani lepe)
     Oskartu jsem zvolil proto, ze je asi nejlevnejsi z pre-paid karet a nezapocital jsem takove veci, jako bonus pri drazsim kuponu

Cili, pro mne je vse jasne - cele rodine Oskartu. Navic - kdo vola malo - napr. starsi lide (z duchodu jim po zaplaceni nutnejsich vydaju - najemne, teplo, voda, potraviny, obleceni na volani mnoho nezbude) plati jen to, co skutecne provola, zadny pausal!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pat  |  09. 01. 2002 11:18

Taky nesouhlasím. Lze najít mnoho volacích schémat (kdy, kam, jak dlouho), kdy je mobil levnější než pevná linka. Pokud člověk volá skutečně málo a neprovolá ani těch 90 volných korun, určitě by měl zvážit Slyším Vás nebo předplacenku (nejmenší měsíční náklady u Go - 16,70 Kč/měsíc (300 Kč/18 měsíců)).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kombajn  |  11. 01. 2002 12:10

a- ja problemy se signalem nemam, 95 pct casu jsem v Brne. nebo u nasich, kde problemy nejsou. Oproti pevne lince pak mam telefon STALE U SEBE, coz povazuji za tak velkou vyhodu, ze to snad ani vycislit penezi nejde. A pozor, mobil si muzu vzit i na dovolenou do ciziny.... celkove je pro me pevna tel. linka zajimava jen kvuli internetu, ale ten uz doma ozelim. Kavarny dnes nejsou zas tak drahe. I kdyz, je videt jak se v nasi republice dela podpora internetu domů. ;)

b- Pouzivam casto SMS a jestli protelefonuju za mesic 400 Kc (telefonuji celkem málo)??? stejne bych tak nebo tak volal jenom na mobily, protoze je ma kazdy a pevna linka by byla v tom případě podstatne drazsi  !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alfons  |  18. 01. 2002 21:44

Zapomina se na UZITNOU HODNOTU mobilu! Na TRVALOU dosazitelnost a pouzitelnost telefonu. Pevna linka ma uzitnou hodnotu v tomto kriteriu skoro nulovou a jeste za to zlodeji chteji tolik penez. Uz jsem ji zrusil a Telekomakum pristroj vratil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luboš Černý  |  09. 01. 2002 09:49

Vážený pane Kombajn.

Po přečtení Vašeho příspěvku ve mně hrklo. Co prosím myslíte tím - platit za odinstalaci-? Pokud mi odpovíte děkuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 10:39

CTc si za urcitych okolnosti muze nauctovat poplatek za zruseni pripojeni - ale obvykle to nedela.
Jinou veci je, ze po odpojeni casto vyzaduje zaplatit dalsi pausal bez ohledu na to, ze linka uz neni aktivni (pri podavani zadosti o zruseni je dobre si zjistit, k jakemu datu bude placeni pausalu ukonceno (obvykle k poslednimu dni nasledujiciho mesice) a nechat ji odpojit az k tomuto datumu - jinak odpoji hned, ale stejne platite az ke konci nasledujiciho platebniho obdobi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
---  |  10. 01. 2002 17:18

Paušál za jeden měsíc po odhlášení, teda za jakousi výpovědní lhůtu, jsem zaplatit odmítl. To je předpis ČTc, s nímž já jako zákazník nemám nic společného a nehodlám financovat debilní nápady monopolu. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivo Stejskal  |  09. 01. 2002 04:08

K cele kauze ohledne zdrazovani lze pouze podotknout, ze muzeme podekovat nasim vladnim cinitelum, kteri nepochopitelne vyckavaji s moznosti vstupu konkurencnich firem v oblasti telekomunikaci. Kdyby totiz na nasem trhu fungovala konkurence namisto soucasneho monopolu, tak bychom se nejakemu lichvareni ze strany Telekomu mohli svorne vysmat. Do te doby ovsem, budeme muset tento zlorad trpet a zoufale vyckavat na vstup konkurencnich firem. Zarnym prikladem je prece sit mobilnich telefonu. Do doby vstupu konkurencniho Paegasu, to u nas vypadalao take velmi povazlive. Vzdyt Eurotel si s nami take delal co chtel! A co teprve Oskar: to teprve zacalo  nabirat ty spravne obratky. A co z toho plyne? No to je docela jednoduche. Ruka ruku myje, neboli kdo maze ten jede. Zbytek at si kazdy domysli sam. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 09:34

Souhlasím, zejména nepěkné je prodloužení monopolu o dva roky. Ale pro pořádek si dovolím podotknout, že je velký rozdíl mezi mobily, které začínají na čisté louce, nic a nikoho "nedědí" a hlavně, nemají žádnou univerzální povinnost, a firmou, která to má.

Kdyby to, co platí pro Telecom, platilo i pro provozovatele mobilů, tak bych mohl, coby osoba bydlící v nepřístupné horské strži, říci: tak,hoši - objednávám si u vás tu službu za 1 Kč, a chci mít zítra signál - je mě jedno, kolik vás to bude stát, že extra kvůli mě postavíte nad mou jeskyní BTSku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  09. 01. 2002 21:27

S tou univerzální povinností to není tak slavné. Typický scénář: v odlehlé oblasti, kde dle Telecomu "nešlo zavést telefon" po několik desítek let se objevila firma (provozující kabelovou televizi), která byla ochotna telefony zavést. Jak mávnutím kouzelného proutku najednou Telecom vybudoval (jistě za ohromných nákladů) připojení pro pár lidí, které se nemohlo nikdy vyplatit. Takže celou věc můžeme nazvat spíše českým slovem svinstvo než čímkoli jiným.

O tom rozdílu, ano mobily začínaly na čisté louce a Telecom zdědil přístupovou síť i s kompletní databází zákazníků, včetně podniků atd. Kdo byl podle vás ve výhodnější pozici ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 22:33

O kterou "odlehlou" oblast se jednalo - nebylo to náhodou jedno nejmenované okresní město? :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  09. 01. 2002 22:52

Ne, o jednu nejmenovanou horu severozapadne od Mostu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  09. 01. 2002 10:28

Je pravda, ze Telecom ma monopol na hlasovou telefonii. Jenze ten je mu dnes stejne skoro k nicemu, nastup mobilu se situaci na trhu pekne zamichal. Situace kolem CTc je IMHO ukazkovym prikladem toho, jak nam politici "prodavaji skvele" zitrky", o ktere pak nemusime uz ani stat.

Co se tyce datovych prenosu, zadny monopol zde jiz tusim 2 roky neni. Presto se do teto "lukrativni" oblasti pripojovani malych domacnosti nidko nehrne a pokud ano, jsou ceny podstatne vyssi nez obcasne pripojeni k Internetu pomoc linky CTc. Ekonomicke zazraky se proste nekonaji - nabo snad nekdo vite o pevnem "levnem" pripojeni domacnosti k Internetu, ktere by bylo levnejsi nez minimalni cista mzda? (a prosim neuvadejte priklad kabelovky, to snad funguje jen v jedne casti Prahy, nikde jinde ne a provozovatele kabelovych siti maji urcite dobre spocitano, ze se jim to nevyplati).

Neobhajuji monopol Telecomu, je spatny a bylo minimalne nemoralni jej zavadet. Ale urcovat vysi telekomunikacnich poplatku podle toho, co je socialne unosne pro urcitou cast obyvatel, je trochu smesne - jak to udelame - zavedeme zakon, ze poplatek za telefon je 5% ciste minimalni mzdy? Ale co kdyz naklady operatora budou vyssi - to mu budeme zbytek doplacet ze statniho rozpoctu? (podobne funguji Ceske drahy - za optimalni to nelze povazovat). A kdo urci opravnenost vyse nakladu? Je mozne to provadet bez statem vlastnene spolecnosti?

Je mozne, ze  v nejake vesnici na Vysocine je telefon drahy a operator tam nyni BTS stavet nebude. Jenze jednoho dne ji tam postavi, protoze bude chtit ziskat i tech par potencialnich zakazniku. Je mozne operatorovi platit nejaky poplatek za vykryti urciteho uzemi ze statniho rozpoctu, musi se ale dobre nadefinovat podminky a hlavne umoznit kteremukoliv podnikateli se o tyto "dotace" uchazet.

A jeste jedno reseni - pokud se zdaji obyvatelum na vesnici poplatky CTc vysoke, at zalozi druzstvo, nechaji si privest treba jen 5 telefonnich linek, koupi si pobockovou ustrednu a rozvedou si draty do domu. Lokalni hovory budou mit zadarmo a jejich druzstvo jim na konci mesice rozpocita naklady (investice do ustredny, provoz na linkach CTc atd) - jen se obavam, ze budou platit tak 1000 Kc mesicne .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:30

Martine, zcela souhlasím, ale neporozuměl jsem té větě o prodeji světlých zítřků...?

Jinak si ještě nemyslím, že mobilní operátoři budou někdy stavět btsky pro  to, aby pokryli dalších potenciálních 20-50 zákazníků (takhle to na Vysočině, v Jeseníkách, na Šumavě atd. vypadá). To by byl silně ztrátový podnik a jejich image ani neuškodí, když to nepostaví, ani jim ji to nezlepší, když je postaví. Když místo toho dají ušetřené peníze do marketingu, vrátí se jim to nesrovnatelně snáze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  09. 01. 2002 12:07

Ty svetle zitrky jsme asi trochu prehnal, ale kdysi na zacatku 90.let politici monopol zduvodnili tak, ze jen tak lze od operatora chtit, aby pokryl cele uzemi (coz dodnes neni)  a ze pak bude dobre a bude hej - je to rochu utahnute za vlasy, ale IMHO to tak bylo. Situaci slo resit jinak, trebatim, ze by statni sprava vypsala rizeni na propojeni svych uradu a to vsech - z hlediska statu by tak doslo k pokryti vsech spravnich celku (a sekundarni efekt by byl dotazeni kapacity, kterou by bylo nutno rozprodat). Zda se mi to spravedlivejsi nez handlovani se vsemi obyvateli. Ale po bitve je kazdy general...... (jenze politici jezdili po svete a sbirali zkusenosti a nakonec udalali vec vyhodnejsi spise pro ne a ne tak pro ostatni). Takze lide by se meli poucit - jak ostatne spravne pises na konci ohledne tzv. privatizace energetik.

No a problem s BTS na Sumave - vidim to trosku jinak. Ale nevylucuji, ze mas pravdu. Jenze kdo jim tam ty kabely natahne ci postavi BTS a bude to financovat? Z ceho? Na tyhle oblasti samozrejme muze vzniknout nejaky fond, ktery pokryje zcasti financovani i provoz, jenze jak pak resit vysi poplatku - i ten budeme lidem dotovat? Nejsem principialne proti, jen mne zajimaji reseni

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 12:42

Když to vezmu odzadu - souhlasím, že by stát měl zřídit podpůrný fond a pomáhat tomu, kdo je "inherentně" slabší; od toho to stát mimochodem taky je. Dokonce i věřím, že tohle se zdaří, i když to asi nebude ze dne na den.

Jinak ale kdyby bylo možné se vrátit o deset let dozadu - jistě, že by se dalo leccos s Telecomem udělat jinak a líp (zejména s předvídáním éry mobilních telefonů, že - ale kdo to mohl předvídat?), nicméně jestli bylo rozumné už v té době na trh pustit konkurenci? Myslím, že ne: protože konkurence znamená konec regulace, nebo aspoň její podstatné snížení. Dovedeš si představit, že by byl paušál v roce 1992 těch tři sta korun měsíčně? To by bylo horší než když se za komunistů zdražilo pivo (prý vždycky padla vláda :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Filip Soukup  |  09. 01. 2002 13:04

Jeste dotaz na tuto reakci: Myslíte si, že vadilo Českému Telecomu , že mu začal konkurovat EuroTel? Mně by to osobně nevadilo, když by byl EuroTel můj, ale s nástupem konkurence /Radiomobil/ měli trošku změnit strategii a cenovou politiku -  i když tam byl problém, aby se to nedalo označit jako nekalosoutěžní jednání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 14:18

Slovo "konkurovat" je hrozně široký pojem. Konkurovat ve smyslu otevírání nových trhu (například jako když si HP začal sám sobě konkurovat, když začal k laserovkám vyrábět sám konkurenční inkoustovky)? To asi ne. Konkurovat ve smyslu jednoznačně parazitovat, "užírat" zisků ČT takovým způsobem, že celkové zisky ČT+ET by byly nižší než ČT bez existence ET? To určitě ano. Plus: "kdyby to neudělal ET, udělal by to RadioMobil", takže ve výsledku je pořád lepší konglomerát ČT+ET než ČT vs RM.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 15:16

He?????

V cem je spojeni CTc + Et lepsi nez CTc + Rm????? Myslim, ze vubec neni dulezite kdo je s kym spojen, ale to, ze existuje nekdo dostatecne konkurenceschopny mimo takove spojeni, ne??? A v tomto pripade je snad prinosem existence jakychkoli alternativnich operatoru vuci CTc v oblasti datove ci hlasove komunikace, existence nekolika mobilnich operatoru atd.... Nebo se pletu???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 16:18

mezi "+" a "vs" je rozdíl. Docela zásadní :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  09. 01. 2002 16:48

Ooooooooooooooooo sorry, ja uz na to nevidim, padam prcham........

Takhle je to - samozrejme samozrejme (taky hezka hricka, cestina bez diakritiky dokaze divy).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  09. 01. 2002 13:13

Vracet se do minulosti nejde a vse co napiseme je jen hypoteticke - nedelam si patent na rozum. Ale tenkrat bylo hodne hlasu proti zatazeni obcanu teto zeme do monopolu a to na velmi (nesmyslne)  dlouhou dobu - na jejimz konci je asi jasne, ze krome asi levneho telefonu v urcitem obdobi (92-00) z toho nebudeme mit nic a jsme zhruba na stejen vychozi care jako v roce 92 s tim ze to ted mozna pujde o trochu rychleji - ale babicka z horni dolni asi bude mit smulu, na socialni fondy se uz nemysli (tedy ne v takove mire, aby se to pomerovalo na % z prijmu).

On by mozna pausal stal 300 Kc v roce 92, coz by mozna vedlo ke krachu telecomu (nejak by nemel zakazniky), ale asi by vse dnes vypadalo jinak a my tady nepsali prispevky. A kdy je vlastne vhodna chvile na vpusteni konkurence? Jsi si jisty, ze je to zrovna dnes? A proc ne vcera a nebo proc ne zitra? A proc nebyla pred deseti lety?  A nebo pred 5?

Nejsem naivni, vim, ze asi v roce 92 nebyla vhodna doba, nebyla pripravena sit, nebyl vyrovnan alespon technologicky propad za vyspeleym svetem.

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  09. 01. 2002 13:03

Odpověď na Vaši otázku: Víte o pevnem "levnem" pripojeni domacnosti k Internetu, ktere by bylo levnejsi nez minimalni cista mzda?

Samozřejmě vím, jsem jím přes rok připojen. V Hradci Králové připojuje firma domácnosti prostřednictvím LAN připojené bezdrátem, paušální poplatek 277,- Kč (bez omezení času, objemu přenosu dat, rychlost většinou okolo úrovně dial-upu). Jinak nabídky na samostatný bezdrát okolo 1000,- měsíčně jsem viděl už taky 2 - 3.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  09. 01. 2002 13:28

Prima, to je podobne reseni jako v pripade vesnice-druzstva.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Brutus  |  09. 01. 2002 15:25

I já jsem z Hradec Králové. Připojení přes LAN? Ano, ale podmínkou je určitý počet účastníků v jednom domě. Bezdrát? Ano. Ale za 1000,- Kč měsíčně cca do 500 MB přenesených dat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Svoboda  |  10. 01. 2002 11:05

Bohužel s družstvem na rozvod telekomunikačních služeb to nebude tak jednoduché. Stávající monopol podle zákona neumožňuje nikomu jinému než Telecomu položit a používat dráty přes veřejný pozemek (pod silnice apod.).

Takže pokud chalupy členů zamýšleného družstva neleží na jednom soukromém pozemku, jsme zpět u Telecomu a jeho cen za poskytování telekomunikačních služeb… Jó, maj to holt dobře vymyšlený.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mowla  |  10. 01. 2002 15:42

Takze kdyz si firma na pronajatem pozemku mezi lehkymi stavbami natahne z jedne bunky do druhe datove a telefonni spojeni, jde o nelegalni cinnost??? Nebo - dve firmy ve dvou baracich pres ulici nemohou svepomoci navazat dratovou datovou komunikaci?

O tomto zakonu nevim prakticky nic, ale pokud by tomu tak bylo, pak ke schvaleni tohoto zakona musela byt v parlamentu potrebna nejen nadpolovicni vetsina, ale totalni vygumovanost..... (obycejna je tam sice casto, ale tak uplna?????)!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Svoboda  |  10. 01. 2002 16:17

Stav, ktery jsem sam vyzkoumal a neslo s tim dale pohnout smerem k pohodli "Uzivatele" popisuji odpovedi:

1)...Takze kdyz si firma na pronajatem pozemku mezi lehkymi stavbami natahne z jedne bunky do druhe datove a telefonni spojeni, jde o nelegalni cinnost??? ...
        Ne, 
Jde o vnitrni potrebu jednoho subjektu pro zajisteni podnikatelske cinnosti, ne verejnou sluzbu.

2) ...Nebo - dve firmy ve dvou baracich pres ulici nemohou svepomoci navazat dratovou datovou komunikaci?...
         Ne.  Naruseni monopolu na poskytovani telekom. sluzeb mezi ruznymi subjekty.

Sam jsem tento problem resil, muselo to byt (dle zadani) vsechno podle zakona, tak jsem se omezil na hlasove sluzby a Siemens Gigaset s vicero "sluchatky". Nositelem licence je vyrobce zarizeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Strimpfl  |  10. 01. 2002 17:05

1. a proto by vam to druzstvo proslo

2. monopol na datovou komunikaci od roku 99 ci 2000 neexistuje

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
siegfried  |  09. 01. 2002 02:55

Autorovi clanku,

Vazeny pane,

Zivotni minimum je pry  4100 Kc, minimialni mzda bude nejmene o 1000 Kc vice. Nejmensi tarif je 190 Kc. A to rozhodne neni 8% ani ze zivotniho minima. Naucte se prosim procenta. A opravte si vysledek.

Za jak dlouho utrati mala rodina castku za zakladni potraviny rovnajici se treba 1.000 Kc??? {Mala rodina 2 dospeli??}  Za mesic??? Pokud ano, pak  jsou to  mistri v nekonzumaci  a supersetrilkove a uz rozumim tomu proc je pro nekoho  lakave a zaroven bezpracnym zamestnanim byti na plny uvazek nezamestnanym profesionalenim prijemcem soc. davek a pozitku.

 Standardni pausal {zakony logiky - ostatni jsou nadstadardni} navic je ten ktery je nejnizsi a je proto urcen pro malo volajici. Byt malo volajicim neni znakem socialniho postaveni, jak se asi domnivate, ale prirozenym pravem, stejne jako byti jakkoliv hodne volajcim.

Pokud se zakaznici s peti telefonaty nevejdou do tarifu Mini, pak jich proste nemaji 5 ale vice nebo je 5 jejich telefonatu mezimetskych a dlouhych nebo jsou vedeny do ciziny.

Navic Cesi prece nejsou a ani snad nechteji byt narodem prijemcu soc. davek? nebo se snad mylim? Nevim, nemam Ceskou krev v genech, ale mam rad Cechy a vim ze jsou narodem pracovitych lidi. A v kazdem narode se najdou socialni paraziti a za ty se dobre krici, protoze tento nenazrany hladovy zebracky krik si mnohdy pracoviti a spravni lide zameni s bojem za obecne blaho a obraci se pak na stranu tech kteri je vyziraji a parazituji na jejich ucet.

Chudobny zakaznik a chudobny clovek je vzdy jen ten kdo meri sam sebe s jinymi zavisti a dovoluje si vubec mezi sebou lidi porovnavat. A neni vetsi blbec nez ten kdo porovnava lidi na zaklade financniho ci jineho stavu. To je totiz kreten.

S pranim hezkeho dne a ve vsi ucte

Siegfried

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cont  |  09. 01. 2002 06:59

Vážený kolego,

s Vaším příspěvkem o "křičících parazitech" víceméně souhlasím.
Nejsem si ale jist, zda jste ve Vašich kalkulacích taky zohledňoval
fakt, že minimální mzda je především mzda _hrubá_ (takže zase
o nějakou tu stovečku nižší), že ne každá rodina bydlí ve svém
rodinném domě, takže největší zátěží pro rodinné rozpočty nebývá
podle mě jídlo a telekomunikace, ale nájemné + s bydlením spojené
služby, popřípadě náklady na dopravu.

V takovém případě se Vás každé podobné zdražení dotkne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 09:31

Myslím, že počítat jsem se naučil celkem dobře, ale vy jste si nepřečetl článek přesně. Nehovořím o "minimálním tarifu", ale o tarifu standardním, tedy o tom třístovkovém. Vím, že existuje levnější tarif, ale dvojnásobné hovorné je pode mého názoru trošku silná káva (o něco dražší být mohlo, ale dvojnásobná výše je "neslušná"). Jistě, můžete namítnout, že kdo je chudý, ať málo telefonuje, pak neutratí - ale to je přesně, o čem píšu, telefon podle mého názoru patří do běžné výbavy člověka 21. století stejně jako teplá voda nebo čisté ponožky, tedy jako věc, se kterou se počítá, která se využívá a u které není nutné se uskromňovat až na "existenční hranici"

Pak se také nebavím o životním minimu - ale o skutečné ČISTÉ mzdě, kterou lidé dostanou do ruky, v oblastech, které jsou na tom nejhůře.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sonic  |  09. 01. 2002 12:20

Presto, ze muj prijem prekracuje republikovy prumer, mam doma aktivovany Home Mini. I pri 2x poplatcich za hlasove sluzby se mi pro moje volani proste vyplati vice nez standard. .... Koneckoncu Internet stal az doted na obou techto pausalech stejne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teleman  |  09. 01. 2002 01:59

Pro starší lidi, kteří se mobilů "bojí" a mají telefon jen na případné přivolání lékaře a občasné hovory, bych doporučil NOKII 720 (NMT), která jde sehnat i zcela grátis, a tarif RELAX (pro NMT - TIP). Měsíční paušál 0Kč, ceny hovorů přijatelné - za určitých okolností i levnější než Č. TELECOM, vyúčtování fakturou, možnost zařazení do ET Benefit - zkrátka OK. Zmíněná N720 připojená trvale do sítě (220V) pro starší lidi, kteří mobily nechtějí, mobil nepřipomíná a dá se z ní volat podobným způsobem jako z "drátofonu" - hovor příjmu zvednutím sluchátka, ukončím zavěšením sluchátka. Moji rodiče toto používají více než rok k naprosté spokojenosti.

P.S. Nekamenujte mě za jedno použití "mobilu", kdy vychází ET jako nejvýhodnější varianta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  09. 01. 2002 18:23

má to dvě chybičky

  • Eurotel je stále vlastněn Telecomem, takže ty peníze sypete do stejné kapsy

  • V mém okolí neznám nikoho, kdo ještě využívá Telefon pro telefonování (kromě firem), ale z větší části pro Internet. A to ve vašem řešení nejde
  • Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Patrik Chrz  |  09. 01. 2002 18:31

    Kdybyste někdo věděl o nějakém NMT telefonu zdarma, tak bych měl zájem. Místo pevné linky by byl úplně ideální.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    dan.fryda  |  09. 01. 2002 23:24

    No tak, úplně zadara to asi nebude, ale pokud nebudete trvat na vloženě jednom typu NMT telefonu (v úvahu připadají další modely, co vypadají jako současný, ale trochu přerostlý  mobil - např. Nokia 450,550,650 apod.) tak ho lze sehnat i paušálem za cca 1000 - 1500 Kč. Bylo lacinějc, lidi to vyloženě vyhazovali, ale protože je Eurotel povinen síť NMT ještě nějakou dobu provozovat, tak snížil tarify na minimum, aby nějaké smrtelníky udržel . A nulový paušál je bezva věc a přitom volání mimo špičku za cca 3,- Kč !!! . Sám jsem ten svůj (N 450)  vyhrabal ze sklepa a už oživuju baterku .

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Patrik Chrz  |  10. 01. 2002 10:13

    Děkuji, ale ne.
    Já jsem ho chtěl pro strýčka příhodu. Jen abych ho měl doma. Ano, stačil by jakýkoliv co půjde do zásuvky, klidně i typ "s podvozkem", stejně by byl na jednom místě. I ta tisícovka se mi zdá vyhazování peněz. Když se chci s někým domluvit použiju e-mail.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  09. 01. 2002 01:38

    Sociální vždy znamenalo oškubat nejvíce ty, kteří něco dělají a jejich peníze pak rozházet na "obecné blaho". Na životním minimu možná žijí ti, co nemají možnost sehnat lepší práci, ale přesto pracují. Skutečně "potřební" budou u socialistů ti, co nedělají vůbec nic, ale žijí si díky štědré rozhazovačné síti lépe, než ti chudáci s minimální mzdou.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Robi  |  09. 01. 2002 08:59

    ANO, přesně tak to bohužel je.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  09. 01. 2002 01:28

    Je pěkné polemizovat o tom, jak se Telecomu nevyplatí zákazník v Horní Dolní. Jenže, to nejcenější co Telecom má, tedy poslední míly už bude asi těžko rušit. Takže jeho pojetí výhodnosti spočívá v tom, než aby jsme z jednoho plesnivého drátu měli nějaké peníze, je lepší nemít žádné, divná logika. K čemu se dnes hodí pevná linka. Hlasové služby ? Moc ne, na to máme mobil. Co třeba Internet ? Jenže tam platí trochu jiné požadavky než se stopkami v ruce sledovat ubíhající impulsy. A je tu opět stejná logika, raději ať zákazník linku zruší (ten hnijící drát tam ale bude pořád a přípojka v již postavené ústředně jakbysmet) než aby ji využil řekněme alespoň pár hodin denně. Tohle totiž neni o nevýhodnosti ale o neschopnosti podniku, který jak žába na prameni sedí na něčem, co sice neumí (nechce) využít, ale zároveň to není ochoten poskytnout nikomu jinému, protože by se najednou ukázalo že to jde i za daleko nižší náklady. Je to podobné jako s dráhou, která se snažila o zrušení soukromých provozovatelů na "nevýhodných úsecích dráhy", protože se ukázalo že to najednou není vůbec tak nevýhodné, jen to chce jiné lidi.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    I. M. Bur  |  09. 01. 2002 08:40

    Clovece, vzpamatujte se. Uvedomte si ze kdyz bude mit v Dolnich Kotehulkach jeden telefon starosta a jinak nikdo, tak se o dvacet kilometru dratu musi Cesky Telecom starat porad (opravovat zavady, menit stare vedeni atp.), zatimco kdyz nebude mit telefon nikdo tak se o draty nemusi starat taky nikdo. Takze mi prosim zopakujte, kde je na tom CTc tratny?

     

    A je tu opět stejná logika, raději ať zákazník linku zruší (ten hnijící drát tam ale bude pořád a přípojka v již postavené ústředně jakbysmet) než aby ji využil řekněme alespoň pár hodin denně.

     

    Tak tady jste lehce ustrelil ;) Ja mam ucet skoro 3000 mesicne (doma!) a presto nemuzu rict ze bych kazdy den stravil u telefonu/internetu par hodin... To bych asi platil "trochu" vic :)

     

    Nechapejte me spatne, me se zdrazovani telefonu nelibi o nic vic nez komukoliv jinemu, zvlast pote co jsem si na podzim zaridil ISDN domu a ted ji zdrazi o celkem dost, ale je potreba se na vec podivat realisticky. To ze je CTc firma "polostatni" znamena ze je i "polosoukroma" a tudiz muze rozhodovat o spouste veci podle sveho. A nezapomente ze je tu jeste CTU, ktera zastupuje stat pri dohlizeni na vysi cen pro zakazniky...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 09:27

    Myslím, že se trošku zapomíná na to, že linka přece jenom "hnije", tedy vyžaduje i jakousi údržbu, investice. Že to není něco jako CPU v počítači, který se nikdy neunaví a nikdy nepokazí.

    Jinak ale - což myslím "pod čarou" každý ví - Telecom ztrácí svou pozici kvůli tomu, že se mění situace na trhu: mobilní telefony by pevné linky válcovaly tak jako tak, protože jejich používání je nesrovnatelně pohodlnější, příjemnější a taky módnější. S poklesem příjmů z pevných linek Telecom musí počítat, i kdyby dělal co chtěl, takhle to dopadá u všech telekomů v Západní Evropě, musí si najít jiný příjem, chtějí-li růst.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    DS  |  09. 01. 2002 10:37

    Kdyz jsme doma chteli telefon, museli jsme si zaplatit asi 200m kabelu (nebo 5 sloupu) - protoze kolem nas zrovna zadny telefonni kabel (drat) nevedl. Takze Telecom neinvestoval ani korunu. A ze by se pak o kabel staral? Nebo udrzoval? Ze by kablik vykopal, ocistil a tak?? Telecom jen opravuje to, co se pokazi a kdyz na drate (kabelu) nebude telefon, tak ani nepozna, ze se neco pokazilo. Pochybuji, ze bude kontrolovat linky, na jejichz konci je prazdna zasuvka...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:32

    Kolik jste za to zaplatil? To mě docela zajímá - myslím, že podle zákona jste neměl platit nic navíc

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pavel Svoboda  |  09. 01. 2002 13:44

    Článek o zaplacení 200 m kabelu z kapsy zákazníka ve mně vyvolal sladký úsměv. Osobně mám tu samou zkušenost. Cena cca 400 m kabelu měla činit 60.000 Kč (v roce 92). Poté, co byly opakované návštěvy ředitele okresní pobočky neúspěšné a dokonce jsme byli odbýváni slogany, ať se přestěhjeme tam kde telefon je, jsme si na jednu návštěvu pana ředitele vzali diktafon, po vyslechnutí několika urážlivých vět jej vyndali.....a do čtyř dnů začaly výkopové práce za peníze ČTc.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Honza  |  10. 01. 2002 10:22

    Potvrzuji informaci kolegy, že se kdysi za zavedení pevné linky muselo platit i za metry položeného kabelu - bylo to asi v letech 92-93, nevím přesně, v té době účtovali za 1 m kabelu 50,- Kč(Kčs) + zřizovací poplatek 2000,-/byt(resp.5000,-/firma) + DPH. Nebyl to žádnej blud, ale fakt. A jelikož jsem "..na samotě u lesa.." a k tehdy nejbližšímu sloupu to mám 800 metrů, čekal jsem, až toto zrušej - stejně nebyly volný čísla. Když to zrušily, stále nebyly volný čísla, pak se čekalo na digitalizaci, pak na posílení dig.ústředny, no až jsem si v 1998 koupil Twista a mám ho dosud i s Oskarem.

    Abych jim tak úplně nekřivdil - loni v létě se od ČTc ukázali, že prý mi na barák namontují cosi(aby nemuseli těch 800 m kopat kabel) - nějaký přijímač/vysílač - radiotelefon, tak měřili jakýsi signál, pak ještě jednou s něčím výkonnějším, ale bohužel ten jejich signál tam stejně nebyl. Takže odjeli a já zrušil žádost o zřízení přípojky..

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  09. 01. 2002 10:38

    S vaším názorem nemohu souhlasit. Pokles příjmů z pevných linek nepovažuji za žádnou zákonitost, to je pouze výsledek totální neschopnosti managementu ČTc.

    Vždyť ke čemu nás ČTc stále nutí? Pouze k omezení používání těch hnijících drátů. Kdyby včas zavedli to, co na Západě normálně funguje, a motivovali lidi k maximálnímu využití těch hnijících drátů, pokles způsobený přechodem hlasových služeb na mobily by byl převážen růstem příjmů z datových služeb. Nebo si myslíte, že by lidi rádi nezaplatili solidní paušál za neomezený přístup k internetu přes ISDN nebo ASDL? Nebo kdyby existoval program pro neomezené místní volání? Místo toho dusí zákazníky a nutí je se bez jejich služeb obejít, případně najít řešení přes jiné firmy. Super politika, to jim ty hnijící dráty nezachrání.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Blade  |  09. 01. 2002 11:45

    Pane Hlavenko,

    nevim, kdo Vam navykladal, ze CPU se v pocitaci nikdy nepokazi (((-: Vidim, ze tomu vubec nerozumite. Staci se zajit podivat na nase reklamacni oddeleni a uvidite, jak se procesory hezky kazi .....

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 12:35

    Ale dobře, tak to neberte všechno tak tvrdě doslova. Procesor je prostě dobrý příklad věci, která nemá mechanické opotřebení, která nerezaví ani nehnije. Zas tak blbej nejsem, abych nevěděl, že i procesor se kazí. A taky jsem to už párkrát sám zažil :)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  09. 01. 2002 14:17

    Prosím vás jakou údržbu ? Vždyť ten kabel leží v zemi a jediné kdy se s ním něco dělá je případ, že ho někdo omylem překopne. Telecom ztrácí svou pozici předvším kvůli sobě. To by byl opravdu takový problém nabídnout třeba ISDN za paušál řekněmě 1500 měšíčně neomezeně a za polovinu pro večerní připojení a víkendy ?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    hgj  |  09. 01. 2002 16:31

    jjjjjjjjjj hjghjgh  ghj gjg jghj gh

     ghj ghj gh ghj ghj ghj ghj hgj ghj jghj ghj ghj 
    hh gh fgh fgh fgh fhfhfg f gfghfghf fgh fgh fh fhf  fgh fhfhfgh fh fhfh fh dh dfhg dfhgd fh hgdfdfd

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    U.B. Ladin  |  20. 01. 2002 20:36

    Konečně příspěvek, který tomu molochu nenadává.  Když jo, tak kódovane.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Franklin  |  09. 01. 2002 01:06

    Pane Hlavenko, nepodporujte ten hrozný monopol a neoznačujte ho zkratkou, kterou normální lidé používají pro Českou televizi. Stačí už, že si Český telecom pro sebe "ukradnul" doménu ct.cz. Co třeba použít ČTc? Anebo ČT3, jak jsem taky někde viděl

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pavel  |  09. 01. 2002 08:21

    Je pravda, že oficiální zkratka Českého Telecomu je skutečně "ČTc", takže nechápu, proč lidi, kteří by to měli vědět, používají vesele zkratku České televize

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 09:20

    Máte pravdu, že ta zkratka označuje i českou televizi, jenomže kdybych psal ČTc, nebo dokonce ČT3... to by už nepochopil vůbec nikdo. Myslím, že v kontextu tohohle článku lidé jistě pochopí, že se nejedná o televizi..

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr Souček  |  09. 01. 2002 09:58

    Vůbec nikdo? Zkratka ČTc se běžně používá od té doby, co vznikl Český Telecom.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlavenka  |  09. 01. 2002 11:02

    KDE? Poraďte.

    Ale řeknu vám, kde se nepoužívá: v novinách, v časopisech, v hovorech mezi lidmi. To, že se používá na oficiální (profesionální) úrovni, je pravda. Ale kdybych zde používal termíny z této oblasti, tak by polovina čtenářů MM nerozuměla, oc o jde.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tonik  |  09. 01. 2002 12:04

    Mate pravdu pane Hlavenka, polovina ctenaru tohoto platku jsou hlupaci, kteri by na "profesionalni" urovni vubec nechapali.

    A napsat treba Cesky Telekom (CTc) to by zase nechapala polovina redaktoru.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Clyde  |  09. 01. 2002 12:33

    Rozhodně na MM jí používá Váš kolega Martin Zikmund (asi ale nebude sám, co? V komunikaci jí nevyužívám jen já, ale i Ti, se kterými komunikuji... a taky asi nejsme sami... ). Zadejte ve vyhledávání na Vašich stránkách "ČTc". Je jich šest.

     

    C.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    prateta  |  09. 01. 2002 19:11

    Pane Hlavenko, kde to žijete a publikujete? Já jsem zaměstnána u tzv. alternativního operátora a o používání zkratky ČTc jsme byli dokonce (neoficiálně) požádáni hned po přejmenování z SPT právě proto, aby lidé nemysleli, že čtou o televizi. Tady by si to nemysleli. Ta polovina "podle Vás blbečků", kteří by tady na MM nevěděli, která bije, ta sem ani nezabloudí, protože ji asi zajímá něco jiného. A když si sem jde někdo číst aspoň o mobilu, tak už ví, co je ČTc, protože ho zajímá, kolik zaplatí při volání do jeho sítě. Tak už polevte a dejte ČT1, ČT2 i ČT3 pokoj. Taky nejsou svatý, ale na lumpárnu ČTc (už víte, koho tím myslím?) prostě nemají. Lidičky si prostě zaplatí v paušálu 90 Kč na hovory a museli by je zaplatit stejně, i kdyby chtěli přejít k jinému operátorovi - takže to nejspíš neudělají. To je braní rukojmích a nefér házení klacků pod nohy alternativním operátorům, u kterých se telefony netrhnou s dotazy lidí; rádi by jim vyhověli, ale nemohou, napíší jim omluvný vysvětlující dopis a lidi stejně řeknou, že jim prostě NECHCE vyhovět nikdo. Tím vlastně ČTc shazuje na svoji hnusnou nelidskou úroveň i ty ostatní. Doufám, že jsou pan Dyba a jeho ochránce Klaus na sebe dodatečně pyšní, jak to tenkrát pěkně posichrovali.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    domain man  |  14. 01. 2002 14:46

    No na druhou stranu, pokud si nekdo mysli ze ma narok na domenu ct.cz tak proc nenapadne CTc u soudu? Nez bych neco placnul, tak se radsi rozmyslim  a co Ty? :))))

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  09. 01. 2002 00:37

    Už jsem pochopil, jakých zákazníků se chce Telekom zbavit: všech. Podle mě to nejsou jen důchodci, podnikatelé, ale v zásadě všichni.

    Třeba já: v roce 2000 jsem měl doma měsíční účty v průměru 2,5 tisíce. Pro Telekom zřejmě nezajímavé. Po zavedení bezdrátu na internet, převedení meziměst a mezinárodních hovorů na mobil, zavedení komunikace pomocí komunikátoru teď platím okolo 900. Pro Telekom zajímavé ještě míň.

    Takže další kolo: Od února si zruší pevnou oboje prarodiče a budou používat jen mobil (stejně ho už měli), s firmou hlasová komunikace přes bezdrát.  Tím se dostanu pod 500 a můžu to zrušit asi taky.

    Dobře, to byla nezajímavá bytová stanice. Ve mé firmičce jsme platili Telekomu měsíčně taky přes 5 tisíc. Ten samý vývoj: meziměsta na mobil, internet z ISDN na bezdrát, zůstává město a fax. Teď se vejdu pod 1500. Od června zruším i jednu z linek - je zbytečná, stejně všichni volají na mobil, apoň ušetřím za jeden paušál.

    V důsledku podobné politiky se Telekomu podaří postupně opravdu zbavit všech zákazníků, nejdříve stejně přecházejí na alternativu ty nejlukrativnější firmy, pak důchodci a zbývající střed si postupně taky rozmyslí vyhazovat peníze za paušál. Pro podnikání je už stejně pevná doplňkem prioritního mobilního spojení, před pár lety to bylo naopak. Kdo opustí tuhle potápějící se bárku poslední?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pajous  |  09. 01. 2002 09:15

    Presne tak, nekde jsem cetl,ze prumerny ucet za bytovou stanici prumerne vychazi na 280 KC/mesic. Zaroven alternativni operatori tvrdi, ze pokud nekdo nema ucty kolem 4k tak se ho nevyplati pripojit. Z teto logiky vychazi Telekom. Zakaznici ted ani v budoucnu proste nemaji kam utect, to je prosty fakt. Myslim, co se tyce hlasovych sluzeb pres pevnou. Na Inet se pochopitelne alternativy najdou,ale vetsinou jde o velka mesta a ani tam to neni ve vsech lokalitach stejne. Pokud proinetim mezi 500-1000kc mesicne,a nemam moznost se se skupinou dalsich lidi pripojit bezdratem (kabelovku neuvazuju,pouze Praha a par mikro lokalit),tak mu jina alt. nez telekom nezbyva.

    A dale bych chtel dodat,ze nizke ucty z domacich stanic nejsou vubec znamkou socialni slabosti, spise naopak. Lidi co maji penize a neco uzitecneho delaji,nevysedavaji doma a netelefonuji. Ti lide pracuji a domu se chodi akorat vyspat a o vikednu relaxuji (nebo taky pracuji ) a nevim komu by tak mohli volat. Vidim to na sobe,sve rodine a svych znamych. Navic kazdy ma firemni mobil+inet prace+pevna prace. Takze abs. nevim proc mit doma neco jineho nez home mini, kdyz mame ucty kolem 250 kc za mesic, a jde to dale limitne snizovat k pausalu.

    Rek bych,ze naopak socialne slabi, telefonuji z domu pomerne hodne,pac jsou na podpore a vali se doma. A navic protoze sousedka ma mobil,tak ja ho musim mit taky,a jeste se musim predvadet jak telefonuju a porad nekomu posilam sms. A naklady utesene stoupaji. Lide kecaji o blbostech (Cao Mano,tak co dnes varis ? Ale nic,nemam prachy na poradne jidlo. Vsechno je strasne drahe...... a tak je pres mobil hned 15 kc v pasti ) To si tito lide vubec neuvedomuji,az do te doby nez maji kredit v -). Oni vidi lidi telefonovat,ale neuvedomuji si,ze tito lide si na to svou kvalifikovanou praci musi radne vydelat. Samozrejme,pokud nejsem prekupnik drog.

    Pajous

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Libor  |  07. 02. 2002 18:24

    Ti nezaměstnananí a "válející se doma" ti nějak leží v žaludku.

    Pročpak?

    A to o té "kvalifikované práci",to je o tobě?

    Ještě že tě náš národ má .

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr  |  09. 01. 2002 10:48

    Ještě bych se chtěl zastavit u motivace zdražení paušálu. Myslím, že není vyvolána snahou zbavit se části zákazníků, ale osladit spíš život budoucím konkurentům.

    Když už ČTc není schopen zvyšovat zisk poskytování konkurenceschopných služeb, bude aspoň sedět jako žába na prameni hnijících drátů a ty de facto pronajímat konkurenčním telekomunikačním operátorům. A samozřejmě před jejich nástupem musí dokázat, že fixní cena za hnijící drát je hooodně vysoká (a to je ten paušál). Je to prostě způsob, jak si zajistit do budoucna trvalé vysoké příjmy bez toho, aby hnuli prstem.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Fishie  |  09. 01. 2002 10:52

    Jééé.Bejt tu levný připojení tak taky přejdu na bezdrát.Jenomže místně-monopolní poskytovatel-Contactel si účtuje za nejlevnější bezdrát 3500Kč

    A místní monopolní kabelový magnát  KabelPLUS nehodlá modernizovat kabelové rozvody a zavést internet po kabelovce.

    A to bydlim ve větším městě.

    Ne všichni jsou donuceni se držet telecomu kvůli své vlastní blbosti/neinformovanosti.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pavel Pokorný  |  18. 01. 2002 14:33

    Zkuste Tele2. Montáž přijímače stála 950,- Jsem omezen pouze odebranými daty. Limit do 200MB/měsíc je 1.250,- a rychlost připojení je 348 kB/s.

    Spokojenost

    Bydlím v Brně

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor