Český Telecom snižuje ceny za volání na mobily

Ačkoliv to u této společnosti nebývá příliš zvykem, tak Český Telecom od 1. července 2001 sníží ceny za volání. Jedná se o cenu za volání do mobilních telefonních sítí a sleva se týká všech zákazníků s výjimkou těch, který mají tarifní program Home Mini.
Ačkoliv to u této společnosti nebývá příliš zvykem, tak Český Telecom od 1. července 2001 sníží ceny za volání. Jedná se o cenu za volání do mobilních telefonních sítí a sleva se týká všech zákazníků s výjimkou těch, který mají tarifní program Home Mini.

Volejte levně na mobily

Český Telecom od 1. 7. 2001 sníží cenu za hovory do mobilních sítí z původních 9,40 Kč/min. na 6,80 Kč/min. Účtování hovorů do mobilních sítí probíhá za každých započatých 30 sekund. Pokud tedy stihnete váš hovor ukončit do 30 sekund, tak za něj zaplatíte jen 3,40 Kč. Snížení cen se týká pouze soukromých a podnikatelských stanic s výjimkou zákazníků využívajících tarif Home Mini. Pokud tedy budete chtít volat na mobilní telefon z telefonní budky, tak zaplatíte za 1 minutu volání 9,40 Kč, a pokud budete volat z Karty X, tak vás minuta hovoru na mobilní telefon přijde na rovných 12 Kč.

I když se snížení cen netýká telefonních budek a Karty X, tak je to nepochybně příjemná změna. V ČR je v současné době přes 5 milionů uživatelů mobilních telefonů a pouze okolo 3 milionů pevných telefonních linek a bylo tedy na čase, aby pevná telefonní síť byla v cenách za volání na mobilní sítě konkurenceschopná. Cena, kterou Český Telecom stanovil za volání je totožná s cenou, kterou platí uživatelé předplacené služby Paegas Twist za minutu volání do sítě Eurotel nebo Oskar.

Telecom se zlepšuje?

Zdá se, že hrozící konkurence, která přijde spolu s možností přenositelnosti čísla, čím dál tím více nutí Český Telecom ke snižování cen a zkvalitňování služeb. Proto také tlačí na mobilní operátory, aby ještě více snížili propojovací poplatky. Současné snížení (které má za následek tuto úpravu cen) je sice pro zákazníky výhodné, ale Telecom by chtěl více. Proč? Protože z hovoru na mobil má Telecom prakticky stejné peníze, ať už jsou propojovací poplatky jakékoliv. A nižší ceny umožní lidem více volat a Telecom tedy více vydělá. S tím samozřejmě nesouhlasí mobilní operátoři, kteří z vysokých propojovacíh poplatků samozřejmě těží.

V poslední době je to již druhý krok, který by se dal označit jako přínosný pro zákazníky a ne pro Český Telecom. Tím prvním bylo nepochybně nedávné zavedení speciálních tarifů pro připojení k Internetu pomocí linek euroISDN2. Sice tyto tarify nemusejí vždy znamenat snížení ceny, ale je mnoho uživatelů, kterým se vybráním vhodného tarifu náklady na připojení k Internetu nepochybně sníží. Kromě toho také mají zákazníci konečně možnost volby, což v případě cenových programů pro domácnosti není zase až tak zřetelné.

Doufejme tedy, že se Český Telecom začne zlepšovat ještě více a že konečně po letech zdražování přistoupí k činnosti opačné – tedy, že sníží ceny na úroveň, odkud je kdysi dávno začal zvyšovat.

Diskuze (30) Další článek: Na jaký mobil se nejvíce těšíte?

Témata článku: , , Mobil, MOBI, Český Telecom, Telecom, Volání, Český