Čeští operátoři se na MMS nechystají

Mobilní výrobci na CeBITu uvedou nové mobilní telefony s podporu MMS, multimediálních textových zpráv. Pošlete si ale v našich sítích MMS, nebo jde zatím jen o marketingovou výhodu? Kdy si budeme moci poslat první multimediální zprávu? Co na MMS říkají naši operátoři?

Nejprve musí připravit síť

Ačkoliv by se vám možná zdálo, že si MMS budete posílat v každé běžné mobilní síti, a tedy že bude stačit jen mobil s podporou této funkce, není tomu tak. Ostatně, o tom jsme již psali dříve. Podle informací, které jsme získali od operátorů, je nutné síť na tuto možnost nejprve připravit, což samozřejmě nebude zadarmo. Operátoři totiž musí investovat nemalé částky do určitých prvků sítě, což si samozřejmě žádá čas a také důvody, proč by to vlastně měli dělat.

Trošku mi to připomíná situaci s GPRS - všichni byli příliš „hrr“, a když Eurotel paketové přenosy ve své síti spustil, nebyl prakticky žádný mobil, který by tuto funkci podporoval. Na GPRS bylo tehdy prostě příliš brzy. Od operátorů by tedy bylo bláhové a nerozumné, kdyby se podobná situace opakovala. Proto nyní raději vyčkávají, až bude na trhu dostatek mobilů, které budou MMS umět. A to podle našich informací nebude dříve než v druhé polovině tohoto roku; první mobily byly představeny teprve nedávno (např. Ericsson T68i nebo Nokia 7650), další budou na CeBITu.

Protože MMS putují sítí stejně jako jakákoliv internetová data, musí síť podporovat rovněž datové přenosy GPRS; MMS už je pak jen jakási nadstavba. První krok už naši operátoři udělali, další je teprve čeká. Je tedy jasné, že MMS nikdy nemůže podporovat mobil, který nemá GPRS; jen čistě softwarové upgrady tedy nepřichází v úvahu.

Poznámka: Posílání navíc MMS funguje podobně jako posílání e-mailů, neměl by být problém místo na mobil poslat MMS do e-mailové schránky; i pro tuto eventualitu samozřejmě musí operátoři svoje sítě patřičně dovybavit. 

Co si myslí o MMS naši operátoři?

Jan Kučmáš, Eurotel: „MMS služby vyžadují ze strany operátora určité investice do infrastruktury (jako MMS centrum, servery atd.) V současné dobe analyzujeme poptávku našich zákazníku a nabídku telefonu, které by MMS podporovaly.“

Roman Frkous, Oskar: „ MMS (Multimedia Messaging Service - Multimediální zprávy) je nově vytvářený standard v rámci 3GPP (Sdružení pro podporu GSM standardů 3. generace), který zatím neukončil proces jednotné standardizace. Znamená to, že v roce 2002 budou dodavatelé přicházet s vlastními patentovanými řešeními. MMS podporuje doručování textových a grafických zpráv a videa na mobilní telefony.

Očekává se, že první telefony podporující MMS budou představeny na veletrhu komunikací CEBIT. Operátoři, kteří chtějí služby MMS nabízet, musí investovat do MMS Center, která nahradí dnes používaná SMS Centra pro doručování zpráv SMS a EMS. Situaci podrobně monitorujeme, nicméně vzhledem k problému standardizace Oskar zatím neplánuje služby MMS nabízet v roce 2002.  

Jako přechodný krok se Oskar zaměří na rozšířené zprávy EMS (Enhanced Messaging Services). EMS rozšiřuje možnosti SMS o jednoduchou grafiku, zvuk a animace. Protože zprávy EMS vznikají jako řetězec SMS zpráv, operátoři mohou využívat stávajících SMS Center. Oskar už tato řešení principiálně používá například u služeb loga a zvonění.“

Stanovisko Paegasu se nám nepodařilo do uzávěrky získat. Nicméně lze předpokládat, že jeho názor se od výše uvedených nebude nijak zvlášť lišit a že si letos MMS v Česku asi nepošleme ani s ním.

Líbí se vám možnosti MMS zpráv? Za jakou cenu byste byli ochotni posílat multimediální textovky?

Diskuze (22) Další článek: Paegas má tři miliony zákazníků

Témata článku: , Nokia 7650, NEC, MMS