Chceme vůbec rychlý mobilní internet?

Nadšení ze sítí třetí generace vyprchává. Jen těžko se hledají důvody, proč by je měli operátoři budovat a hlavně proč by je měli zákazníci využívat. Co nového nám přinese UMTS, když ještě nevyužíváme potenciál současných technologií?

Jako hlavní výhoda sítí třetí generace (UMTS) se v Česku většinou uvádějí rychlé datové přenosy. Zákazníci by měli možnost přistupovat k internetu rychlostí okolo 2 Mb/s v okolí významných budov a „stovek kb/s“ všude jinde. S vysokou rychlostí souvisejí služby kolem multimediálního charakteru - videotelefonování, vysílání televize či videa přímo na displej mobilu, multimediální obsah a další služby, které zatím ani nebyly objeveny.

Zavedení sítí třetí generace je finančně velmi náročné, vývojové laboratoře ale nabízejí dva další standardy pro rychlá mobilní data. Jeden se sice řadí do skupiny služeb 3G, nevyžaduje ale budování úplně nové sítě. Jmenuje se EDGE, v současné době ale není jasné, jestli se u nás zavede a v jaké podobě. Druhým standardem je CDMA na frekvenci 450 MHz; služba, kterou který se snaží spusti Eurotel.

Proč tedy budovat drahé sítě třetí generace? Hlavní výhodu – rychlé datové přenosy – přece zajistíme mnohem levněji s tím, co už máme. Na opravdové 3G určitě přijde čas, ale pro všechny strany (kromě výrobců infrastruktury) je lepší počkat, až technologie zlevní.

Chybí killer aplication

Hlavní důvod, který vede k podobným úvahám, je neexistující killer aplikace – služba, o které by bylo na první pohled jasné, že ji lidé budou využívat. Ba co víc, o které by se dalo předpokládat, že kvůli ní lidé změní své zvyky a přejdou na 3G, služba, na které operátoři vydělají. U běžných mobilních sítí bylo tímto prvotním impulsem telefonování z jakéhokoli místa, při přechodu z NMT na GSM menší mobilní telefony, vyšší kvalita hovoru a potenciálně lepší pokrytí.

Problém je v tom, že v oblasti 3G nic takového neexistuje. Velmi rychlé datové přenosy jsou fajn, ale využije je jen zlomek současných uživatelů mobilů. Multimediální obsah? Nenechte se vysmát, Češi si ještě ani nezvykli na MMS a už by si měli stahovat videa?

Situaci nezachrání dokonce ani videotelefonování. Zkušenosti ze zahraničí totiž ukazují, že lidé nejsou ochotni držet telefon jinde než u ucha. Soustředit se současně na hovor a zaměřování kamery, to už je moc náročné a navíc u toho vypadáte jako blázen. Videotelefony se neprosadily ani v pevných sítích, ba ani na internetu kde může kdokoli videotelefonovat úplně zadarmo. Najde se určitě skupina lidí, kterým videotelefonování vyhovuje, není ale nijak významná. Jisté šance skýtá snad televize v mobilu, ale i v tomto případě jsme zřejmě příliš konzervativní na něco podobného.

 
Videotelefonování se Siemensem U15: jako blázni

Inspirace na Východě

Sítě třetí generace v okolních státech teprve začínají, mají spoustu dětských nemocí a stěží si je proto můžeme brát za příklad. Na evropském trhu ale najdete poměrně málo 3G telefonů, operátoři zdaleka nenabízejí všechny služby a zákazníci na změnu stylu práce s mobilem nejsou připraveni. Pro inspiraci tedy musíme ještě dál na východ od našich hranic. Co je dnes tam, to bude za pár let u nás.

Jižní Korea je zemí zaslíbenou telefonování. Ze čtyřiceti milionů obyvatel je téměř devět milionů zákazníky sítě třetí generace. Je přitom zajímavé sledovat, které služby využívají. Nenajdete totiž službu, jejíž využívání by nějak výrazně převažovalo. Každý si najde to, co mu vyhovuje, a toho se drží.

Někdo si krátí čas ve frontách a dopravních prostředcích sledováním televize. Televize v mobilu je mimochodem snad nejoblíbenější 3G služba v Jižní Koreji. Někdo jiný se připojuje k internetu, když je zrovna daleko od pevné linky. Ostatní si tu a tam pošlou nějaké video, díky rychlému internetu stáhnou nové vyzvánění či animaci a ... volají. Překvapení? I v sítích třetí generace se telefonuje. A rozhodně zatím ne nijak málo. Lidé totiž potřebují něco, co znají. Bezpečný ostrov známého v rozbouřeném moři nových služeb. Ostrov, ze kterého budou moci podnikat opatrné objevitelské výpravy.

Oblíbenost jednotlivých služeb samozřejmě velmi úzce souvisí s cenovou politikou operátorů a také s tím, jaké telefony jsou zrovna v nabídce. Česko bude mít bezpochyby jednu velkou výhodu v tom, že zákazníci v okolních zemích jasně určí směr a pomohou výrobcům vyrobit co nejlépe využitelné telefony. Až se za dva roky začnou sítě třetí generace prosazovat u nás, budeme moct přeskočit toto období hledání a tápání.


Rychlých datových přenosů v síti EDGE si už mohou užívat na Slovensku. Přečtěte si o tom náš další článek 
Diskuze (55) Další článek: Američané nesnáší své mobilní operátory

Témata článku: , , , , Mobil, Rychlý, Objevitel, MOBI, Rychlý mobil