Chcete infračervenou bondovku?

Telefonování během jízdy v automobilu není pohodlné ani příliš bezpečné. V některých zemích včetně naší dokonce zakázané. Každý automobilový telefonista si položí otázku, jakou handsfree si pořídit.

Zajímavý kousek se vám pokusím představit. První co nás na celé sadě uchvátí je povedený design výrobku, taky si ho nechal výrobce raději pojistil – nechal si design patentovat.

Sada se skládá ze tří částí

  • Adaptér ve tvaru malého sluchátka, který si vložíme do ucha,
  • napájecí adaptér s infračerveným senzorem, který přijde do zástrčky od zapalovače,
  • dvě připojitelná zařízení, jedno mikrofonem, druhé pro připojení telefonního přístroje.

Řešením je bezdrát

Sada je určena pro všechny typy mobilních telefonů v sítích GSM, CDMA, TDMA, PHS, PCS, AMPS. Velkou předností sady je způsob přenosu, který neprobíhá klasicky kabelem, ale je uskutečňován pomocí infraportu. Nenastanou tedy trable s případným zapletením do kabelu. Infračervený senzor má široký úhel působnosti, ale přesto mám obavy z funkčnosti přístroje v krizových situacích, například při zjišťování  situace na křižovatce, kdy se musíme rozhlížet na všechny strany a dojde k zastínění prostoru mezi adaptérem v uchu a vysílacím senzorem.

Nabíjecí sluchátko

Sluchátko je napájeno nabíjecí Ni-Mh baterií s udávanou životností jeden a půl roku a váží pouhých dvacet gramů. Hovorová doba na jedno nabití je asi tři hodiny, nabíjecí doba se udává okolo pěti hodin. Sada je opatřena speciálním systémem zbraňujícím nechtěnému echu a přerušování. Na hlavním adaptéru lze nastavit hlasitost. Díky téhle sadě si vychutnáte soukromí při hovoru, zbytek posádky nebude slyšet volajícího a to počítám také jako jednu z výhod.

Výrobce téhle povedené sady je mi neznámý, v zahraničí se prodává pod různými názvy a označeními, například iTalkie nebo ADH-2008. Cena sestavy v zahraničí činí asi 2500 korun. A je v dostání jako luxusní dárkový baliček nebo OEM balíček.

Základní údaje:

  • Váha základního adaptéru: 100 g
  • Váha ušního adapteru:  20 g
  • Napájení zákl. adaptéru: 12/24 V
  • Napájení ušního adaptéru: Ni-Mh baterie 3,6 V, 30 mA
  • Záruka: jeden rok
Diskuze (9) Další článek: Přečtěte si nejlepší články na MobilManii

Témata článku: , Široký úhel, Infračervený senzor, Nabíjecí doba, Dárkový balíček