Chrome 53 se naučil přímo pracovat s Bluetooth. Z prohlížeče půjde ovládat okolní zařízení

Google pokračuje v přibližování webových aplikací k těm běžným desktopovým. Poté, co oznámil postupný konec aplikací pro Chrome a webový Hangouts začal fungovat samostatně, nyní přidává do Chrome 53 novou experimentální funkci – přímou podporu Bleutooth.

Díky protokolu Web Bluetooth budou moci webové služby přímo přistupovat ke spárovaným zařízením bez nutnosti využívat mezičlánek v podobě externí aplikace. Chrome bude pracovat pouze s úsporným protokolem Bluetooth LE a minimálně nyní bude funkce dostupná pouze v Chromu na Androidu 6, v Chrome OS a na macOS. Na podpoře pro Windows teprve vývojáři pracují. Naopak na zařízeních s iOS je zatím podpora Bluetooth nemožná kvůli uzavřenosti systému.

Klepněte pro větší obrázek
Podporu pro Bluetooth najdete v Chrome 53, na Windows ji však zatím nespustíte

Vývojáři hovoří například o použití ve webových aplikacích, které budou sloužit pro ovládání chytrých žárovek. Zároveň také doufají v implementování protokolu Web Bluetooth do dalších prohlížečů.

Diskuze (2) Další článek: Týden mobilně 352: I nejlevnější může překonat své dražší sourozence

Témata článku: Google, , , , Zář, Blue, Chrom, Externí aplikace, Podpora bluetooth, Oko, Chrome, Pro +, Zařízení, BLU, Bluetooth Le, Hangouts, Bluetoot, Prohlížeč, Bleutooth, Web bluetooth