Chytré mapy prozradí neuvěřitelné podrobnosti. Pomohou makléři, zájemci o nákup i zvědavé sousedce

Přepnutí mezi mapou ulic a fotomapou vám dnes nabídne kde kdo, ale Chytré mapy (www.chytremapy.cz) jdou mnohem dál. Propojení s katastrem nemovitostí na jedno kliknutí ukáže majitele parcel a nemovitostí, nebo hranice pozemků. Přitom hledáte podle adres, nebo prostým posouváním a zoomováním mapy, odpadá tedy hledání čísla parcel a jejich následné zadávání na webu katastru.

Chytré mapy prozradí i neočekávané podrobnosti, jako například materiál použitý na výstavbu jednotlivých budov, způsob jejich vytápění, napojení na vodovod a kanalizaci, kolik má budova pater a zda je uvnitř výtah.  Snadno lze zjistit druh pozemku od orné půdy přes zahradu až po zastavěnou plochu, i způsob jeho využití od zeleně přes sportoviště, školky, skleníky až po fotovoltaické elektrárny či skládky. Pomocí jednoduchých nástrojů zjistíte zeměpisné souřadnice, změříte vzdálenost, obvod, nebo výměru ploch i mimo vyznačené hranice.

Zajímavé je i propojení s takzvanou BPEJ (bonitovanou půdně ekologickou jednotkou), která pomůže nacenit zemědělskou půdu dle vyhlášky č. 441/2013 sb. Aplikace uživatelům umožní zobrazit si například i informace o tom, zda je na konkrétní parcele či její části nějaké věcné břemeno, a pokud ano, tak jaké.

Klepněte pro větší obrázek
Nalevo si můžete pohrát s mapovými podklady, vrstvami a informacemi, které se budou v mapě zobrazovat. Ladit lze třeba průhlednost jednotlivých vrstev, což jsou přesně ty funkce, které v masově používaných mapách nejsou kvůli jednoduchosti. Napravo se zobrazují informace k právě označenému objektu.

Zajímavé je, že i základní mapa a populární fotomapa mají tu nejlepší v Česku dostupnou kvalitu. Aplikace Chytré mapy totiž bezplatně provozuje firma TopGis, která se na letecké a mobilní snímkování specializuje a dodává data třeba i Seznamu pro Mapy.cz. TopGis dělá pro Seznam také Panoramu, tedy v ulicích rozmístěné fotosféry nasnímané kamerovou hlavicí připevněnou na střeše auta (protějšek od Googlu se jmenuje Street View). V této službě se můžete virtuálně postavit na ulici či silnici a rozhlédnout se po okolí.

Diskuze (5) Další článek: Novela ZoEK prošla Senátem, pokuty za vypovězení smlouvy se stanou minulostí

Témata článku: , , , , , , Protějšek, Makléř, Česká republika, Propojení, Sportoviště, Aplikace, Podrobnost, Pro +, Nemovitost, Katastr, Snímkování, Zeměpis, Vrstva, Parcela, Chytré