Chytré telefony válcují kapesní počítače

Diskuze čtenářů k článku

Jirka  |  05. 02. 2004 12:06

po dvouletém používání komunikátoru jsem se vrátil zpátky k osvědčené klasice - mobil s BT + PDA s BT.

Důvod: rozbitý komunikátor = 1. nemám minimálně 3 dny  vůbec nic kromě SIM karty, 2. chci nadupaný PDA na práci a telefon na telefonování a SMS. 3. hry už nehraju na telefonu ale na PC, 4. fotím digitálem a ne telefonem 

Zatím žádný komunikátor nemůže výkonem konkurovat např. Loox 610 BT, do kterýho jsem navíc nacpal 1Gb Microdrive. Cenově to navíc vychází stejně levněji = Loox je za 16400,- a Nokia 6310i za cca 7500 dohromady za 24 000,- Kolik stojí Erik 900? Nevýhodou je mít ale 2 autonabíječky atd

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
aa  |  02. 02. 2004 20:16

Né že bych z toho byl dvakrát nadšený, ale můj názor je ten, že Windows Mobile jednoznačně převálcují všechny hračky typu Symbian a PalmOS. Každý kdo má takový lepší přístroj, má i počítač, a co běhá na většině počítačů - Windows! Telefon a kapesní počítač jsou hodně odlišná zařízení, ale představují pokračování jakési linie PC - kapesní počítač - mobil. A v tom, že na všech těchto zařízeních bude stejný operační systém je právě velká síla Windows Mobile, proti které nemá Symbian ani PalmOS šanci. Za pár let stejně všechny telefony budou to, čemu dnes říkáme smartphone.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BorKur  |  02. 02. 2004 21:34

Dobry den!

Celkem by mne zajimalo, proc operacni systemy krome WinCE povazujete za hracky.. Uvedte mi jeden handicap (krome ovladani, coz jsem uz popsal v prispevcich o neco malo vyse) PalmOS-zarizeni. Co neumi?

Symbian je v hodne spatne pozici - zacal se vyvijet o dost pozdeji a pravdepodobne nikdy nesrovna mnozstvi dostupneho SW s dvema hlavnimi platformami na trhu - tam s Vami souhlasim.

Uvaha "Každý kdo má takový lepší přístroj, má i počítač, a co běhá na většině počítačů - Windows!"  je hodne zvlastni a prinejmensim velmi zjednodusena - s prvni casti lze souhlasit, byt znam i vyjimky - vetsina lidi, kteri maji PDA, ma i pocitac. OK. Na vetsine PC (pozor, nezamenovat se slovem pocitac!) behaji Windows. Na spouste z nich ne. A ne kazdy majitel pocitace je majitelem PC - to je nas trend, ne vsak celosvetovy. Souhlasim s tim, ze bezny uzivatel si nejspis poridi WinCE-device, nebot mu je blizky jeho zpusob ovladani. Ale tot vse.

To, co rikate - ze bude postupne probihat synteza MT s PDA do ultimativnich zarizeni, to je samozrejme logicky smer, kterym se bude vyvoj s velmi vysokou pravdepodobnosti dal ubirat. Je ale nesmysl predpokladat, ze na techto zarizenich bude provozovan jen jediny OS. Podivejte se na sirku spektra nabizenych OS treba i na platforme PC, kde jsou Windows dominantni - operacnich systemu jsou stovky. A Linux, FreeBSD a mnohe dalsi rozhodne nejsou zanedbatelne trzni polozky - proc by proti nim M$ jinak tolik bojoval?

A i kdybych Vasi nesmyslnou myslenku o unifikaci OS na PDA prijal - nemyslite si, ze by bylo mnohem pravdepodobnejsi, ze by tim vitezem byla evidentne nejrozsirenejsi PDA platforma - PalmOS? Cisla mluvi jasne, pane kolego..

   BorKur

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
aa  |  02. 02. 2004 23:03

Asi jsem se špatně vyjádřil. Já si myslím, že do budoucna budou mít všechny mobily plnohodnotný operační systém, tedy budou to smartphony dle dnešního podání. Ale kapesní počítače nenahradí z toho důvodu, že ty jsou větší, takže můžou mít větší dotykový displej, silnější procesor a tím pádem toho budou umět více. Symbian či PalmOS toho mohou klidně umět stejně jako Windows Mobile, ale třeba z hlediska vývojářů je lepší se orientovat na jednu platformu. A když bude možné mít všude Windows, tak i určitě programátoři aplikací to budou mít mnohem snažší, takže se budou orientovat spíše na tuto jednu platformu. Z hlediska uživatelů je zase lepší propracovaná kompatibilita a vzájemná jednoduchá transparentní synchronizace mezi PC, kapesním počítačem a mobilem. Například když mají všude Outlook, tak se určitě lépe synchronizuje než mezi dvěma až třemi různými programy a všude je stejné uživatelské rozhraní. A navíc známe Microsoft, ten zase určitě něco vymyslí, aby ztížil spolupráci Symbianu a PalmOS s novou verzí Windows. Jo a Linux či FreeBSD jsou možná dobré jako servery, ale jako běžnou pracovní stanici je používá zanedbatelné množství nadšenců, které baví se vrtat v ohromných textových konfiguračních souborech a jsou celí natěšení když si můžou zkompilovat jádro.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BorKur  |  02. 02. 2004 23:32

Naprosto s Vami souhlasim - za par let pojem PDA zanikne - zustane jen perfektni derivat funkci PDA a MT. Ale nemyslim si, ze by WinCE mely vetsi pravdepodobnost uspechu - maji sice podporu ze strany desktopu (v nasi oblasti stredni Evropy), ale prevaha Windows na poli desktopu tu uz je peknych par let - tak proc jsou nejvetsimi vyrobci PDA Palm a Sony - zastupci PalmOS platformy..?

Mozna by to chtelo zamyslet se nad veci z sirsiho hlediska - v USA je dominance Window nesmyslnym sci-fi (MacOS) - a nejen tam. Proto je z urcitych hledisek "nezavisly" PDA-only OS vyhodou.

Nikdo z nas nyni nemuze predikovat tento vyvoj, ale tvrdit, ze zrovna WinCE ma lepsi sance, to je nesmysl - jestli ma nekdo vetsi, je to PalmOS, coz jasne vyplyva z clanku, o kterem tu diskutujeme.

A co se UNIXovych a dalsich tzv. "alternativnich" OS tyce - to, co jste prave napsal, je jen dukazem toho, ze teto problematice - bez urazky - nerozumite. Takze bez komentare.

   BorKur

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mar1  |  03. 02. 2004 07:41

Zdravim kolegy Borkura a AA!
Nabizim jeste jeden mozny/alternativni vyvoj v oblasti OS: Co by se stalo, kdyby nektery vyrobce HW prisel s typem, na ktery lze "rozumne snadno" nainstalovat LIBOVOLNY OS? (Nebo kdyby nektery vyrobce OS prisel s balikem -nebo sluzbou- umoznujicim nainstalovat dotycny OS -treba Linux- na libovolne PDA?)
Fura lidi, kteri nesnaseji MS (z principu nebo po zkusenostech s "kvalitou" SW) by po tom skocila. Ja urcite.

Myslim, ze u PDA je trochu jina situace s aplikacemi i s HW "periferiemi", nez u desktopu. U desktopu vaham s prechodem na Linux kvuli nejistote, zda bude novy OS podporovat nektere starsi kusy HV (treba video "framegrabber" kartu). To u PDA neni tak horke, asi kazdy uzivatel parkrat delal hard reset a vi, co to obnasi a ze to neni zas tak velky horror jako preinstalovavat system na desktopu (pokud jde "ostrou" masinu, na ktere se opravdu neco dela a musi to zase vsechno fungovat ...)

Kolem a kolem, myslim, ze i kdyby se MS postavili na hlavu a na likvidaci konkurence venovali sebevic miliard, VZDYCKY zbyde (alespon maly) kus trhu pro konkurenci. A kdyby vyrobci HW prestali lezt MS kamsi (nechapu, proc to delaji), mohl by ten kus trhu byt DOST VELKY.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BorKur  |  03. 02. 2004 11:23

Dobry den i Vam!

Klobouk dolu - Vase myslenka se mi velmi libi. Ostatne, neni to ani tak nerealne. Vzdyt pro Psiony uz celkem dlouho existuje specialni linuxova distribuce. Bohuzel, tohle je jen pocin party nadsencu. Je ale otazkou, jak se k tomuto prave postavi vyrobci HW - kdyz si totiz "postavi" vlastni OS na sve zarizeni, vedi, ze funguje (nebo alespon, ze nefunguje ) - na druhou stranu, 3rd party OS by si usetrili spoustu prostredku za technickou podporu.

Tezko tento vyvoj predvidat, ale rozhodne by to nebyla spatna koncepce - ale jak opet vidime v predloze desktopu, ktere se oproti PDA uz ve smeru OS celkem ustalily, specifika vseljakych zarizeni asi nebudou jen tak prekonana a neni duvod si myslet, ze u nadchazejicich generaci tomu u PDA, bohuzel, bude jinak..

Vztahy mezi vyrobci HW a M$ nejsou o lezeni kamsi - je to normalni business. Ruka ruku myje. Ale naprosto s Vami souhlasim - cast trhu vzdy zustane "svobodna" - a tato cast je vzdy nezanedbatelna. Vyrobci OS nemohou zaujmout pozici oligopolu s dominantni firmou - maji snahu o naprostou nadvladu (nevim, proc mluvim v mnoznem cisle - stejne oba vime, ze mluvim o M$ ), ktera se jim, nastesti, nejspis nikdy nezdari.

Pestrou budoucnost plnou siroke skaly moznosti preje vsem priznivcum PDA

   BorKur

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mar1  |  30. 01. 2004 12:24

Jo a taky ROHLIKY valcuji PeDeAcka naprosto drtive! Tech se nakoupilo jeste o hodne vic. Priste zkuste neco smysluplnejsiho, treba zarizeni se SROVNATELNYM pouzitim. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BorKur  |  30. 01. 2004 21:11


Musim s pisatelem souhlasit - chytre telefony a PDA zarizeni maji uplne jine cilove skupiny.

Napriklad ja jsem z IT oboru, procez je mi velmi blizka platforma PalmOS (neni sice tak privetiva jako Pocket PC, ale je nejvykonnejsi a oproti Symbianu take nabizi sirokou softwarovou zakladnu ve vsech licencnich skupinach) - a na ni proste rozumny smartphone nesenu - libi se mi jen Kyocera 7135 (nebo 7315?), kterou jsem ale nikde v nabidce nasich obchodu nevidel a dokonce pochybuji, zda je vubec v GSM verzi k dispozici..

Zato vsak existuje rada lidi, pro ktere PDA znamena jen "diar" - seznam kontaktu, kalendar, to-do list - takovi lide se spokoji s mensimi zarizenimi na Symbianu, ktera jim usetri kapsy oproti 2 zarizenim, ktera s sebou musim nosit ja..

Posledni skupinou jsou narocni manazeri, kteri se z vyse zmineneho duvodu nechteji tahat se dvema zarizenimi, ale potrebuji obstojne vykonne zarizeni - tam je na miste nejaky smartphone na WinCE.. Eventualne zarizeni typu Handspring 270/600, ale to uz je velmi specificka skupina uzivatelu..

Z toho vyplyva, ze vyvoj trhu se bude odvijet od pozadavku, poctu zastupcu a kupni sily techto skupin. Navrch neni uplne pravdou, ze smartphony PDAcka valcuji - staci se podivat na pocet pristroju na PalmOS, ktery je nejvice zastoupen v oblasti PDA, a mate jasno.. To, ze poklesly jeho prodeje, je jen dukazem toho, ze nekteri lide z vyse zminenych skupin konecne dostali k dispozici produkt, ktery dokazal jejich pozadavky splnit lepe.

   BorKur

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mar1  |  01. 02. 2004 16:56

"To, ze poklesly jeho prodeje, je jen dukazem toho, ze nekteri lide z vyse zminenych skupin konecne dostali k dispozici produkt, ktery dokazal jejich pozadavky splnit lepe." - to mi, pane kolego, pripada velice zajimave, ale sporne. Kazdopadne na takovou argumentaci nikdy neuslysi zadny obchodnik. (Predpokladam, ze u MS uz jsou JENOM obchodnici - vsechny opravdove programatory davno vyhazeli nebo predelali na obchodniky. Proc asi je novy OS kazdy rok, pod zaminkou sebemensi ptakoviny?) Obavam se, ze zakaznik si musi bezet koupit nove zarizeni, i PRESTO, ze je s tim starym spokojen. Figle jsou ruzne - napr. nove programy nefunguji pod starym (jeden rok starym!!!) systemem ...

Mne napada dalsi duvod, proc prodej PDA nyni stagnuje - cekaji se VELKE zmeny, a to na obou hlavnich platformach (mineno Palm a WinCE/PocketPC/WinMobile/...; s omluvou a pri veskere ucte k Symbianu a Linuxu). PocketPC musi konecne zvysit rozlisivost a Palm musi pridat pamet. (Zazil jsem ruzne flamewars a furu PR reci o mensich palmovych programech, ale porad mi palmiste nevysvetlili, jak do ctvrtinove /to prinejlepsim!/ pameti narvou stejny objem dat, jako do PPC treba s pulgigovou CF kartou). Mimochodem, kolego BorKure, s jakou pameti fungujete? Ja mam tu pulgigovku narvanou (vetsinou obrazky, trochu hudby - aby bylo v nouzi co mazat, obrovske mnozstvi textu - ale ty nezabiraji tolik mista) a casem koupim gigovku, odkladam to jenom proto, ze vim, ze ji zase brzo naplnim. A to jsou veci, ktere vice-mene porad potrebuju - jinak jednorazove veci jako mapy a zalohy vseho mozneho jsou zase na jinych CFC, ktere sice vozim s sebou, ale nemam strceny do PDA. 

K tem ostatnim vecem par poznamek:
- "jsem z IT oboru, procez je mi velmi blizka platforma PalmOS" - a proc? Ja jsem taky z IT a nechapu proc. I kdyz, zatim to vypada ze priste si poridim nejake Sony (ted jedu na HPJ 568).

- "neni sice tak privetiva jako Pocket PC" - boze muj, vam pripada PPC privetivejsi? To s tim Palmem teda musite valcit!

- "narocni manazeri ... potrebuji obstojne vykonne zarizeni" - jak se pozna narocny manazer a k cemu potrebuje jaky vykon? Muj sef PDA nema, jeho sef (pokud vim) taky ne. Vsichni maji notebooky v praci a cert-vi-co doma. Zazil jsem jednoho (mensiho) sefa od J.D. a ten mel Palma (vice-mene k nicemu) a hral na nem nejake uplne nenarocne hry.

K tem uzivatelskym skupinam, ktere popisujete, pridavam tu, do ktere patrim ja: trochu planovaci kalendar, trochu blog, vice sprava kontaktu (v papirove forme, nez jsem presel na PDA, toho byl obrovsky vazac drobne potistenych listu) a loginu a hesel (mesicne aspon pet novych, to se pamatovat vazne neda), jeste vice obrazky a fotografie (to zere nejvic mista) a nejvic vytvareni prezentaci / psani textu / generovani HTML (to zere nejvic vykonu, ale kdybych si mel vybrat mezi vykonem a vydrzi, dam prednost vydrzi).
O tom poslednim zminenem pouziti ruzni lide tvrdi, ze je to nemozne a nepohodlne a nesmyslne a kdesi cosi. Vim, ze v te veci jsem exot, ale mozne to je, o pohodli (ve srovani treba s notebookem na kline ve vlaku) lze diskutovat, sedm hodin plneho provozu na baterky stejne zadny notebook nevydrzi a vystupy mi vyhovuji.
Co na tom delate vy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BorKur  |  01. 02. 2004 20:54

Zdravim Vas!

Ve svem prvnim odstavci mate naprostou pravdu - a to predevsim, vztahneme-li Vase tvrzeni na platformu WinCE.. Postupny upgrade daneho zarizeni je samozrejmosti - ale je-li zakaznik spokojen s koncepci smatphonu, asi neprejde na kombo mobil+PDA a obracene, ne? Takze to s tim moc nesouvisi - je jasne, ze primarni marketingovy zamer kazdeho prodejce je maximalizace obratu, potazmo zisku, ale to preci nesouvisi s fluktuaci zakazniku mezi temito odlisnymi koncepcemi. Mel jsem na mysli skutecnost, ze smartphony jsou pomerne novym artiklem, kteremu lide teprve prichazeji na chut - ale s nejvetsi pravdepodobnosti jsou jejich novi majitele hlavne byvali majitele PDA..

K druhemu odstavci: Ackoli se Vam ma odpoved asi nebude libit - jak jsem jiz rekl, jsem PalmOSar - zde je. To, ze si Palmy vystaci s mensi pameti pri stejnem vykonu (dle meho nazoru je vrcholem obou platforem moznost prehravani videa, kterou maji vyssi modely obou zastupcu implementovanou na srovnatelne urovni), je imho dukazem jejich lepsi koncepce - zde se mi primo nabizi desktopova paralela WinCE<->PalmOS = Win<->Linux.. Asi mi rozumite.. ale porad mi palmiste nevysvetlili, jak do ctvrtinove /to prinejlepsim!/ pameti narvou stejny objem dat, jako do PPC treba s pulgigovou CF kartou >>> kdo Vam brani v pouzivani pametovych karet na platofrme PalmOS?

Pokud Vas to skutecne zajima, mam Palm m515, cili pouzivam 16MB pameti - viz vysvetleni na mem zpusobu vyuzivani PDA o neco nize..

Co se tyce implikace IT=>PalmOS, to se omlouvam - spatne jsem svou myslenku formuloval. Spis tam mela byt konjunkce (i kdyz je pravdou, ze vetsina IT-profesionalu, s nimiz jsem se setkal, mela, pokud meli PDA, sva zarizeni na PalmOS..). Co jsem zamyslel, lec nenapsal, byl fakt, ze PalmOS mi umoznuje synchronizaci jak z WinXP, ktera pouzivat musim, tak z Linuxu, ktery pouzivat chci  - coz, jak se alespon domnivam, by na windoze platforme byl celkem problem.. A Symbian nejsem ochoten povazovat za plnohodnotny kvuli jeho zanedbatelne SW zakladne..

Dalsi bod - uzivatelska privetivost. S Palmem skutecne nevalcim , zacinal jsem uz na "trojkove" rade, takze mam tato zarizeni celkem v malicku. Minil jsem tim tzv. BFUcka - a pro ne je WinCE platforma jednoznacne lepsi volbou - clovek, ktery je zvykly na "wokenni" zpusob ovladani, si lepe ochoci PPC nez PalmOS.. V tom se mnou asi souhlasite, ne?

Narocni manazeri? Neznam vaseho sefa, jeho sefa, ba dokonce ani sefa sefa jeho sefa a ani zadne jejich pribuzne , ale mluvime-li o vysokem manazerovi, ktery zpravidla neni tak IT-pozitivni, casto (a to znam z mnoha pripadu) ma tento clovek potrebu mit zarizeni se vsemi dostupnymi technologiemi - castecne kvuli vyuzitelnosti (byt treba ve skutecnosti pouziva jen diar - uz nevidi, ze hromada lidi si dala sakra zalezet na tom, aby se mu pres wifi v kancelari synchronizoval s jeho notebookem, co mu lezi v aute a aby se pripojil pres jeho BT mobil v kapse na internet  - ne, to samozrejme prehanim) a castecne kvuli prestizi. A na tomto poli jsou WinCE systemy, jakkoli spatne se mi to priznava ,  preci jen o krucek napred..

Jen bych rad dodal, ze tato tvrzeni neprohlasuji za absolutni pravdy , ale ze jde o vysledky meho empirickeho pozorovani..

No a jestli Vas zajima, k cemu pouzivam sveho Palma ja, prosim - primarni je pro mne adresar a kalendar (v papirove verzi bych skoncil podobne jako Vy), velmi dobre temto funkcim sekunduje pripojeni na internet - stahovani e-mailu, obcasne cteni zprav na webu, dalsi prijemnou funkci je pro mne cteni e-booku.. Velkou ulohu pro mne hraji nektere dokumenty (prevazne tabulky), ktere nosim s sebou a synchronizuji je s jejich desktopovymi dvojniky.. Navrch mam v palmu nekolik uzitecnych utilit jako ruzne konvertory, databazi pristupovych informaci k ruznym uctum (ne bankovnim, nejsem sebevrah ) a jako bonus zde mam IRC klienta pro ukraceni prilezitostnych dlouhych chvil. Hudbu v Palmu skutecne nenosim (nejen proto, ze by mi v m515 byla k nicemu , ale predevsim proto, ze bych ji stejne nemel kdy poslouchat - jedine v aute, ale tam mam preci jen sofistikovanejsi prostredky k temuz), fotografii tam mam skutecne jen par (a moc nezaberou - mam preci jen rozliseni 160*160..).

Doufam, ze Vas me odpovedi uspokojily. S pozdravem a pranim prijemneho dne

   BorKur

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mar1  |  02. 02. 2004 09:09

I ja vas zdravim!
"s fluktuaci zakazniku mezi temito odlisnymi koncepcemi" mate pravdu, to jsem nedomyslel.
Vsechny vase odpovedi se mi libi, bez obav.

Nikdo mi nebrani v pouzivani pametovych karet na platofrme PalmOS, jenom si myslim, ze jejich pouziti na te platforme je dost cerstva novinka (ja nevim - nejake Tungsteny?), zatimco tvrzeni palmistu o dostatku pametoveho prostoru jsou letita. Sony ma bajecna zarizeni, ale MemStick je neco sileneho a taky silene draheho; vim, ze chystaji nejakou rozumnou nahradu, ale kdy? Vubec nechapu, jak si Sony predstavujou praci s temi zabudovanymi fotaky a s nadhernymi WideRes obrazovkami, kdyz nemaji pamet. Slot na CFC na tom jednom Sony se pro pamet prakticky neda pouzit - pri trvale vysunute poloze by prekazel.

Co se tyce implikace IT=>PalmOS - aha. Ja synchronizaci nepouzivam, myslim, ze lepe nez program dokazu rozhodnout, ktery udaj ma jakou platnost a co se jim ma premazat (odstrasujici priklad: synchronizace casu mezi PDA a desktopem).
 
ad tzv. BFUcka (vubec netusim, co to je) a ze clovek zvykly na "wokenni" zpusob ovladani, si lepe ochoci PPC nez PalmOS.. "V tom se mnou asi souhlasite, ne?"
Myslim, ze lide z IT si zvyknou na vsechno s cim musi pracovat,
ja mam ta XTecka (pred tim NTecka) uz par let povinne v praci,
ale neprestavaji me vytacet svou udajnou "user friendliness", jejiz kazdy projev bych ochotne narval jejich tvurcum kamsi tlustym koncem napred. Zlaty UNIX (Solaris, Sinix, ...)! Proboha, i ten staricky VMS dela vice-mene co se od nej chce a nevymysli si zadne svoje iniciativni hovadiny. Zazil jsem dvakrat, z toho jednou v ostrem provozu, ze si wokna svevolne prepnuly jedno dost dulezite nastaveni ...  
Ale vase tvrzeni nemohu posoudit, s Palmy mam minimalni
zkusenosti (kamaraduv pristroj, vystavene v obchodech, atd.)

K "vysokemu manazerovi, co ma potrebu mit zarizeni se vsemi dostupnymi technologiemi" - mate na mysli HW technologie, predpokladam. Pochybuju, ze by si sam programoval databaze na PDA.

ad "absolutni pravdy" - jasne, jen si tak povidame.

ad rozliseni 160*160 - jeje, ja mam standardni 240x320 a mlsne pokukuju po Sony WideRes a jeste lepsich. Ale na druhou stranu vy se nemusite trapit obrovskymi pametovymi naroky obrazku, jasne.

Za vsechny informace vam dekuju, fakt me to zajima.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BorKur  |  02. 02. 2004 14:41

Mate pravdu, pametove karty jsou Palm platforme pomerne novou zalezitosti - na "wokynkach" se jiz docela zabydlely.. Mam dojem, ze moje m515 byla mozna spolecne s m505 vubec prvnim Palmem s touto vlastnosti. To znamena nejaky rok a neco zpatky (Nebo snad uz dva? Ten cas ale leti..).

Co se taktiky Sony tyce, nevim - a snad ani vedet nechci. Jejich produkty povazuji za pomerne nepovedena zarizeni (uz kvuli jejich Jog Dialu, s nimz jsem mel tu "cest" na jejich mobilnim telefonu a ktery jeste po tech letech proklinam..).

Souhlasim s Vami, ze manualni synchronizace je v nekterych pripadech nezbytna, ale mam soubory (napr. ceniky), ktere updatuji jen v jednom smeru (PC -> PDA), k cemuz je tohle docela prijemne zjednoduseni.

BFU je takove osklive slovo, ktere znamena Bloody Fuckin' User, cili velmi pejorativni oznaceni obycejneho uzivatele (samozrejme, nas oba takovito lide s nejvetsi pravdepodobnosti zivi, takze to nemelo vyznit hanlive, ale jako oznaceni znalostni urovne techto osob v ramci IT). A prestoze jsem z presvedceni Linuxar, musim si stat za svym - sekretarky, lekari, ucetni a buh-vi-kdo-dalsi, kteri jsou zvykli po dlouha leta na ovladani M$ produktu, budou na WinCE platforme nejspokojenejsi - budou se ucit jen minimalni odlisnosti, vetsina ovladani pro ne bude intuitivni. Coz je pro tuto platformu plus. (Stejne, jako je treba Mandrake Linux pro "BFU" obecne vzato snaze pochopitelny; ma-li tento clovek jiz zkusenost s M$, zvoli jejich produkt - protoze uzitek mu oba produkty prinesou srovnatelny, ale M$ pro nej mnohem snazsi cestou.)

Lide z IT jsou samozrejme neco jineho - meli by byt dostatecne flexibilni pro prechod na jakoukoli pouzitelnou platformu - ale uvedomme si, ze PDA uz davno neni (ackoli u nas tento nazor stale castecne preziva) znackou technofilniho ITaka. Z PDA se stavaji bezne pracovni nastroje pro vsechny - a toho prave WinCE platforma nejspis vyuzije nejlepe - alespon v nasich Win-pozitivnich zemepisnych sirkach.

Takze se mejte krasne!

   BorKur

P.S. Nechcete si to Sony jeste rozmyslet?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Juraj Hudec  |  02. 02. 2004 19:24

prve palm os PDA s kartou bolo TRG pro (CF) a hned potom clie S300 (memory stick) a to uz v roku v roku 1999

inak momentalne su sily PPC vs Palm vyrovnane, je to skor o osobnych preferenciach a naklonosti k tomu ci onom dizajnu

p.s. sony PDA su (podla mojho skromneho nazoru) jednym z tych naj co na trhu najdete

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BorKur  |  02. 02. 2004 21:23

Dobry den!

Dekuji Vam za uvedeni situace kolem pametovych karet na pravou miru - psal jsem "mam dojem..", nebot jsem si svym tvrzenim skutecne jisty nebyl.

Dovolil bych si vsak polemizovat o tom, zda jsou sily vyrovnane. 1) Podivejte se na prodejnost techto platofrem a 2) - na cemz se shodujeme - tato zarizeni maji skutecne jine cilove skupiny a uplne jine silne a slabe stranky.

Jasnou vyhodou Palm-devices jsou male rozmery s adekvatni hmotnosti, casto velmi pekny design (ale ten se mimo iPaqu dle meho nazoru rozsiruje i na "wokenni" platforme) a velmi efektivni vyuzivani disponibilnich prostredku. Naproti tomu zarizeni na WinCE byvaji casteji technologicky na vyssi urovni a jistym trumfem je uz ve vsech padech sklonovana uzivatelska privetivost.

Co se nazoru na produkty Sony tyce, nema smysl na nej reagovat - samozrejme je to Vas nazor a Vase volba - flamewars o kvalite produkce jedne znacky jsou skutecne bezpredmetne. Jen trvam na tom, ze Jog Dial je mechanicky namahana soucastka, ktera je nachylna k opotrebeni a poskozeni - coz je skoda. Imho je daleko lepsi konvencni reseni - tlacitka - v jehoz pouzivani nevidim zadne znesnadneni.

Jinak je samozrejme bez debat, ze PDA od Sony jsou velmi vyspela a "naslapana" zarizeni - jde jen a pouze o mou spatnou zkusenost (nejen z meho ex-mobilu, ale i z okoli) s vyse zminenym ovladacim prvkem.

   BorKur

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ludvík  |  29. 01. 2004 21:44

Není to náhodou spíš kategorie "hloupý telefon" ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mmarek26  |  29. 01. 2004 17:07

zalezi na kazdeho preferenciach. Ale p8/9 a nx650, n6600, n9210(i) ziskavaju oblubu aj medzi laickou verejnostou, takze xPAQy sa budu do budcna pouzivat naaaajme vo firemnej sfere.A nezabudajme na xDA (mda 2 apod.).

Inak oznacit n6600 ako vhodnu vec pre firemnu sferu, tak neviem kde si NOKIA sedi na vedeni.Pre firemne pouzitie jasne kraluje "nechytra" ale sikovna n6310i a n9210i.Nokia preber sa a postan n6410 a n9310. Tvoj vynalez "a lá" n6230 ci co to bolo oznacovane za nastupcu n6310i stale neni ono.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Adamantium  |  29. 01. 2004 16:47

PDA jsou (zatim) o hodne lepsi a vykonnejsi nez chytre mobily. Mam P800, taham ho vsude s sebou, ale nedovedu si predstavit, ze bych s sebou tahal zarizeni dve.. mobil + jeste nejake to PDA.. Proto mam radsi smartphony a P800 vymenim opet za nejakeho chytrolina  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta  |  29. 01. 2004 18:18

Hmm, ja mam vcelku maly mobil (t68i) a vcelku maly palm (Tungsten T2) a vidim na teto kombinaci spoustu vyhod.

- dve zarizeni - mohu se rozhodnout kdy necham PDA doma (divadlo)

- dve baterie - vetsi vydrz, nestane se mi, ze bych po pareni nejake hry na pda nemohl nikomu zavolat, protoze mam mrtvou baterku

- lepsi uzitna hodnota - obe zarizeni delaji dobre to, k cemu jsou urceny (treba displej na T2 je skvely) a krome toho muzu pouzivat obe zarizeni naraz

- dnes i nizsi cena - rozumny mobil a pda jde poridit dohromady do 15-20 tisic

- lepsi moznost vyberu - mobilu je spoustu, pda taky, vyberu si ktery mi vyhovuje a kazdy zvlast muzu casem vymenit za jiny

Cele mi to pripada dost prehnane. Ano spousta lidi si mozna smartfoun koupi, ale spousta taky ne. Ta argumentace mi pripada podobna, jako kdyby vyrobce kapesnich noziku tvrdil, ze vyrobci vyvrtek, loveckych nozu, nuzek, pilniku a sroubovaku zaniknou protoze jejich vyrobek umi vsechno.

Jsou proste lidi, kterym kapesni nozik nestaci.

Hmm, ze prodej smartfounu roste? Jen at roste, ale nejak mi z tech cisel nevyplyva ze by ten rust byl na ukor PDA, PDA rostou taky.

Tyhle dve veci proste muzou zit klidne vedle sebe.

F

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
me  |  30. 01. 2004 13:55

Snil jsme o mobilu s komunikatorem, ale zacinam menit nazor. Mozna ze bude fakt lepsi mit dve zarizeni. Pokud budou propojitelna pomoci Bluetooth, tak je jedno, zda PDA integrovany mobil ma anebo nema. Jeste by bylo fajn, kdyby obe zarizeni sla dobijet stejnou nabijeckou (stejne konektory), pripadne mely i kompatibilni baterku, atd

By me zajimalo, za jak dlouho na to prijdou i vyrobci PDA anebo mobilu a navrhnou takovou "stavebnici", kdy si uzivatel bude moci koupit zvlast PDA a zvlast prikoupit "kompatibilni" mobil. Pro uzivatele muze byt zajimave i to, ze pokud se objevi nova technologie (EDGE, WiFi, atd), tak staci porit novy mobil. A zase, pokud uzivatel zjisti, ze mu soucasne PDA nevyhovuje, poridi si "kompatibilni" lepsi model.

Dokonce si myslim, ze nemusi byt problem pouzivat PDA jako "bezpecny" mobil, protoze do hlavy bude vyzarovat jen "bluetooth" zareni, vlastni GSM mobil ktery bude pres bluetooth pripojen bude zarit treba v "aktovce".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LUKAS  |  29. 01. 2004 13:30

Jak muzete srovnavat "chytre telefony" a PDA? Aby se smart foun vyrovnal PDA, tak jeho cena bude tak velka, ze si ho nikdo nekoupi! Viz napr. Treo 600 za cca 26kKc!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Kuruc  |  29. 01. 2004 15:38

Já s vámi souhlasím, proto píši, že Canalys srovnává hrušky s jablky. Ale i tak není tabulka úplně k ničemu. Zobrazuje alespoň poměr mezi chytrými telefony a kapesními počítači. Jde o to, že se mnoho zájemců o "PIM aplikace" rozhoduje mezi kapensími počítači a chytrými telefony. bude zajímavé sledovat, jak se ¨zvyšuje počet uživatelů chytrých telefonů na úkor PDA (k čemuž bohužel určitě dojde... )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  29. 01. 2004 18:35

Anebo MDA II za jednadvacet :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kato  |  29. 01. 2004 11:54

Nejak jsem nikde nevycetl, ktere Nokie byly do celkoveho hodnoceni zapocitany - jestli 9210, 6600, 7650 ap. nebo i N-Gage nedej boze snad jeste neco horsiho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lister  |  29. 01. 2004 11:16

Pres vsechny predpovedi skarohlidu se potvrzuje absolutni dominance Symbian OS na poli komunikatoru :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  29. 01. 2004 12:15

zatim ... bojim se co prijde za rok

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Spacer  |  29. 01. 2004 18:30

No pomaly..ja som mal p800 programoval som pre nu.. padalo to jak svestky teraz mam Qtek2020 (MDA2) a pohoda... stabile... uvidime o rok ... setko sa zlepsuje ale moja volba teraz je windows Mobile

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tom  |  29. 01. 2004 11:01

SonyEricsson nevyrabi zadny komunikator! P 900 je smartphone (chytry-telefon) a tak ho charakterizuje nejen vyrobce, ale i vsude ve svete o nem nenajdete zminku jinak. Dokonce i vasem clanku preskakujete z jednoho pojmu na druhy. Denne ho pouzivam a je fakt chytry

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honzabr  |  29. 01. 2004 07:25

můj iPAQ 5450 měl GSM a GPRS tak mne nic od něj nedostane. WiFi a GPRS a našinec je všude. Proč jsem musel s 5450 tahat ještě telefon (vlasně dva -používám dvě čísla)? A CF č SDIO nic neřeší, vždy to je jen náhražka se spoustou práce.Už aby byla řada 6xxx  pak se zas asi poměr obrátí. Víc mi vyhovuje PDA s telefonem ne naopak jako P900 (ačkoliv na ní nemůžu říct křivého slova  )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Valík  |  29. 01. 2004 07:06

kapesni pocitac bych za nejaky radoby chytry mobil (nedejboze nokii) nevymenil ani za nic. mel jsem v ruce nespocet komunikatoru a s pda se to vubec neda srovnavat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
OldPalmUser  |  29. 01. 2004 07:18

Moje rec

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  29. 01. 2004 12:14

rekni nam vic ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
me  |  30. 01. 2004 13:59

Kdyby mel mobil i PDA Bluetooth, tak by jsem tuto kombinaci taky preferoval pred mobilem s PDA.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor