Chytré trenýrky či podprsenka. Na první pohled směšné, na druhý pohled zcela logické řešení

Pod pojmem „nositelná elektronika“ si většina lidí představí nejrůznější fitness náramky či chytré hodinky, propojené s aplikací v mobilu. Tak trochu stranou pozornosti je (alespoň zatím) chytré oblečení, schopné sledovat srdeční tep, počet ušlých kroků nebo délku a kvalitu spánku. Už jste ale slyšeli o chytrém spodním prádle?

Kanadská firma Myant, zabývající se chytrými oděvy, pracuje na vlastním řešení. Označuje ho jako Skiin a jeho úkolem má být vnímat, předvídat a reagovat na různé tělesné parametry svého nositele s cílem zlepšit jeho zdraví a fyzickou kondici.

Chytré spodní prádlo

Firma se zabývá integrací biometrických senzorů do běžného oblečení a zaměřuje se především na spodní prádlo. Důvody jsou poměrně prosté: většina snímačů potřebuje ke své činnosti kontakt s tělem, takže je nutné, aby oděv co nejlépe přiléhal. V tomto směru je spodní prádlo ideálním kandidátem. Další výhodou může být, že trenky nebo kalhotky si – na rozdíl od hodinek – patrně nezapomenete doma.

„Žádná jiná věc v našich životech neposkytuje tak univerzální pokrytí: téměř 100 procent populace, skoro 100 procent času a bezmála 100 procent těla,“ vysvětluje firma na svých stránkách, proč se rozhodla věnovat právě tomuto segmentu.

Prádlo Myant umí měřit a monitorovat celou řadu parametrů, jako je tepová frekvence, hladina stresu, délka a kvalita spánku, tělesná teplota a další údaje. Ty následně odesílá a zobrazuje v přehledné formě v mobilní aplikaci Skiin.

Trenýrky jako součást chytré domácnosti

Kromě sledování fyzických hodnot může spodní prádlo nabídnout i další funkce. Dokáže například detekovat, když uklouznete a upadnete, umí upozornit na probíhající ovulaci nebo varovat před únavou během řízení automobilu.

Myant má se svými produkty poměrně velké plány, v jejichž rámci hodlá nabídnout propojení se systémy chytrých domácností. Spodní prádlo by tak například při detekci nadměrného stresu mohlo iniciovat přehrávání relaxační hudby, snížit teplotu v místnosti, když se začnete potit, nebo zapnout rychlovarnou konvici v okamžiku, kdy zjistí dehydrataci organismu.

Firma již nabízí pod značkou Skiin několik produktů v rámci kolekce Connected Care. V nabídce jsou například dámské kalhotky či pánské boxerky s měřením tepu, teploty a držení těla. Chystá se také sportovní podprsenka nebo nátělník. V budoucnosti by oblečení mělo nabídnout kontinuální EKG s detekcí fibrilace síní v reálném čase, měření stresu, spánku, variability srdeční frekvence a dýchání.

Diskuze (26) Další článek: Příští iPhony dostanou 48Mpx fotoaparát, rozloučí se s výřezem a verzí mini

Témata článku: , , , , , Spodní prádlo, Stres, Trenýrky, Podprsenka, Oblečení, Logické řešení, Chytré, Connected car, Logic, Kalhotky