Číňané poráží Američany v závodu o 5G, tvrdí analýza

Čína je podle studie asociace CTIA nejblíže zavedení rychlé mobilní 5G sítě, těží hlavně z dobré spolupráce průmyslu a vlády. Spojené státy jsou v žebříčku až třetí.

Studie zveřejněná americkou asociací průmyslu s bezdrátovými technologiemi CTIA ukázala, že nejlépe připravená na spuštění moderní 5G mobilní sítě je Čína. Američané hodlají do vývoje super rychlé sítě investovat 275 miliard dolarů, přesto jsou Spojené státy zatím až na třetím místě žebříčku. Kromě Číny je předběhla i Jižní Korea. Informoval o tom server CNN.com

Pro úspěch jsou podle studie klíčové investice soukromých firem do výzkumu a vývoje. Pomocnou ruku ale musí podat i stát, což pekingská vláda ve velkém dělá. „Čína je ve vedení díky kombinaci sil telekomunikačního průmyslu a vládní podpory," stojí ve studii.

Nová generace sítí přinese mnoho inovací, bude ji využívat například umělá inteligence, samořiditelná auta nebo technologie smart cities. To s sebou přinese i velké množství investic, proto se státy ve vývoji 5G sítí předhánějí.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (4) Další článek: Stáhněte všechna vaše data z Instagramu. Tady je jednoduchý návod, jak na věc

Témata článku: , , , , , , , Bezdrátová technologie, Velké množství, Dobrá spolupráce, Spojené státy, Dolar, Telekomunikační průmysl, TV +, Nová generace, Číňan, Smart Cities, Třetí místo, CNN, Američan, Samořiditelné auto, Soukromá firma, Vývoj, Síť, Cin