City Total – tak trochu jiný průvodce

Papírové průvodce či jejich internetové podoby určitě znáte. V dnešní době lze však papír i mobilní Internet nahradit jinými způsoby. Co třeba zkusit kompletního aktuálního turistického průvodce ve vašem PDA a zcela zdarma?

O co vlastně jde?

Projekt City Total je poměrně zajímavou a ambiciózní alternativou, která by mohla začít udávat budoucí směr turistických průvodců. Myšlenka projektu je taková, že než se vydáte do nějakého zahraničního města na dovolenou či služební cestu, tak si nejprve do svého PDA stáhnete digitálního turistického průvodce, který vám pak na místě bude sloužit k orientaci v síti MHD, mezi památkami, pomůže při hledání restaurace nebo třeba vhodného místa k nákupu.

Základním předpokladem k tomu, abyste průvodce City Total mohli využívat, je přístup k Internetu, kde si ze stránek www.citytotal.info stáhnete celou aplikaci. Musíte také mít PDA se systémem PalmOS a 8 MB volné paměti. To je momentálně obojí hlavním kamenem úrazu. Nicméně zástupci projektu ubezpečovali, že usilovně pracují na verzi pro dnes již značně rozšířenější platformu MS Windows CE (Pocket PC).

Teď si možná říkáte, že za těchto podmínek je celý projekt k ničemu. Ve skutečnosti to ale není (respektive nebude) pravda. Projekt City Total totiž chce již od svého počátku nabízet turistům možnost zapůjčit si elektronického průvodce, a to včetně PDA s barevným displejem (konkrétně od Sony) za poměrně přijatelných max 2,50 EUR na 24 hod. Některé hotely přitom budou nabízet tuto službu již v ceně hotelového pokoje. Celý systém zápůjčky funguje tak, že oproti zápůjčce PDA složíte zálohu ve výši 200 EUR (ta se bude dále snižovat v závislosti na aktuální ceně PDA). Tato záloha vám při navrácení PDA bude samozřejmě vrácena.

Co City Total nabízí

Elektronický průvodce City Total bude nabízet informace o nejrůznějších světových městech, jejich památkách, historii, turistických zajímavostech, obchodech, restauracích, barech, diskotékách a dalších 150 turisticky zajímavých místech. Informace budou k dispozici v 10 světových jazycích češtinu nevyjímaje (dále je to angličtina, němčina, francouzština, italština, španělština, portugalština, polština, řečtina a katalánština).

Kromě informací pro turisty budou k dispozici také kurzovní lístky a měnová kalkulačka (včetně přepočtu mezi EUR a měnami členských států EMU). Kromě toho jsou zde k dispozici také kontakty na tísňové linky a ambasády, taxislužby a v neposlední řadě také stručný frázovitý slovník (mezi vybranými dvěma jazyky). To vše je udržováno v aktualizované formě.

Jak to celé funguje

Nic není zadarmo. V tomto případě je celý projekt placený z reklamy, která se v průběhu práce s aplikací neustále zobrazuje. Celá aplikace pro PDA je aktualizována v podstatě neustále (v inzerenty placené části) a jednou týdně (v informativní části). Aktuální verzi si tedy můžete stáhnout vždy z webu a synchronizovat si údaje s těmi, které již máte ve svém PDA.

Správná cesta nebo slepá ulička?

Projekt City Total pochází z pera německých programátorů a jedná se o celoevropský projekt, který organizuje jedna zatím neznámá společnost z Andory. Praha byla vybrána jako první město, kde se projekt realizuje a již od 15.8. 2003 si budete moci pražský City Total zdarma stáhnout i vy.

Diskuze (28) Další článek: O2: nové XDA do konce roku!

Témata článku: Cit, Slepá ulička, Total, Průvodce, Jin, City, První město