Civilization: ovládněte svět (recenze hry)

Kroutíte hlavou nad událostmi ve světě? Říkáte si, že pokud byste mohli řídit svět, bylo by vše mnohem lepší? Nyní máte možnost si to vyzkoušet prostřednictvím Nokie N-Gage. Chopíte se jednoho národa na počátku věků a provedete ho tisíciletími, abyste ho udělali tím nejmocnějším národem světa.

Jedna z nejočekávanějších her pro N-Gage konečně spatřila světlo světa. Legendární Civilizace, jejíž duchovní otec není nikdo jiný než Sid Meier, právě v těchto dnech míří na pulty obchodů. Když se před patnácti lety objevila první Civilizace, jednalo se v podstatě o malou herní revoluci. Do té doby nikdo nevydal hru, která by měla v sobě zahrnuto tolik různorodých aspektů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Soni jdou, sloni jdou, sloni jdou a je jich moc • jiz trochu rozvinutější civilizace • pohled na města

Od osadníka k ovládnutí světa

Ve stručnosti je Civilizace tahová strategie, ve které stavíte města, vynalézáte nové technologie, obchodujete a válčíte s ostatními státy. Pamatovat musíte na všechny drobnosti spojené s vedením civilizace. Spokojeností poddaných počínaje a expanzí a prosperitou celé říše konče. To vše ve velmi propracovaném herním prostředí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kterou z budov postavit? • popis nepřátelské Moskvy • divy světa

Na samém počátku máte jen jednu skupinku osadníků, kteří založí první město, ve kterém budete stavět jednotky a budovy. Postupem času si vytvoříte osadníky další a tím si i vytvoříte více měst a expanze vaší říše může začít. Ze začátku hra není příliš zábavná, jelikož se například celé kolo může skládat jen z tahu jednoho válečníka o jedno políčko. Postupem času ale budete mít mnohem více jednotek a měst a tím se délka každého kola výrazně protáhne. Přeci jen chvíli potrvá, než dáte příkaz k pohybu několika jednotkám a než prostudujete, co bude nejvýhodnější postavit ve kterém městě. K tomu si ještě připočtěte analýzu pohybu nepřátel po mapě a jedno kolo se může protáhnout na několik desítek minut.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
I Eiffelovku věž máte na výběr • kolik peněz dát do vědy a jak nasadit vysoké daně? • přehled měst

Ve jménu pokroku a boje

Co by to bylo za civilizaci, kdyby se nerozvíjela dále. Ve hře máte velmi rozsáhlý technologický strom a postupně si vynalézáte technologie zahrnující téměř vše, co bylo skutečně vynalezeno v průběhu staletí. Začínáte s objevováním kola, jízdy na koni, nebo například mysticismu a jadernými zbraněmi a vesmírnými raketoplány to končí.

Rozhodně ale nedoporučuji snažit se jít za jedním cílem tou nejkratší cestou. Je nutné průběžně vynalézat technologie ze všech možných odvětví. K čemu vám bude možnost postavit moderní armádu, když nebudete mít vůbec rozvinutou ekonomiku a tím ani nebudete mít peníze na vojenské jednotky? A naopak zase k čemu vám bude vysoce kulturní středověká říše, když všichni vaši sousedé již budou vyzbrojeni tanky a letadly?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam vynalezených technologií • i demokracie se musí vynalézt • kdo by si nechtěl hrát s roboty

Velice důležitou součástí jsou i vztahy s ostatními osadníky naší planety. Vždy když při svém průzkumu okolí narazíte na nový národ, budete upozorněni a můžete započít rozhovory. Můžete si vzájemně vyměňovat technologie a suroviny, uzavírat vojenské pakty a nebo spolu začít válčit. Ne vždy vám ale protistrana v obchodu vyhoví. Když vám někdo vyhlásí válku, je nejvýhodnější zkontaktovat všechny národy, se kterými můžete komunikovat, a požádat je ve válce o pomoc. Pokud budou souhlasit (většinou za určitý finanční obnos), tak již rázem nejste ve válce sami a vaše šance na vítězství se tím velmi zvýší. Může se ale také stát, že okolní státy uzavřou dohodu mezi sebou proti vám. Pak už je nejlepší zaplatit agresorům za mír, budou-li souhlasit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna z nejlepších jednotek • rozhovory se sousedy • přehled mnou objevených národů

Jak se stát nejlepším?

Bohužel nic netrvá věčně a ani vy si nebudete moci vaši civilizaci budovat do nekonečna. Pro zdárné dokončení hry není nutné prolít hektolitry krve virtuálních bojovníku a tím si podrobit všechny ostatní státy. Sice i toto je jedna z možných forem vítězství, ale Civilization jich má více. Vítězem se také například stanete, pokud jako první vyšlete vesmírnou raketu směrem k Alpha Centauri. Pokud tedy nejste vyznavači agresivního vyjednávání snažte se co nejrychleji urychlit pokrok a i tak můžete vyhrát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co je monarchie? • i atomovou bombu máte na výběr • jsou poddaní spokojení?

Těžké začátky

Díky své propracovanosti se Civilizace stává pro začínající hráče dosti komplikovanou a těžko se v ní budou orientovat, jelikož je v ní veliké množství faktorů které je potřeba důkladně promyslet a pamatovat na ně. Naštěstí je ve hře přítomna tzv. Civilopedie, což je prakticky encyklopedie všech jednotek, budov a vynálezů, které ve hře jsou a vše je až vyčerpávajícím způsobem popsáno. Díky Civilopedii se tedy můžete i historicky značně vzdělat.

Hráči, kteří mají zkušenosti z PC, nebudou mít situaci o moc jednodušší, než-li hráči úplně začínající. Civilization pro N-Gage je totiž předělávkou druhého počítačového dílu a většina hráčů si už jistě zvykla na „vychytávky“ z nových dílů a proto budou mít alespoň ze začátku určité problémy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Bez Civilopedie bych nevěděl co je Superconductor • seznam témat Civilopedie • počáteční nápověda

Ačkoliv je Civilizace pro hru více hráčů jako stvořená, tak si ji pro nás autoři nepřipravili. A to je asi největší zklamání, které mi tato hra přinesla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Španělské území • říše 120 let po Kristu • ne zrovna lichotivé skóre

Než jsem tuto hru spustil, obával jsem se, že bude ovládání velmi složité a že hra musí být na malém displeji velmi nepřehledná. Naštěstí jsem se mýlil. Ovládání je velmi jednoduché a každému velmi rychle vejde do krve a i přehlednost je na dobré úrovni. Ačkoliv, jak se vytvořená říše rozšiřuje, je již poměrně obtížné udržet si představu o jednotlivých městech. Vzhledem k tomu, že se jedná o tahovou strategii, tak je vždy dostatek času na probádání celé mapy. Toto navíc ulehčují poradci, což jsou obrazovky, na kterých máte zobrazeny statistiky celé vaší říše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehled zdrojů v okolí měst • jeden z divů světa • a jeden z divů moderní doby

Zábava na dlouho

Popsat všechny možnosti hry by zabralo na několik podobných recenzí. Civilizace je až neuvěřitelně propracovaná hra a díky své téměř nekonečné hratelnosti vás vydrží bavit několik týdnů až měsíců. Neváhejte tedy a pokuste se také vzít osud civilizace do svých rukou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vojenské jednotky • je libo postavit dálnici • to je lodička

Plusy a mínusy:

+ hratelnost
+ návykovost
+ propracovanost
+ encyklopedie Civilopedia

- absence multiplayeru
- potřebná znalost angličtiny

Datum vydání: únor 2006

Odkazy:

Diskuze (9) Další článek: Aktuální ceník: slevová smršť

Témata článku: , , , , Nokia N-Gage, Demokracie, Civilization, Div světa, Veliké množství, Raketoplán, Moderna, Svět, První město, Lodička, Oficiální stránka, Tahová strategie