Claytronics: když má hmota místo atomů miniroboty

Jedním z nejobdivuhodnějších experimentálních výzkumů poslední dekády je hmota Claytronics. V podstatě je to látka složená miniaturních robotů, kteří čekají na povely.

„Elektronické atomy“, neboli miniaturní roboti mohou měnit barvu a elektromagneticky reagovat se sousedy. Pokud by měl jeden robot pro dostatečné rozlišení dejme tomu velikost zrnka písku, počítač by mohl dát hmotě příkaz vymodelovat třeba malé autíčko.

Vize hmoty Claytronics je už bezmála deset let stará a mnoho dalších desetiletí zůstane jen na papíře, doposud se totiž podařilo výzkumníkům z Intelu a Carnegie Mellonu sestavit jen experimentální roboty velikosti tenisového míčku. To má k zrnku písku opravdu daleko.

Představa hmoty, která na náš povel libovolně metamorfuje, však láká i další výzkumníky – třeba tým věhlasné MIT Media Lab, kteří zkoumají, jak by se takový povrch mohl chovat v praxi. Používají k tomu svůj loňský prototyp Inform, což je speciální matice hranolů, které se na povel různě vysouvají a zasouvají a vytvářejí tak tvary. Inform dokáže na dálku přes internet přenést třeba pohyb rukou, které zařízení z hranolů doslova vymodeluje, a další kousky.

Nyní se inženýři z MIT pochlubili s dalším videem a projektem Transform, který je rozšířenou verzí Informu. Opět se jedná o hranoly, které se pomocí motorů vysouvají a zasouvají a na povel počítače tak libovolně mění tvar desky.

Efekt měnícího se povrchu pomocí výsuvných hranolů není úplně nový a využívají jej nejrůznější promotéři. Takto jej do animace zapojili třeba architekti pavilonu Hyundai na EXPO 2012.

Diskuze (2) Další článek: Nokia X: smartphone pro neználky [recenze]

Témata článku: , , Autíčko, Atom, Místo, Clay, Min, MIT Media Lab, Mini +, Mini, Dostatečné rozlišení