Co mají Němci za lubem s českým T-Mobilem

Německý Deutsche Telekom koupil zbývající podíl v českém T-Mobilu a plně ho ovládnul. Do toho si loni pořídil také skupinu GTS a provedl sloučení s T-Systems.

Německý telekomunikační obr Deutsche Telekom je při chuti a po loňské akvizici středoevropské skupiny GTS za 546 milionů eur minulý týden získal také kompletní kontrolu nad tuzemským T-Mobilem. Za zbývající minoritní podíl mírně převyšující 39 procent zaplatil investiční skupině Mid Europa Partners 808 milionů eur.

Zájem o podíl v T-Mobilu měli kromě Němců také další investoři, Deutsche Telekom nicméně využil přednostního odkupního práva. Rozjetá evropská skupina nicméně zaplatila nemalé peníze za podnik, kterému v posledním čtvrtletí meziročně klesly tržby i zisk o rekordních 16 procent s tím, že vývoj na mobilním trhu napovídá dalšímu sešupu. Snižují se koncové uživatelské ceny a tím i marže, zvyšují se přitom požadavky na technologie datových služeb. Otázkou tedy je, co má Deutsche Telekom za lubem.

„Odkup zbývajícího podílu je přirozeným krokem k optimalizaci našeho portfolia a transformaci na předního integrovaného celoevropského operátora,“ naznačila německé plány členka představenstva Deutsche Telekomu Claudia Nemat. To si lze přeložit i takto: samotný mobilní operátor pro budoucí působení na telekomunikačním trhu nebude stačit. Z operátorů se s nárůstem chytrých telefonů, tabletů, mobilních aplikací a počtem přenesených dat stávají pouhé dálnice informací, na kterých vydělávají jiní, zejména poskytovatelé obsahu. Pro další směřování je proto nutné do mixu připojit také datová centra, pevné a optické linky, firemní zákazníky a státní správu, a v neposlední řadě IT služby, které je díky tomu všemu možné nabídnout.

Důležitý článek GTS

Zástupci T-Mobilu a Deutsche Telekomu jsou v oficiální rovině skoupí na slovo, jedním se ale příliš netají – chtějí investovat do rozvoje optických a pevných sítí a prioritou se stává segment firemních zákazníků. Jedním z důvodů je právě rostoucí objem dat (přenos videa, hudby a podobně), ale také Telefónica, která má v tomto oproti T-Mobilu historickou výhodu díky akvizici Českého Telecomu. Významnou roli v tomto hrají i firmy a stát, kteří si potřebují vyměňovat data například mezi pobočkami a datovými centry. Objem těchto dat se každoročně zásadně navyšuje.

Klepněte pro větší obrázek 
Český T-Mobile jako součást větších aktivit. Foto: E15

V tomto případě sehrává zásadní roli loňská koupě skupiny GTS. Ta na přelomu let 2012 a 2013 spustila rozsáhlou evropskou stogigabitovou síť s tím, že právě firemní zákazníci něco takového potřebují. „T-Mobile potřebuje pro své služby kvalitní síťovou infrastrukturu. To se zajistí nejenom budováním vlastní optiky, ale také akvizicemi. Akviziční politika firmy ještě bude pokračovat. Nebude to hned, ale následující 3 roky ještě budou zajímavé. Předchozí investice do sítí jsou splacené a banky nabízí levné úvěry,“ tvrdí jeden ze zdrojů Connect.cz obeznámený se situací. Koupě GTS pro T-Mobile znamená kromě získané sítě a nutnosti méně investovat do další výstavby také nemalý počet zákazníků a zaběhnuté státní zakázky.

Deutsche Telekom v Česku s největší pravděpodobností hodlá postupovat podobně, jako postupoval v sousedním Slovensku, kde vlastní většinu Slovak Telekomu a kolem toho vrství komplexní služby. „Pro Německo jsou Česko a Slovensko stále ještě zlaté žíly. Firma se díky akvizicím dostala k zákazníkům a navíc získala velice dobré a oproti Německu a západu Evropy mnohem levnější odborníky,“ navazuje zdroj. České chytré hlavy zejména z GTS jistě patří k tomu nejlepšímu v Evropě a právě bez chytrých hlav není možné udržet v chodu to, co Deutsche Telekom postupně získává.

Co bude s CE Colo?

Deutsche Telekom s odkupem GTS získal také společnost CE Colo, která byla v roce 2011 založena jako dceřiný podnik GTS zaměření na provozování datových center po Evropě. V Česku se jedná o datové centrum Sitel, které patří mezi největší peeringové uzly ve střední a východní části starého kontinentu. V případě CE Colo bude ještě hodně zajímavé sledovat, jak s projektem T-Mobile naloží. Na trhu už se nějakou dobu mluví o tom, že Němci CE Colo hodlají prodat a ještě předtím zvednout poplatky za propojovací služby.

T-Mobilu se tady totiž střetávají 2 zájmy. Sitel je na jednu stranu místo, kde hostuje svojí infrastrukturu (třeba pro provozování cloudových služeb) nemálo významných zákazníků, T-Mobile ale na druhou stranu ve velkém tlačí vlastní cloudové služby. Pokud by tak firma v CE Colo postavila vlastní cloud, konkurovala by zákazníkům. Mnozí z nich už tuto situaci vnímají hodně negativně. „Zájmem T-Mobilu není pronajímat plochu pro servery, ale provozovat vlastní služby,“ potvrzuje zdroj znalý poměrů. Situace se ovšem zamotává i tím, že sám T-Mobile má v Sitelu velkou část vlastní konektivity.

V T-Mobilu se aktuálně podle informací Connect.cz pracuje na technickém propojení sítí a služeb T-Mobile, GTS a také T-Systems, což byl od tradičního operátora oddělený podnik zajišťující IT služby firmám a státní sféře, který T-Mobile v loňském roce kompletně stáhnul pod svá křídla. Firma už začala vyvíjet marketingové a obchodní aktivity k tomu, aby toto kombo služeb začala nabízet a prodávat.

Na zdejší sjednocování technologických aktivit je nutné se dívat také z celoevropského horizontu, jak ostatně naznačuje samo představenstvo Deutsche Telekomu. Pro Němce dává smysl vybudovat silného hráče se všemi možnými a doplňujícími se službami minimálně v regionu střední a východní Evropy. V jednotě je v tomto případě síla, a pokud jednou v rámci Evropské unie padnou roamingové, cloudové, legislativní a další bariéry, bude se tento balík hodit.

Diskuze (14) Další článek: Tesco Mobile zlevní, minuta kamkoli padne za 1,25 Kč

Témata článku: , , Mobil, Kombo, T Mobil, Datové centrum, Slovak telekom, Zbývající podíl, T - Mobil, Sešup, Datový centr, Východní část, MOBI, Český, Poskytovatel obsahu, Český T-Mobile