Co mi vadí na mobilu Siemens S35i

Siemens S35i vlastním již devět měsíců a za tu dobu jsem zjistil řadu „vychytávek“, ale také skupinu věcí, které mě docela zamrzí. Pokud si chcete Siemens S35i koupit, neměli byste tento článek minout.
Siemens S35i vlastním již devět měsíců a za tu dobu jsem zjistil řadu „vychytávek“, ale také skupinu věcí, které mě docela zamrzí. Když jsem se tehdy v létě rozhodoval ke koupi tohoto přístroje, připadaly v úvahu dvě alternativy. Ericsson R320s nebo právě již zmiňovaný Siemens S35i.

Proč zrovna S35i?

Asi nemusím dlouze vysvětlovat, pro který jsem se vlastně nakonec rozhodl. R320s mě zaujal krásným podsvícením displeje, informací o aktuální výdrži akumulátoru a možná ještě něčím (už si moc nevzpomínám). Tyto věci jmenuji zejména proto, že jimi můj současný telefon zrovna neoplývá. Proč jsem se nakonec nedal Ericssonem zlákat, bylo opět pár věcí, které jsem však já osobně považoval za dosti zásadní. Zmínil bych zejména pomalost celého přístroje (pohyb v menu hrůza), psaní SMS – zejména změna velikosti písma až po napsání znaku (divná logika), existence antény, celková velikost (hranatost) apod.

Svého rozhodnutí tedy nelituji, ale přesto budu k Siemensu kritický. Během půlročního používání jsem dvakrát upgradoval verzi firmware (nic proti tomu). Původní verze, se kterou jsem přístroj pořídil, byla 5. Po nějakém čase se pak objevila verze 12, která odstranila nejzávažnější problémy. Pro upgrade jsem musel vážit cestu z Brna do Prahy. Současnou poslední verzi 16 jsem si nechal nahrát již v Brně. Pozitivní věcí tedy je, že ČR není jenom Praha. Co se tedy postupem verzí změnilo a co bohužel ne?

Co mně vadí

Když jsem si přístroj kupoval, velice mě mrzelo (zvlášť oproti jeho konkurentovi) podsvícení displeje. To bych považoval za faux pas celého zařízení, s čímž sebelepší firmware neudělá nic. Proč nebyla u tohoto typu použita iluminační fólie, kterou běžně používají výrobci jiných telefonů, hodinek a ostatních zařízení, mi není známo. Hledisko spotřeby energie to ale nebylo, když se této technologie používá v náramkových hodinkách, kde lithiová baterka vydrží klidně i 7 let. O rovnoměrnosti podsvícení ani nemluvě.

Prostě škoda, navíc je současné podsvícení opravdu slabé. K odstranění tohoto problému se alespoň částečně snaží nová verze firmware (12), která přidává do menu položku kontrast. Kontrastem lze zlepšit čitelnost displeje, vliv je znát zejména za denního světla. Dvanáctka také opravuje některé další chyby, jako nesmyslné abecední řazení přijatých SMS, opravuje některé hlášky v menu, updatuje wapový prohlížeč a další.

Zvuk: propadák

Dle technika v servisu Siemens v Praze je zlepšena i čistota přijímaného zvuku. Zvuk je ostatně po podsvícení druhým obrovským propadákem, ne-li snad tím největším (telefon je primárně určen k hlasové komunikaci, ne?). Na toto téma se na Internetu vedly rozsáhlé diskuse. Abych se přiznal, nevím, zda je příčinou samotný nekvalitní reproduktor nebo celá audio část telefonu. Zvuk je oproti ostatním telefonům frekvenčně ořezaný shora i zdola a celková hlasitost je slabá. Ne, nejsem hluchý, ale v hlučném prostředí je rozumět téměř nemožné. Na tom se shodují prakticky všichni majitelé těchto přístrojů. Někteří zastánci Siemensů sice v konferencích tvrdili, že telefon není hi-fi. Tito lidé ale zřejmě nikdy neslyšeli hovor na přístrojích jiných výrobců. Vřele jim to doporučuji!

Hurá na infra

S verzí 12 jsem začal také intenzivně používat infraport. Telefon jsem nechal takto připojen k PC i několik hodin denně. Začalo se mi stávat, že se telefon samovolně vypnul, aniž k tomu měl nějaký důvod (vybitý akumulátor apod.). Následně po zapnutí měl posunutý čas. Jindy se mi zase stalo, že telefon zvláštním způsobem vytuhnul. Telefon byl sice částečně při životě, ale odmítal reagovat na jakákoliv tlačítka – zkrátka nečetl klávesnici. Příchozí hovor, který zvonil, tedy nešlo zvednout a zběsilé zvonění muselo byt ukončeno až vytáhnutím akumulátoru. Nevěřím, že je jediný, komu se tohle stává. Mně se to zatím stalo dvakrát nebo třikrát.

Další výhradu bych měl ke klávesnici. Nevím proč Siemens volí „klapací“ klávesnici. Textovky se na S35i nepíší příliš pohodlně, a pokud jste zvyklí psát je poněkud rychleji, na Siemensy rovnou zapomeňte. Až příliš často se vám totiž stane, že klávesu např. 4x zmáčknete, ale telefon vezme pouze tři stisky. Zda je na vině právě ona klávesnice, nebo zda ji telefon nestíhá číst, mi není jasné. Rozhodně to dost rozčílí, protože klávesnice klape i sama od sebe (mechanicky) a vy ačkoli slyšíte kolikrát jste tlačítko stiskl, telefon občas vynechá. Dozvěděl jsem se, že se tento problém přetrvává i u SL45! Proti tomuto je jedinou částečnou obranou zapnutí zvuku kláves. Eventuelně by se tomu dalo pomoct i psaním SMS pomocí T9, ale Siemens nechce udělat český slovník.

A stále pípá a pípá

Co však člověka opravdu dokáže vytočit, je signalizace vybitého akumulátoru. Nevím, kdo vymýšlel ten agresivní zvuk, který se opakuje v cca 10 sekundových intervalech, než telefon umře úplně. Podotýkám, že jakmile telefon začne řvát, je nepoužitelný. Vyřešeno není ani to, že pokud si v profilu vypnu všechny servisní i varovné tóny, telefon přesto začne v půlce jednání řvát. Tomu říkám diskrétní profil. Jedinou možností je telefon vypnout. Divím se, že tuto chybu doposud neopravili, i když se vyskytuje u všech telefonů řady 35. Siemens tyto nervy drásající zvuky zřejmě volí zcela záměrně. Výjimkou totiž není ani Gigaset 2000 (S i C), který vlastním. Ten, když se v noci rozeřve, musíte ho vypnout. Tento proces mám už tak zafixovaný, že ani nemusím přerušit jinak klidný spánek. Tady se má Siemens co učit třeba od Nokie, jejichž telefony informují méně intenzivně (příjemnější zvuk, delší odstupy) a s větším předstihem.

Pokud bych chtěl ještě něco na firmware vylepšit, zkrátil bych dobu zobrazování informačních obrazovek (o přijaté SMS, blokovaných klávesách apod.). Taky je škoda, že není možné aktivovat net monitor. K tomu je údajně potřeba speciální kód, který se generuje na základě čísla karty SIM. Obsahuje snad servisní menu nějaké nebezpečné funkce (pro síť – snad ne, pro telefon – riziko uživatele), každopádně spoustu uživatelů by to velmi potěšilo – včetně mě.

Siemens S35i je ale fajn

Pokud jste dočetli až sem, asi si myslíte, že Siemens S35i je naprosto hrozný telefon. Říkal jsem, že budu kritický, třeba moje výtky někdo vyslyší a zjedná nápravu. Jinak je to totiž celkem sympatický telefon. Vychytávkou je, že existuje dokumentace všech AT příkazů, kterými se dá telefon ovládat, že si telefon pamatuje dvě úrovně hlasitosti (jednu pro speaker a jednu pro HF sadu), nebo třeba že když chcete napsat telefonní číslo v mezinárodním formátu a napíšete „+“ (podržíte nulu), tak vám nabídne seznam všech států včetně jejich předvoleb. Právě se chystá MP3 přehrávač kombinovaný s osobní handsfree sadou. Další skvělé věci nemá smysl jmenovat, protože je má i řada jiných telefonů a vypadalo by to, jako že mám mobil v ruce poprvé.

Často se lidé ptají, co je lepší: Jestli Siemens nebo Nokia. Nechci se pouštět do srovnávání, ale protože jsem předtím právě Nokii 7110 měl, troufám si tvrdit, že je to horší telefon. Potýká se s daleko většími problémy a ačkoliv jsou věci ve kterých má navrch (telefonní seznam, ...), tak zase jiné ji srazí na zem. Tak je to bohužel zatím s každým telefonem, dokud nebude existovat „ideální“ telefon.

Diskuze (41) Další článek: EuroTel T!P je stále dobrá volba

Témata článku: Siemens, Siemens S35i, Net Monitor, Nerv drásající, Klidný spánek, MOBI, Mobil, Dvanáctka