Co o víkendu? Tipy na nejlepší výletové aplikace

Léto sice končí, ale ještě nás čeká mnoho hezkých víkendů, které lze vyplnit výletem. Kam vyrazit? I s tím vám pomůžou mobilní aplikace.

Plánujete si o víkendu nějaký ten výlet, ale schází vám tipy na místa, která navštívit? Nebo jste se již někam do neznámé oblasti dostali a vymýšlíte, jak strávit volný čas a na co se v blízkém okolí podívat? S obojím vám může pomoci váš mobilní telefon a připojení k internetu.

Není přitom třeba složitě googlit, procházet weby, tvořit si zápisky apod. Stačí si zvolit příslušnou aplikaci, která nabídne místo k navštívení, poskytne o něm různé informace a také určí polohu na mapě. Jaké jsou ty nejlepší aplikace a na jakých mobilních platformách je lze použít?

Kompletní plánování s TripAdvisor

Webová služba TripAdvisor je známá jako nástroj pro hledání a rezervaci hotelů, letenek, půjčoven aut, restaurací a také poskytování tipů na výlety po okolí. Při takové popularitě a mnohomilionové uživatelské komunitě po celém světě bylo logické, že TripAdvisor přijde s vlastní aplikací pro mobilní zařízení. Dostupný je pro zařízení od Applu, pro ty s Androidem a také pro Windows Phone.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Aplikace je pochopitelně bezplatná a nabízí vám všechny služby dostupné i na webu, jen využívá vaši GPS polohu a okamžitě tak dokáže nabídnout tipy na nejbližší turistické atrakce včetně popisu, čtenářských recenzí a haldy fotografií. Hlavní výhodou TripAdvisoru je tak především široká uživatelská komunita, která se podílí na tvorbě obsahu databáze.

Windows Phone a Zajímavá místa

Uživatelé Windows Phone mají tu výhodu, že mohou využívat nativní nástroj Local Scout pro Bing, kde stačí pouze klepnout na příslušnou ikonku v obecném vyhledávání a hned se dozvíte informace o restauracích, obchodech a místech zajímavých pro návštěvu či zhlédnutí. Nemalou nepříjemností pro českého uživatele ovšem je, že tato služba není v naší domovině dostupná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Řešením ale může být využití aplikace třetí strany, kde se nabízí hned jedna česká, která dodá 10 tipů na turistická místa a restaurace s obchody ve vašem okolí (určeného dle GPS). Její název je snadný - Zajímavá místa. Aplikaci je možné zakoupit za 27 Kč, nebo se nechat občas obšťastnit nějakou tou reklamou nebo odkazem na její nákup.

Pro filmové fanoušky filmová místa

Stále populárnější projekt Filmová místa.cz, o němž a jeho aplikacích jste se mohli nedávno dočíst dočíst zde, určitě stojí ještě jednou za krátkou zmínku. Obsah služby je tvořen z části redakcí, z části jejími uživateli. Ti hledají lokace, cestují a pořizují fotografie, díky nimž je zajímavé sledovat, jak se dané místo od doby natáčení změnilo. Lokality jsou přitom přesné včetně GPS souřadnic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Filmová Místa pro Android

Aplikace pro mobilní zařízení je prozatím dostupná pouze pro systémy Android a iOS, ovšem autoři slibují v blízké budoucnosti aplikaci také pro Windows Phone a BlackBerry. Přestože ze svého mobilního zařízení příliš informací nevytáhnete a je tak pro detailnější data třeba sáhnout k internetovému vyhledávači, pro základní orientaci naprosto dostačuje. Pozitivní je také cena – aplikace jsou zcela zdarma a bez vložených reklam.

Jděte hledat poklady

Pro řadu uživatelů je součástí výletů využití GPS na mobilu také jiným způsobem. Geocaching je populární zábavou ještě z dob, kdy turistickou GPS či navigaci neměl úplně každý. Rozvoj smartphonů ale tuto činnost výrazně zjednodušil a zpopularizoval. Pro mobilní zařízení tak existuje nespočet aplikací, které je možné k této zábavě využít.

Základní aplikací je bezesporu oficiální software serveru Geocaching.com, který nabízí verze pro Android a iOS, ovšem obojí placené. Existují ale také zajímavé alternativy zdarma. Jednou takovou populární pro Android je c:geo, které využívá mapového podkladu od Googlu či od OpenStreet Maps a nabízí všechny potřebné funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální aplikace od Geocaching.com
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
C:geo

Na Windows Phone patří mezi nejpopulárnější Geocaching Plus, který dokáže spolupracovat i se servery opencaching.com a geocaching.su. Zamrzí jen absence podpory off-line mapových podkladů, takže musíte být vždy připojeni k internetu, kompenzuje to ale nulovou pořizovací cenou. Pro BlackBerry je pak výběr tradičně chudý a mezi nejlepší dílka tak patří spíše nevýrazné a placené aplikace Geocache Navigator a CacheSense. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Geocaching Plus pro Windows Phone
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
CacheSense a Geocache Navigator pro BlackBerry
Diskuze (3) Další článek: Týden mobilně 196: inovace v ovládání

Témata článku: Blackberry, , , , , , Víkend, Aplikace, Tip, Webová služba, Atrakce, Cena aplikace, Volný čas, Výlet, Navštívení, Blízké okolí,