Co se vaří v kuchyni operátorů

I když se do Invexu vkládaly velké naděje, operátoři mnoho novinek nepředstavili. Buď se o novinkách vědělo předem, nebo budou představené služby komerčně zprovozněny až po Invexu v horizontu několika týdnů či měsíců. Mimochodem: dozvíte se, co na Invexu dělal Václav Klaus.
I když se do Invexu vkládaly velké naděje, operátoři mnoho novinek nepředstavili. Buď se o novinkách vědělo předem, nebo budou představené služby komerčně zprovozněny až po Invexu v horizontu několika týdnů či měsíců. Navíc jsou spíše než pro běžné uživatele určeny pro firmy.

Já jsem Oskar z Oskarova u Brna

Se zajímavou myšlenkou přišel operátor Český Mobil, provozovatel sítě Oskar, který na Invexu vystavěl malé městečko Oskarov. Na celkem třinácti místech najdete různé ulice nebo náměstí, kde se vám obyvatelé městečka mohou plně věnovat. Budou vás přesvědčovat o výhodách Oskara a vysvětlí vám, proč byste měli o Oskarovi začít uvažovat.

Mnoho novinek však Oskar nenabídl. Mezi ty nejpříjemnější patří nové telefony a zlevnění starších mobilů; podrobně jsme změny okomentovali včera. Oskar také přislíbil spuštění WAPu ke 30. říjnu, tj. zhruba za 3 týdny. Bude mít samozřejmě svůj portál, stejně jako EuroTel či Radiomobil, kde nabídne i dobíjení kuponů Oskaret a přehled hovorů, podobně jako na webu.

Paegas: kdepak je můj miláček?

Paegas inovoval nabídku služeb Sim Toolkitu. Uvedl nové karty Profi SIM, kam si uživatel může dát až tři aplikace, přičemž dvě jsou nastaveny automaticky a jednu si může uživatel sám vybrat. Mezi ty automatické patří Paegas E-mail, což je čtení a odesílání e-mailů. V zásadě jde jen o zpohodlnění posílání e-mailu jako textové zprávy – nemusíte si pamatovat syntaxi.

Podstatně zajímavější službou je bezesporu Paegas Locator, který umožňuje zjistit zeměpisnou pozici majitele karty SIM (musí mít samozřejmě zapnutý mobil). Šéf tak může kontrolovat, zda opravu jedete na služební cestu a ne za milenkou, manželka ví, zda chodíte na zálety či nikoliv. Majitel karty SIM se však sám rozhodne, zda chce být sledován. Např. o víkendu se šéfem určitě sledovat nenecháte. Nebo snad ano?

Na kartě Profi SIM můžete mít ještě dvě další služby – MobilChange, což je přístup do Microsoft Outlook a B2B demo, propojení mobilu s firemním informačním systémem. Všechno jsou zatím aplikace pro firmy, Locator by mohl být později dostupný i běžným uživatelům.

Prostě klikni!

Další novinkou Paegasu je služba Click, která v sobě integruje několik prvků. Asi nejviditelnější je ClickBox, jakási univerzální schránka, do které se ukládají jak e-maily, tak faxy a hlasové zprávy. Ke všem těmto zprávám se pak dostanete jak přes Internet, tak přes WAP a záznamník. Jakmile bude tato služba plně k dispozici, napíšeme o ní víc.

Mezi další klikací služby patří ClickProfil, což je něco podobného jakou současný InfoProfil, který však bude navíc přístupný přes WAP. ClickSMS je pak služba, která umožňuje odesílat SMS z webové brány Paegasu; to už ostatně chodí několik let, takže to vlastně žádní novinka není, stejně jako ClickProfil. A konečně ClickWAP je wapový portál, který už dnes uživatelé WAPu důvěrně znají. Jen se to bude jinak jmenovat.

Džus na kupony od EuroTelu

Službou pro nejširší veřejnost je jistě nakupování Go kuponů na Internetu pomocí platebních karet Juice Pay, podobně jako při placení z účtu Expandia Banky. Prostě si vyberete kupon v dané hodnotě, zaplatíte a kredit se vám během několika minut připíše na účet předplacené karty Go. Protože EuroTel do konce roku plánuje možnost platit pomocí Juice Paye přes WAP, bude možné dobíjet kupony přímo z mobilu. Placení pomocí Juice Pay se samozřejmě nebude omezovat na kupony, můžete si tak přes WAP koupit lístky na váš oblíbený hokejový zápas a nestát fronty u pokladny. Nebo si koupíte do pokoje pohovku a než dojedete domů, bude tam.

Hlasová schránka na WAPu

Dalším rozšířením služeb EuroTelu, které nás čeká v nejbližší době, je možnost nahlédnout do hlasové schránky pomocí WAPu – Juice Visual Voicemail. Uvidíte počet zpráv, jejich délku a kdo vám je zanechal. Pokud budete mít zájem, můžete si zprávu rovnou poslechnout. Přeskočíte tak dlouhé úvody konverzantu a nutnost nedůležité zprávy přeskakovat.

Byznys pro byznys

Zejména pro firmy je pak určena služba Location Based Services, tedy možnost lokalizovat pozici uživatele, který používá mobilní telefon. Tato služba pracuje podobně jako Paegas Locator a k tomu, aby vás hledaný našel, musíte samozřejmě dát souhlas. Tato služba bude probíhat pomocí Sim Toolkitu, lze tedy předpokládat, že EuroTel uvede i další služby na Sim Toolkitu založené. Konkrétněji se k tomu zatím nikdo z EuroTelu nechtěl vyjádřit.

Poslední zajímavou novinkou je OnePort, která kromě jiného nabízí přístup do firemní databáze pomocí mobilního telefonu přes rychlé datové přenosy HSCSD nebo GPRS. Mimochodem, jednou z prezentací EuroTelu byl komentář středeční tiskové zprávy o komerčním spuštění GPRS – náš podrobný komentář najdete zde.

Václav Klaus nakupuje na Internetu

Největší rozruch v první invexový den však způsobila osoba Václava Klause. Právě on včera symbolicky Invex zahájil, když mezi stánky společností Computer Press a Microsoft přestřihl pásku. Na obrázku jej vidíte s předsedou představenstva firmy Computer Press Jiřím Hlavenkou, jak si kupuje cédéčko na Vltavě.
Diskuze (5) Další článek: Jak poslat textovou zprávu na mobilní telefon

Témata článku: , , Var, Obyvatelé měst, Džus, Malé městečko, Operátor,