Co se výrobci mobilů snad nikdy nenaučí

Každý mobilní telefon má své chyby, které zájemce buď odradí, nebo se s nimi musí smířit. Výrobci mobilů se ale zdají být nepoučitelní a stejné chyby najdeme v celé modelové řadě, často se táhnou léta. O jaké nedostatky jde a která značka jich má nejvíc?
Kapitoly článku

Nokia

Světová jednička ve výrobě mobilů má také své již léta trvající nedostatky. Vzpomeňme například, jak dlouho trvalo, než se v některých modelech objevil první opakovaný budík.

Series 40 – telefony bez operačního systému

Na koncepci Series 40 je postaveno mnoho telefonů. Struktura nabídky je přitom vždy téměř identická a stejné jsou i „mouchy“.

Pokud máte zapnuté doručenky pro textové zprávy, bude vám za chvíli zřejmě velmi vadit, že doručenku nelze odstranit ihned po jejím upozornění. Nejprve se zobrazí okno o jejím příchodu, které následně zmizí a ve stavovém řádku zůstane ikona zobrazující zmeškanou zprávu. Aby vás nemátla, je nutné vstoupit do složky přijatých zpráv a zde si doručenku prohlédnout nebo rovnou odstranit.

  
Na tmavém pozadí popisky zcela zaniknout

Výtky také často směřují k malým fotografiím kontaktů zobrazených při vyzvánění. Z barevného flíčku v rohu displeje jen těžko rozeznáte, že se jedná o obličej, natož abyste rozlišili, komu patří. Na displeji ještě zůstaneme. V pohotovostním režimu jsou všechny informace zobrazeny pouze černým písmem, které je tím pádem s tmavým obrázkem na pozadí absolutně nečitelné. Náprava přišla s novou Nokií 6230i, kde si již můžete zvolit libovolnou barvu písma popisků.

Pokročilejší uživatelé si také permanentně stěžují na problémy se synchronizací adresáře. Jméno a příjmení je při tomto procesu převedeno v obráceném pořadí a tak máte v telefonu na prvním místě křestní jména, podle který je také seznam seřazen.

 Ani na větším displeji Nokie 6170 není pro fotografii volaného vyhrazeno více místa

Kritiční musíme být tentokrát také z hlediska designu. Někdy to Nokia s originalitou až zbytečně přehání. Z konstrukčního hlediska pak většinou velmi znepříjemní stisk vypínacího tlačítka, které bývá většinou malé a až příliš zapuštěné. Strach o možnost samovolného vypnutí je jedna věc, snadné přepínání profilů druhá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Některé designové výstřelky Nokie jsou trochu šílené

Series 60 – telefony s operačním systémem

U smartphonů řady Series 60 se Nokii nejvíc vyčítá zkracování zpráv při psaní za pomoci slovníku T9. Nokia také ještě nevyrobila žádný chytrý mobil, který by měl vše. Vždy mu do ideálu něco chybí: rádio, přehrávání MP3 ve stereu, rychlé EDGE, infraport. Hodně vadí také diktafon omezený na pouhou minutu záznamu nebo opakovaný budík.

Nové telefony jsou také vybaveny poměrně kvalitními fotoaparáty s megapixelovým rozlišením. Aby mohly být fotografie ještě kvalitnější, měl by telefon umožňovat alespoň kompenzaci expozice nebo vyvážení bílé. Nokia doposud nechávala vše na automatice, už u nového modelu 6681/6680 se však můžeme těšit na širší možnosti nastavení.

Klepněte pro větší obrázek 

Uživatelé by také ocenili, kdyby telefony s podporou rychlých datových přenosů EDGE indikovaly přítomnost EDGE v síti. To se týká jak chytrých telefonů, tak mobilů bez operačního systému. Zde si může vzít Nokia příklad z Motoroly.


Panasonic

Mobilní telefony Panasonic u nás nejsou příliš rozšířené. Hlavním důvodem je politika výrobce a také horší poměr ceny a výkonu. Většina modelů je až nepochopitelně ochuzena o doplňkové funkce.

Setkáme se zde i s nedostatky viděnými u jiných značek, jako je vyhledávání v seznamu pouze podle prvního znaku nebo zkracování zpráv s diakritikou při použití slovníku T9. Při psaní SMS zprávy si navíc musíte dopočítávat, kolik znaků vás dělí od nové zprávy, protože uvedené počítadlo odpočítává znaky z celkového počtu. Panasonic by si měl také uvědomit, že véčka s anténou už nejsou „in“.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Véčka jsou pěkná, ale stále mají vyčnívající anténu


Philips

Philips dokáže zaujmout velmi dobrým poměrem ceny a výkonu, drobných nedostatků odrazujících od koupi má však také poměrně dost. Především je to velmi malá rychlost a dlouhé odezvy telefonu. Na bleskurychlé psaní zpráv můžete rovnou zapomenout.

Při standardním hledání jména v seznamu můžete vyhledávat pouze podle prvního znaku. Po stisknutí křížku sice můžete zadávat hledané jméno i se slovníkem T9, ale trochu to zdržuje jak z důvodu nadbytečného stisku dvou kláves, tak z hlediska rychlosti telefonu.

U zástupců nižších tříd se setkáváme s otáčivou nabídkou, která je při procházení dost pomalá. Klasické maticové nabídky jsou k dispozici u telefonů vyšších tříd. Philips jako jediný nám známý výrobce zachovává maticové uspořádání i v podnabídkách, kde tím pádem vznikají i prázdná pole.

  
Otáčivá nabídka • maticová nabídka s prázdnými položkami

Nezvykle také působí zadávání údajů při tvorbě textové zprávy. Nejprve vyberete příjemce a až poté se dostanete do editoru.

Z hlediska konstrukce patří Philipsy k nejvíce kritizovaným hlavně kvůli povrzávajícím plastovým krytům. U véček můžeme pozorovat zajímavou vlastnost – převažují se. Jako svérázný způsob nápravy můžeme brát model 855 rozevíratelný až do úhlu 180°.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohupující se model 655 • zcela plochý 855


V další kapitole s vezmeme na paškál Samsung, Siemens a Sony Ericsson

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, , Samsung D500, Sony Ericsson K700i, Hlavní nedostatek, Omezená kapacita, MOBI, Nepřehledná nabídka, Nen, Obrácené pořadí, Malá rychlost, Mobil, Nena, Nerv drásající, Úvodní animace, Reklamní leták, Snadné přepínání